Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 14:35:25
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 9 10 [11]

Autor Téma: Neverwinter (MMORPG dle pravidel D&D)  (Přečteno 65581 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Neverwinter (MMORPG dle pravidel D&D)
« Odpověď #150 kdy: Květen 25, 2022, 19:05:54 »

Ještě jedna drobnost k očarovávání. Předevčírem jsem zjistil, že žádná náhrada za předchozí očarování neexistuje. Ani runy úroveň 15 nejde směnit za nové. Směnit jde jen nové typy run úrovně 5 za jiné runy úrovně 5. Namydlení tak byli v Modulu 21 všichni :) Pro mě to znamená, že si asi můžu v klidu uklidit inventář ... no, vlastně jedna záhada tu stále je, starý typ run dostává postava v rámci Leveling Adventure, tak by mě docela zajímalo, k čemu je to nyní jako dobré?
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #151 kdy: Červen 02, 2022, 09:36:40 »

Nový systém očarovávání podrobněji

Jak jsem zmínil v předchozím příspěvku, za staré typy očarování a run už není náhrada (viz poznámka pod odstavcem). Jediné, co se mi podařilo směnit, byly některé očarovávací kameny. Děje se tak u Antiquities Scholar ve městě (obchod poblíž sídla lorda Neverembra, vedle něj stojí i Reward Claims Agent). Odměnou jsou tokeny, za které lze nakoupit balíček nových očarování - čím vyšší kvalita, tím více tokenů. Tokeny je možné nakupovat i za diamanty (40k za 1 token). Základní uncommon balíček stojí 30 tokenů a vytáhnout z něj lze jedno vybrané očarování. Přitom uncommon očarování lze sehnat u (sage) obchodníka za nějakých 200k diamantů nebo na aukci za mnohem nižší částky. 20 tokenů se přitom rovná 20 x 40k tedy 800 000 diamantů, což 4x převyšuje běžnou částku ... opravdu velmi výhodná nabídka :) Popravdě se to vyplatí jen těm, co získají opravdu hodně tokenů a potřebují jen pár kousků pro požadovanou volbu balíčku, prostě ve smyslu "dostanu alespoň něco, protože ty kameny mě předtím taky něco stály".

Poznámka: našel jsem na netu video z počátku roku, kde se zřejmě daly u Antiquities Scholar směnit i očarování úrovně 15, ale tahle možnost už ve hře není nebo to nefunguje s mými kousky, protože já jich pár získal v rámci roční odměny v podobě truhly s výběrem.

Samotný systém očarování je nyní poněkud komplikovanější. Jako obvykle vyžaduje vstupní suroviny (očarovávácí kameny, energii a peníze, případně jiné suroviny), ale novinkou je tzv. mote, které určuje pravděpodobnost očarování (základní pravděpodobnost bez mote je u upgrade očarování 0%). Mote přitom existuje v 5 variantách podle úrovně:

Primitive (Uncommon) - šance 1%
Standard (Rare) - šance 2%
Improved (Epic) - šance 5%
Enhanced (Legend) - šance 10%
Coalescent (Mythic) - šance 100%

Uncommon mote stojí normálně 50k diamantů nebo se dá levněji sehnat na aukci (okolo 5k diamantů). Další varianty mote jsou výrazně dražší a jsou sehnatelné hlavně na aukci nebo v případě mythic mote i v Zen marketu (1000 Zenů za kus). Dřívější Coalescent ward se přitom automaticky změnil na mythic mote. Každopádně bez mote nelze u očarování (Enchantment) proces upgrade vůbec zahájit (0% šance na upgrade). Mote se naštěstí spotřebuje jen tehdy, pokud je očarování úspěšné.

Ve hře jsou stále i preservation wards, kterými lze nyní chránit vstupní suroviny, což má význam hlavně u očarovávacích kamenů apod.. Jenomže celý postup má jeden velký háček a tím je vysoká spotřeba energie, takže mote nižší kvality se nevyplatí. Jednak potřebujete opravdu hodně energie, protože jí plýtváte na neúspěšné pokusy, a pak hodně preservation wardů. Když například očarováváte obojek, tak musíte s preservation wards chránit nejenom očarovávací kamenty, ale i insignia powder, který je velmi vzácný.

Paradoxně je lepší sáhnout rovnou po mythic mote a přitom ho není nutné kupovat rovnou na Zen marketu. Na aukci stojí okolo 1 mil. diamantů. Když to vezmete kolem a kolem, tak je to vlastně levné, protože máte jistotu úspěchu a ušetříte kupu energie a preservation wardů (99 kousků vyjde třeba na nějakých 900k diamantů). Význam má kupovat i hotové očarované předměty na vyšší úrovni. Celé je to tak o usilovném grindění diamantů.

Hodně teď váhám u upgrade zbraní, kde se naštětsí mote využívá jen pro zvýšení základní pravděpodobnosti, která zůstala jinak stejná. Problém je ovšem to, že na upgrade pekelného setu potřebuji více druhů surovin, takže musím s pomocí preservation wards chránit více položek najednou. Navíc ty dodatkové suroviny se blbě shánějí.

Určitou náplastí je systém sdílení mythic očarování. Jamile totiž u nějakého očarování dosáhnete mythic kvality, tak je možné zajít za Reward Claims Agentem a dotyčný předmět si odemknout pro celý účet. Každá postava si tak bude moci vyzvednout svůj vlastní kus očarování. Investici do upgrade tak provádíte jen jednou, nikoliv jako dříve u každé postavy zvlášť. Díky tomu mají všechny moje postavy zbraňové očarování nejvyšší úrovně.

No a jak jsem toho dosáhl? Nakonec jsem zainvestoval 20 EUR do Zenů (2200 Zenů). Během hry jsem pak získal 2x kupón na 20% slevu na jakýkoliv předmět a tak jsem 2x koupil speciální balíček s mythic mote a surovina pro očarovávání (celkem 1600 Zenů). Z dřívějška už jsem 2x mythic mote měl a použil ho na zvednutí očarování do legend úrovně, takže nyní stačily už jen dva mythic mote do mythic úrovně. Za zbylé Zeny jsem s pomocí kupónu na vak koupil mythic vak (60 slotů do inventáře).

Byla to celkem rozumná investice, ale z mé strany už asi poslední. Celý ten nový systém totiž strašně smrdí snahou vytáhnout z lidí co nejvíce peněz. Neverwinter je pořád f2p, ale bude to vyžadovat mnohem usilovnější grindění diamantů a to je část, která mě nikdy nijak extra nebavila. Ostatně s tím nejspíše vývojáři počítají a mnou si ruce nad zisky od "netrpělivých" hráčů. Osobně odhaduji, že kompletní upgrade postavy by zabral tak rok každodenního grindění (limit 100 000 RAD na den, které lze vyčistit na AD, proto nemá smysl grindnit více RAD). Výhodou by samozřejmě bylo vstoupit do nějaké aliance.

A jak si po tom všem vedu?

Díky mythic očarování a upgrade runy pro companiona se mi podařilo přesáhnout TIL 40 000 u warložky. S pár dalšími vylepšeními bych to viděl tak ještě na 2000 bodů, ale do 45 000 TIL pro nový obsah mi bude ještě dost chybět. To by vyřešily nejspíše další upgrady nebo vstup do aliance, ale do obojího už se mi moc nechce.

U paladina jsem se kupodivu posunul na TIL 38 800, což mě upřímně překvapilo. Na těch 40 000 stačí dokoupit jen 4 očarování. Velký rozdíl mezi warložkou a paladinem tak není, ale je to díky tomu, že jsem si mohl vyzvednout zbraňové očarování (IL 5000). To sdílení je opravdu prima věc.

Jenomže to má taky jeden háček. TIL mi sice narostl, ale statistiky se přitom navýšily jen málo, takže mám sice vyšší TIL, ale nemám odpovídající efektivitu, která by tomu TIL příslušela. Je to dáno starší výstrojí a pořád nemám dostatečně širokou základnu companionů vyšší úrovně.

Včera jsem dokončil druhý týden ve 3. části Sharandaru, takže jsem v polovině a přede mnou je ještě jeden plný týden a pak už jen pár úkolů pro splnění ukazatele. Tím budu mít kompletní dosavadní obsah, protože do dračí kampaně se bez TIL 45 000 nedostanu. No a tím nejspíše hru taky ukončím a zase uložím na nějakou dobu k ledu :)

U paladina se mi navíc přihodila jedna zajímavá věc. Zjistil jsem, že nemá zkompletované Elemental Evil Adventure. Je to způsobeno tím, že jsem si kdysi nevyzvedl všechny odměny z kampaně a ta se mi po konverzi na Mod 21 tváří jako nedokončená :D Nově tak běhám v "základním" obsahu s celkem přesílenou postavou. Ale za ty odměny se to naštěstí vyplatí.

Akorát jsem u paladina trochu zaúpěl při zisku legendárního vaku, protože ten už nemohu použít (mám jich maximální počet z minula, takže bych je mohl zaměnit jedině za mythic vaky).

Cílem je krom dokončení Sharandaru ještě doprozkoumat pár mechanik z Adventure, jako např. případnou novou funkčnost expedicí v Undermountain. No a taky bych si chtěl vyzkoušet kousek postupu s kleričkou, která bude mít na levelu 20 poměrně vysoký TIL díky všem těm vymoženostem, které jsem pro ní nasbíral.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #152 kdy: Červen 14, 2022, 18:48:52 »

Dneska nastal kýžený den, kdy jsem si mohl odškrnout komplet obsah do TIL 40 000. Vlastně jsem to mohl udělat už včera, ale moc se mi do toho nechtělo. Posledních pár bodů Sharandaru jsem proto nasbíral až dnes a poté jsem s paladinem Elemirem a warložkou Eonou prošel finální příběhové pasáže.

Popravdě jsem toho měl už plné zuby. Po posledním minipatchi se mi rozhodila obtížnost, protože si někdo z vývojářů nejspíš řekl, že hráči v Sharandaru tráví příliš málo času, tak je potřeba jim to ještě více znepříjemnit, což nejvíce odnesla Eona. Samotné příběhové finále však bylo poměrně jednoduché. Předcházelo mu několik menších úkolů s bossfigty a nakonec jsem si to vyřídil s celou trojicí čarodějnic v separátním dungeonu. Eona to měla o něco jednodušší díky větší palebné síle, ale s Elemirem to zase bylo pohodovější hraní (lépe se mi krylo, nemusel jsem tolik hlídat zdraví a postupně jsem všechny upižlal). Sharandar je zachráněn a elfové ke mě hoří nehynoucí láskou, prostě klasika :)

Tím jsem se dostal na pomyslný konec singleplayer obsahu, protože Modul 22 už by ode mě vyžadoval zapojení do kooperace apod. (abych byl schopný získat požadovaný TIL). Navíc mě jeho obsah ani neláká. Beztak se časem dočkáme nějaké úpravy hry, kdy si hráči budou moci snadno sáhnout na TIL 45 000, takže není důvod nikam pospíchat ;) Zůstala mi tak jen případná týdenní rutina, kterou budu ještě nějakou chvilku plnit.

Edit: tak ještě jedna drobná technická, dneska do hry přibyl dokonce Modul 23, ale zatím netuším o co jde - beztak se mě to nejspíše netýká :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #153 kdy: Červen 15, 2022, 10:20:53 »

Skoukl jsem jedno video a dneska jsem si vyzkoušel, o co že to v Modulu 23 vlastně jde. V principu přibyl jen další druh huntu. Tentokrát jsou to draci a díky novým odměnám to opět ruší smysl starších huntů :D Podle videa je to fajn i pro slabší postavy (ještě celkem čerstvé level 20 apod.), neboť Young Dragona lze i odsólovat. Schválně to bylo na videu jakoby nasimulováno, akorát realita je poněkud jiná. Zkusil jsem to s Eonou a samozřejmě jsem draka krájel o poznání hůře než on s postavou TIL 22 000 ... že mě to vůbec překvapuje ... :D Na tahle videa se nedá spolehnout, ostatně mu to taky někdo do diskuze napsal.

Pro sólování je to neskutečný grind a stejně je potřeba přejít i na vyšší hunty, aby to mělo smysl. Ta odměna mi za to prostě nestojí. Pro aliance to bude asi fajn, protože u nich se to dá lépe sladit a aliančním nováčkům to nejspíše hodně pomůže. Spíš mě to dneska nakoplo k tomu, že Neverwinter nakonec uložím zase k ledu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #154 kdy: Květen 10, 2023, 07:41:15 »

Jelikož jsem si při cvičení hnul s ramenem a přidalo se k tomu pár obtíží navíc, tak se snažím vyhýbat i nadměrnému hraní. Tím pádem trávím u PC omezený herní čas a tak jsem si řekl, že bych mohl krátce nakouknout do Neverwinteru ...

Asi nemá smysl nějak podrobně popisovat další aktualizace (obzvláště když jejich obsah nemám vyzkoušený), ale po dračí kampani z loňského roku přibyly ještě dva moduly. Herně se nic nezměnilo, tlak na ždímání peněz zůstal stejný, nicméně vyvojáři se znovu dostali do slepé uličky, takže s posledním modulem přišla i drobná záchrana.

Dračí kampaně začínají na Item Level 45 000, což už bylo mimo mé možnosti. Na těch 45 000 bych se asi ještě doškrabal, ale další část pokračuje na IL 50 000 a to je z pohledu sólisty už moc. Zřejmě to celkově vedlo k poklesu aktivních hráčů, takže nově do hry přibyla kampaň z Podtemna, která se točí okolo Jarlaxe a legendárního Menzoberranzanu (rodiště Drizzta). Ve městě se schyluje k občanské válce a Jarlaxe si vyžádá vás, jakožto hrdinu Neverwinteru, aby mu pomohl konflikt zažehnat. Na straně Bregans D'aerthe stojí armáda "bývalých" driderů, kteří by se rádi do města vrátili, ale problém je v tom, že drideři jsou původně vyvrhelové a odpadlíci, které ve městě nikdo nechce. Ostatně není se čemu divit, menzoberranzanská šlechta se obává pomsty za příkoří, které driderům způsobili.

Menzoberranzanská kampaň je originálně koncipovaná pro IL 55 000, ale hra umožňuje do kampaně vstoupit i slabším postavám. Dojde přitom k automatickému scalingu, který postavy s nižším IL opět zvýhodní (to je prostě dané mechanikou fungovaní statistik). Samotná kampaň jede na týdenní pool kampaňové měny, přičemž si odemykáte jednotlivé milníky a hromadíte další typy měn. No a za ně si pak můžete nakoupit výbavu, která vás posune minimálně o dalších 5000 IL. Díky tomu se pak můžete vrhnout na přechozí dračí kampaně, protože to je taková porce IL, která by vám měla stačit.

Samozřejmě je to jasná berlička, jak vás do dračích kampaní dostat. Tohle je věc, která na celém tom systému hapruje od počátku. Neustále rostoucí IL kampaní je zkrátka neudržitelné a tak se od modulu 16 podobné berličky objevují s železnou pravidelností. Stačí si prostě půl roku počkat a vývojáři to vyřeší za vás :).

Nevím, jestli by mě to zlákalo pokračovat, protože Neverwinter už nemá moc co nabídnout. Menzoberranzanská kampaň je vcelku nudná, ostatně to je trend, který se objevil už s pekelnými kampaněmi. Nijak tomu nepomohlo ani to, že autorem příběhu je R. A. Salvatore, protože i sebelepší příběh nedokáže zastřít fakt, že herně to je stále na jedno brdo a to je věc, která se vám po 7 letech ve hře začne zajídat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #155 kdy: Květen 15, 2023, 23:25:14 »

Zlehka jsem zapadl do týdenní rutiny Menzoberranzanu, což je časově celkem přijatelná věc, a do toho jsem se začal prozkoumávat možnosti vylepšení postavy. Hodně věcí se dá kupodivu sehnat celkem snadno (obchody, aukce apod.), ale zároveň je dost věcí vázáno na slušný příjem astrálních diamantů (AD).

Pro sólistu je tohle trošku problém, ale v Avernu je naštěstí stále dostupná výzva s Belem, který je nyní výrazně slabší a souboj ve výsledku generuje docela dost AD. Problém je akorát to, že Belova výzva je dostupná jen po určitý čas (1 hodina) a pak je nutné hodinu čekat, než proběhne sdružená výzva, která Bela přivede zpět do Avernu. Je to tak 5-6 soubojů s Belem a pauza. Avernus je jinak celkově oslabený, místní Heroic Encounters s přehledem sóluju, to bylo dříve nemyslitelné. A opravdu to není jen tím, že mám vyšší TIL postavy.

Když už jsem byl v tom průzkumu, tak jsem si s pomocí nákupů a drobného upgradu přihrál cca 4000 IL, takže moje warložka má nyní TIL 45500. Díky tomu mohu vstoupit do dračí kampaně. Další růst už tak výrazný nebude, na 50000 to asi nevytáhnu, tedy přinejmenším v rozumném čase. Nemá to ani smysl, protože už nyní mám TIL podstatně vyšší než Power a zároveň mi díky tomu poklesla obrana, protože spolu s vyšším TIL se změnil základ pro výpočet. Musel bych prostě obměnit mnohem více výbavy, abych ty statistiky zase úměrně navýšil a na to zatím nemám AD a další suroviny.

Každopádně je to i tak významný skok, se kterým jsem vůbec nepočítal. Lituju však nováčky, protože hodně věcí ve hře šlo do kopru a Neverwinter ještě více tlačí na pilu s nákupy za reálné peníze. Všechno je totiž na hodně dlouhé lokte a třeba vlastnoruční upgrade předmětů se může hooodně prodražit. Alternativou je dobrá aliance a farmení AD, ale to samozřejmě není řešení pro sólistu :). Vlastně existuje, nebo alespoň existovala, ještě jedna cesta a to je rozehrávka s novou postavou a převod získaných AD do banky. Poté se postava smaže a začnete zase s jinou. Nejsem si však jistý, jestli to nemá nějaké omezení a kolik by to vlastně vyneslo, protože ve hře došlo od posledního testu s mým hraničářem k redesignu některých kampaní, které se nyní plní jako posloupnost úkolů následujících ihned za sebou, takže se k finální odměně dostanete už během pár hodin.

Největším překvapením je ovšem viditelný úpadek hry, který je vidět i na obsazenosti instancí. Včera jsem např. trávil čas s úkoly v Ravenloftu a po celé 2 hodiny existovala jen 1 instance, v níž bylo max. 15 hráčů (většinou méně). Staré mapy už prostě nemají co nabídnout a pro většinu hráčů je to ztráta času (mě sem zavedly extra tydenní úkoly). I tak bych zde ale čekal obsazení map alespoň nižšími levely, leč těch tu taky pobíhá jen pár. Dneska bylo na starých mapách živo jen kvůli tomu, že s novým týdnem přišly nové extra úkoly a tak je všichni běželi plnit. V Avernu je pak živo jen okolo Bela, mimo pevnost narazíte na další hráče jen zřídka.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #156 kdy: Květen 18, 2023, 10:48:13 »

Hm, tak dračí kampaň je poněkud zklamání. Opět je přítomna rutina s nízkou pravděpodobností zisku potřebných surovin, takže k další lepší výbavě bych se dostal zas až někdy za polovinou kampaně. Mapa Dračího údolí je jinak docela velká, ale taky docela pustá. Čekal jsem tu mnohem více lidí, v porovnání s Menzoberranzanem, ale možná je to právě tou velikostí, kdy se všichni hráči v rámci instance dokonale rozptýlí po jednotlivých částech údolí. Vlastně jsem se ani nekoukal, kolik je průměrně aktivních instancí a jaké je maximum hráčů pro jednu instanci.

Příběh se opět točí okolo Valindry Shadowmantle, takže je to jakési pokračování dřívějšího Dred Ringu, což byla v podstatě původní zápletka Neverwinteru. Jednotky jsou kombinací Dread Ringu a Tyranny of Dragons, přičemž obtížnost je nižší než v Menzoberranzanu, takže nemusím tolik taktizovat a jen to zabíjím plošnými kouzly. Paladin by tu očividně taky neměl žádný problém, ale ten se na TIL 40000 bohužel teprve škrábe.

Horší je týdenní pool hlavní kampaňové měny, který je tentokrát 300 (kampaň jede ještě podle modelu 4+1 týden hraní) a plní se pomalu. Nejvíc mě však štvou ty suroviny. Přitom z kampaně potřebuji jen lepší zbraně a možná i róbu, protože vše ostatní získám snadněji v Menzoberranzanu a v lepší kvalitě.

Na pravidelné hraní to už asi nevidím, spíš bych chtěl jen postavy lehce posunout, abych s nimi mohl případně v budoucnu vplout do nějaké zajímavější kampaně, i když osobně si myslím, že Neverwinter je na konci svého života.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 9 10 [11]