Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:00:13
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11

Autor Téma: Neverwinter (MMORPG dle pravidel D&D)  (Přečteno 65753 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Neverwinter (MMORPG dle pravidel D&D)
« Odpověď #45 kdy: Únor 20, 2019, 07:07:28 »

Chápu-li to dobře, tak vlastně platíš za to, že to nemusíš hrát, jelikož nákupem si hru zkrátíš. To docela dává smysl a je to asi nějaký nový model. Na druhou stranu je pořád možnost to nehrát vůbec, no. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #46 kdy: Únor 20, 2019, 14:49:07 »

Kdepak, to není přesné ;) Hrát musíš ať chceš nebo ne, zkrátíš si tím akorát jednu docela úmornou pasáž. Před těmi třemi lety byl problém v tom, že se mi nepodařilo získat slušný artefakt, a díky tomu a volbě paladina, se mi značně natáhly boje.

V rámci kampaně Elemental Evil dostaneš takový základní set, který vlastně používám doteď a lepší set dostaneš po nasbírání patřičné esence (element vs příslušný set). Jenomže ta esence se sbírá strááášně pomalu, takže když si to spočítáš, tak je to zhruba na 3 měsíce pobíhání po mapě 1-2 hodiny denně a absolvování desítek heroických událostí :D A díky tomu, že je ve hře málo hráčů, tak sám stíhám jen ty lehčí a středně obtížné (nemám samozřejmě dostatečný damage a tísní mě časový limit, ne že bych to neustál).

Tohle hodně hráčů odradilo a jiní se na to vybodli stejně jako já a doufali, že v jiných kampaních získají jiné sety. Mno, u mě to dopadlo tak, že jsem získal podpůrné artefakty, ale žádnou artefaktovou zbraň. Dostal jsem se i tak poměrně daleko, ale bylo to opravdu poctivě vydřené. NWO je dělané záměrně tak, aby klíčovější věci trvaly dlouho, obzvláště když hraješ single.

Nákup výbavy paradoxně možná nic neřeší, protože do stejného bodu se dostanu jen o poznání dříve. Není zkrátit jako zkrátit, tady jde spíše o to, se z toho nezbláznit :D Mě už se tohle celé znovu absolvovat nechtělo, ale rád bych se podíval na konec toho, co jsem předtím jako paladin načnul. Do modulu Ravenloftu se asi nepodívám, protože jak jsem četl, to je poněkud nad mé síly.

Výbava, kterou jsem si koupil, je sice o poznání lepší než "bezplatný" analog ze hry, ale to je jen tím, že do hry mezitím přibylo pár nových modulů a hlavně bylo třeba hráče motivovat k nákupu za reálné peníze.

Koupit jdou i splněné kampaně, ale jednak je to dost drahé a pak to celkem postrádá význam. Resp. má to význam pro hráče, co si jen trénují další build a chtějí se soustředit až na Heroické a Epické výzvy. Taková postava je ovšem stále bez pořádné výbavy.

Edit: teď jsem se zrovna dočetl, že za peníze si lze pořídit i speciální hůlku, která počet těch soubojů pro esenci snižuje :D Nj, a takhle to právě v té hře chodí.
« Poslední změna: Únor 20, 2019, 14:56:15 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Únor 21, 2019, 15:45:29 »

Musím říci Milhausi, že si mě včera dobře nalomil :D Normálně jsem se vrátil ke svému charakteru paladina, že teda skousnu zuby a ten letitý rest dopořeším. Drhne to, boje ani nepočítám, ale za den se těch 20 bodů z potřebných 100 získat dá. Ta pravděpodobnost skutečně funguje zhruba jako 20% šance. Nevýhodou je ještě fakt, že někteří hráči jsou rychlejší, takže než na místo boje dojedu, tak je po všem a musím čekat na jiný. Větrné artefakty budou vskutku těžce zasloužené :D

Ono se mi včera hlavně potvrdilo, že ani moje warložka to nebude mít nijak růžové a než se pokoušet dostat do místa konce s novou postavou, tak raději naváži tam, kde jsem s paladinem skončil. Pár tuhých výzev mi ukázalo, že bych se s tím piplal asi úplně stejně. Ona má ve skutečnosti v takových bojích jen o něco větší damage a přitom postrádá defenzivní výhody paladina. Problém je, že s ní jaksi neumím pracovat s buffy, což mě ale nijak nepřekvapuje, kouzelníci mi opravdu nikdy nejdou. Než bych tohle všechno zajistil, tak mi uplyne stejný čas jako u paladina. S ním to bylo na počátku taky podobné, jako čerstvý level 70 taky za moc ještě nestál.

Nějakou náhodou jsem se dneska dostal do gildy, myslel jsem si, že ode mě jenom někdo potřebuje pomoc s dungeonem a už to pak nešlo odříci - bylo mi to blbé. Ale dostal jsem se tak k aliančním bonusům a začínám chápat, proč má řada zdánlivě hůře vybavených hráčů tak vysoké statistiky. V tomhle ohledu jsem mimochodem toho svého paladina hezky povoral, ale zase je pěkné, že i tak jsem se s ním dostal tak daleko. Budu si ale asi muset dokoupit alespoň rozšíření inventáře, protože to je opravdu krizové místo. Jinak bych nic přímo k postavě nenakupoval, v tomhle bych chtěl dále využívat jen výhody bezplatných bonusů apod.

Mimochodem, Twitch Prime mi nejde prolinkovat, takže u nás to asi nefunguje (resp. prolinkovat jde, ale odměnu si vyzvednout nejde).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #48 kdy: Únor 22, 2019, 08:17:43 »

Musím říci, že mě docela překvapilo, kolik času jsem opět ochotný té hře věnovat. Být to klasické MMO, tak jsem asi dávno pryč, ale na NWO je opravdu úžasné, že to lze pojmout jako single rubačku. V tomhle ohledu se to třeba tolik neliší od Diabla II. D&D 4 má však řadu úprav, které jsou docela zajímavé a hezky to tu funguje. V podstatě zajímavé a kouzelné zároveň je, že na počátku nic řešit nemusíte, hrát se dá i se zmršenou postavou, ale ta vrstva vývoje postavy tu je a kdo se v tom chce pitvat, tak klidně může. Vesměs se beztak předpokládá, že první charakter bude jen zkušební a do ostré hry vyrazíte až více poučeni.

Zprvu jsem se obsahu po levelu 70 obával, protože ten růst postavy na něm jakoby končí, ale co mám teď vedle sebe porovnání mezi paladinem a warložkou, tak je vidět, že ty postavy i po levelu 70 kontinuálně rostou (zlepšují se), jen to není přes levelup, ale přidáváním nových vlastností a samozřejmě vylepšováním výbavy.

Na NWO mě ve skutečnosti baví více věcí, ale ta hlavní spočívá v hraní skutečné role. Opravdu si se svým paladinem přijdu jako ostřílený, ale chudý potulný rytíř, co pomáhá méně zkušeným bojovníkům v žáru bitvy, když padnou pod mocným úderem protivníka. Jsou to přitom úplně cizí lidé, ale je to prostě samozřejmost. Navíc v NWO není tolik takových typických namachrovaných chytrolínů. Je třeba úžasné pozorovat, jak vám hráč s mnohem silnější postavou přiběhne v tuhém dungeonu na pomoc, protože se vám v cestě už spawnuly potvory, které pro něj sice byly hračkou, ale pro vás už představují dost problém.

A musím říci, že ono je to někdy asi o trpělivosti. Pamatuji si, když jsme před lety vyrazili na Valindru (hlavní záporačka z úvodu hry) a sešla se nás zrovna banda zelenáčů. S námi byla i dvojice zkušených postav a v poklidu a trpělivě s námi absolvovaly dlouhé desítky minut jeden pokus za druhým. Čekal jsem, kdy se ze hry odpojí, ale neudělali to. Dneska už se tohle ve skutečnosti stát nemůže, protože podmínky pro vstup do epických dungeonů přitvrdily, takže ten, kdo je splňuje, už bude ostříleným hráčem. Ono to přitom mělo předtím svoje kouzlo, ale jak jsem naznačil, záleží na konkrétních hráčích a i v NWO se samozřejmě rýpalové najdou.

Možná je to i tím platebním modelem, být hra placená, tak asi váhám. Ono popravdě, nejvíce mě u hry drží to, že se jedná o Forgotten Realms. Vrátit se k TESO mě třeba už tolik neláká. Další věcí je komunita, což bude ale také tím, že NWO bude mít podstatně menší hráčskou základnu. Dost lidí už je ve hře několik let, ostatně bylo milé vidět postavy hráčů, které jsem viděl už před těmi třemi lety. Kolikrát si říkám, kolika těm lidem jsem možná tenkrát pomáhal rozjet si svou kariéru, když jsem je v žáru epických bitev zvedal na nohy :)

Ona tohle je totiž docela saďárna. Mapy s epickými bitvami jsou dostupné už po levelu 60, ale upřímně, i grupa v doporučeném počtu lidí by s tím na těhle levelech měla co dělat. Matoucí pro hráče může být ovšem to, že vidí 1-2 hrdiny, jak bojují v hloučku nepřátel a přiběhnou vám na pomoc (ty boje nejsou od okolí nijak odděleny). Nj, jenomže po prvních úderech zjistí, že tyhle potvory jsou úplně jinak tuhé, a než se nadějou, tak se válejí po zemi. Také se mi to kdysi stalo a právě tady na tom je krásně vidět, jak se ta postava zlepšuje.

Po předchozích dvou dnech mám těch bitev na kontě opravdu mnoho a můžu je krásně porovnat s dobami, kdy jsem byl na levelu 70 teprve čerstvě. Včera jsem třeba sám stál v hloučku nepřátel, které bych na počátku své kariéry paladina jen stěží ustál. Teď sem tam jen tak postával a pravidelně si obnovoval štít, protože jsem na to měl dostatek času (dřív by mi štít sundali dříve, než by mi vypršel cooldown - zotavení).

Jedinou vadou na kráse je opravdu jen množství investovaného času, než se k takové postavě dopracujete - obzvláště, pokud zvořete její úvodní vývoj.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: Únor 23, 2019, 08:33:58 »

Pořád mi to s tím pay to win vrtalo hlavou a asi už tuším, na co to byla narážka. Stále si stojím za tím, že v souvislosti s herním obsahem není tenhle výraz použitý správně, ale budiž, nakonec to smysl dává.

Jak už jsem párkrát naznačil, NWO je poměrně komplexní hra a na mnoho souvislostí přijdete až časem. Je to halda obsahu a každá část mnohdy souvisí s dalšími. Jenomže často se jedná o částečně zacyklené souvislosti. Částečně proto, neboť do nich můžete v určitých místech vstoupit jakoby bokem, jinými slovy přes nějaké pojítko. Tohle pojítko můžete najít/získat/splnit skrze samotné hraní, anebo samozřejmě za reálné peníze, kdy si nakoupíte jiná pojítka a postupně si je takto provážete. Typicky, za peníze koupíte Zeny, Zeny proměníte za Astral Diamonds (interní měna) a ty pak za cokoliv dalšího třeba skrze aukční dům ve hře. Astral Diamonds jinak získáváte i přímo ve hře, ale jak asi očekáváte, je to běh na dlouhou trať ;)

Pokud nechcete platit, tak k dobrému vybavení se ve hře dostanete skrze Epické dungeony. Jenomže od mého odchodu ze hry došlo k výrazné úpravě pravidel, což mi došlo až při podrobnějším prohlížení změn. Každá věc, kterou na sobě máte, má nějaký item level a pro vstup do Epického dungeonu potřebujete mít určitou hodnotu celkového item levelu. Základní Epic dungeony přitom začínají na 7500. Je to násobně více, než tomu bylo za mého působení!

Na jednu stranu je to pochopitelné, hráči s takovým vybavením nebudou žádní nováčci, ale paradoxně to zrovna ty nováčky odstřihne od možnosti plynulého růstu. Získat souhrnný item level 7500 je totiž docela problém a nákupem přes Tarmalune si nepomůžete. Je to dobrý začátek, ale pokud byste chtěli pokračovat urychleně přes vylepšování výbavy, tak si budete muset mocně vypomoci nákupem Zenů a za ně klíčů k lockboxům. Do toho nakoupit nějaké companiony a mounty a ty taky vylepšit pomocí hodnotnější výbavy.

Samotným hraním se lze dostat snadno asi jen k drowí zbroji, co mám i já na sobě. Ostatně takhle jsem k ní přišel. Jenomže je to horší start, než Pilgrim výbava, ale na druhou stranu mám zase přístup k vyšším rankům run, které bych mohl osadit. Zkoušel jsem se tedy podívat, jak to vypadá s gildovní výbavou a musel jsem se smát. Všechno by bylo perfektní, sice by to byla halda grindění, ale jednou z podmínek nákupu je vlastnictví Seals of Protector. Je to jedna ze specifických měn v NWO (těch různých měn je halda a každá souvisí s něčím jiným). Nj, jenomže tyhle seals můžete získat jedině v Epic dungeonech ... a jsme u toho. Bez lepší výbavy se do Epic dungeonů nedostanete, tím se nedostanete k potřebné měně a díky tomu si nekoupíte lepší výstroj a tak stále dokola. Zbývá vám buďto neúměrná investice času, nebo se na to vybodnout :D

Jediným stálým pojítkem pro všechno jsou Astral Diamonds, jinými slovy měsíce hraní a pak je utratit za potřebné věci v aukci. Je to opravdu tak trochu začarovaný kruh a měřítkem tu bude míra stráveného času, který je vzhledem k obsahu hry asi skutečně neúměrný. V tomto kontextu tedy začínám narážky na pay to win chápat. Tahle změna asi musela dost lidí naštvat. Na jednu stranu vývojáře chápu. Je to jedna z možností, jak ty hráče u hry udržet déle (pokud mají tedy dostatek trpělivosti) anebo z nich co nejdříve vymáčknout peníze. V tomto ohledu se začíná VIP členství jevit jako rozumný kompromis. Jenomže v tu chvíli už se nejedná o free to play hru, ale z NWO je rázem hra s pravidelnými měsíčními poplatky.

Tady už hlavně nejde jen o nějaké kosmetické věci, VIP členství zasahuje skrze lockboxy už do samotné hry a dává hráčům jasnou výhodu. Ono je jedno, že to pracuje na principu náhody a občas vám vypadne nějaký "brak", ale pokud si třeba vezmu lockboxy s příslušenstvím pro upgrade artefaktů aj., tak to je ohromná pomoc. Nákup přes aukci je totiž dost finančně náročný na diamanty a přiřozenou cestou nasbíráte potřebné množství předmětů až po týdnech repetitivních činností, což je právě problém, který dost lidí odradí. Dá se to ovšem chápat i pozitivně, trénink postavy by neměl být nijak snadný a léta tréninku jsou tak adekvátním měřítkem vaší připravenosti. Oddělí to pověstné zrno od plev :D

Samozřejmě to si z toho už dělám legraci, obhajovat to určitě nebudu, ale tady jde v principu o samotný free to play model a jeho smysluplnost. Když jsem o F2P slyšel prvně, tak to vypadalo zajímavě a docela jsem na tenhle herní model těšil, ale dost tvrdě to narazilo na realitu. Ono stěžovat si na něco, co mám k dispozici zdarma, tudíž jsem nepřispěl nejenom na vývoj, ale ani na údržbu, je poněkud nefér. Z něčeho ty projekty žít musí a na nás na hračích je holt to buď akceptovat tak jak to je, nebo ty hry prostě nehrát.

V NWO je naštěstí pořád dost obsahu, který si bez placení užijete, ale pokud z toho chcete vyždímat více, pak je to opravdu na dlouhé lokte a měsíce hraní, abyste se vůbec někam posunuli. Vybalancovat tu hru férově vůči každému asi nejde. Těžko říci, kolik lidí NWO skutečně hraje, ale vzhledem k tvorbě nových modulů to zas tak zanedbatelné číslo asi nebude, jinak by se to vývojářům nevyplatilo. Tím se ovšem vracím k závěru, který jsem ze hry vyvodil už před těmi třemi lety. Základní kampaň perfektní, nově je snazší průchod i kampaní Elemental Evil, ale kdo nechce do hry investovat peníze nebo nadmíru času, tak dál už to pak smysl nemá. Mě u hry zatím drží nutkání nakouknout do kampaně Ravenloftu, ale pokud usoudím, že můj postup je vzhledem ke strávenému času zanedbatelný, tak se na to znovu vykašlu.
« Poslední změna: Únor 23, 2019, 08:41:48 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #50 kdy: Únor 24, 2019, 07:13:19 »

Po včerejšku jsem lehce zmaten, při kontrole postavy jsem si totiž všiml, že mi Item Level poskočil o 2000 bodů. Původní hodnota při navázání na předchozí postup byla tuším okolo 6500 bodů, což je o 1000 bodů pod první úrovní Epických dungeonů (ED). Nyní jsem vlastně jen kousek pod minimem pro druhou úroveň Epických dungeonů (8500 bodů), což je poněkud zvláštní.

Na Item Level mají vliv i mounti a companioni (+ jejich výbava), ale nezdá se mi, že by to dělalo až tolik bodů. Dost mě to znejistilo, protože pokud by tomu tak bylo, pak si nejsem příliš jistý, jestli podmínka 7500 bodů pro první úroveň ED vznikla až po mém přerušení hry, nebo byla platná už za mě (teoreticky jsem musel mít těch bodů tolik i předtím?). Ale spíše si to pamatuji dobře, protože tenkrát šlo určitě o nižší hodnody a startovalo to celkově někde na 2000 - 2500 bodech. Určitě ještě vyzkouším, jaký mají společníci vliv, ale vsázel bych spíše na bonus z gildy.

Záložní mounty jsem připojil až včera a jako na potvoru jsem se na postavu nepodíval (předtím ani potom), stejně tak při vstupu do gildy, což by taky mohlo hrát roli (nějaký sdílený bonus apod.). Ono by to asi na tom mém předchozím příspěvku nic nezměnilo, protože ve hře začínáte jen s jedním companionem a mountem, další získáváte až v průběhu dalších kampaní, takže pro čerstvý level 70 pořád platí, že by je musel nějakým způsobem zakoupit (pravděpodobně za Zeny, protože diamantů na nákup skrze aukci by měl málo). Warložka má Item Level zhruba 5500, takže 2000 bodů by jí právě akorát stačilo, ale vzhledem k tomu, že mi drhnou i Heroické výzvy, tak na ED mohu v klidu zapomenout :)

Pro mě se tak každopádně otevřela možnost ED a Epických Skirmishů, což znamená obnovený přísun vzácnějších Seals pro nákup pokročilé výbavy a možnost zisku artefaktů z lootu. Skirmishe jsou v pohodě, ale u ED je potřeba speciální klíč k truhle. Hra naštěstí poskytuje jeden klíč denně zdarma, což v pohodě stačí. Další jsou samozřejmě za Zeny.

Zatím zápasím s hromaděním Mout od Air, abych se mohl dostat k artefaktům vzduchu, a konečně se blížím ke konci. Dělám si u toho drobnou statistiku, takže nyní už vím, že pravděpodobnost zisku 1 bodu je nižší než 20% - je to spíše 15%. Na 270 bojů mi připadlo 40 bodů- je to hezké číslo, dělitelné pěti, ale to může celkově také náhoda. Podstatné je, že 1 bod moutu získám každým 7-8 bojem. Krizový je na tom fakt, jak to v praxi funguje. Mezi ziskem prvního a následujícího bodu může mezitím proběhnout klidně 10 bojů bez bodu, což je právě poněkud demotivující.

Vemte si, že boj i se započetím různých prodlev trvá v průměru zhruba 5 minut. V současné chvíli mám 87 bodů ze 100 (87 mi naskočil hned po sečtení statistik, tak ho nebudu počítat), což znamená 48 hodin farmení Heroických výzev! K tomu si vemte, že zhruba 1/4 výzev byla neúspěšná (časový limit, přišel jsem pozdě apod.), takže jsem farmením Mout of Air strávil ve skutečnosti mnohem více. Před těmi lety jsem skončil na 21 bodech a měl jsem toho tak akorát, takže na tomhle se nic nezměnilo.

Navíc to farmení funguje trošku zvláštně, skoro jakoby ty pravděpodobnosti byly dvě. Zisk pěti bodů celkem ujde, ale pak přijde období smůly a po nějakém čase se to teprve zase posune dále. Já si právě pamatuji, že před těmi třemi lety jsem za dv hodiny udělal klidně jen 2-3 body. Navíc tenkrát jsem to dělal s postavou, která teprve čerstvě dosáhla na level 70, takže ty souboje byly o to úmornější. To si prostě přímo říkalo o to, abych to vzdal.

Když si to nějak rozumně rozpočítám a řeknu si, že denně budu hře věnovat 2-3 hodiny, tak jsem někde na 4 bodech moutu za den. To je 25 dní farmení. Nejsou to tedy 3 měsíce, jak jsem předtím trochu s nadsázkou uváděl, ale pokud u hry nesedíte denně, tak se přes ten jeden měsíc určitě přehoupnete. Když vynechám předchozích 21 bodů, tak o dalších 66 bodů jsem se posunul během 4 dní, přičemž jeden den jsem u toho proseděl určitě 12 hodin. Dohromady to bude určitě přes okolo 25 hodin.

Musím ještě zmínit, že hodně záleží i na okolnostech, nejvíce na tom, jaké máte štěstí na hráče kolem. Ten průměrný čas 5 minut je totiž opravdu jen odhad a jde s ním různě hýbat. Pokud třeba stíháte bitvy plynule a další hráči vám pomohou boj urychlit, tak to celkem odsýpá (stihnete toho více). Sólo a se slabší postavou se to bude naopak natahovat.

Tohle je třeba opravdu krásný příklad toho, jak jsou různé věci ve hře časově náročné. Do tohohle bych měl ještě naskočit zpět do Daily questů, ale na to už prostě není čas. Blbé na tom je spíš to, že i když se jedná o změnu aktivity, tak to nakonec spadne díky té časové náročnosti do rutiny. Ono to nejde moc vyváženě kombinovat. Pokud opravdu chcete po levelu 70 pokračovat, tak je potřeba se smířit s tím, že na podobné úrovni jako je průměr pokročilých postav, budete až za rok ;)

A to úplně vynechám existenci craftění, protože to je taky kapitola sama o sobě. Ono vám to třeba na mistrovské úrovni umožní tvorbu artefaktů, ale když pak jdete po závislostech (která surovina z které), tak zjistíte, že to je opět časově dost náročné. Některé ingredinece získáte opět jen z obsahu pro dobře vycvičené postavy nebo v kombinaci s příslušností ke gildě, která má už určitou infrastrukturu. Ale je to mimochodem jinak zajímavá herní aktivita, kterou můžete klidně zaplácnout takměř veškerý volný čas, co máte pro hru vyhrazený.

Já si teď hlavně oddychnu, pokud získám dostatek Mout of Air a konečně dám dohromady vzdušný set artefaktů. Teprve potom začnu rozmýšlet, co dále. Členství v gildě je také zajímavé a bez řešení určitých aktivit se to neobejde. Ale zase to dává smysl některým Daily questům, které jsem do té doby plnil jaksi jen proto, že jsem si je potřeboval odškrtnout :)

Mě vůbec v souvislosti s návratem do hry napadlo, kolik obsahu je v NWO vlastně skryto. Na první pohled se to nezdá, ale je toho skutečně halda. V rámci základní kampaně vás hra občas provede úkoly, které by se daly chápat jako tutorial k různým aktivitám, ale při tom množství možností to lze brát spíše jako upozornění, že ve hře něco takového je, abyste to měli na paměti. Pokud se o konkrétní aktivitu začnete více zajímat, tak už si to musíte otestovat sami. Patří sem právě kraftění nebo třeba očarovávání/upgrade předmětů.

Za ty 3 roky od mé poslední aktivity vzniklo dost návodů k různým aspektům hry, takže dneska je hraní pro nové hráče zas o kousek snazší a pro hráče jako jsem já to zas pomáhá v pochopení změn, které ve hře mezitím proběhly. Ono vám to po čase už ani nepřijde, důležité je pochopit, co s čím souvisí a hlavně si to všechno vyzkoušet. Dobrým zdrojem informací je neoficiální Wiki, odkud lze právě pochopit různé vztahy, nicméně občas by se spíše hodil kus papíru a nákres schemat :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #51 kdy: Únor 24, 2019, 13:41:03 »

Dneska jsem si pročítal článek, kterak se ArenaNet dostali do problémů a budou muset propustit část zaměstnanců. S NWO to nemá mnoho společného, ArenaNet jsou tvůrci MMO série Guid Wars, ale samozřejmě mi to nedalo a podíval jsem se na videa z gameplaye GW 2 plus si přečetl kousek diskuse na Databazeher. Mě v tu chvíli totiž došlo, co se mi na Neverwinter Online tak líbí - jde teď o samotné boje.

Mě to zprvu nedošlo, ale NWO je z pohledu gameplaye stále jakýsi hybrid mezi realtime vs tahový a freemovement vs krokovací. Realtime vs tahový je ukryt v cooldawnu dovedností, to už jsem popisoval, a pozůstatky krokování najdete u útoku potvor, speciálně u těch elitnějších, které používají např. plošné útoky, ale funguje to i u běžných potvor.

Útoku se totiž můžete vyhnout jednak na základě pokusu použít štít (pokud jím dané povolání disponuje), popř. použítím adekvátní dovednosti, anebo uhnete ze směru, kterým je útok veden ... ano, nepřipomíná vám to třeba Eye of the Beholder a combat waltz? U plošných útoků víte, kam budou vedeny (červeně zvýrazněná oblast na zemi), takže máte dostatek času z dané plochy zmizet. Celý boj je tedy jen o tom, že sledujete nepřítele, směry útoku a používáte vhodné kombinace dovedností.

Hlavní potřebný skill je tedy v tom, jak dobře umíte s tou svou postavou a jejími dovednostmi pracovat. Potvora se může sice plynule otáčet kolem své vlastní osy, takže úhyb musí být rychlý a dostatečný, ale běžné útoky jsou většinou mnohem méně nebezpečné. Z pohledu vlastní postavy jste na tom možná o něco lépe než protivník. Boje, tedy hlavně boje s bossy, tak mají svou typickou dynamiku a to je to, co se mi na tom líbí.

Nemohu to moc porovnat s jinými MMO RPG, ale třeba z toho gameplaye GW 2 mi přišlo, že si tam jen tak pobíháte a mydlíte to hlava nehlava. V NWO je rychlost pohybu postavy řízena velikostí statistiky Movement a obvykle platí, že statistiky těhle typů si volíte vždy na úkor jiných. Silná a bojově vyskillená postava může být zaroveň dost pomalá, nebo může být silná, rychlá, ale postrádající vyšší úspěšnost kritického zásahu apod. Ne s každou postavou tedy můžete po bojišti pobíhat jak kamzík a odtud se pak odvíjí volené dovednosti a styl boje. Co jsem od kolegů slyšel, tak u Word of Warcraft se třeba příkazy stackují ještě před bojem a pak se to teprve provede vše najednou, což už by mi třeba až tolik nevyhovovalo.

V NWO můžete reagovat na průběh boje o něco pružněji, nejvíce vás v tomhle ohledu omezuje cooldawn, proto vlastně vzniká i ta dynamika (rytmus), protože posloupnost příkazů pro použití přislušných dovedností volíte v určeném pořadí právě podle cooldawnu a sem tam to obměníte podle situace na bojišti. I poměrně tuhého bosse dokážete složit jen tím, že udržíte rytmus, podobně jako u combat waltzu, ale s tím vývojáři počítali a u řady bitev se na bojišti objeví v průběhu boje i několik vln nižších verzí potvor, se kterými se musíte vypořádat a přitom si bosse stále hlídat. Když se necháte vykolejit, pak je to problém :)

NWO je krom toho zajímavé ještě v tom, co jsem třeba postrádal na klasických Neverwinter Nights a to je pokročilá AI spolubojovníků. NWN 2 je na tom sice podstatně lépe, ale pořád to ještě není ono. V NWO se role vašich "parťáků" ujímají jiní hráči a musím říci, že to je o poznání jiný zážitek. Nikdy předtím bych si nemyslel, že by mě hry typu MMO mohly nějak bavit, teprve NWO byla vyjímka a postupně takto přicházím na kloub tomu, proč tomu tak je. Je to prostě tím skoro až důvěrně známým prostředím a občas mi přijde, že hraji jen klasický multiplayer. Jedinou mojí starostí je má vlastní postava, na kterou se můžu plnně soustředit. Proto i to zapojení do hraní role je úplně jiné.

Možná to působí jako z nouze ctnost, kvalitativně dobrých RPG ubývá, a tak to může vypadat, že prostě beru zavděk i MMO RPG, ale opravdu se hůře vysvětluje proč, pokud to nezkusíte a nemáte třeba k sérii Neverwinter Nights nebo světu Forgotten Realms vřelý vztah. Já už jsem si zvykl, že se dokáži využít i ve hře, která zrovna ničím geniálním neoplývá, ale úplně mi postačí, pokud v ní něco najdu, něco, co mě na ní chytne a dokáže zastínit všechny ty nedostatky kolem. A hlavně to teď neberte jako agitku před blížícím se Modulem 16, nikoho do hry samozřejmě nelanařím ;) Já bych z toho beztak nic neměl a ještě bych riskoval, že mi někteří budou nadávat :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #52 kdy: Únor 25, 2019, 22:34:37 »

Ráno jsem vítězoslavně splnil sběr Mout of Air. Bylo to pekelné finále a ze statistik mi vyplynulo, že zbylých 14 bodů mě stálo 85 úspěšně splněných Heroic Encounter (HE). Je to zhruba v limitu, protože nad 95 body se mi podařilo 4 body získat rychle za sebou. V součtu mě sběr Mout of Air stál zhruba 660 úspěšných HE, z toho dobrých 100 HE jsem z nějakého důvodu nesplnil. Časově to je 5 poměrně intenzivních dní, plus už před těmi třemi lety to byly určitě 3 dny, takže bych to zaokrouhlil na 10 dní intenzivní akce a vypnutí mozku :)

Paradoxně jsem při tom počtu HE nasbíral dost drahokamů, abych z nich dokázal získat dostatek esence pro upgrade obou artefaktů vzduchu, takže jsem je snadno dostal z uncommon kvality do epic kvality.

Poznámka: já to v jednom z předchozích příspěvků trošku zvoral, artefakty začínají v tzv. uncommon kvalitě (zelené) a jejich upgrade pokračuje přes rare (modrá) do epic (fialová), pak je legendary (oranžová) a vedlejší artefakty mohou být ještě mystic (tyrkysová). Rare kvalita je přitom celkem dostupná (jak z pohledu potřebného množství esence, tak i pravděpodobnosti úspěchu upgrade - 50%), horší je to pak až s legendary, což je pro zbraně třeba maximální výše upgrade (pravděpodobnost úspěchu je už jen 10%). Trošku nevýhodou je u artefaktů i to, že upgrade je dobré plánovat i z důvodu šetření různých ingrediencí a upgradovat jen to, co opravdu využijete/potřebuje, tedy např. počkat si až na kompletní set apod.

Nová výbava je znát, ale hlavně vzdušný set hezky vypadá. Dost mě přitom překvapilo, že zbraní vzdušného setu je meč, nikoliv palcát, což mi k běžné výbavě paladina sice nesedlo, ale nyní alespoň chápu, proč mě někteří obránci (povolání Guardian Fighter) překvapili svými paladinskými schopnostmi - zkrátka jsem je jen špatně identifikoval dle používané zbraně. Rád bych palcát, mě osobně se jako zbraň líbí, ale to bych se před lety musel dál na sběr jiného moutu. Po tom všem mohu říci, že sběr Mout of Air je možná z těch čtyř nejjednodušší, což je dáno možností snadnějšího obíhání HE po mapě.

Když to tak vezmu, vzdušný set, potažmo obecně jakýkoliv elementární set, vlastní/používá jen málo hráčů. Před těmi třemi lety jsem třeba vzdušný set viděl aktivně používat jen dvě postavy. Dneska už se tomu nedivím, za tu haldu času se to ne každému vyplatí. Vzácné je vidět i ohnivý set, ten se navíc trošku plete se základním setem ohnivých artefaktů z kampaně (ty dostane každý, ale oproti elementárnímu setu se jedná o citelně slabší zbraně, byť sami mají významné bonusy k dovednostem příslušného povolání). Vzdušný set poskytuje jen výhodu k rychlému úniku v boji, ale osobně jsou pro mě klíčovější vyšší statistiky tohoto setu (Power apod.).

Na závěr k tomu setu uvedu ještě jednu poznámku. Jak už jsem zmiňoval, pro 100% šanci získání mout z HE se dá za Tarmalune zakoupit patřičná hůlka. Ta ovšem stojí nějakých 70 kousků kovu a bonus vydrží jen hodinu. Tarmalune je samozřejmě investice za Zeny, tedy víceméně za reálné peníze a v tuhle chvíli je mnohem výhodnější rovnou koupit nabízený artefaktový set v obchodě, který je zase o něco lepší a vlastně vyjde díky tomu všemu levněji. Kdo sbírá mout, musí se holt smířit s tím, že si ho posbírá poctivě komplet celý ;)

Pocit z vlastní postavy mám mnohem lepší, konečně nevypadá jako chudý potulný rytíř, ale je vidět, že tahle postava už přeci jen dokázala mnohem více. Tedy jde hlavně o můj pocit ze zdánlivého růstu mého paladina :) Statistiky postavy přeci jen o kousek poskočily.

Hodnota vzdušného setu je znát už jen z hodnoty svého Item Level, která je vyšší oproti základnímu setu ohně. S tím mě teď napadá ještě jedna věc. Dneska jsem se ze Spinward Rise přesunul postupně přes Stronghold do Mantol Derith a při pohledu na postavu v Mantol Derith jsem zjistil, že celkový Item Level je jen lehce přes 7500!. Docela mě to zarazilo, skoro to vypadá, že hodnota celkového Item Level je odvislá i od konkrétní oblasti, kde zrovna jsem, ale moc se mi to nepozdává. Budu se na to muset ještě podrobněji kouknout. To by totiž znamenalo, že třeba ze Spinward Rise bych se mohl přihlásit do Epických Dungeonů druhé úrovně, kdežto z Mantol Derith už zase ne.

Poslední zmínka padne k pevnosti (Stronghold). Pomalu jsem se tu začal rozkoukávat, abych viděl, jak je gildovní mapa organizovaná a je to vskutku zajímavé. Našel jsem tu různé HE, některé dám v pohodě sám, u jiných ovšem nestačím na limit, protože mám malé poškození, ale krom toho jsou tu i Demonic Encounters a ty jsem dal v pohodě sólo, byť se jedná o obdoby toho, co jsem absolvoval třeba v Dread Ring (součást Dread Ring Campaign). Skoro mi to přijde, jako když je to dělané s ohledem na nižší levely postav, které se na mapě gildy mohou objevit. Vlastně je to celkem bezpečné farmení a poměrně snadno se tu dá získat dostatek měny na základní pevnostní set, který není vůbec špatný.

Já už jsem sice oděn o něco lépe, ale tohle hodně vysvětluje, proč je členství v gildě pro postavy na začátku kariéry klíčové (nikoliv esenciální, ale hodně prospěšné). Klidně bych tu mohl strávit celé dny a nemusel řešit nic jiného. Já svůj pevnostní kyrys získal už ani nevím jak, asi mi vypadl v nějaké kampani jako loot. Nicméně jsem jinak vlastníkem komplet drowí zbroje, kterou jsem si za Demonic Ichor (padá právě z Demonic Encounters) koupil v Mantol Derith.

Nicméně mě nyní čeká spíše jen základní průzkum pevnosti a pak bych se měl vrátit tam, kde jsem předtím skončil. Pomalu bych k tomu měl přidat epické dungeony a skirmishe, třeba mi z toho vypadne další hezký kousek výbavy. Docela uvažuji i nad měsícem placeného VIP, ale to si ještě musím promyslet. Zenů mi zůstalo dost a krom batohu je za nic jiného moc utrácet nechci. Pořád bych si chtěl udržet jakousi iluzi čistoty svého paladina, byť je to poněkud náročnější, protože díky postavě wizardky už se mi třeba promíchala výbava pro upgrade, ale zase to by nemuselo tolik vadit.

Pokud totiž do VIP půjdu, pak budu ty různé lockboxy beztak otevírat, takže v tomhle se nic nezmění. Osobně si spíš myslím, že jsem měl u paladina v inventáři nasysleno dost věcí pro upgrade i tak, takže bych to dal i bez toho promíchání inventářů.  Ostatně jsem se připravoval na upgrade do legendary kvality, takže jsem vybaven být musel. Nechtěl bych však svému paladinovi kupovat pomocníky, jízdní prostředky apod., to chci nadále získávat jen ze hry.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: Únor 27, 2019, 20:28:15 »

Mapa pevnosti (pevnosti a okolí) je skutečně hodně uzpůsobena většímu rozpětí levelů. Identické Heroic nebo Demonic Encounter jsou tu pro mě mnohem schůdnější, což bylo krásně vidět ve chvíli, kdy jsem v rámci návratu zavítal do dalších mě známých lokací, kde se Demonic Encounter vyskytují (kampaně Dread Ring, Tyranny of Dragons a Icewind Dale). Při té příležitosti jsem si všiml jedné podstatné změny ve hře.

Jak už jsem mnohokrát popisoval, ekonomika hry je poněkud komplikovanější, ale z pohledu hráče vás ve skutečnosti zajímají jen takové měny, ze kterých budete mít hmatatelný užitek co nejdříve. Astral Diamonds je dobré si šetřit a tak na řadu přichází měny, které získáváte právě z různých událostí. Před třemi lety to byly Demonic Encounter (DE), protože z nich padala Demonic Ichor, za kterou jste si mohli zakoupit komplet Drowí set zbroje a doplňků. Nebylo to nic až tak šíleného, pár dní to sice zabralo, ale počet hráčů pro DE byl vždycky dostačující a ideální mapou byla (a dodnes stále ještě je) Dread Ring. V rámci kampaně Icewind Dale se pak tento set dá (zlehka) vylepšit.

Nově mě překvapilo, že z DE padá i určitý počet Seal of the Brave, což je jedna z dalších zajímavých alternativních měn. Její zisk je podobný k zisku Demonic Ichor, ale za Seal of the Brave si můžete koupit Primal Armor. Nikoliv tu samou, co za reálné peníze skrze Tarmalune! Tenhle set je ve skutečnosti lepší a tím pádem je samozřejmě o poznání lepší než Drowí set. Pokud jsem se dobře díval, tak za čisté Seal of the Brave se dá koupit i set artefaktů, což dělá ze Seal of the Brave něco opravdu mimořádného. Obzvláště k snadnosti jejich zisku.

Je sice trošku zvláštní, když se plno lidí po mapě prohání zrovna v tomhle setu, ale to samé platilo před těmi třemi lety o Drowí zbroji :) Ono to jednak vysvětluje to množství vlastníků Primal setu a pak je na hře krásně vidět, jak vyšla hráčům vstříc a dává jim k dispozici celkem snadný způsob vylepšení vlastní postavy. Tentokrát nejde jen o kosmetickou záležitost, Primal set je skutečně o třídu výše (Item Level poskočí o 380 bodů jen na zbroji). Hodně to pak podtrhuje možnost nákupu artefaktových zbraní, tím se můžete na nějaký elemental set v podstatě vykašlat. U DE se totiž stačí jen svézt s ostatními, jedinou podmínkou je dokázat se v těch bojích udržet na nohou (přežít to).

Jestli jste užiteční nebo ne, si beztak v tom počtu nikdo nevšimne ... tím, ale nechci nikoho nabádat k podobnému jednání ;) DE není zas tak triviální, jak by se někdy mohlo zdát. Občas se dá zašít tak trochu bokem, kdy vás hra ještě registruje jako účastníka a potvory na vás přitom nejdou. Popř. občas někdo naskočí těsně na konec boje, kdy už mu nic nehrozí. Je to spíš o tom, jestli máte na podobné chování náturu. Jak už jsem psal, výbava taky není vše, je hodně míst, kde budete odkázáni sami na sebe, takže je lepší podobné aktivity prokládat vlastní invencí v boji. Z počátku to vždy drhne, ale jakmile se po měsících ohlédnete zpět, tak se tomu už jen zasmějete. Co bylo předdtím nemožné, je nyní třeba pohou rutinou.

S tím mě na mysl přišla dnešní příhoda s jedním z draků královny Tiamat. V rámci kampaně Tyranny of Dragons se časem dostanete do oblasti dračí pouště, která je obsazena potvorami level 73 - jedná se o poměrně tuhou oblast, podobně jako Icewind Dale. Dračí královna Tiamat tu má několik svých heraldů v podobě draka příslušné barvy. Upižlat něco takové je skoro nemyslitelné, protože tyhle potvory mají haldu zdraví a i velká grupa dobře vycvičených hrdinů to krájí jen po milimetru. Po jedné z dnešních DE, kterou jsem absolvoval zrovna v píscích, se pár hráčů rozběhlo k bílému drakovi a postupně do boje naskákali další. Samozřejmě jsem nemohl chybět :)

Ve skupině se člověk přeci jen cítí lépe a drak musí svůj útok směřovat na vícero cílů, takže jsem byl relativně v bezpečí (zkoušel jsem to i jen tak ze zvědavosti sólo, ale to je pak jen kličkování mezi útoky a draka jsem samozřejmě ani neškrábl). Časový limit je vzhledem k obtížnosti boje hodně na hraně a opravdu tu platí, že hráčů musí jít do boje mnohem více. Už jsem si myslel, že to přeci jen uhrajeme, ale chybělo nám pár vteřin navíc, což trošku naštve. V rámci kampaně totiž potřebujete pár dračích ingrediencí a tohle byla jedna ze vzácných příležitostí, kdy se někdo do boje s drakem na téhle mapě pustil. Narozdíl od nižších draků se do toho nikdo nehrne a každý je asi rád, když si tuhle kampaň jen splní, víc důvodů pro boj s heraldy asi není.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #54 kdy: Únor 28, 2019, 20:12:29 »

Mno, přesně jak už jsem několikrát psal ... jenom něco poznamenám div ne jako neměnnou jistotu, tak se objeví situace, která mi to zcela vyvrátí :D

Dneska došlo v dračí poušti k jistému nájezdu na draky. Zatímco jsem skupince neohrožených bojovníků přiběhl pomoci pižlat bílého draka, tak se najednou odněkud vyrojila horda a drak šel k zemi neskutečně rychle :) Po mrtvolách dalších dvou draků jsem se pomalu dostal až k zelenému drakovi, který se zrovna skládal k zemi ... ani jsem je prostě nestačil na koni stíhat, jak jim to šlo od ruky. Ve skutečnosti to nebylo až takové množství hráčů, ale očividně měli hodně namaxované postavy. Když jsem tohle viděl, tak jsem jen zesmutněl, protože tohle je opravdu na haldu let hraní. Já zatím nemohu ani zdaleka pomýšlet na boj s Tiamat, což je mimochodem zdánlivý endgame NWO.

Po dnešku jsem jinak zjistil, že jsem krásně a rychle splnil týdenní úkoly a na kontě už mám skoro 100k diamantů. Přitom jsem začínal po těch letech na nule. Není to zas tak špatné skóre, za 100k diamantů se dá koupit 20 Preservation Ward a s tím se dají celkem bezpečně upgradovat artefakty i s nižší pravděpodobností úspěchu (kdyby na dobrý pokus padlo třeba 5 kamenů, tak jsou to pořád 4 úspěšně upgradnuté artefakty na Legendary tier). Na Mystic tier u vedlejších bych nebyl líný koupit Coalescent Ward, který zajišťuje 100% úspěch upgradu (1000 Zenů, nebo opět skrze aukci za diamanty - akorát je trošku dražší).

Největší krize bude spíše u run, do úrovně 10 to tak nějak jde, ale zbylé 4 úrovně mají hodně nízkou pravděpodobnost a to pak vychází při celkovém počtu možných run dost draze. Nicméně efekt za to stojí, protože třeba bonus z ofenzivní runy pak může být 1000 bodů k Power, Critical Strike nebo Armor Penetration. Běžně pak máte k dispozici 3 ofenzivní sloty, takže kumulativní přídavek ke statistice může být až 3000 bodů (v úrovni 10 by to bylo okolo poloviny tohoto skóre, což je ovšem pořád dobré). Výhodou run je, že je lze upgradovat i vsazené do předmětu (vytažení runy jinak stojí peníze - zlaté). Každopádně bych nyní nechtěl zabíhat do podrobností.

Tak nějak mi nepřijde, že jsem ve hře už 3 roky nebyl, ale naopak mi přijde, že mi najednou řada věcí dává mnohem větší smysl. Předtím jsem třeba u upgrade vylepšení skočil někde na úrovni drobných pokusů, přesto si připadám jako by to bylo včera a během noci mi došly potřebné souvislosti :) Je to pořád prostě o tom, že je potřeba všechno zkoušet, protože zkoušení je základ úspěchu.

O něco horší je to s postavou wizardky. Docela jsem jí na úkor paladina upozadil. Dneska jsem s ní dojel akorát komplet Elemental Evil kampaň a od včerejška pobíhám po jednotlivých HE a sbírám Mote of Air. Tentokrát jsem si ovšem řekl, že budu hrát jen na 5 bodů denně, takže komplet sběr by měl trvat tímhle tempem 20 dní. Do té doby s ní nebudu ani nikam dále vyrážet. Potenciál ta postava má, to je zkrátka vidět, ale sólovat už nejde úplně vše a výrazně mě to proto zpomaluje. Na některé HE ve Spinward Rise jsem naštěstí vyzrál s použitím terénu, protože jako na potvoru jsem narazil na instanci s menším počtem hráčů a ti se HE docela vyhýbali. Ke všemu má moje wizardka nějak vysokou hodnoutu tauntu - byť mi do boje vyrazil na pomoc nějaký bojovník (tank), tak boss si to neomylně namířil přímo na mě :D

Odpoledne nastala údržba serveru, což je asi jedna z vad na kráse při hraní, tak jsem si odskočil do TESO, ale moc dlouho mě to nebavilo. Je vidět, že hodně prvků si ty hry kopírují navzájem, takže jedinou devizou TESO je v současné chvíli grafika a dialogy. V tomhle TESO strčí NWO do kapsy, ale jak je vidět, jenom tohle nestačí. Navíc jsem po Solstheimu pochodoval snad sám, na další hráče jsem narazil až v Daggerfallu, kde jsem se po chvilce ocitl v nějakém úvodním dungeonu pro místní nově narozené postavy. Se svým level 9 jsem byl pro průchod očividně lépe vybaven.

Mě u toho hlavně došlo, že bych vícero MMORPG najednou hrát asi nedokázal. Ideální je vybrat si jedno, které hráči nejvíce padne a věnovat se naplno jen jemu. NWO je do určité míry něco jako více casual záležitost - nemusíte tu být denně a trávit tu celé hodiny. Odbydete si své a kdykoliv si odejdete. V TESO je to horší v tom, že snadno ztratíte díky komplikovanějším dialogým a ději nit. Už si třeba ani nevzpomínám na zápletku v Morrowindu a najdenou jsem přeskočil na obsah Daggerfallu, čímž v tom vznikne ještě větší zmatek.

Když už jsem ta MMORPG načal, svého času jsem silně uvažovat o Black Desert, což mě dost lákalo, byť se jedná o Korejské MMO, ale líbila se mi volnost a možnosti, co hra nabízela. Jenomže pak mě za včasu odradil model PvP, který se může snadno proměnit až v šikanózní, kdy si někdo na vaší slabou postavu zasedne a bude vás chodit pravidelně mydlit. PvP je věc, která mě nikdy ani nelákala. Když vidím ty postavy už jen v NWO, tak proti tomu nemám šanci, i kdyby nás to třeba třídilo podle Item Level. Proto jsem rád, že je PvP od zbytku hry striktně odděleno a funguje tu spíše vzájemná kooperace mezi hráči. Co tak čítávám během hraní chat, tak o PvP asi ani moc velký zájem není.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #55 kdy: Březen 02, 2019, 10:48:28 »

Se Seals of Brave se to má nakonec tak, že ony zcela nahradily Seals of Elements a zřejmě i Seals of Protector, tedy tu skupinu Seals, za které se předtím nakupovala epická výbava. Tím, že Seals of Brave padají i v HE, je to v podstatě značné plus pro hráče, protože se k nim dostanete mnohem snáze, jak k těm předchozím dvěma typům. Seals of Elements je možné za Seals of Brave vyměnit na tržišti v kurzu 3:1, ale já si je nechám jako upomínku :)

Z HE dostanete 3-9 kousků Seals of Brave, nejlepším příjmem jsou proto Epické Skirmishe a Dungeony. Ze Skirmishe je to 20 Seals, z dungeonů 30 Seals + pokud máte klíč k dračí truhle, tak je to pak dalších 30 Seals. Limit v peněžence je stejně jako u dřívějších typů 1200 Seals na postavu. Nejde je tedy moc hromadit, ale zase ceny výbavy jsou tomu uzpůsobeny.

Včera jsem se rozhodl, že si Primal zbroj pořídím a pustil jsem se proto farmení Seals. Vzal jsem to nejprve přes Skirmishe a poté jsem komplet prolítl Epické Dungeony, které jsem měl pro sebe dostupné. K tomu jsem si za Zeny nakoupil klíče k dračím truhlám, což bylo tak trochu ze zvědavosti, protože klíč denně zdarma jaksi ze hry vymizel.

V dungeonech jsem si potom vzpomněl, že u některých lze klíč k dračí truhle získat skrze bonusy v kampani, což je taky 1-2 klíče denně, ale musíte k tomu mít suroviny. Nejde to bohužel u všech dungeonů. Nakonec jsem zjistil, že to byla zbytečná investice. Utratil jsem 4 z 5 nakoupených klíčů a opravdu jsem získal jen bonus k tomu, co mi poskytla už základní truhla. Je to podle mě tedy zbytečné plýtvání Zeny. To už je opravdu lepší kupovat očarované klíče na lockboxy. Lepší kousky výbavy jsou prostě o náhodě tak jako tak.

Podle mě ten klíč zdarma byl předtím určen k tomu, abyste vůbec nějakou truhlu otevřeli, ale jistý už si teď nejsem. Když jste ho neměli, tak jste z dungeonu odcházeli v podstatě s prázdnou, tedy vyjma těch dungeonů, kde jste využili patřičný klíč z kampaně, jako je třeba věž Valindry. Nyní si loot z truhly odnese opravdu každý.

Nevýhodou Epic Dungeonů je ovšem fakt, že jsou oproti Skirmishi delší, takže se to kvůli těm 30 Seals moc nevyplatí - za jeden průchod dungeonu jsem měl přinejmenším komplet 2 skirmishe, tedy minimálně 40 Seals. Farmení mi zabralo dobrých 12 hodin, ale pokud to vezmu na předchozí čas, kdy jsem sháněl drowí set, tak je to prakticky zanedbatelné. Za jeden den se tak poměrně snadno dostanete k velmi silnému setu zbroje a pak můžete pokračovat klidně sběrem Seals na artefakty a prsteny. I ve Skirmishi se totiž můžete případně svézt se silnějšími hráči, kteří to odbojují za vás, což u některých hráčů bylo hezky vidět ;)

V Epic Dungeonech jsem jinak nenarazil na žádný problém. Jednak jsem měl kliku na spoluhráče, takže jsem pořešil i jeden rest z dřívějších úkolů z kampaně Icewind Dale, a pak se tu hodně ukázala moje vlastní zkušenost. Bohužel, už to nebylo takové překvapení (zážitek) jako napoprvé. Jakmile jsem ve věži Valindry vstoupil do jejího sálu, tak jsem už moc dobře věděl, co mám dělat. Bylo tu krásně vidět, že hráči už znají své role, ostatně dneska se můžete na YT v pohodlí kouknout na průchody každým z těch dungeonů a dá se na to tedy připravit. Kouzelníci už hezky čekají vzadu, dokud nenaběhnu do zástupu nepřátel a nenalákám je na sebe. Mým úkolem jako tanka je v podstatě jen tohle. Healer to pak hezky kolem buffne/debufnne a DPS ze mě pak ty potvory setřesou :D

Nj, ale krom toho do dungeonů chodí i mnohem silnější hráči, takže jejich DPS si v klidu mohou dovolit naběhnout do hloučku nepřítele a během chvilky všechny sundat (občas jsem si tedy přišel jen do počtu). Tohle byl tak trochu můj sen, když jsem tvořil svou wizardku, ale dneska už vím, že cesta k takové postavě je velmi dlouhá. Sice jsem jí postavil mnohem lépe, jak svého paladina, ale to je jen základ, na kterém se pak musí dále stavět. Mimochodem, včera jsem zahlídl ve hře paladina, který měl statistiky rozděleny hůře než já :)

U Valindry jsem navíc zjistil, kde jsem vzal výbavu z aliančního setu. Je to totiž loot přesně odtud. Ze Skirmishů jsem pak získal 2x Energona (epický společník), takže jednoho jsem skrze banku přihrál své wizardce. Nic extra hodnotného mi však nevypadlo, tedy kromě nárameníků jednoho epic setu, který je ovšem horší než Pilgrim nárameníky. I když popravdě řečeno, já mám ty plechové sety raději, takže časem se k něčemu podobnému rád vrátím. Pilgrim set je něco na způsob prošívaného koženého brnění a hlavně je to moc barevné. Ideální by byl set z gildovní pevnosti, nebo rovnou dračí set.

V gildě už jsem to dotáhl na senior membera. Netuším, jak je to přesně zařízené, ale na dalším ranku bych měl mít možnost začít do chodu gildy asi kecat :D Měl bych si ovšem pořídit rychlejšího koně, při aliančních nájezdech na mě jaksi musejí ostatní čekat :D

Dneska se ale ponořím do úplně něčeho jiného. Získal jsem přístup do testu modulu 16, takže mám možnost si v předstihu otestovat, jak vypadá jeho obsah a co za změny to přinese.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #56 kdy: Březen 04, 2019, 07:16:23 »

O víkendu se toho událo celkem dost, hlavním důvodem je datum 1.3., neboť zrovna ten den jsem dostal možnost otestovat modul 16, neboli toliko očekávanou velkou aktualizaci NWO. Vrátím se k tomu v dalším příspěvku.

S postavou paladina jsem v průběhu víkendu vplul do kampaně The Cloaked Ascendancy, což je taková zvláštní kampaň, která je mnohem více postavena na příběhu než-li obsahu. Začíná to poměrně nevinně skrze několik úkolů přímo od lorda Neverembra a každý z úkolů je zabalen do samostatné kapitoly. Zápletka spočívá v tom, že o trůn v Letohradu se znovu přihlásí stoupenci lorda Nashera a opět je ukradena koruna Letohradu, která nyní spočine na hlavě Gyriona. Celá situace je o to horší, že lord Neverember začne ztrácet půdu pod nohama a pomalu se od něj začnou odvracet i jeho nejbližší, třeba klerička Celeste. Zůstal jsem ovšem já a několik věrných, kteří to mají nyní vrátit do pořádku :) Důvodem té zrady je fakt, že ani lord Neverember nedokázal uklidnit chaos vzniklý po "útoku" Moru kouzel a lidé se proto uchylují k populistickým řešením ... eh, jak příznačné pro dnešní dobu ;)

Herní problém ovšem spočívá v tom, že čtvrtou kapitolou končí úvod kampaně a poté se můžete přesunout na nově vytvořenou mapu River District, plus se pro kampaň využívá i několika již známých lokací z předchozích modulů. Abyste mohli postoupit do páté kapitoly, tak potřebujete získat odměny ve stromu kampaně, což ale obnáší poctivý každodenní grind :D A na tom je celá ta kampaň kompletně vystavěna. Odměny přitom za moc nestojí.

Není to o tolik jiné, než u jiných kampaní, ale právě proto se mi do toho ani moc nechce. Je to prostě činnost, kterou musíte opakovat den co den po dobu 1-2 měsíců, než se vůbec posunete dále. Opravdu není šance to někde nějak urychlit. Na druhou stranu, těch různých modulů už je tolik, že se to dá provázat s činnostmi na jiných mapách, takže zas až tak jednotvárné to být nemusí. Navíc se v River District pohybuje celkem dost hráčů, takže na těžší věci tu nejsem sám.

Ono pokud jde o tu obtížnost, The Cloaked Ascendancy začíná dost zvláštně. Hned první kapitola je plná tuhých hromadných bitev, do nichž zasáhnou všichni protagonisté, které jste už ve hře mohli vidět v různých kampaních (boje se jim dají přenechat). Pak obtížnost klesne a znovu stoupne až v River District, kde jsou potvory level 73, tudíž jde o poměrně tuhou mapu.

Level 73 je zatím maximum, co jsem kde viděl. Hra vás už barevně upozorňuje, že potvory jsou poněkud nad vámi (žlutá vs oranžová barva), ale pořád jste schopni je umlátit. Horší je to s heroickými výzvami, tedy těmi pro větší počet hráčů, protože do nich nastupují zesílené verze potvor - jsou sice také level 73, ale hp bar je zlatě orámovám. Poznáte je tedy na první pohled a jsou podstatně vytuhlejší. Další level 73 mapy jsou Icewind Dale a dračí písky. Zajímavé je, že jak mi paladin zesílil, tak třeba Dread Ring nebo Sharandar jsou pro mě znatelně jednodušší a potvory tu sundavám rychleji (Dread Ring je tuším level 72 mapa, Sharandar asi level 71). Opravdu ten výcvik postav význam má a projeví se, jen to chce dostatek trpělivosti.

River District je z pohledu potvor kombinací Dread Ring a Sharandaru, pak se tu objevují potvory z Mount Hotenhov a oblasti Neverwinteru zamořené Morem kouzel. Ostatně Gyrion pro svou vládu uzavřel pakt s různými vůdci, což smrdí mnohem větším průšvihem, než kdyby se Gyrion jen ujmul trůnu. Proto je lord Neverember tak ve střehu.

Mě tahle kampaň zaujala opravdu jen kvůli tomu příběhu. Pořád si u toho říkám, jaká je škoda, že nevyjde plnohodnotná hra, která by ty události po Moru kouzel zpracovala v klasickém single provedení. Je vidět, že se s tím příběhem stále pracuje a úplně marné to není. Bohužel ty kulisy MMO jsou jasně dané a dost to ruší. Naštěstí už jsem si zvykl na přítomnost ostatních hráčů a zrovna tady je to i výhoda, protože River District je na spolupráci přímo postaven - dohromady s ostatními se tu staráme o různé body zájmu (jejich obrana, sběr surovin pro jejich udržení apod.). Musím hlavně říci, že s koncem měsíce servery zase ožily a je tu mnohem více instancí map, kde už není jenom pár hráčů jako předtím.

Chvilku jsem zvažoval, že bych přešel souběžně do Ravenloftu, patřičný quest už bych si asi mohl nechat zadat, ale nejspíše se na to ještě lépe připravím. Ono totiž nejprve musíte lordu Neverembrovi souhlasit s kampaní Cloaked Ascendancy a pak se teprve objeví další úkol, který už by měl s Ravenloftem souviset.

Jinak jsem si včera odmázl rest s Demogorgonem (Epic Dungeon), ale byla to docela náhoda. Omylem jsem si v menu akcí zvolil privátní nastavení, čímž se sníží požadovaný Level Item a hlavně můžete dungeon spustit rovnou a sami. Porazit Demogorgona sólo, tedy v mém provedení, prostě nejde (jen zlehka jsem ho škrábl), ale bez ohledu na to, boj má předem určený čas a v horším případě končí zapuzením Demogorgona zpět do pekla. To ovšem stačí k tomu, aby se vám úkol uznal (bohužel je to bez extra odměny, která je nutná pro kampaňový strom - otevírá poslení tier boonů). Nicméně alespoň vím, co od tohoto boje čekat, takže až dosáhnu na požadovaný Item Level, můžu to zkusit naostro s partou dalších hráčů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #57 kdy: Březen 04, 2019, 08:30:23 »

A nyní k modulu 16 ...

V pátek mi dorazil email, kde jsem byl obeznámen se spuštěním testovacího serveru a dostal jsem možnost si na něj exportovat jednu ze svých postav. Napoprvé se mi nezadařilo (exportoval jsem jí na špatný server, zřejmě ruský), ale to nevadilo, beztak jsem si chtěl vyzkoušet tvorbu postavy.

Změn je v modulu 16 opravdu hodně a mnohým se asi líbit nebudou. V podstatě to překope vývoj postav a zasahuje to i do balancingu hry. Trošku se zdráhám to vyslovit, protože bez vysvětlení to bude vypadat spíše děsivě, ale všechny ty změny vedou k jistému zjednodušení hry. Není to ovšem nutně špatně! Má to své výhody, ale blbé bude, že tohle ve finále postihne všechny a každý se tomu pak bude muset přizpůsobit. Přechod to rozhodně nebude snadný. Hlavně NWO wiki bude v tu chvíli docela out.

Ve výběru povolání došlo k drobné úpravě. Great Weapon Fighter a Guardian Fighter se přeměnili na Barbara a Fightera, což dává nyní mnohem větší smysl (třeba vzhledem k Icewind Dale sáze od Salvatoreho). Základní hod na statistiky je nyní pevně svázán s volbou rasy, takže už nemůžete rollovat - ona to tedy předtím nebyla žádná extra výhra, ale něco málo se s tím korigovat dalo. Kombinace rasa vs povolání tak má mnohem větší vliv. Spolu s nemožností rollovat došlo i ke změně v primárních a sekundárních statistikách pro dané povolání - prostě už neexistují :) Volba je čistě na vás, jak tu postavu chcete nasměrovat.

Popravdě mě to nijak netrápí, na serveru je vidět dost lidí, co v tom rozdělení bodů plavali a právě těm tohle pomůže. Ona řada lidí to nepřidělila zrovna špatně, ale ty jejich volby seděly více na (A)D&D verze 2 apod., zapoměli přitom na to, že třetí verze toho dost změnila a díky tomu jejich postavy netěží z klíčových atributů (klasicky paladin orientovaný na sílu místo na charisma, které má na jeho sílu skutečný vliv). Já mu třeba u sebe zvýšil Wisdom, což není úplně od věci a občas se to i doporučuje, ale tím pádem už jsem se také o část síly okradl.

Jako novou postavu jsem si vybral Rangera, což je klasické DPS a musím říci, že funguje přesně tak, jak jsem to očekával spíše od své warložky. DPS proto, neboť na něm se dá dobře otestovat balancing - DPS jsou na tom blbě s obranou a pro sólování jsou tudíž horší volbou. Ranger má primární zaměření na luk, takže musí být také více vzadu, proto jsem mu při první příležitosti (v rámci úkolu), pořídil companiona Man at Arms. Tenhle companion je typický tank a hlavně je hodně rychlý, takže v případě útoku vběhne dopředu a většinu potvor zaměstná na místě. Díky tomu může můj ranger v poklidu střílet z povzdálí. Je to ideální duo, v podstatě je to obrácená situace, než mám u svého paladina, kterého doprovází lučištnice :)

Úvodní kampaň zůstala stejná, prvního rozdílu si všimnete zase až u vývoje postavy, protože nyní už nedostáváte volné body k rozdělení do dovedností, ale jednotlivé síly se vám odemykají postupně s předem určeného stromu. A zrovna tohle je největší průšvih pro export postav z předchozích modulů. Moje warložka byla rázem bezbranná, protože skoro všechno u ní bylo v tu ránu jinak. Hra mě proto hned při prvním nahlédnutí do Powers nabídla možnost bezplatného resetu všeho, což bude asi platit pro všechny hráče bez rozdílu, protože to ani jinak nepůjde. Netuším jen, jak to bude s boony, protože ty jsem u ní neměl zatím žádné (jinak boony mají nyní také úplně jiný strom a jsou jinak organizovány).

Klíčové bude dosažení levelu 30, kdy si budu u rangera volit jednu ze dvou cest, pak se zřejmě dovednosti opět rozdělí, ale asi to zůstane opět předem dané. Je to výrazná změna, ale podobně jako u statistik, v tomhle dost lidí asi také plavalo. Nad levelem 70 máte sice možnost získávat další body jako náhodný bonus (nebo v rámci Sharandar kampaně), takže nakonec můžete mít vše na max, ale do levelu 70 jste přeci jen už potřebovali mít určitou představu, co budete cvičit, protože těch bodů není v základu mnoho a právě v tomhle se dal udělat přešlap. Hra to nyní řeší za vás, plus některé silnější (rozuměj užitečnější) Powers přehodila na nižší úrovně. Nicméně tohle je ještě v rovině testů, v ostrém nasazení se to může změnit.

Smyslem je určitě pomoc hráčům, co se ve statistikách zrovna nevyžívají, nebo je chtějí řešit až někdy později. Zjednodušení se totiž dočkala i plejáda odvozených statistik, které vidíte na kartě postavy. Nyní mi to přijde přehlednější a lépe uspořádané. Jako nováček máte dost problém se ve hře zorientovat, a význam některých statistik vám dojde až mnohem později - to už je většinou pozdě ;) Asi to dost lidí odradilo v dalších pokusech.

Základem všeho jsou power, critical strike, defense, recovery a armor penetration. Armor penetration určuje, kolik odolnosti cíle bude váš útok ignorovat (čím vyšší číslo, tím lépe). Je to vlastně základ úspěchu vašich útoků. Power určuje sílu útoku a critical strike pravděpodobnost kritického zásahu. Dost lidí zvyšovalo power a critical strike, ale zapomínalo na armor penetration, bez níž jsou ty dvě statistiky celkem k ničemu (co je vám platný mocný úder, když brněním potvory projde jen 10% ...). Recovery snižuje dobu nabíjení dovedností a defense je asi jasná. Krom toho míval třeba critical strike tzv. critical severity, což je další bonus ke kritickému útoku. Přesně tahle se pak dojde k těm vysokým útokům - vysoká power, častý kritický zásah a bonus ke kritickému zásahu.

Netuším, jak je to přesně v závislosti na povolání, ale k tomu nevhodnému navyšování statistik pomáhala dost i hra samotná tím, jakou výbavu vám nabízela. V první řadě musíte přijmout roli, kterou si volbou povolání volíte. Paladin je třeba prostě tank a tvořit z něj melee DPS je logicky obtížnější, ale jde to. U rangera mě v modulu 16 překvapilo, jak mi hra nabídla dosti adekvátní a vyrovnané vybavení, takže jsem se snadno dostal na celkem vysoké hodnoty klíčových statistik. Když nepomohla výbava z úkolů, tak jsem si pomohl výbavou od lovců odměn, což je výbava, která často kompenzuje určité fáze, než poskočíte o několik dalších levelů a dostanete opět něco silnějšího z úkolů. Není to nic krizového, ale pocítíte to.

Celkově mi ale přijde, že hra je nyní lépe vybalancovaná. Bylo to krásně vidět, když jsem zkusil kosit silnější potvory. Pokud se mi nedostaly na tělo, bylo to v pohodě, pak už prostě rozdíl levelů hrál v můj neprospěch. Velkým překvapením byl ovšem boj s bossy, protože ten mám díky nedávnému průchodu základní kampaní s warložkou v živé paměti. Ranger jí jednoznačně předběhl. Docela s údivem jsem koukal, jak se mi celkem často podařilo silnou potvoru typu golema sundat na dva speciální výstřely - kritický zásah musel být neskutečně velký. A svou roli hraje určitě companion, ale toho měla u sebe i warložka (přitom tygr je údajně dost silná potvora, takže plus by měl být vlastně na jeho straně).

Ze zvědavosti jsem si to šel vyříkat s drakem na hřbitově. Využil jsem toho, že testový server není zrovna moc obsazený a byl jsem na mapě v tu chvíli sám. S údivem jsem sledoval, jak po mém posíleném útoku drakovi spadlo pár dílku života a další útoky byly taktéž krásně vidět. Normálně bych ho asi skolil, což je něco nevídaného. Nicméně drak se po mě vrhl a spíš bych dojel na vlastní neobraně, naštěstí už mezitím někdo na hřbitov doběhl a draka nalákal na sebe, takže jsme ho zabili ve dvou. Legrace je, že já byl teprve level 27. Přitom zrovna včera jsem s podobnou skupinkou slabších hráčů tohohle draka zabíjel a nebylo to nic rychlého. Balancování hry bylo asi kompletní, včetně draků, ale tady je možná ve hře fakt, že se obtížnost takového boje bude odvíjet levelu hráče, což už teď tak nějak funfuje u heroických výzev.

Pocity z modulu 16 jsou u mě trošku rozpačité, ale to spíš kvůli exportu postav. Nechtělo se mi warložku už předefinovávat, tak jsem se na to vybodl, ale to bude asi vůbec ten největší zásah, kterým si každý bude muset projít. Všechny změny a základní kampaň jdou nyní očividně na ruku mainstreamovějším hráčům, ale jak už jsem naznačil, není to nutně špatně. Pokud by to mělo ve finále vést k menší rutině v kampaních, resp. to urychlilo třeba Daily Questy, tak je to jen dobře. Otázkou spíš nyní je, zda-li bude přechod opravdu nucený pro všechny, nebo zda-li nakonec nepoběží dvě různé verze serverů. Podobné změny nemusí nutně každý zkousnout a dokážu si představit, že to skutečně dost lidí nezkousne.

Otazníkem je i navýšení levelcapu na 80. Včera už jsem zahlédl hráče, kteří ho dosáhli a je klidně možné, že došlo vůbec k předefinování samotných kampaní. Někdo v alianci poznamenal, že hra už nebude po modulu 16 stejná jako dříve a s tím je potřeba se holt smířit. Pokud to však bude posun k lepšímu, tak to nakonec uvítám. Pro mého paladina to ještě stále není takový zásah jako pro někoho, kdo svou postavičku léta piplal a dost si toho musel kvůli tomu ve hře odpracovat. Ale možná je to jen kosmetická úprava a výsledkem bude jen těch 10 levelů navíc, i když těžko zatím říci, jak to bude s dovednostmi, tady bych opravdu jen spekuloval - k tomu se budou muset vyjádřit ti, co se jich to dotkne.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #58 kdy: Březen 04, 2019, 10:33:39 »

Ohlasy veteránů jsou skutečně přinejmenším rozpačité až negativní. Zrovna pročítám topic věnovaný přímo paladinům a vypadá to, že jsem měl kliku, když jsem importl wizardku a nikoliv paladina :) Podle všeho bylo uprveno více věcí, než by se mohlo zdát, a paladin je nyní na tom hůře. Dokonce už ani jako tank prý není příliš dobrý, což je vzhledem k roli paladina dost průšvih.

Já to celkem beru, jak už jsem psal v předchozím příspěvku. Volbou povolání si zároveň volíte svou roli ve hře, holt NWO je MMORPG a tak se tu musí s určitou mírou kooperace počítat. Nicméně paladin byl od dob svého uvedení ideální postavou pro sólisty a hlavně pro nováčky. Jeho univerzálnost přitom byla jeho nejsilnější stránkou. Sám jsem si ho vybral spíše kvůli své inklinaci k paladinům, ale záhy jsem pochopil, v čem tkví jeho síla. Paladin je přitom povolání, které už si jednou změnou prošlo a už ta nevzbudila žádné ovace. Nerfnutí dovedností je mor her, ale na druhou stranu chápu, že vybalancovat hru je docela problém, obzvláště když musíte brát ohled na PvP. Někde to pak zákonitě drhnout musí.

Je zajímavé, jaké mám zkušenosti s čistou rozehrávkou za rangera a co nyní čtu o paladinovi v pokročilé části hry. Je to zajímavý kontrast, protože pokud by ranger pokračoval v podobném duchu, tak bych řekl, že hra má nakročeno správným směrem. Ale to je jen můj názor z poměrně omezené části hry, která je navíc klíčová spíše pro nalákání a udržení nových hráčů. Nejděsivěji vypadá defaultní výběr dovedností pro paladina, natažení cooldawnu a omezení efektu featů. Vtipná byla poznámka na oficiálním fóru, kde si pisatel píchnul do paladina jako tanka, který nyní potřebuje asistenci healera :)

To je vskutku nevídaná situace. Nikoliv jako u tanka jako takového, ale specializací paladina je právě i support družiny v buffech a debuffech. Je tu totiž potřeba mít na paměti, že každé povolání můžete trénovat dvěma způsoby a nikdy dopředu nevíte, jestli ten klerik v partě je defenzivní nebo ofenzivní support. Je to stejná situace, jako když si v Baldurech volíte kouzla podle očekávaného boje. V NWO tahle univrzalita chybí, buďto se specializujete na podporu boje nebo podporu obrany. Což mě tak napadá, paladin obranář bude pro sólo hraní prakticky nepoužitelný ... ale opravdu těžko říci. Včera jsem měl nutkání si paladina vytvořit i pro mod 16, ale raději jsem zvolil něco nového, neokoukaného. Trošku se teď děsím, jestli nebude lepší začít mod 16 načisto s úplně jinou postavou. Ale tak snad v Crypticu ty feedbacky čtou, a snad právě proto ten test server funguje. Tohle všechno se dá ještě odladit před spuštěním ostrého provozu.

Hlavně je legrace, že já se vždycky vrátím k něčemu v době, kdy to zrovna prochází velkými změnami. Naštěstí nemám ke hře tak úzký vztah a pokud by na to došlo, tak hraní zase na pár let přeruším. Pořád jsou v té hře zkrátka věci, které mě od delšího hraní odrazují, třeba ta úmorná rutina některých kampaní. Pro mě by vskutku bylo ideální, kdyby se vše zrychlilo a člověk tak měl nutkání vyzkoušet to samé pro vícero postav.

Edit: taková trošku kuriozitka ... s novým levelcapem došlo samozřejmě k úpravě ratingu potvor na mapách. Důvodem je situace, kdy mnoho hráčů dosáhlo 100% efektu ve svých statistikách (armor penetration, defense, critical strike atd.). Paradoxně za to mohou tedy ostřílení a věrní hráči, kteří si trpělivě svoje postavy piplali a jsou tím hlavním tahounem hry :D

Já se tomu ani zdaleka nepřibližuji, takže vlastně nerfnutím hry se mi ta moje osobní meta posunula ještě výše, takže na ní skoro nedosáhnu :D Teď si jenom říkám, koho vlastně chtějí Perfect Games oslovit? Mě to opravdu může být jedno, já si ani nepolepším ani nepohorším, navíc nemám jak porovnat rozdíl, protože můj paladin je beztak slabý. Nově bude critical strike nebo deflect (odrážení) navíc zastropováno na 50%.

Pro mě je teď problematické něco jiného. Tohle vše znamená, že se herní doba opět o značný kus natáhne, a pokud vše ostatní zůstane při starém, tak půjde o dlouhé měsíce, než se někam pořádně vypracujete. Hře určitě nezazlívám tlačení do kooperace, ostatně je to MMORPG, ale je halda věcí, které byste si měli být schopni pořešit sami a tady možná bude problém. Z úvodní kampaně to vidět nešlo ani předtím a něco podobného může být i tady. Asi budu muset tu svou warložku upravit na mod 16 a vyzkoušet to. Bez toho opravdu těžko soudit. Krizový bude zřejmě úsek mezi levelem 70-80, kdy bude hra se mnou držet zaručeně krok.

Edit 2: a je to fakt v Prčicích ... pro level 70 je rating potvor 14 000, což znamená, že abyste je dorovnali, tak potřebujete mít shodnou velikost odvozených statistik, tedy např. Power 14 000 apod. Vřele doporučené je mít nově Armor Penetration a Accuracy na 14 000 (Accuracy je nová). Mno, Armor Penetration 14 000? A jak toho mám proboha dosáhnout? :D Takovou výbavu prostě nemám a jen tak se k ní ani nedostanu. Přitom pro level 80 to pak škáluje až k 24 000. A tak tohle už je opravdu průšvih, protože bezplatně je podobná investice času k tomu progressu neúměrná. Budu muset kouknout, jaké šance vlastně vůbec mám.
« Poslední změna: Březen 04, 2019, 13:27:13 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #59 kdy: Březen 05, 2019, 07:58:02 »

Exportnul jsem tedy svého paladina, ale nejprve jsem se vrátil k postavě hraničáře a šel znovu otestovat draka Chartraxise. Předevčírem to opravdu nebyla vlčí mlha, poměrně snadno jsem ho ukrájel pod polovinu zdraví, ale bohužel, drak má několik speciálních útoků a na bojišti se spawnují v určitých intervalech další potvory, tak jsem to nakonec neustál. S trochou přípravy a cviku bych ho ale asi sundal, což je skutečně vzhledem ke zkušenostem z live serveru nevídané. Na tom byste si tohle nemohli dovolit. Vzhledem k tomu, že hraničář je level 27 a doporučený level na tohoto draka je 30, tak je vidět, že s dobře vedenou postavou to jde i s nižším levelem.

Tahle změna hry se mi docela líbí, byť si nedokážu představit, jak to bude vypadat při hromadném nájezdu na draka. To bude vteřinový boj a kdo u toho zrovna nebude, tak má smůlu a nezapočítá se mu to. Možná to pak bude fungovat jako HE, kdy obtížnost potvor stoupá s počtem zůčastněných (přítomných) hráčů v daném prostoru. Prima je, že si to můžu s drakem rozdat ve férovém souboji sólo.

Nj, ale pak jsem vlivem euforie přeskočil na svého paladina a bez ohledu na neplatnost jeho nastavení jsem vyrazil draka zkusit s ním ... mno, málem jsem to nepřežil :D Hra si jednak opravdu škáluje i podle levelu postavy, takže obtížnost boje se mi přizpůsobila, ale hlavně jsem u toho zjistil, že jsem přišel o několik svých schopností a mám poměrně slabý útok nablízko. S paladinem jsem draka krájel v podstatě po milimetrech.

Je to v souladu s tím, co už jsem četl na oficiálním fóru ve feedbacku k paladinovi - útok nablízko je nyní tragický. Naopak mě překvapila dovednost Smite, což je kouzelný úder směřovaný na jeden cíl. Její síla je oproti live serveru znásobena, takže se z toho stal hlavní útočný prostředek. Jedná se sice o Encounter dovednost, ale její cooldawn je 1s. Nicméně k jejímu seslání je potřeba určité množství božské síly, což je něco jako průběžně se regenerující mana, takže Smite nelze sesílat kontinuálně, ale jde po dávkách, mezi kterými je pauza na dobití (dobijí se např. při zvednutí štítu). Božskou sílu potřebuje i několik dalších Encounter sil.

Nejsilnějším útokem mého paladina je pak Daily Power v podobě Divine Judgement, což bylo i předtím. Nyní se všk jedná o ještě mocnější úder, navíc body pro její nabití se regenerují rychleji, ale na druhou stranu najednou postrádá plošný efekt (asi bug, protože v popisu radiant effect stále je). Pak už je to horší.

Po boji s drakem jsem se tedy vrhl do resetu vlastností a začal odznova. Je to v principu nutnost, protože můj paladin umí i dovednosti, které v modulu 16 už umět v téhle cestě nemá. Díky tomu nelze jen popřeskládat aktivní útoky a vyrazit do boje, protože UI se blokne a nejde s ním manipulovat.

Volba jedné z cest na levelu 30 zůstala, zvolil jsem proto mě bližšího Justicáře. Počet možných Powers silně poklesl a je přesně dán. Navíc jsem omezen tím, že jsem ještě nedosáhl levelu 80, takže něco je stále zamčené. Feety se smrskly na 5 tierů a v každém si volíte jednu ze dvou možností. Opět je to něco neporovnatelného se současným stavem, kdy pro každou postavu existuje halda feetů, které se dělí v Paragon části do tří možných větví. V mod16 vám tak odpadá složité rozhodování, ke všemu ty feety nejsou nic moc a předem vám určují, jakou strategii budete používat. Odpadla tak verzabilita postav, tolik typická pro live server. Sice z těch 5 tierů uděláte dost kombinací, ale ve výsledku to budou vždy jen dva archetypy postav. Je to opravdu neporovnatelné a je to děsná škoda.

Podobně byly přepracovány boony, tedy jakési dodatečné bonusy, které se váží přímo na statistiky postavy. Najdete je nyní v jednom souhrnném schematu, rozděleném akorát podle 3 hlavních kategorií (pro kampaně, pro gildu a pro PvP). Kampaňové boony, ty vás budou zajímat nejvíce, mají několik tierů, které se odemykají postupně podle počtu bodů investovaných v předchozím tieru (feety lze naopak přeskakovat, protože žádné úrovně nyní ani nemají). Bonusy boonů navíc moc nekorespondují s tím, co jste si předtím v kampaních volily, jsou tu i zcela nové možnosti a taky jsem toho využil. Vůbec to není špatné.

Největší překvapení však nastalo při pohledu na vlastnosti postavy, protože to podle mě neodpovídá hodu, který se mi tenkrát u paladina povedl (charisma je třeba jen 9!). No, vzhledem k tomu, že už se nehraje na primární a sekundární vlastnosti, tak jsem toho využil a zvedl jen constitution a wisdom (29 vs 25 bodů - se započtením vlivu artefaktů). Procentuelní vliv na korespondující statistiky není až tak odstupňovaný, takže bonus z vlastností nyní nebude asi hrát až takovou roli.

Jakmile jsem byl s výsledkem spokojen, tak jsem zkusil draka ještě jednou a bylo to mnohem lepší. Poté jsem odcestoval do Dread Ring, abych si vyzkoušel oblast s vyšším levelem potvor. Nicméně i tady mě čekalo překvapení, protože level potvor je 70 a stejně tomu bylo i v dračích píscích. Už tu tedy není to předchozí škálování a obě oblasti jsou pro mě stejně tuhé. U Icewind Dale nevím, protože u nich mi hra zapoměla, že jsem měl přístup i mimo vesnici, takže bych musel odehrát kus kampaně znovu. Tohle zatím vypadalo ještě dobře, jednotný level, respektive snížení levelu potvor se mi líbí :)

Horší už to bylo s bojem. Jednak jsem si musel zvykat na jiné Powers, přišel jsem třeba o svůj duchovní štít v podobě Templars Wrath (ta nyní dělá něco zcela jiného) a pak jsem nějakou dobu hledal vhodnou taktiku. Boj je nyní mnohem taktičtější a tím pádem pomalejší. Už se prostě nemohu spoléhat na to, že v běhnu do hloučku nepřátel, nahodím štít a začnu to pomalu kosit. Nyní je boj nablízko velmi pomalý a díky nabíjení božské energie pro Encounter Powers musím dělat pauzy, kdy se jen kreji svým fyzickým štítem.

Poznámka: moje společnice lučištnice dává v průměru lepší damage s lukem než já s mečem :) Ale těch faktorů bude asi více, 100% to půjde zhodnotit až po stovkách odehraných bitev.

Je to hodně o zvyk, určitě bych to nezatracoval, něco to do sebe má, ale potíž nastává u výzev, které jsou limitovány časem. Můj paladin je určitě výrazně pomalejší a to bez ohledu na sílu Smite a Divine Judgement. Kompenzuje to právě čekání na dobíjení energií a slabý melee útok. Navíc jsem přestal fungovat jako nezdolný tank - mám co dělat sám se sebou :D V tomhle ty příspěvky ve feedbacku opravdu nekecali.

Sólovat je stále možné, ale už to nebude místy taková sranda a pokud jde o časové výzvy, tak to bude místy na hraně (v Dread Ring jsem dal dva typy Demonic Encounter (DE) sólo, ale v jednom případě to bylo hodně na hraně - pár vteřin do konce). DE s portálem démonů bych sólo nedal, protože tam je potřeba potvory likvidovat rychle.

Nějaké úpravy se v mod16 dělat ještě budou, ale už to nebude nic drastického. U paladina tuplem, protože hlavní designér mechanik zrovna paladina v testech zkoušel a byl s ním spokojený ;) Nedá se nic dělat, je potřeba se s tím smířit a pomalu si na změny zvykat. Mod 16 nemění hru přímo od základu, ale změna je to komplexní a zasáhne výrazně do hratelnosti. Nejvíc budou prskat ti, co mají opravdu skvělou výbavu, protože ta bude nyní nerfnuta - ve hře se objeví nová a ještě lepší výbava. Současné artefakty budou sice stále mocné, ale přinejmenším budete vědět, že někde vám mohou vypadnout ještě lepší kousky.

No, já na tom paradoxně získal, protože při pohledu na statistiky postavy se rozplynuly mé předchozí obavy. Armor Penetration a Accuracy sice na 14 000 nemám (jsem zhruba na polovině), ale to ostatní se mi úměrně zvedlo (Power mám třeba 25 000). V porovnání s jinými postavami v okolí (třeba lépe vybavenými), jsem na tom najednou porovnatelně. Ty rozdíly už nejsou tak propastné, ale tady zas musím být trošku opatrný, protože na testovacím serveru zas tolik hráčů není. Je to ovšem skvělý pocit, protože ten můj trpasličí veterán najednou vypadá, jako by se mu ta píle vyplatila a nyní se projevila jeho skutečná síla.

Jak jsem psal, úplně bych to neodsuzoval, něco to do sebe má a beztak se nasazení mod 16 vyhnout nedá. Včera jsem v Dread Ring viděl trénovat fightera, který na tom byl lépe jak já a taky mu to zrovna neodsýpalo. Kooperace bude teď trošku komplikovanější, než si to sedne a než se každý zas adaptuje na svou roli určenou povoláním postavy. Tohohle se bojím více, hlavně kvůli dungeonům. Druhá věc je celkové zpomalení boje u mě jako paladina, to mě teď hodně nalomilo. Denní rutinu to natáhne nyní ještě více. Nevím, jestli pokračovat dále ještě na současném live serveru, nebo počkat rovnou až na ostrý provoz s mod 16, popř. to zabalit :) Těch změn může být více i v různých detailech, které jsem ještě nezkoumal, jako je např. upgrade artefaktů apod.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11