Exportnul jsem tedy svého paladina, ale nejprve jsem se vrátil k postavě hraničáře a šel znovu otestovat draka Chartraxise. Předevčírem to opravdu nebyla vlčí mlha, poměrně snadno jsem ho ukrájel pod polovinu zdraví, ale bohužel, drak má několik speciálních útoků a na bojišti se spawnují v určitých intervalech další potvory, tak jsem to nakonec neustál. S trochou přípravy a cviku bych ho ale asi sundal, což je skutečně vzhledem ke zkušenostem z live serveru nevídané. Na tom byste si tohle nemohli dovolit. Vzhledem k tomu, že hraničář je level 27 a doporučený level na tohoto draka je 30, tak je vidět, že s dobře vedenou postavou to jde i s nižším levelem.
Tahle změna hry se mi docela líbí, byť si nedokážu představit, jak to bude vypadat při hromadném nájezdu na draka. To bude vteřinový boj a kdo u toho zrovna nebude, tak má smůlu a nezapočítá se mu to. Možná to pak bude fungovat jako HE, kdy obtížnost potvor stoupá s počtem zůčastněných (přítomných) hráčů v daném prostoru. Prima je, že si to můžu s drakem rozdat ve férovém souboji sólo.
Nj, ale pak jsem vlivem euforie přeskočil na svého paladina a bez ohledu na neplatnost jeho nastavení jsem vyrazil draka zkusit s ním ... mno, málem jsem to nepřežil

Hra si jednak opravdu škáluje i podle levelu postavy, takže obtížnost boje se mi přizpůsobila, ale hlavně jsem u toho zjistil, že jsem přišel o několik svých schopností a mám poměrně slabý útok nablízko. S paladinem jsem draka krájel v podstatě po milimetrech.
Je to v souladu s tím, co už jsem četl na oficiálním fóru ve feedbacku k paladinovi - útok nablízko je nyní tragický. Naopak mě překvapila dovednost Smite, což je kouzelný úder směřovaný na jeden cíl. Její síla je oproti live serveru znásobena, takže se z toho stal hlavní útočný prostředek. Jedná se sice o Encounter dovednost, ale její cooldawn je 1s. Nicméně k jejímu seslání je potřeba určité množství božské síly, což je něco jako průběžně se regenerující mana, takže Smite nelze sesílat kontinuálně, ale jde po dávkách, mezi kterými je pauza na dobití (dobijí se např. při zvednutí štítu). Božskou sílu potřebuje i několik dalších Encounter sil.
Nejsilnějším útokem mého paladina je pak Daily Power v podobě Divine Judgement, což bylo i předtím. Nyní se všk jedná o ještě mocnější úder, navíc body pro její nabití se regenerují rychleji, ale na druhou stranu najednou postrádá plošný efekt (asi bug, protože v popisu radiant effect stále je). Pak už je to horší.
Po boji s drakem jsem se tedy vrhl do resetu vlastností a začal odznova. Je to v principu nutnost, protože můj paladin umí i dovednosti, které v modulu 16 už umět v téhle cestě nemá. Díky tomu nelze jen popřeskládat aktivní útoky a vyrazit do boje, protože UI se blokne a nejde s ním manipulovat.
Volba jedné z cest na levelu 30 zůstala, zvolil jsem proto mě bližšího Justicáře. Počet možných Powers silně poklesl a je přesně dán. Navíc jsem omezen tím, že jsem ještě nedosáhl levelu 80, takže něco je stále zamčené. Feety se smrskly na 5 tierů a v každém si volíte jednu ze dvou možností. Opět je to něco neporovnatelného se současným stavem, kdy pro každou postavu existuje halda feetů, které se dělí v Paragon části do tří možných větví. V mod16 vám tak odpadá složité rozhodování, ke všemu ty feety nejsou nic moc a předem vám určují, jakou strategii budete používat. Odpadla tak verzabilita postav, tolik typická pro live server. Sice z těch 5 tierů uděláte dost kombinací, ale ve výsledku to budou vždy jen dva archetypy postav. Je to opravdu neporovnatelné a je to děsná škoda.
Podobně byly přepracovány boony, tedy jakési dodatečné bonusy, které se váží přímo na statistiky postavy. Najdete je nyní v jednom souhrnném schematu, rozděleném akorát podle 3 hlavních kategorií (pro kampaně, pro gildu a pro PvP). Kampaňové boony, ty vás budou zajímat nejvíce, mají několik tierů, které se odemykají postupně podle počtu bodů investovaných v předchozím tieru (feety lze naopak přeskakovat, protože žádné úrovně nyní ani nemají). Bonusy boonů navíc moc nekorespondují s tím, co jste si předtím v kampaních volily, jsou tu i zcela nové možnosti a taky jsem toho využil. Vůbec to není špatné.
Největší překvapení však nastalo při pohledu na vlastnosti postavy, protože to podle mě neodpovídá hodu, který se mi tenkrát u paladina povedl (charisma je třeba jen 9!). No, vzhledem k tomu, že už se nehraje na primární a sekundární vlastnosti, tak jsem toho využil a zvedl jen constitution a wisdom (29 vs 25 bodů - se započtením vlivu artefaktů). Procentuelní vliv na korespondující statistiky není až tak odstupňovaný, takže bonus z vlastností nyní nebude asi hrát až takovou roli.
Jakmile jsem byl s výsledkem spokojen, tak jsem zkusil draka ještě jednou a bylo to mnohem lepší. Poté jsem odcestoval do Dread Ring, abych si vyzkoušel oblast s vyšším levelem potvor. Nicméně i tady mě čekalo překvapení, protože level potvor je 70 a stejně tomu bylo i v dračích píscích. Už tu tedy není to předchozí škálování a obě oblasti jsou pro mě stejně tuhé. U Icewind Dale nevím, protože u nich mi hra zapoměla, že jsem měl přístup i mimo vesnici, takže bych musel odehrát kus kampaně znovu. Tohle zatím vypadalo ještě dobře, jednotný level, respektive snížení levelu potvor se mi líbí

Horší už to bylo s bojem. Jednak jsem si musel zvykat na jiné Powers, přišel jsem třeba o svůj duchovní štít v podobě Templars Wrath (ta nyní dělá něco zcela jiného) a pak jsem nějakou dobu hledal vhodnou taktiku. Boj je nyní mnohem taktičtější a tím pádem pomalejší. Už se prostě nemohu spoléhat na to, že v běhnu do hloučku nepřátel, nahodím štít a začnu to pomalu kosit. Nyní je boj nablízko velmi pomalý a díky nabíjení božské energie pro Encounter Powers musím dělat pauzy, kdy se jen kreji svým fyzickým štítem.
Poznámka: moje společnice lučištnice dává v průměru lepší damage s lukem než já s mečem

Ale těch faktorů bude asi více, 100% to půjde zhodnotit až po stovkách odehraných bitev.
Je to hodně o zvyk, určitě bych to nezatracoval, něco to do sebe má, ale potíž nastává u výzev, které jsou limitovány časem. Můj paladin je určitě výrazně pomalejší a to bez ohledu na sílu Smite a Divine Judgement. Kompenzuje to právě čekání na dobíjení energií a slabý melee útok. Navíc jsem přestal fungovat jako nezdolný tank - mám co dělat sám se sebou

V tomhle ty příspěvky ve feedbacku opravdu nekecali.
Sólovat je stále možné, ale už to nebude místy taková sranda a pokud jde o časové výzvy, tak to bude místy na hraně (v Dread Ring jsem dal dva typy Demonic Encounter (DE) sólo, ale v jednom případě to bylo hodně na hraně - pár vteřin do konce). DE s portálem démonů bych sólo nedal, protože tam je potřeba potvory likvidovat rychle.
Nějaké úpravy se v mod16 dělat ještě budou, ale už to nebude nic drastického. U paladina tuplem, protože hlavní designér mechanik zrovna paladina v testech zkoušel a byl s ním spokojený

Nedá se nic dělat, je potřeba se s tím smířit a pomalu si na změny zvykat. Mod 16 nemění hru přímo od základu, ale změna je to komplexní a zasáhne výrazně do hratelnosti. Nejvíc budou prskat ti, co mají opravdu skvělou výbavu, protože ta bude nyní nerfnuta - ve hře se objeví nová a ještě lepší výbava. Současné artefakty budou sice stále mocné, ale přinejmenším budete vědět, že někde vám mohou vypadnout ještě lepší kousky.
No, já na tom paradoxně získal, protože při pohledu na statistiky postavy se rozplynuly mé předchozí obavy. Armor Penetration a Accuracy sice na 14 000 nemám (jsem zhruba na polovině), ale to ostatní se mi úměrně zvedlo (Power mám třeba 25 000). V porovnání s jinými postavami v okolí (třeba lépe vybavenými), jsem na tom najednou porovnatelně. Ty rozdíly už nejsou tak propastné, ale tady zas musím být trošku opatrný, protože na testovacím serveru zas tolik hráčů není. Je to ovšem skvělý pocit, protože ten můj trpasličí veterán najednou vypadá, jako by se mu ta píle vyplatila a nyní se projevila jeho skutečná síla.
Jak jsem psal, úplně bych to neodsuzoval, něco to do sebe má a beztak se nasazení mod 16 vyhnout nedá. Včera jsem v Dread Ring viděl trénovat fightera, který na tom byl lépe jak já a taky mu to zrovna neodsýpalo. Kooperace bude teď trošku komplikovanější, než si to sedne a než se každý zas adaptuje na svou roli určenou povoláním postavy. Tohohle se bojím více, hlavně kvůli dungeonům. Druhá věc je celkové zpomalení boje u mě jako paladina, to mě teď hodně nalomilo. Denní rutinu to natáhne nyní ještě více. Nevím, jestli pokračovat dále ještě na současném live serveru, nebo počkat rovnou až na ostrý provoz s mod 16, popř. to zabalit

Těch změn může být více i v různých detailech, které jsem ještě nezkoumal, jako je např. upgrade artefaktů apod.