Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:35:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Might and Magic 2: Gates to Another World  (Přečteno 12866 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Might and Magic 2: Gates to Another World
« kdy: Leden 28, 2016, 14:19:57 »

Zatím jen testuji. Naběhl jsem do hry bez přípravy, takže ne vše je mi zcela jasné :) Kupodivu jsem si na pár věcí vzpomněl, jako využívání povelu Search, ale docela jsem chvilku koumal, jak ukládat (z jedničky si pamatuji hospodu, ale měl jsem za to, že tam byla i patřičná volba). Nic jsem tu nenašel, nicméně po znovunahrátí hry se to tvářilo jako save, takže asi stačí jen návštěva.

Družinu jsem trochu obměnil:

Elemir, Good Male, Dwarf, Ninja - 16, 12, 13, 16, 13, 14, 19
Eona, Good Female, Human, Paladin - 19, 13, 16, 17, 19, 17, 10
Shistaar, Neutral Male, H-Orc, Barbarian - 19, 8, 10, 18, 16, 16, 14
Nystiara, Evil Female, Elf, Archer - 16, 14, 12, 15, 18, 16, 14
Rebecca, Neutral Female, Human, Cleric - 15, 14, 20, 16, 18, 13, 15
Lathia, Neutral Female, Elf, Sorcerer - 14, 20, 15, 18, 18, 11, 16

Místo toho, abych prošel hned prvními dveřmi, prozkoumal jsem hostinec samotný a našel iluzorní stěnu. O chvilku později už jsem bojoval, ale odměnou byly jen 2 gemy. O něco lépe jsem pochodil v kovárně, kde byla ta samá zeď, boj a 25 zlatých a 2 gemy (pro neznalé, po boji je potřeba příslušné políčko prohledat, loot leží na zemi).

Mezitím jsem našel vstup do jeskyně a získal první úkol právě ohledně jeskyně. Nj, nikam se zatím hrnout nebudu, ale pořád jsem si říkal, že ty postavy nebojovaly zrovna nejlépe. Jasně, to samé jako s kteroukoliv vlastnoručně vytvořenou družinou, je potřeba jim equipnout zbraně :D Trochu mě akorát zarazila lučištnice, protože hned v dalším boji odmítala útočit. Luk samozřejmě nemám, dostala nějaký palcát, co měla defaultně. Budu na to muset ještě kouknout.

Jinak jsem použil verzi balíčku staženou z RPGHry.cz, takže DOSBox trochu zaprotestoval kvůli paměti. Před spuštěním hry jsem musel zadat příkaz loadfix. Předpokládám však, že datový soubor bude přenosný, takže když vezmu ROSTER.DAT z této verze a dám ho do jiné verze, budu mít k dispozici svou družinu i s pokrokem ve hře.

Přípravu to bude chtít určitě, mapy bych asi nějak zpytlíkoval, ale kniha kouzel je pro mě třeba nečitelná. Jinak mě tedy překvapily animace služeb. Hlavně jsou to všechno klasické budovy, které lze normálně procházet, tedy to samé, co se objevilo zas až v Clouds of Xeen.

Uvidím, jak rychle se k tomu dostanu. Moc se mi pokračovat nechce :) Hledal jsem tu poslední dva dny nějakou hru, ale nic mě zrovna neláká.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Might and Magic 2: Gates to Another World
« Odpověď #1 kdy: Leden 28, 2016, 18:20:41 »

Hra se ukládá jedině a pouze v hospodách, který je celkem 5 v celé hře. Takže kolikrát člověk zvažuje, jestli jít dál nebo se vrátit a uložit. Jinak stačí u toho "majitele" hospody odpovědět yes a je uloženo. Já mám ve zvyku před uložením se vypsat, zakouzlit ochranná kouzla a pak teprve uložit.

Search použávám na každém políčku a především po bitvě, pozor na to, že pokud se z políčka po bitvě pohneš, máš smůlu a přpadný poklad už tam není! Ale zase můžeš se předtím vyléčit, pospat atd.

Archer jako jediný(á) může používat luk i když je v souboji na blízko (ostatní i když luka mají, musejí použít zbraň na blízko). Opět samozřejěm musí bý equipnuto.

Kouzla jsou čistě čísla :) Ale můžu ti říct, že to je ideální, já ty kombinace znám už nazpaměť , takže to sypu z rukávu a pouze u méně častých se koukám do manuálu. Oproti jedničce se některá kouzla musí koupit v chrámech nebo gildách a navíc každé město nabízí jen 3, odstupňované podle toho, jak by člověk měl asi ty města postupně navtěvovat.

Ale upřímně varuju, pokud jsi nedávno hrál 3 díly MM, tak bych si dal fakt od série pauzu, dvojka je hodně dlouhá a dost náročná na souboje :)
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Leden 28, 2016, 18:23:21 »

Jinak máš skoro stejnou partu jako já, pouze místo Barbara mám Knighta. A určitě je dobré mít zastoupené všechyn přesvědčení, jednak kvůli questům a druhak kvůli magickým zbraní/zbroji.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Leden 28, 2016, 19:00:23 »

Prosekal jsem se akorát těmi třemi souboji, přitom v tom posledním jsem náhodně zjistil, že čarodějka má pod kouzlem 1 pozice 4 nějaké slušnější útočné kouzlo :) Vůbec samozřejmě netuším jaké, budu muset prohledat manuál. Jinak s tím uložením jsem si tedy tipl docela dobře. Takže stačí jen yes, já k tomu ještě ze hry vyskakoval, takže to už vynechám :D

Barbara jsem si oblíbil zrovna v trojce. Archera mám jako test, je to poslední povolání, které mě zaujalo a ještě jsem ho nezkoušel. Rozvažoval jsem akorát nad tím, jestli namísto ninji protentokrát nesáhnout po čistokrevném zloději, ale nakonec jsem si řekl, že pojedu ve stejných kolejích. On to časem snad dožene.

Hrát teď asi opravdu nebudu. S časem to teď bude všelijaké a chtěl bych to hlavně prostřídat. Nejspíš skončím u Risenu (2-3).

Zkoušel jsem dneska ještě schválně dvojku v C64 verzi. Není to až tak strašné, ale ta emulace už je šílená. Dost často to něco načítalo. Možná to jde ještě poladit, ale testovat se mi to teď moc nechce.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Říjen 07, 2020, 02:51:07 »

Nový začátek

Když jsem v lednu 2016 zakládal deníček k Might and Magic 2, tak jsem měl za sebou celkem čerstvě pokořený World of Xeen a Isles of Terra. Vzal jsem to poněkud obráceně, od 4/5 dílu směrem ke třetímu, takže logickou volbou bylo pokračovat právě dvojkou. Jenomže rozehrávka začala velmi záhy váznout a nakonec jsem dopadl podobně, jako kdysi dávno s Might and Magic I.

Deníček původně obsahoval ještě popis města Middlegate, ale to už jsem nechal plavat. Popravdě jsem si nikdy nebyl příliš jistý, že se do jedničky nebo dvojky někdy vážně pustím, ale ten nutkavý pocit tu přeci jen přetrval, takže v červenci 2018 jsem se s plnou vervou pustil do Might and Magic I a to hned v originál Apple II verzi. Hru jsem úspěšně dokončil, ale ani tentokrát se mi nepodařilo do dvojky plynule naskočit. A že to není o moc lepší ani nyní, uvidíte za chvilku.

Každopádně jsem se pomalu smířil s tím, že dvojka bude pro mě na dlouhé lokte a zcela upřímně přiznám, že mě vpřed žene spíše pomyšlení, že po jejím zdolání se zařadím mezi tu "hrstku" hráčů u nás, co dojeli komplet celou sérii Might and Magic a to včetně Swords of Xeen (chybět mi budou akorát konzolové verze her, ale to už mi žíly netrhá, podobně jako verze pro japonské počítače PC98 a MSX).

Defaultní družina, vlastní družina nebo import? A jakou verzi si vlastně vybrat?

V lednu 2016 jsem začal klasicky v IBM/PC verzi a rozhodoval jsem se akorát mezi defaultní a vlastní družinou. Defaultní družina je složena ze šesti charakterů a k najmutí je ve městě Middlegate (startovní město):

Sir Felgar (Knight)
Terwin III (Paladin)
Sure Valla (Archer)
Gene Eric (Cleric)
Cassandra (Sorcerer)
The Hermit (Robber)

Jedná se o celkem vyváženou družinu, přičemž charaktery jako Sir Felgar, Cassandra nebo The Hermit vám mohou přijít povědomé z pozdějších dílů série nebo ze série Heroes of Might and Magic. Podoba je to ovšem čistě náhodná, jde jen o to, že v New World Computing porůznu recyklovali jména postav, přičemž spojitost mezi stejným charakterem v jedničce nebo dvojce a dalšími díly série neexistuje. Jedinou výjimkou je trojka (Isles of Terra), jejíž defaultní družina se později objevila v sedmém díle Might and Magic (For Blood and Honor).

Jedničku a dvojku je ovšem možné z pohledu příběhu propojit napřímo a to díky importu postav z jedničky. Má to sice svá úskalí, ale díky importu se cítíte mnohem více vtaženi do děje, protože jednička vlastně končí jakýmsi polovičatým úspěchem, takže jako správná parta dobrodruhů byste se s takovým výsledkem neměli rozhodně smířit ;) Sice se nám díky mravenčí práci podařilo odhalit spiknutí proti králi Alamarovi, které zosnoval proradný Sheltem, ale přímá konfrontace se Sheltemem se jaksi nepovedla a zatímco my jsme tápali v podivném bludišti, Sheltem vzal roha a zmizel skrze portál neznámo kam. Nebyl ovšem sám, v těsném závěsu za ním prošel portálem Corak, ale naše zdržení bylo naneštěstí natolik dlouhé, že následnou bitvu mezi Corakem a Sheltemem jsme o parník minuli. Sheltem bohužel vyhrál a teprve nyní přichází na řadu moje družina.

No jo, jenomže kvůli importu postav je dobré zachovat i verzi hry, s čímž jsem už tak úplně nesouznil. Dvojka je oproti jedničce graficky dále a navíc je tu ještě rozdíl napříč jednotlivými porty pro osobní počítače. Za nejhezčí se obecně považuje Amiga verze, kdežto Apple II a c64 verze patří naopak mezi ty méně pohledné. Existuje tu ovšem jedna ne zrovna košér možnost a ta spočívá v tom, že datový soubor se save pozicemi (ROSTER.DAT) je do určité míry multiplatformní, takže ho lze snadno předhodit dalším verzím hry. Tahle multiplatformita funguje mezi IBM/PC, Apple II a Amiga verzí, ale první zádrhel jsou odlišné znakové sady, takže např. při přesunu z Apple II do IBM/PC verze (a naopak) je potřeba dodatečně v hexaeditoru upravit jména postav. Nakonec u mě vyhrálo vědomí, že Apple II je opět tou platformou, na které byla dvojka vyvíjena, takže zatnu zuby a půjdu cestou nejmenšího odporu ;)

19.05.2020 se tak pro mě stalo přelomovým datem, ale to by v tom nesměl být čert, aby to šlo hladce :D Jako na potvoru jsem totiž jedničku dohrál na stolním PC a jednotlivé zálohy už jsem si nenahrál zpět na notebook, takže jsem měl k dispozici jen save s postavami na levelu 13, tedy poměrně daleko od konce hry. Nebyla to úplně ideální situace (viz popis importu níže), ale už se mi nechtělo čekat.

Import postav z jedničky (Apple II):

Hra se standardně načítá z diskety A, která slouží jako zavadeč. Pro samotné spuštění hry volbou S je potřeba vložit ještě disk B, který obsahuje další data a volby - mimo jiné právě možnost importu postav (Transfer Characters, volba T).

Po stisku klávesy T se objeví výzva k vložení Character Disk z Might and Magic I (disketa B) do mechaniky č. 1 (ničemu to nevadí, program si jen načte příslušná data). Poté je potřeba vrátit disketu B z Might and Magic II, kam se importovaná data zapíší. Volbou V si pak lze úspěšnost importu ověřit.

Výsledek může být sice trošku rozházený, jako tomu bylo v mém případě, ale to je dáno tím, že transport bere v potaz i prázdná místa v původním seznamu charakterů (ta jsou zachována).

Import postav sebou navíc nese několik omezení (úprav):

1) množství zlata je nastaveno na 1000 gp
2) množství gemů je nastaveno na 100
3) jídlo je nastaveno na 40 jednotek
4) level postav je snížen na 7 pro družiny, které úspěšně zdolaly jedničku, nebo na 6 pro družiny, které jedničku nezdolaly

Bod 4 je právě to, o co se tu hraje, protože moje družina spadla na level 6, čímž přišla o některé výhody (zejména kouzla 4. úrovně). Není to však taková tragédie, spíš jde o celkový pocit, že to není úplně ono, ale po importu jsem odehrál poměrně velký kus, takže se mi to už nechtělo opakovat.

Na následujících screenshotech si lze prohlédnout výsledek importu:

Družina krom úprav statistik přišla i komplet o vybavení, ale to je vzhledem k peněžnímu obnosu do začátku zanedbatelný problém. V Middlegate si lze výbavu snadno dokoupit, jen je potřeba to udělat brzy, protože potvory nepočkají a první souboje jsem si užil čistě s holýma rukama. Ale nebudu předbíhat.

Middlegate a jeho podzemí

Might and Magic: Book Two: Gates to Another World začíná ve městě Middlegate. Měst je opět po vzoru jedničky 5 (Middlegate, Atlantium, Tundara, Vulcania a Sansobar) a opět tu platí, že hru si lze ukládat jedině v hospodě (návštěvou recepčního, viz poznámka níže). Díky jedničce jsem si vyzkoušel, že to není až tak hardcore mechanika, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale je potřeba s tím počítat. Samozřejmě bych to mohl obejít přes savestate emulátoru, ale nedělal jsem to u jedničky, tak s tím nezačnu ani u dvojky. Napoprvé si chci tyhle díly projet pěkně postaru.

Poznámka: stejně jako v jedničce a dalších dílech úvodní pentalogie existuje ve hře hospoda jako Inn a jako Taverna. Inn funguje podobně jako hotel, je to místo kde se zapíšete a k ničemu jinému neslouží. No a právě ten zápis je ono uložení. Naproti tomu Taverna je klasická nalejvárna, kde se můžete napít, zjistit drby, nakoupit jídlo a nově tu jsou k dispozici najímatelná NPC (podobně jako to funguje v trojce).

Ještě předtím nás však uvítal duch Coraka, který nám svou přítomností nasadil brouka do hlavy - jak už je pro první díly série typické, hra vás nikterak nenasměřuje. Na počátku vůbec netušíte, co se po vás chce a kam se máte vydat. Z celého setkání lze akorát vydedukovat, že něco je hodně špatně a prsty v tom má určitě Sheltem.

Co naplat, bez výbavy to nejde a prioritou je nyní postoupit na level 7. Na řadu tedy přichází systematická práce, přičemž plán je jednoduchý - prozkoumat město po městu a to včetně jejich podzemí. Nakolik to bude schůdné, zatím nevím, protože průzkum Middlegate ukázal, že dvojka nabízí oproti jedničce více detailů a taky více možností (co se postav týče).

Jedna z prvních věcí, která mě překvapila, byla možnost prohlédnout si naučená kouzla (viz obrázek níže). Je to sice jen maticový zápis, ale s pomocí manuálu ho lze snadno rozklíčovat. Podívejte se však na obrázek ještě jednou a pozorněji, některé pozice jsou totiž prázdné! Postavy se tentokrát neučí kouzla zcela automaticky, ale jak už psal Richmond, některá kouzla je potřeba dokoupit v gildách po městech. V Middlegate je to Sleepy's Mage Guild pro kouzelníky, klerici se pak vzdělávají v chrámu. Nabídka je omezená, ale poměrně brzy jsem zjistil, že jí budu muset vzít zavděk, protože moje postavy kupodivu neovládají některá základní kouzla :)

Jen pro zajímavost, co umí Lathia:

1-2 Detect Magic (detekce pasti na truhlách a počet nabití předmětu)
1-4 Flame Arrow (ohnivý šíp))
1-5 Light (světlo)
1-6 Location (vypíše souřadnice příslušného políčka - pozice a směr pohledu družiny)
2-2 Electric Arrow (bleskový šíp)
2-4 Jump (skok ob jedno políčko vpřed)
2-5 Levitate (proti nášlapným pastem - trvá celý den)
3-2 Fly (přesun k východu z dungeonu)
3-3 Invisibility (v boji snižuje šanci na zásah)
3-5 Web (v případě úspěchu vyřazení nepřátel z aktivit v boji - ovšem stojí to krom many i 3 gemy)

Velmi rychle jsem se musel naučit třeba Awaken, protože potvory s efektem úspání postav se objevují už v Middlegate.

- Gateway Temple učí: 1-1 (Apparition), 1-2 (Awaken) a  1-6 (Power Cure)
- Mage Guild učí: 1-1 (Awaken), 1-3 (Energy Blast), 1-7 (Sleep) a 2-3 (Identify Monster)

Není to ovšem jediná novinka ve hře. Hned na počátku jsem se se vší pečlivostí ujal čtverečkovaného papíru a tužky, abych časem zjistil, že na souřadnicích [0,15] bydlí Otto Mapper, který za 10 zlatých vyučuje skill Carthographer (mapování). Stačí ho naučit jednu postavu a od této chvíle funguje automapa. Nicméně já si dál pojedu vlastní mapování na papír (mapy mají opět velikost 16 x 16 polí).

Skillů (dovedností) je celkem 15 a je potřeba mít na paměti, že každá postava se může naučit jen 2! Je dobré si to nějak promyslet, protože skilly tu fungují podobně jako v III-V díle, kdy např. skill Pathfinder nebo Mountaineer musí umět hned dvě postavy v družině, jinak nebudou fungovat.

Při mapování lokací platí to samé, co u jedničky. Už v Middlegate jsem se setkal s iluzorními zdmi a nápisy na zdech, takže na každou zeď je dobré se otáčet a zkoušet do ní vrážet. Po boji pak platí používat SEARCH pro vyzvednutí odměny. V tomhle se dvojka opravdu nijak neliší. Zaznamenal jsem ovšem jiný problém. Kousek od hospody (Inn) se nachází fontánka, která družině dočasně propůjčí schopnost Wizard Eye (jde to i odmítnout). V té chvíli se mi tuším do automapy začaly zakreslovat i políčka, na která jsem ještě nevstoupil, ale díky ručnímu mapování jsem naštěstí nic neminul.

Boje jsou celkem schůdné, ani tady se prakticky nic nezměnilo. Překvapila mě akorát různorodost přepadovek a zároveň mi přišlo, že na mě útočí hned od počátku větší skupinky nepřátel, ale to přičítám na vrub vyššímu levelu postav. Poměrně brzy jsem tak upadl ve známou rutinu z prvního dílu. Pravda, v Middlegate jsem stihl hned několikrát po sobě pár postav v boji ztratit, takže jsem je musel oživovat v chrámu, ale co jsem o dvojce četl, tak tady se na nějaký bod zlomu beztak nehraje. Některé přepadovky jsou náhodné, některé jsou spjaté s konkrétním políčkem a potvory se na nich spawnují s nahrátím hry nebo opuštěním mapy, což je opět stejné jako v jedničce.

Příjemnou novinkou byla viditelná změna denního cyklu, kdy ve dne je vidět krásně modrou oblohu, kdežto v noci je obloha černá.

Hned v Middlegate Inn se nachází iluzorní zeď, která vede do krátké uličky, na jejímž konci stojí pevná hlídka. Dá se toho využít pro grind, ale v mém případě to bylo už bezpředmětné. Naproti hospodě se nachází chrám Gateway Temple a na západ od hospody má svůj obchod kovář (S. J. Blacksmith). U něj jsem nakoupil počáteční výbavu a vydal se na průzkum zbytku města.

V Middlegate žije trojice učitelů dovedností - v Track and Trail se lze za 2000 zl naučit Travel Forest (zřejmě Pathfinder), v Edmund's Expedition učí sir Edmunt Hilary za 2000 zl Mountaineering a Otto Mapper učí za 10 zl dovednost Cartographer. Všechno jsou to velmi užitečné dovednosti do začátku, ale cena za Pathfinder a Mountaineer je přeci jen pro tuto chvíli poněkud vyšší a budu si muset nejprve vydělat. Za zmínku stojí ještě budova s nápisem Brain Detoxification, kde lze za 100 zl dotčené postavě vymazat sekundární dovednosti - zřejmě se tím dá obcházet omezení na max. 2 dovednosti na postavě, takže když vám současné rozložení dovedností nevyhovuje, tak ho resetnete a vycvičíte znovu.

V Travel Moore nabízí Joan za 5000 zl výlet na Murray's Resort Isle, ale to je zatím mimo mé možnosti a zřejmě to zatím ani nechci řešit :) V The Poorman's Portal naproti tomu nabízejí velmi užitečnou přepravu do města Sandsobar, která stojí pouhých 10 zl (díky tomu znám další cíl k průzkumu). Ze služeb stojí za zmínku ještě místní trenér nebo Aréna, do které ovšem potřebuji nejprve nějaký tiket. A aby to bylo kompletní, tak musím ještě zmínit, že pro učení kouzel v Sleepy's Mage Guild je potřeba nejprve zaplatit poplatek 20 zl u místního pokladníka.

Ve městě žijí také dvě klíčové postavy, kouzelník Nordon a jeho sestra Nordonna. Nordon po nás požadoval zlatý pohár, který se nachází někde v podzemí pod Middlegate. Ve městě kolují drby, že pohár je k nalezení na souřadnicích [0,7], ale cesta k němu je poněkud komplikovaná. Nordonna se s námi pro změnu odmítla bavit.

Podzemí je oproti městu mnohem záludnější a na většině křižovatek stojí přepadovky. Ty se dají sice mnohdy obejít kouzlem Jump, ale protože poprvé chci vstoupit na všechna políčka, tak jsem musel všechny ty boje přetrpět (a že to občas bylo hodně o fous). Na jedné zdi v úvodu patra jsem našel popis měsíční fáze Cronu (The moon phase of Cron lasts sixty days) a na JV byl na podlaze vzkaz "The Water Disc rests at 15,0 within castle Xabran."

Vzkazů na stěnách bylo mnohem více, tak už je jen vypíši:

- There are only 180 days per year.
- Castle Pinehurs keeps a multitude of J26 Fluxers at 7,6. (fluxer je tavidlo)
- Win the Blackest batles and you are halfway to an audience with Queen Lamanda.
- Lloyd, of Lloyd's Beacon fame, was last seen in Corac Cave at 7,11.
- Seek Earth Encasement at 14,1 in the proper plane. Do walk about firs.
- a ještě jeden nápis na podlaze ... Green Interleave: One letter after another 2-1-3-4.

Nejvíc mě ale zaujal vzkaz "Lord Haart's famous ancestor, The Long One, hangs out in the 8th century in E2 at 5,4." Jednak Lord Haart se objevil v jedničce a pak celý tenhle vzkaz popisuje, že předek Lorda Haarta zůstal viset v 8. století na určených souřadnicích. Manuál ke hře totiž popisuje určité hrátky s časem, kdy se v určitých stoletích objevují určití lidé, ale zatím si nedokážu představit, jak přesně to ve hře funguje.

Ještě jsem se ani pořádně nerozkoukal, a už mám o čem přemýšlet. Oproti jedničce je to opravdu halda informací najednou a jestli to takto bude s každým dungeonem, tak si budu muset udělat přehledný seznam všech indicií, protože jak tuším, některé z těch věcí přijdou na řadu až za několik desítek hodin ve hře.

Na jihu se nachází poměrně zákeřná místnost velikosti 2 x 2 pole, kde na každém políčku čeká přepadovka a přitom se tu nedá kouzlit ani spát. Dovnitř se dá vstoupit skrze iluzorní zeď z jihu, ale jakmile jsme byli uvnitř, tak se zeď zhmotnila a zůstali jsme zde uvězněni. Musel jsem tu kroužit tak dlouho, dokud jsme nenarazili na náhodnou přepadovku a při té příležitosti jsem s družinou z boje utekl (vrátí to družinu ke vstupu do podzemí).

V severozápadní části podzemí se nachází dobře hlídaná chodba a na jejím konci jsou prázdná pouta. Podle popisu se jedná o mučírnu, ale její smysl mi zatím unikal.

Přímo na západě se nachází goblinní doupě, kde jsem na souřadnicích 0,7 opravdu našel zlatý pohár pro Nordona. Probojovat se sem nebylo příliš obtížné, ale čekal jsem nějakou zradu, tak jsem váhal, zda-li místnost prozkoumat najednou (naštěstí tu krom úvodní hlídky nic jiného nehrozilo).

Nordon mi za odměnu přihrál 2000 zkušeností pro každou postavu, kouzlo Eagle Eye a 1000 zl. Jenom drobná poznámečka, Eagle Eye a Wizard Eye jsou spřátelená kouzla - Eagle Eye funguje venku, Wizard Eye uvnitř. Jakmile jsem měl splněn úkol pro Nordona, byla ochotná se mnou mluvit i Nordonna. Ta po mě požadovala záchranu jejích synů Droga a sira Hyrona ze spárů koboldů. Oba byli uvězněni v podzemí - ano jde o ta pouta na zdi v mučírně. Stačilo tam znovu dojít a nyní se tu Drog a Hyron objevili.

Nordonna nám ze srdce poděkovala a prozradila nám, že Drog a Hyron jsou nyní dostupní k najmutí (jsou k nalezení v Slaughtered Lamb). K tomu přidala ještě radu, že pokud navštívíme skrze portály všechna města, poskytneme dar všem chrámům a poté navštívíme Feldecarb Fountain, tak získáme nevýslovné bohatství.

Feldecarb Fountain se nachází na SV Middlegate a její účel mi byl do té doby nejasný. Holt ani tak vyřešení jejího významu nebude jednoduché :)

Rekapitulace dosavadního postupu

Jak je vidět, Middlegate a jeho podzemí jsem splnil už 19. května a zabralo mi to 3:45 hod. za Middlegate a 4:45 hod. za jeho podzemí, dohromady tedy 8,5 hodiny. Od té doby jsem se ke hře jaksi nedokázal vrátit a pořád jsem sám sebe přesvědčoval, že další postup bude možný až tehdy, jakmile dokončím první zápis do deníku - jinak by se to jen hromadilo a z toho bych se asi už nevyhrabal :D

Popravdě to byl asi oprávněný důvod, protože dvojka obsahuje nejen několik inovací, ale hlavně z podzemí pod Middlegate jsem si přinesl tolik hintů, že mám celkem obavy, abych si to vše udržel v paměti. Pokud by to takto pokračovalo dále, pak bude snadné někde udělat botu a připravit si perný zákys. Plán nicméně zůstává stejný. Po Middlegate se vydám do Sandsobaru a uvidím, jak se to bude vyvíjet dále. Nečekám nějakou závratnou rychlost hraní, mělo by jít celkem o 60 lokací, přičemž splněním měst a jejich podzemí budu mít za sebou teprve 1/6 map (navíc čekám nějaký zádrhel, že to takhle za sebou prozkoumávat nepůjde).

Celkem jsem byl překvapený, jak si jsou dvojka a trojka podobné a nejde jen o systém dovedností. Ono to není ze screenshotů tolik patrné, časem to napravím, ale hodně obrázků potvor je podobných a dokonce se tu dají poznat předlohy vzhledu potvor v pozdějších Heroes (orci). Grafika Apple II verze mi navíc nijak nevadí, je to holt jen o zvyku.

Každopádně budu muset udělat ještě jednu věc - vytvořit si nějakou přehlednou tabulku kouzel, abych jí měl vždy při ruce.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Říjen 07, 2020, 20:39:49 »

Wow, tohle bude nářez! Je dobře, že jsi si dal určitý časový odstup od jendičky, protože jinak hrozila nemoc z repetice. MM2 je opravdu megarozsáhlý a chvílema umí být frustrující. Já si nakonec také vedl svoje mapy (Excel), ale na rozdíl od jedničky už jsem neprošel úplně všechna políčka. Tentokrát si budu moci číst deníček bez problémů, takže se těším. Zároveň mi ožívají vzpomínky (Middlegate, cestování v čase, souboje proti obrovským přesilám, i ta grafika podobná té "mé" PC verzi. JE fajn, že jsi se rozhodl pro Appl ][ verzi, obrázky z ní mi aspoň dají možnost lépe porovna jednotlivé verze. S Ringem jsme se špičkovali, která je lepší (on Amiga, já PC), tak tohle verzí do toho hodíš vidle :)
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #6 kdy: Říjen 07, 2020, 21:19:32 »

Amiga verze má jednoznačně nejmalebnější grafiku ze všech verzí, je to v podstatě vizuálně obdoba už VGA grafiky, proto jsem volil právě Amiga verzi :-) Super bylo, že byť jsem to původně rozjel pod PC DOS verzi a projel tam první město, tak šly ty savy převést do té Amiga verze, to se jen tak nestává, taková kompatibilita. A tak jsem to v Amiga verzi tehdy nemusel rozjíždět úplně od nuly a jen jsem loadnul :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Říjen 08, 2020, 14:03:26 »

Pokračovat budu zase o víkendu, nyní už mi v tom krom volného času nic nebrání :)

Přesun save pozice mezi Apple a DOSem je trošku komplikovanější, protože emulátor neumí extrahovat soubory, takže je potřeba otevřít skrze další utilitku obsah image diskety B, najít správný úsek a ten pak v hexamódu nakopírovat přes obsah IBM/PC verze ROSTER.DAT (velikostně jsou ty soubory identické). Jenomže tady právě nefunguje ta kompatibilita znakových sad, takže je potřeba ještě zeditovat jména (je to jediné místo, kde ty odlišné znaky vlastně vadí, protože jinak si jsou ty soubory rovny).

Ono by to šlo vytáhnout i přímo z image diskety skriptem, protože ty pozice souborů jsou dané (tedy díky té zmíněné utilitce je znám), ale nakonec jsem se rozhodl pro Apple II, takže už jsem se v tom dál nerýpal a koneckonců, kdo jiný by ten postup ještě kdy využil?
« Poslední změna: Říjen 08, 2020, 14:08:52 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Říjen 11, 2020, 15:16:15 »

To bych snad ani nebyl já, aby se mi to celé nakonec trošku nezkomplikovalo :) Původně jsem chtěl napsat další příspěvek už včera, ale jelikož jsem se odchýlil od plánu postupu, tak jsem za to draze zaplatil :D Zvědavost mi nedala a musel jsem vykouknout ven za město, což mě stálo nejen dost mapovacího úsilí, ale i času. Jako na potvoru jsem hned kousek za městem narazil na záhadu, při jejímž řešení jsem se postupně prokousal poměrně velkou částí této lokace a pak už nešlo přestat.

Důvodem pro opuštění města byl fakt, že jsem vlastně netušil, kde se Middlegate na mapě světa nachází. Při průzkumu města jsem tuhle znalost nepotřeboval, tak jsem si řekl, že vylezu za městské brány a zkusím kouzlo Locate. Jenomže jsem si neuvědomil, že Locate neukazuje označení zkoumaného čtverce, to si prostě musím najít na tištěné mapě. A nebyl to jediný zádrhel, ke kterému jsem dospěl. V následujících šesti hodinách jsem byl nucen i k drobné rekapitulaci a tou bych právě začal.

Předně jsem se znovu podíval na funkčnost kouzel Wizard Eye a Eagle Eye. Ani jedno z nich neodkrývá žádná neobjevená políčka na automapě, v tomto mě zřejmě zmátla minimapa, která se v souvislosti s oběma kouzly objeví (myslel jsem si, že je to právě výsek z automapy) Skutečná funkcionalita je vidět na následujících dvou obrázcích - první je okno výhledu družiny, kde je v pravém sloupcí vidět okno vytvořené kouzlem Eagle Eye (výsek 5 x 5 čtverců), druhý obrázek pak ukazuje tu samou pozici na automapě (v ní zůstalo blízké okolí zahaleno).

Další věcí byla tvorba přehledu naučených kouzel, protože bez znalosti podpůrných kouzel je opuštění bran města dosti nebezpečné, obzvláště pokud se družina vydá do nějakého dungeonu. Nejprve jsem využil Striderovy tabulky z jeho překladu manuálu, ale u nich mi chybí přehled podmínek pro sesílání kouzel (spell pointy a gemy), které bych musel ručně dopsat, tak jsem se nakonec uchýlil k přehledu kouzel v originál manuálu (stejně jako u jedničky). Jenomže scan, který jsem měl k dispozici, byl zas různě odškrtaný majitelem, takže jsem nelenil a celý jsem ho z gruntu přepsal do Excelu (ano, mohl jsem si tu stránku okopírovat ze svého manuálu, ale nechtělo se mi kvůli tomu vytahovat krabici ;)). Takhle si ten excelovský soubor alespoň můžete stáhnout a upravit si ho dle libosti:

mm2_spells.xls

Krom toho jsem si udělal ještě rekapitulaci kouzel svých casterů hned po importu + nově naučená kouzla (jen Rebecca a Lathia, hybridní povolání zatím kouzla sesílat nemohou) ...

Rebecca:

Level 1 - Bless, First Aid, Light, Turn Undead
Level 2 - Heroism, Pain, Silence
Level 3 - Create Food, Cure Poison, Immobilize

Nově naučené kouzlo je Walk on Water (od podivného cizince za 50 zl v lokaci C2 na pozici 11,1).

Lathia:

Level 1 - Detect Magic, Flame Arrow, Light, Location
Level 2 - Electric Arrow, Jump, Levitate
Level 3 - Fly, Invisibility, Web

Nově naučená kouzla jsou Awaken, Sleep a Eagle Eye (první dvě kouzla učí gilda v Middlegate, Eagle Eye byl dar od kouzelníka Nordona za splněný úkol).

Import postav má v tomhle ohromnou výhodu, protože i v mém případě to bylo citelné ulehčení počátku hry. Postavy na levelu 6 mohou sesílat kouzla 3. úrovně, mezi kterými nechybí užitečné kouzlo Fly (teleportace mezi jednotlivými čtverci mapy). Level 6 je pak klíčový i pro naučení kouzla Walk on Water, které patří mezi základní pruzkumnické "dovednosti" - nově s dovednostmi Pathfinder a Mountaineer. Postavy se navíc mnohem dříve dostanou na level 7, který je podmínkou pro sesílání kouzel 4. úrovně, kde je pro změnu schováno kouzlo Surface (přenese družinu na počátek dungeonu) a Cure Disease (vyleč nemoc), čímž se družina stává velmi samostatnou. Import družiny po dohrání jedničky je tedy ještě lepší variantou (družina je rovnou na levelu 7), ale přechod z levelu 6 na 7 mě nakonec zas tolik úsilí nestál, takže toho nemusím litovat (později se k tomuto bodu ještě vrátím).

Pro úplnost ještě vypíšu vztah mezi levelem castera (sesílatele) a úrovní kouzel:

1. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 1,
2. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 3,
3. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 5,
4. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 7,
5. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 9,
6. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 11,
7. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 13,
8. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 15,
9. úroveň může vyvolávat sesílatel na levelu 17.

Při tom všem listování manuálem a kouzly jsem si všiml důležitých indicií, kterak se hra bude odvíjet. Prvním zajímavým kouzlem je Nature's Gate, které otevírá přírodní portál mezi různými místy na Cronu - kam portál povede, je odvislé od konkrétního dne a roku. Dalšími kouzly jsou transmutační kouzla pro vstup do elementárních rovin. Podle jejich příslušnosti ke konkrétní úrovni kouzel lze odhadnout, na kterém levelu se bude moci družina do příslušné roviny dostat (+ pořadí průzkumu rovin).

Při popisu Middlegate jsem udělal ještě jednu chybku a tou je umístění najmutelných postav. Drog a Hyron se nenachází v taverně, ale lze je najít v Middlegate Inn (tam kde se hra ukládá). Oba si účtují poplatek 2 zl za den. Zatím jsem je nezkoušel aktivně používat, byť to může mít své výhody. Problém je v tom, že najmutelné postavy odčerpávají zkušenosti z bojů (zkušenosti za zabití se nyní dělí mezi více postav). Na druhou stranu si nedělí peníze, mohou levelovat a lze je naučit různým skillům stejně jako vlastní postavy, což je naopak výhodné, protože na ně lze převést skilly, které používáte jen zřídka a tím pádem je lze u vlastních postav nahradit něčím užitečnějším.

Jediná věc, která mi zatím ještě uniká, jsou hrátky s časem, ale na to jsem zřejmě ještě moc na začátku.

Nečekaná změna plánu a průzkum lokace C2

Důvod pro opuštění města jsem již popsal, ale co mě vlastně v lokaci C2 zdrželo? Předně mě zaujal výhled do krajiny. Dvojka je oproti jedničce opravdu dále, takže jsem se prostě musel jít podívat :) Ostatně posuďte sami ...

Zatím jsem nemapoval, jen jsem si Middlegate obešel po východní stezce a po směru proudu řeky jsem se vydal na jih k horám. Chtěl jsem si prostě vyzkoušet, jak se jednotlivý terén chová a jak ho zobrazuje automapa. Hustý les na západ od Middlegate je skutečně bez dovednosti Pathfinder neprostupný, takže to samé jsem čekal od hor, jenomže v zápětí přišlo nenadálé překvapení - z této strany lze do hor vstoupit!

Byl jsem natolik překvapený, že jsem bez rozmyslu procházel políčko po políčku. Někam mě to pustilo, někam ne, ale podle automapy jsem se stále držel jakési neviditelné stezky po hřebenu hor. Na druhém konci jsem pak našel vstup do údolí, kousek od cesty. Cesta zpět ovšem možná nebyla. Vrtalo mi to hlavou, protože mi to přišlo nejprve jako bug, ale při opakovaném pokusu jsem zjistil, že hory jsou opravdu průchozí, ale jen jedním směrem - na předchozí políčko už se obvykle nejde vrátit.

Časem jsem zjistil, že JV hory nejsou výjimka, podobně lze procházet i některými pasážemi hustého lesa. Celé to má ovšem jeden háček. V horách i v lese lze sem tam narazit na pevné hlídky, takže se mi přinejmenším jednou stalo, že jsem po rozsáhlém průzkumu skončil s polomrtvou družinou a musel jsem si to zopakovat ještě jednou.

Umírání postav mě celkově vyděsilo, protože oživení stojí 600 zl, což není na počátku hry zrovna zanedbatelná částka. Zprvu jsem si také neuvědomil, že každá postava má svou vlastní peněženku, takže při pohledu na stav financí Rykshy mě chvilkama jímaly mdloby :D Prostě jsem si myslel, že to je stav našich veškerých financí, ale taky jsem nechtěl zahodit postup, který jsme si s postavami zrovna vydřeli, takže jsem si s velkou úlevou oddychl, že se zdánlivá propast pod námi zase uzavřela ;)

Zdánlivě nízký stav financí mě celou dobu držel i od toho, abych postavy vycvičil průzkumnickým dovednostem. Na druhou stranu po té zkušenosti s jednosměrným postupem horami a lesem si říkám, jestli je to vůbec dobrý nápad? Protože s dovedností Pathfinder a Mountaineer už asi bude jedno, kudy budu na tato místa vstupovat a stejně tak je budu moci nejspíše libivolně opouštět. Ztratím tak přehled o jednosměrných stezkách. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že se obě dovednosti zatím učit nebudu a uvidím, jak se to vyvrbí (pořád je mohu naučit najmutelné charakterý Droga a Hyrona a projít si pak neprouzkomatelná místa s nimi, to je právě ta výhoda najmutelných charakterů).

Už když jsem z JV hor sestupoval poprvé, tak jsem si řekl, že na cestu do města je ještě příliš brzy a vydali jsme se místo toho do nedalekého údolí. Poblíž kopců jsme narazili na orčí stopy, takže jsme zůstali raději ve střehu. V údolí je dohromady 5 pevných orčích hlídek, přitom nejjižnější hlídka je zároveň nejsilnější. Napoprvé jsem si prošel všechna políčka, ale pak jsem si to chtěl zrychlit a naivně jsem si myslel, že hlídky v lesíku s družinou obejdeme s pomocí kouzla Jump ... neobešli! Kouzlo Jump ve venkovních mapách nefunguje ... grrr. Odměnou za konflikt s orky mi bylo několik lahviček s holubičí krví (Dove's Blood), ale k čemu nám to bude, zatím netuším (vlastně teď už vím, viz dále).

Podobných podivností jsme našli více už během průzkumu Middlegate a jeho podzemí. Něco vypadá jako předmět s počtem nabití, tedy předmět, který při použití sesílá nějaký efekt (např. compass nebo sextant), jiné věci pak zase vypadají jako bezcenná veteš (např. Useless Item, což je ale ve skutečnosti zbytek, který zůstane po totálně vybitém předmětu). Pro úplnost vypíši přehled zjištěných efektů:

Compass - vyvolá kouzlo Locate
Sextant - vyvolá kouzlo Locate
Witch Broom - vyvolá kouzlo Fly
Magic Heal - vyvolá kouzlo Create Food
Herbal Patch - vyvolá kouzlo Cure Wounds
Dove's Blood - vyvolá kouzlo Cure Disease
Magic Herbs - vyvolá kouzlo First Aid
Rope'n'Hook - vyvolá kouzlo Jump
Skill Potion - dočasně navyšuje level postavy o +5 za každé napití
MaxHP Potion - doplňuje zdraví do maxima? (popisek zní Max. HP + 2)

Já jsem totiž původně zapomněl na to, že namísto prostého pozorování efektů mohu zajít za kovářem a on mi ty předměty za 10 zl/ks rád identifikuje :D Počet nabití psát nebudu, zatím si nejsem jistý, jestli se tyhle předměty nacházejí vždy v plném nabití, nebo i s nižším počtem nabití (jakoby vypotřebované), protože třeba ten náš compass má jen 2 náboje, kdežto sextant jich má hned 6 (možná rozdílná kvalita předmětu?).

Každopádně většina z toho je pro nás vlastně opravdu veteš, protože díky vyššímu levelu máme lepší startovní podmínky a většinu dotyčných kouzel umí Rebecca a Lathie. Dove's Blood je navíc velmi ceněná obchodníky (500 zl/ks), takže se nám spíše vyplatí tohle všechno prodat a uvolnit si místo v inventáři (naštěstí v tom není žádný úkolový předmět ... tedy alespoň doufám :D).

Během obhlídky hor jsme se zastavili ještě u řeky vytékající ze Square Lake. Je tu k dostižení převozník, který nás byl ochotný za 5 zl převézt na druhou stranu. Cesta je možná oběma směry, ale časem jsme zjistili, že další převozník se nachází i na severu na přítoku do jezera a využili jsme až jeho. O řadu dní později jsme dokonce na JV břehu řeky našli podivného cizince (11,12), jak si poskakuje po hladině. Za 50 zl naučil Rebeccu kouzlo Walk on Water a od té chvíle už jsme převozníky nepotřebovali vůbec. Krom toho bylo možné prozkoumat veškeré vodní plochy v oblasti a zejména centrální ostrov, kde je vstup do nějakého dungenu - bohužel, je to prý jen "Chosen One only", takže nás silové pole zase vystrčilo ven.

Ale to jsem už hodně přeskočil :) Z a do Middlegate jsme přecházeli poměrně často kvůli ukládání a rozprodeji lootu, ale při jedné takové cestě nás zastavil překrásný pegas. Hezky nás přivítal a pověděl nám, že pokud odhalíme jeho jméno, tak nám jednou za rok pomůže. Máme ho vyhledat v lokacích Ice Tundra.

V orčím údolí se nachází velmi záludná fontánka (2,1), která postavám dočasně mění level (náhodně nahoru i dolů), takže po boji s nejsilnější orčí hlídkou jsem se chvilku podivoval, proč mám najednou postavy level 4. Naopak, navýšení levelu může být výhodné, protože s ním naroste i počet útoků za kolo. Z druhé strany údolí, směrem k Middlegate, je pro změnu magická díra, ve které se při doskoku náhodně generují potvory. Zřejmě je to tu schválně pro slabší družiny, aby se daly snadněji potrénovat. Další zajímavá fontánka se nachází na SV (14,10), ale zatím netuším, co přesně dělá. Nejužitečnější je nakonec fontánka v lese na SZ (1,13), která navyšuje postavám přesnost na 40 bodů.

Oblast C2 má díky své poloze strategický význam a dá se z ní pohodlně vydat všemi směry do přilehlých lokací, přičemž k některým už máme hinty, takže vše je zdánlivě na dosah. Skoro to až láká opustit původní myšlenku průzkumu měst. Ale nechme teď podobné úvahy stranou ;) Pokud vynechám záhadné trosky hradu na východě (14,8), tak v lokaci C2 je jeden jediný dungeon, kam se dá takhle v úvodu vejít a tím je legendární Corakova jeskyně.

Corakova jeskyně

je dungeon v lokaci C2 na pozici 5,11. Na první pohled to není nikterak komplikovaný dungeon, navíc je plný nemrtvých, takže s klerikem celkem pohoda, ale zatím ho nejde prozkoumat celý.

Zprvu jsem si začal jeskyni prohlížet bez mapování a jen jsem sledoval výskyt pevných hlídek. Celý dungeon je totiž symetrický a většina bojů je soustředěna do místností. Hlídkám na chodbách se dá snadno vyhnout. Nejtužší boje probíhají v jižních místnostech, které obklopují část s názvem Corak's Crypt.

Do krypty se dostat nejde, anebo vlastně jde, ale hned za dveřmi je týpek, co nás nechtěl bez patřičného lístku vpustit, takže nás nemilosrdně vytlačil zpět. Doslova řekl: "I can't let you in if you don't have an Admit 8 pass." Bezva, to vypadá celkem na 8 propustek, tedy zřejmě 8 dobrých skutků napříč Cronem. Corakova jeskyně tedy bude klíčová až mnohem později.

Jedinou zajímavostí se tak stal nález nápisu na zdi na JV (13,0) ... Holy Word -H. Gibson look south on a tree in Lost Soul's Woods it will be. Hm, toho jsem se trošku obával, ale zatím je to jen jeden hint v jedné lokaci, dohromady to tedy není tak strašné, jak jsem se obával, ale to nic nemění na tom, že nemám ani tucha, co mi to napovídá :D

Na scanu mapy, co mám k dispozici, není moc dobře vidět popisky míst, ale předpokládám, že Lost Soul's Woods bude nějaký les v okolí. Já snad budu muset opravdu vytáhnout tu svou krabici.

Drobná rekapitulace

Včerejšek byl opravdu perný, nečekal jsem, že průzkum lokace C2 se tak protáhne. Strávil jsem u toho 4 plné hodiny a ještě nemám prozkoumané úplně vše (i když v těch malých úsecích hor a lesů už asi nic významného nebude). Je to poněkud náročnější i na kreslení, protože ve hře není moc dobře vidět hranice určitého terénu, např. průchozí les vs louka, takže to mate. Pravidelně díky tomu přecházím i lesní křižovatky, protože na první pohled to vypadá, že odbočka je až o čtverec dále a ona je přitom hned za rohem. Je to ozvyk, jako vždy, ale čistě na automappingu bych to opravdu nechat nemohl. Na mapách je tolik podrobností, že je lepší si mapu kreslit současně s hraním. Holt i těch barviček je více :)

Naproti tomu Corakovu jeskyni, tedy lépe řečeno to dostupné, jsem prošel v průběhu 2 hodin, přičemž mě nejvíce zbrzdily boje a časté odbíhání do města pro léčbu/ukládání. Dokonce jeden dostupný souboj jsem nebyl schopný vůbec dát, protože dotčené potvory jsou nějak imunní na fyzický útok (Cursed Corpse). Sice na ně zabírá Turn Undead, ale v tomhle jednom souboji je jich moc, takže šance na totální vymýcení kouzlem je dost malá (Turn Undead lze úspěšně seslat jen jednou). Nechám to proto na později.

Celkový čas je 14,5 hodiny, přičemž rovnou přidám 1/2 hodinu na zjišťování funkcionality najímatelných charakterů a identifikaci magických předmětů - tedy rovných 15 hodin.

Počáteční váhání jsem už zřejmě úspěšně zlomil a dneska mi hodně pomohla rekapitulace kouzel. Přeci jen od jedničky už uběhly 2 roky, takže jsem si zprvu nebyl zrovna jistý v kramflecích. Nyní už by to mělo být zase o fous lehčí, protože družina může postoupit na level 7, takže Rebecca s Lathií získají nová kouzla a družina celkově posílí. Výbava taky ujde. Akorát bych se měl asi vrátit k původnímu plánu a tentokrát bez váhání vyrazit do Sandsobaru.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #9 kdy: Říjen 11, 2020, 22:25:13 »

To mapování bylo i pro mě dilema a nakonec i přes přítomnost automapy, která se zpřístupnila tím správným kouzlem, jsem si i tak mapoval sám a poznámky vpisoval do mapy (v DJ mapperu na oldgames, jako obvykle od chvíle, kdy tam tu aplikaci dal). Nicméně je to právě vlastní mapování této obrovské hry, které mě nakonec unavilo a po zmapování celého venkovního prostředí a většinu prostoru ve městech jsem nenašel sílu zmapovat hrady a tudíž to nemám pořád dokončené. Nebýt té povinnosti to únavně mapovat, tak jsem to už možná dojel :-)

Jinak jak koukám na screeny, ne, že by o grafiku někdy šlo, ale ta Apple verze mi rve oči, připadá mi to, jako bych na to koukal přes něčí dvoudioptrické brýle.  Kdyby už ne Amiga verze ani PC verze, tak bych rozhodně sáhl po zajímavě provedené Macintosh verzi.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Říjen 12, 2020, 08:07:16 »

Já mám tuším vypnutý CRT filtr, což dělá ten obraz jakoby rozostřený, ale přímo v emulátoru mi to takové nepřijde. Že je na tom něco divného, jsem si všiml až při vkládání screenshotů sem (ve hře je třeba to písmo ostřejší).

Volba verze bude opravdu čistě o preferencích, co jsem koukal, tak ty verze jsou zatím identické (narozdíl od jedničky). U Mac verze mi trochu vadí to tabulkoidní podání, alespoň kdyby to menu bylo nějak barevné, protože samotný výhled na herní okno je perfektní. Navíc já měl na počátku předsevzetí, že se oba díly pokusím dohrát v 8-bit verzi, což měl být původně c64, ale jelikož verze pro c64 je docela pomalá, tak vyhrál Apple II.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Říjen 12, 2020, 08:30:30 »

Zrovna koukám na soupisek map a jsem docela překvapený, protože ze Striderova popisu jsem nabyl dojmu, že je ve hře halda vícelevelových dungeonů a teď koukám, že vícelevelové (konkrétně dvojlevelové) jsou zřejmě jen dungeony právě pod hrady. Díky tomu by měl být průzkum dvojky jednodušší, protože se zjednoduší přesuny mezi městy a prozkoumávanými podzemími. Blbé ovšem je, že ty hradní dungeony asi nebudou nic jednoduchého, protože jak jsem koukal na mapu světa, tak hrady jsou od měst dost daleko. To bude asi něco jako prozkoumávat hrad Dragadune nebo hrad Doom v jedničce. Nj, ale StriderCZ to tuším taky hrál obráceně, tedy nejprve dvojku a pak jedničku, takže netušil, že ta pravá zábava teprve přijde :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #12 kdy: Říjen 12, 2020, 08:31:00 »

Ono třeba i obrázky samotné jsou jak kdybych koukal na duchy, třeba ten jednorožec a nebo kovář, když jej porovnám s kovářem z Amiga verze...
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Říjen 12, 2020, 16:09:10 »

No jestli jsou vícestupňové jen danžny pod hrady už nevím (ale můžu se mrknout doma do excelu). Ale pozor, venkovní lokace v MM2 mi přišly mnohem nepřátelštější než v jedničce. A i proto některé z nich nemám komplet, protože to někdy nešlo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Říjen 12, 2020, 18:55:13 »

Venkovní lokace tentokrát nebudu brát systematicky, zvažuju variantu, že bych podobně jako u Middlegate udělal město, jeskyni pod městem a poté venkovní lokaci města a tak bych pokračoval město od města. Nejprve bych si chtěl totiž ozkoušet, kde to je jak tuhé a pak bych podle toho pokračoval v příznivějších lokacích.
IP zaznamenána
This is the end ...