Nový začátekKdyž jsem v lednu 2016 zakládal deníček k Might and Magic 2, tak jsem měl za sebou celkem čerstvě pokořený
World of Xeen a
Isles of Terra. Vzal jsem to poněkud obráceně, od 4/5 dílu směrem ke třetímu, takže logickou volbou bylo pokračovat právě dvojkou. Jenomže rozehrávka začala velmi záhy váznout a nakonec jsem dopadl podobně, jako kdysi dávno s Might and Magic I.

Deníček původně obsahoval ještě popis města Middlegate, ale to už jsem nechal plavat. Popravdě jsem si nikdy nebyl příliš jistý, že se do jedničky nebo dvojky někdy vážně pustím, ale ten nutkavý pocit tu přeci jen přetrval, takže v červenci 2018 jsem se s plnou vervou pustil do
Might and Magic I a to hned v originál Apple II verzi. Hru jsem úspěšně dokončil, ale ani tentokrát se mi nepodařilo do dvojky plynule naskočit. A že to není o moc lepší ani nyní, uvidíte za chvilku.
Každopádně jsem se pomalu smířil s tím, že dvojka bude pro mě na dlouhé lokte a zcela upřímně přiznám, že mě vpřed žene spíše pomyšlení, že po jejím zdolání se zařadím mezi tu "hrstku" hráčů u nás, co dojeli komplet celou sérii Might and Magic a to včetně Swords of Xeen (chybět mi budou akorát konzolové verze her, ale to už mi žíly netrhá, podobně jako verze pro japonské počítače PC98 a MSX).
Defaultní družina, vlastní družina nebo import? A jakou verzi si vlastně vybrat?V lednu 2016 jsem začal klasicky v IBM/PC verzi a rozhodoval jsem se akorát mezi defaultní a vlastní družinou. Defaultní družina je složena ze šesti charakterů a k najmutí je ve městě Middlegate (startovní město):
Sir Felgar (Knight)
Terwin III (Paladin)
Sure Valla (Archer)
Gene Eric (Cleric)
Cassandra (Sorcerer)
The Hermit (Robber)
Jedná se o celkem vyváženou družinu, přičemž charaktery jako Sir Felgar, Cassandra nebo The Hermit vám mohou přijít povědomé z pozdějších dílů série nebo ze série Heroes of Might and Magic. Podoba je to ovšem čistě náhodná, jde jen o to, že v New World Computing porůznu recyklovali jména postav, přičemž spojitost mezi stejným charakterem v jedničce nebo dvojce a dalšími díly série neexistuje. Jedinou výjimkou je trojka (Isles of Terra), jejíž defaultní družina se později objevila v sedmém díle Might and Magic (For Blood and Honor).
Jedničku a dvojku je ovšem možné z pohledu příběhu propojit napřímo a to díky importu postav z jedničky. Má to sice svá úskalí, ale díky importu se cítíte mnohem více vtaženi do děje, protože jednička vlastně končí jakýmsi polovičatým úspěchem, takže jako správná parta dobrodruhů byste se s takovým výsledkem neměli rozhodně smířit

Sice se nám díky mravenčí práci podařilo odhalit spiknutí proti králi Alamarovi, které zosnoval proradný Sheltem, ale přímá konfrontace se Sheltemem se jaksi nepovedla a zatímco my jsme tápali v podivném bludišti, Sheltem vzal roha a zmizel skrze portál neznámo kam. Nebyl ovšem sám, v těsném závěsu za ním prošel portálem Corak, ale naše zdržení bylo naneštěstí natolik dlouhé, že následnou bitvu mezi Corakem a Sheltemem jsme o parník minuli. Sheltem bohužel vyhrál a teprve nyní přichází na řadu moje družina.
No jo, jenomže kvůli importu postav je dobré zachovat i verzi hry, s čímž jsem už tak úplně nesouznil. Dvojka je oproti jedničce graficky dále a navíc je tu ještě rozdíl napříč jednotlivými porty pro osobní počítače. Za nejhezčí se obecně považuje Amiga verze, kdežto Apple II a c64 verze patří naopak mezi ty méně pohledné. Existuje tu ovšem jedna ne zrovna košér možnost a ta spočívá v tom, že datový soubor se save pozicemi (ROSTER.DAT) je do určité míry multiplatformní, takže ho lze snadno předhodit dalším verzím hry. Tahle multiplatformita funguje mezi IBM/PC, Apple II a Amiga verzí, ale první zádrhel jsou odlišné znakové sady, takže např. při přesunu z Apple II do IBM/PC verze (a naopak) je potřeba dodatečně v hexaeditoru upravit jména postav. Nakonec u mě vyhrálo vědomí, že Apple II je opět tou platformou, na které byla dvojka vyvíjena, takže zatnu zuby a půjdu cestou nejmenšího odporu

19.05.2020 se tak pro mě stalo přelomovým datem, ale to by v tom nesměl být čert, aby to šlo hladce

Jako na potvoru jsem totiž jedničku dohrál na stolním PC a jednotlivé zálohy už jsem si nenahrál zpět na notebook, takže jsem měl k dispozici jen save s postavami na levelu 13, tedy poměrně daleko od konce hry. Nebyla to úplně ideální situace (viz popis importu níže), ale už se mi nechtělo čekat.
Import postav z jedničky (Apple II):
Hra se standardně načítá z diskety A, která slouží jako zavadeč. Pro samotné spuštění hry volbou S je potřeba vložit ještě disk B, který obsahuje další data a volby - mimo jiné právě možnost importu postav (Transfer Characters, volba T).

Po stisku klávesy T se objeví výzva k vložení Character Disk z Might and Magic I (disketa B) do mechaniky č. 1 (ničemu to nevadí, program si jen načte příslušná data). Poté je potřeba vrátit disketu B z Might and Magic II, kam se importovaná data zapíší. Volbou V si pak lze úspěšnost importu ověřit.

Výsledek může být sice trošku rozházený, jako tomu bylo v mém případě, ale to je dáno tím, že transport bere v potaz i prázdná místa v původním seznamu charakterů (ta jsou zachována).

Import postav sebou navíc nese několik omezení (úprav):
1) množství zlata je nastaveno na 1000 gp
2) množství gemů je nastaveno na 100
3) jídlo je nastaveno na 40 jednotek
4) level postav je snížen na 7 pro družiny, které úspěšně zdolaly jedničku, nebo na 6 pro družiny, které jedničku nezdolaly
Bod 4 je právě to, o co se tu hraje, protože moje družina spadla na level 6, čímž přišla o některé výhody (zejména kouzla 4. úrovně). Není to však taková tragédie, spíš jde o celkový pocit, že to není úplně ono, ale po importu jsem odehrál poměrně velký kus, takže se mi to už nechtělo opakovat.
Na následujících screenshotech si lze prohlédnout výsledek importu:

Družina krom úprav statistik přišla i komplet o vybavení, ale to je vzhledem k peněžnímu obnosu do začátku zanedbatelný problém. V Middlegate si lze výbavu snadno dokoupit, jen je potřeba to udělat brzy, protože potvory nepočkají a první souboje jsem si užil čistě s holýma rukama. Ale nebudu předbíhat.
Middlegate a jeho podzemíMight and Magic: Book Two: Gates to Another World začíná ve městě Middlegate. Měst je opět po vzoru jedničky 5 (Middlegate, Atlantium, Tundara, Vulcania a Sansobar) a opět tu platí, že hru si lze ukládat jedině v hospodě (návštěvou recepčního, viz poznámka níže). Díky jedničce jsem si vyzkoušel, že to není až tak hardcore mechanika, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale je potřeba s tím počítat. Samozřejmě bych to mohl obejít přes savestate emulátoru, ale nedělal jsem to u jedničky, tak s tím nezačnu ani u dvojky. Napoprvé si chci tyhle díly projet pěkně postaru.
Poznámka: stejně jako v jedničce a dalších dílech úvodní pentalogie existuje ve hře hospoda jako Inn a jako Taverna. Inn funguje podobně jako hotel, je to místo kde se zapíšete a k ničemu jinému neslouží. No a právě ten zápis je ono uložení. Naproti tomu Taverna je klasická nalejvárna, kde se můžete napít, zjistit drby, nakoupit jídlo a nově tu jsou k dispozici najímatelná NPC (podobně jako to funguje v trojce).

Ještě předtím nás však uvítal duch Coraka, který nám svou přítomností nasadil brouka do hlavy - jak už je pro první díly série typické, hra vás nikterak nenasměřuje. Na počátku vůbec netušíte, co se po vás chce a kam se máte vydat. Z celého setkání lze akorát vydedukovat, že něco je hodně špatně a prsty v tom má určitě Sheltem.

Co naplat, bez výbavy to nejde a prioritou je nyní postoupit na level 7. Na řadu tedy přichází systematická práce, přičemž plán je jednoduchý - prozkoumat město po městu a to včetně jejich podzemí. Nakolik to bude schůdné, zatím nevím, protože průzkum Middlegate ukázal, že dvojka nabízí oproti jedničce více detailů a taky více možností (co se postav týče).
Jedna z prvních věcí, která mě překvapila, byla možnost prohlédnout si naučená kouzla (viz obrázek níže). Je to sice jen maticový zápis, ale s pomocí manuálu ho lze snadno rozklíčovat. Podívejte se však na obrázek ještě jednou a pozorněji, některé pozice jsou totiž prázdné! Postavy se tentokrát neučí kouzla zcela automaticky, ale jak už psal Richmond, některá kouzla je potřeba dokoupit v gildách po městech. V Middlegate je to Sleepy's Mage Guild pro kouzelníky, klerici se pak vzdělávají v chrámu. Nabídka je omezená, ale poměrně brzy jsem zjistil, že jí budu muset vzít zavděk, protože moje postavy kupodivu neovládají některá základní kouzla

Jen pro zajímavost, co umí Lathia:
1-2 Detect Magic (detekce pasti na truhlách a počet nabití předmětu)
1-4 Flame Arrow (ohnivý šíp))
1-5 Light (světlo)
1-6 Location (vypíše souřadnice příslušného políčka - pozice a směr pohledu družiny)
2-2 Electric Arrow (bleskový šíp)
2-4 Jump (skok ob jedno políčko vpřed)
2-5 Levitate (proti nášlapným pastem - trvá celý den)
3-2 Fly (přesun k východu z dungeonu)
3-3 Invisibility (v boji snižuje šanci na zásah)
3-5 Web (v případě úspěchu vyřazení nepřátel z aktivit v boji - ovšem stojí to krom many i 3 gemy)
Velmi rychle jsem se musel naučit třeba Awaken, protože potvory s efektem úspání postav se objevují už v Middlegate.
- Gateway Temple učí: 1-1 (Apparition), 1-2 (Awaken) a 1-6 (Power Cure)
- Mage Guild učí: 1-1 (Awaken), 1-3 (Energy Blast), 1-7 (Sleep) a 2-3 (Identify Monster)
Není to ovšem jediná novinka ve hře. Hned na počátku jsem se se vší pečlivostí ujal čtverečkovaného papíru a tužky, abych časem zjistil, že na souřadnicích [0,15] bydlí Otto Mapper, který za 10 zlatých vyučuje skill Carthographer (mapování). Stačí ho naučit jednu postavu a od této chvíle funguje automapa. Nicméně já si dál pojedu vlastní mapování na papír (mapy mají opět velikost 16 x 16 polí).

Skillů (dovedností) je celkem 15 a je potřeba mít na paměti, že každá postava se může naučit jen 2! Je dobré si to nějak promyslet, protože skilly tu fungují podobně jako v III-V díle, kdy např. skill Pathfinder nebo Mountaineer musí umět hned dvě postavy v družině, jinak nebudou fungovat.

Při mapování lokací platí to samé, co u jedničky. Už v Middlegate jsem se setkal s iluzorními zdmi a nápisy na zdech, takže na každou zeď je dobré se otáčet a zkoušet do ní vrážet. Po boji pak platí používat SEARCH pro vyzvednutí odměny. V tomhle se dvojka opravdu nijak neliší. Zaznamenal jsem ovšem jiný problém. Kousek od hospody (Inn) se nachází fontánka, která družině dočasně propůjčí schopnost Wizard Eye (jde to i odmítnout). V té chvíli se mi tuším do automapy začaly zakreslovat i políčka, na která jsem ještě nevstoupil, ale díky ručnímu mapování jsem naštěstí nic neminul.

Boje jsou celkem schůdné, ani tady se prakticky nic nezměnilo. Překvapila mě akorát různorodost přepadovek a zároveň mi přišlo, že na mě útočí hned od počátku větší skupinky nepřátel, ale to přičítám na vrub vyššímu levelu postav. Poměrně brzy jsem tak upadl ve známou rutinu z prvního dílu. Pravda, v Middlegate jsem stihl hned několikrát po sobě pár postav v boji ztratit, takže jsem je musel oživovat v chrámu, ale co jsem o dvojce četl, tak tady se na nějaký bod zlomu beztak nehraje. Některé přepadovky jsou náhodné, některé jsou spjaté s konkrétním políčkem a potvory se na nich spawnují s nahrátím hry nebo opuštěním mapy, což je opět stejné jako v jedničce.

Příjemnou novinkou byla viditelná změna denního cyklu, kdy ve dne je vidět krásně modrou oblohu, kdežto v noci je obloha černá.

Hned v Middlegate Inn se nachází iluzorní zeď, která vede do krátké uličky, na jejímž konci stojí pevná hlídka. Dá se toho využít pro grind, ale v mém případě to bylo už bezpředmětné. Naproti hospodě se nachází chrám Gateway Temple a na západ od hospody má svůj obchod kovář (S. J. Blacksmith). U něj jsem nakoupil počáteční výbavu a vydal se na průzkum zbytku města.
V Middlegate žije trojice učitelů dovedností - v Track and Trail se lze za 2000 zl naučit Travel Forest (zřejmě Pathfinder), v Edmund's Expedition učí sir Edmunt Hilary za 2000 zl Mountaineering a Otto Mapper učí za 10 zl dovednost Cartographer. Všechno jsou to velmi užitečné dovednosti do začátku, ale cena za Pathfinder a Mountaineer je přeci jen pro tuto chvíli poněkud vyšší a budu si muset nejprve vydělat. Za zmínku stojí ještě budova s nápisem Brain Detoxification, kde lze za 100 zl dotčené postavě vymazat sekundární dovednosti - zřejmě se tím dá obcházet omezení na max. 2 dovednosti na postavě, takže když vám současné rozložení dovedností nevyhovuje, tak ho resetnete a vycvičíte znovu.

V Travel Moore nabízí Joan za 5000 zl výlet na Murray's Resort Isle, ale to je zatím mimo mé možnosti a zřejmě to zatím ani nechci řešit

V The Poorman's Portal naproti tomu nabízejí velmi užitečnou přepravu do města Sandsobar, která stojí pouhých 10 zl (díky tomu znám další cíl k průzkumu). Ze služeb stojí za zmínku ještě místní trenér nebo Aréna, do které ovšem potřebuji nejprve nějaký tiket. A aby to bylo kompletní, tak musím ještě zmínit, že pro učení kouzel v Sleepy's Mage Guild je potřeba nejprve zaplatit poplatek 20 zl u místního pokladníka.
Ve městě žijí také dvě klíčové postavy, kouzelník Nordon a jeho sestra Nordonna. Nordon po nás požadoval zlatý pohár, který se nachází někde v podzemí pod Middlegate. Ve městě kolují drby, že pohár je k nalezení na souřadnicích [0,7], ale cesta k němu je poněkud komplikovaná. Nordonna se s námi pro změnu odmítla bavit.

Podzemí je oproti městu mnohem záludnější a na většině křižovatek stojí přepadovky. Ty se dají sice mnohdy obejít kouzlem Jump, ale protože poprvé chci vstoupit na všechna políčka, tak jsem musel všechny ty boje přetrpět (a že to občas bylo hodně o fous). Na jedné zdi v úvodu patra jsem našel popis měsíční fáze Cronu (The moon phase of Cron lasts sixty days) a na JV byl na podlaze vzkaz "The Water Disc rests at 15,0 within castle Xabran."
Vzkazů na stěnách bylo mnohem více, tak už je jen vypíši:
- There are only 180 days per year.
- Castle Pinehurs keeps a multitude of J26 Fluxers at 7,6. (fluxer je tavidlo)
- Win the Blackest batles and you are halfway to an audience with Queen Lamanda.
- Lloyd, of Lloyd's Beacon fame, was last seen in Corac Cave at 7,11.
- Seek Earth Encasement at 14,1 in the proper plane. Do walk about firs.
- a ještě jeden nápis na podlaze ... Green Interleave: One letter after another 2-1-3-4.
Nejvíc mě ale zaujal vzkaz "Lord Haart's famous ancestor, The Long One, hangs out in the 8th century in E2 at 5,4." Jednak Lord Haart se objevil v jedničce a pak celý tenhle vzkaz popisuje, že předek Lorda Haarta zůstal viset v 8. století na určených souřadnicích. Manuál ke hře totiž popisuje určité hrátky s časem, kdy se v určitých stoletích objevují určití lidé, ale zatím si nedokážu představit, jak přesně to ve hře funguje.

Ještě jsem se ani pořádně nerozkoukal, a už mám o čem přemýšlet. Oproti jedničce je to opravdu halda informací najednou a jestli to takto bude s každým dungeonem, tak si budu muset udělat přehledný seznam všech indicií, protože jak tuším, některé z těch věcí přijdou na řadu až za několik desítek hodin ve hře.
Na jihu se nachází poměrně zákeřná místnost velikosti 2 x 2 pole, kde na každém políčku čeká přepadovka a přitom se tu nedá kouzlit ani spát. Dovnitř se dá vstoupit skrze iluzorní zeď z jihu, ale jakmile jsme byli uvnitř, tak se zeď zhmotnila a zůstali jsme zde uvězněni. Musel jsem tu kroužit tak dlouho, dokud jsme nenarazili na náhodnou přepadovku a při té příležitosti jsem s družinou z boje utekl (vrátí to družinu ke vstupu do podzemí).
V severozápadní části podzemí se nachází dobře hlídaná chodba a na jejím konci jsou prázdná pouta. Podle popisu se jedná o mučírnu, ale její smysl mi zatím unikal.
Přímo na západě se nachází goblinní doupě, kde jsem na souřadnicích 0,7 opravdu našel zlatý pohár pro Nordona. Probojovat se sem nebylo příliš obtížné, ale čekal jsem nějakou zradu, tak jsem váhal, zda-li místnost prozkoumat najednou (naštěstí tu krom úvodní hlídky nic jiného nehrozilo).

Nordon mi za odměnu přihrál 2000 zkušeností pro každou postavu, kouzlo Eagle Eye a 1000 zl. Jenom drobná poznámečka, Eagle Eye a Wizard Eye jsou spřátelená kouzla - Eagle Eye funguje venku, Wizard Eye uvnitř. Jakmile jsem měl splněn úkol pro Nordona, byla ochotná se mnou mluvit i Nordonna. Ta po mě požadovala záchranu jejích synů Droga a sira Hyrona ze spárů koboldů. Oba byli uvězněni v podzemí - ano jde o ta pouta na zdi v mučírně. Stačilo tam znovu dojít a nyní se tu Drog a Hyron objevili.

Nordonna nám ze srdce poděkovala a prozradila nám, že Drog a Hyron jsou nyní dostupní k najmutí (jsou k nalezení v Slaughtered Lamb). K tomu přidala ještě radu, že pokud navštívíme skrze portály všechna města, poskytneme dar všem chrámům a poté navštívíme Feldecarb Fountain, tak získáme nevýslovné bohatství.

Feldecarb Fountain se nachází na SV Middlegate a její účel mi byl do té doby nejasný. Holt ani tak vyřešení jejího významu nebude jednoduché
Rekapitulace dosavadního postupuJak je vidět, Middlegate a jeho podzemí jsem splnil už 19. května a zabralo mi to 3:45 hod. za Middlegate a 4:45 hod. za jeho podzemí, dohromady tedy 8,5 hodiny. Od té doby jsem se ke hře jaksi nedokázal vrátit a pořád jsem sám sebe přesvědčoval, že další postup bude možný až tehdy, jakmile dokončím první zápis do deníku - jinak by se to jen hromadilo a z toho bych se asi už nevyhrabal

Popravdě to byl asi oprávněný důvod, protože dvojka obsahuje nejen několik inovací, ale hlavně z podzemí pod Middlegate jsem si přinesl tolik hintů, že mám celkem obavy, abych si to vše udržel v paměti. Pokud by to takto pokračovalo dále, pak bude snadné někde udělat botu a připravit si perný zákys. Plán nicméně zůstává stejný. Po Middlegate se vydám do Sandsobaru a uvidím, jak se to bude vyvíjet dále. Nečekám nějakou závratnou rychlost hraní, mělo by jít celkem o 60 lokací, přičemž splněním měst a jejich podzemí budu mít za sebou teprve 1/6 map (navíc čekám nějaký zádrhel, že to takhle za sebou prozkoumávat nepůjde).
Celkem jsem byl překvapený, jak si jsou dvojka a trojka podobné a nejde jen o systém dovedností. Ono to není ze screenshotů tolik patrné, časem to napravím, ale hodně obrázků potvor je podobných a dokonce se tu dají poznat předlohy vzhledu potvor v pozdějších Heroes (orci). Grafika Apple II verze mi navíc nijak nevadí, je to holt jen o zvyku.
Každopádně budu muset udělat ještě jednu věc - vytvořit si nějakou přehlednou tabulku kouzel, abych jí měl vždy při ruce.