Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:34:16
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7

Autor Téma: (Elemir) - Might and Magic: World of Xeen  (Přečteno 41628 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Might and Magic: World of Xeen
« Odpověď #75 kdy: Duben 28, 2019, 15:33:18 »

S větší přestávkou jsem po dokončení Clouds of Xeen načal i Darkside of Xeen a mohu sem postnout pár zajímavých údajů.

Pokud vynechám úvod okolo tvorby světa apod., tak Clouds of Xeen mi zabral 23,5 hodiny a vyšel mi na krásných 27 dílů. U Darkside of Xeen jsem zatím na 15 hodinách a dílů mám 14. Chybí mi přitom už jen trojice dungeonů, takže přinejmenším další 3-4 díly (něco bych měl věnovat asi samotné Nebeské cestě + je tu město Olympus). Časově to bude zřejmě vyrovnané, ale to je dané tím rychlejším začátkem. Časy jsou tentokrát poměrně přesné, protože jde o délky jednotlivých videí a díky znalosti hry tu neřeším žádné složité zákysy. Pokud jeden nejmenovaný šmoula jednou na svůj blog napíše, že se vešel pod 50 hodin, tak už nebude potřeba cokoliv dodávat ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #76 kdy: Duben 28, 2019, 23:39:13 »

Já popravdě vůbec netuším, kolik času mi to vzalo. Znovuhrál jsem před dvěmi léty MM III, IV a to proto, že jsem tam do té doby měl rest nedohrané pětky, kterou jsem v devadesátkách prostě neměl, měl jsem jen 3 a 4.
Dohrál jsem před 2 roky tedy tu pětku samostatně, pak čtverku s pětkou dohromady jako World of Xeen a pak jsem si dal jako bonus znovu dohrání MM III. Jak jsem měl za modlu MM IV díky fakt vyšperkované grafice, MM III v tom byl kapku slabší a první město dokonce na mě působilo kapku EGA dojmem, tak jak se mi strašně ten World of Xeen líbil, pětka je totiž boží samostatně i rámci WoX, čtverka taky, tak jsem musel uznat v celé sérii jednoznačné prvenství MM III. Přišla mi větší než celý WOX dohromady, měla více lokací a byla tak nějak systematičtější. Hodinově hry nestopuji, protože já se u nich tak bloumám po všem možném, hodinu hraji, pak chvíli dělám něco jiného, pak se k tomu zase vrátím.

Jak je Xeen vyšperkovaný graficky, i příjemněji se ovládá než MM III, tak jsem měl problém s některými nedotaženostmi. To, že jedna část má zamčené některé lokace, které se odemknou jedině po spojení obou světů, tak mnohé působí bonusovým a ne úplně dokonalým dojmem, jako že to tam patří. Třeba hodně mě rozladil dungeon, kde byli jediní nepřátelé Xeenové. Byl o fakt masakr, ale bylo vidět, že je to jen tak naplácané samoúčelně, moc význam to nedávalo a ani tam člověk nenašel nic světoborného. Kdybych to hrál znovu, tak asi vynechám cca 2 nebo tři dungeony, které jsou ve čtverce, hlásí se jako zamčené a odemknou se po spojení s pětkou.

Jinak jsem řešil zajímavý problém, když jsem dojel samostatně pětku s tím, že čtverku hrát znovu nebudu, tak po dojetí pětky mi to hlodalo v hlavě a říkal jsem si, přece jen bych měl zahrát i spojenou variantu, protože opravdová záchrana světa nastane po dohrání WoXu, je tam několik dungeonů navíc a jiné outro. A ono prý měla ta čtverka jít jen přinahrát a mohl bych z té dokončené pětky pokračovat ze sejvu z pětky, ale mě to nefungovalo, teleportační pyramidy byly prostě rozbité, ve hře byly zřícené a nešlo jimi cestovat do Clouds of Xeen, tedy čtverky. Po x pokusech a zkoušení různých variant jsem došel k tomu, že si tu čtverku holt budu muset zopáknout a tak jsem to jel od začátku, již spojené s pětkou.

Jinak u téhle hry je důležitá jedna věc. Pokud si chce člověk užít oba díly, je třeba každý dojet nejprve zvlášť, rozpojený. Je to totiž vyvážená varianta. Spojení obou her je už taková bonus varianta, kdy jde přebíhat z jednoho světa do druhého. A pokud člověk projedete MM IV a získá 20 levelů, tak pětkou projde jako nůž máslem, protože je rozdíl začít Darkside na 20. levelu nebo na prvním. Totéž platí i opačně. Jde totiž nejprve dojet Darkside a Clouds by pak byla dětsky snadná procházečka.

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #77 kdy: Duben 28, 2019, 23:58:50 »

Já vím, ty savy jsme řešili spolu ;) Dokonce tu mám pro tenhle případ připravený postup, protože to byl jinak dost nepříjemný bug (pokud to tak lze nazvat).

Rozehrání a dojetí samostatné pětky považuji víceméně za nutnost. Mnohokrát jsem nad tím přemýšlel a moje současná rozehrávka WoX mi dává za pravdu. Od NWC to byl výborný krok, ale pětka je příliš megalomanská, takže tu čtyřku příliš rychle přebije. Význam tak má jen ten dodatek v podobě Unifikace. Ovšem z pohledu přístupnosti pro větší masu hráčů je to vlastně v naprostém pořádku, ta hra vlastně vyhověla oběma stranám (já třeba leveluji až tehdy, pokud je to opravdu nutné, jiní si to naopak mohou díky spojenému světu ještě více ulehčit).

MM III je jasná, pokud odhodím svůj vztah k WoX, tak je to jednoznačně to nejlepší, k čemu mohla série MaM dospět. Není to tak hardcore jako I a II a zároveň to je pořád výzva + služby ve městech fungují tak, jak mají. MMX v tomhle duchu pokračuje, akorát jí zbytečně sráží bugy.

Pokud jde o herní čas, já ani nevím, kdy jsem s tím začal. Ale u her si od té doby vedu podrobný rozpis.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #78 kdy: Duben 29, 2019, 00:11:31 »

jj, pamatuji, jak jsem ti to přeposílal a ten můj save nefungoval ani tobě. Něco tam bylo asi řádně popsuté :-) Ale mělo to pozitivum, projel jsem si to poctivě znovu a dobře jsem se bavil.

Co se týče MM10, tam jsem narazil na jeden bug, kdy se nešlo z hradu dostat do další lokace, protože to rozhovor nenabídl a musel jsem něco přepsat v jakémsi souboru. Ale jinak proběhla hra bez problému.

Co mi na ní přišlo zajímavé bylo, jak byla přísně a do posledního detailu sestavena a vyvážena, že nepoužívala respawn a člověk expy doslova lovil a hledal místa, kde to půjde, kde potvoru porazí a kde ne a kde se mu to podaří třeba po haluzi ukočírovat a dostane dříve nějaké větší expy z potvory, kterou by ještě tak hned zabít neměl umět. Dá se říci, že jde o jeden  nejdokonalejších a nejvyváženějších dílu série a jeden z nej dungeonů vůbec. Jediné ,co mu chybělo, byl pak nostalgy aspekt, něco jako - tohle tu ještě nebylo nebo nevím jak to nazvat. Žádná nová hra se asi nevyrovná těm pocitům, jaké jsem měl u hraní Might and Magicu 3 v 90. letech, jakkoliv jej v lecčems může předčit moderní hra moderními postupy. A MM10 se to překvapivě povedlo i graficky, líbily se mi tam města, výhled z majáku na moře a pod. ...i když, ty pixelaté pixel arty a břinkavé zvuky, ty mi vyvolají mráz v zádech, ty dnešní modernosti už moc ne, no :-) 
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #79 kdy: Duben 29, 2019, 08:07:34 »

Teď jsem si uvědomil, s tím Xeenem máš vlastně na mysli Dungeon of Death. To je spíš taková bonusová hříčka, kterou do hry strčili pro pobavení. Pokud si pamatuji, tak on ve hře nemá žádný jiný význam. Naproti tomu ty ostatní uzamčené dungeony v Clouds of Xeen jsou tuším už povinné. Já se na to budu muset hlavně připravit, protože některé z těch dungeonů mě moc nanadchly, třeba oblaka nad dračí věží. Ale zase je pravdou, že já to procházel na nižším levelu, takže pokud teď budu pravidelně levelovat, tak to bude něco jiného.

MM10 má několik náhodných bugů a zrovna ten dialog se mi třeba nikdy nepřihodil. Teda konkrétně ta cesta na střechu, já měl naopak předtím problém se stráží na mostě. Naštěstí jsem nenarazil na nic krizového. Někomu se třeba posunula mřížka na mapě, takže se nemohl dostat do dveří hradu apod.

Mě desítka zprvu moc nepřesvědčila právě tím šponováním obtížnosti. Pro mě to byl hlavně nezvyk v tom, že už jsem byl zvyklý na jeden svět, který dostatečně znám, a když to vezmu do důsledků, tak do té doby jsem neměl u her potřebu prohlížet manuály apod. Těch faktorů se sešlo najednou až moc. Zlom nastal ve chvíli, kdy jsem se dostal do Karthalu, což byl akorát okamžik, kdy jsem se na hru dostatečně adaptoval. Dneska už mi ty změny pravidel (mechanik) nijak nevadí, holt desítka byla jedním z prvních krokovacích dungeonů, co jsem vzal nějak vážně (tedy krom dřívější rozehrávky WoX, kde jsem však skončil ještě v Rivercity). Navíc ona je opravdu dost komplexní, což je něco, co mi třeba chybělo u série Legend of Grimrock.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #80 kdy: Duben 29, 2019, 20:41:50 »

Ten MM 10 je vlastně asi jediný z moderních dungeonů, který plní mé představy. Grimrock mi moc nesedl, kdybych měl jit ještě o několik let nazpět, tak třeba Arx Fatalis mi přišel, že už to není ono a podobně jako MM10 se vytáhli Sir-Tech s Wiz 8, ale ta na rozdíl od MM10 byla teda  většími výhradami.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #81 kdy: Duben 30, 2019, 06:36:17 »

U Grimrocků mi dost chyběl nějaký (lepší) nosný příběh a interakce s dalšími postavami. Po mechanické stránce perfektní, stejně tak puzzly, ale prostě to nebylo ono. Na Grimrocky jsem si pak vzpomněl ještě u Anvil of Dawn, který sice taky zrovna nepřekypuje atmosférou, ale vcelku je mnohem rozmanitější a lépe se mi s ním sžilo. Nicméně včera jsem předobjednal Druidstone, tak uvidím, kam se vývojáři Grimrocků posunuli.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #82 kdy: Květen 02, 2019, 22:10:42 »

Taaak, Darkside je taky za mnou a připravuji se na přídavek z WoX ;) Zítra prostřihám videa a spočítám herní čas (asi jsem pod 20 hodinama). Zatím je to bez úspěchu u Megadragona. Peníze mi stačily sotva na level 73 u všech postav a bonusové levely si šetřím raději na později.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #83 kdy: Květen 04, 2019, 09:15:20 »

Darkside byl nakonec těsných 20 hodin a přídavek ve WoX se smrskl na 4, takže celkový čas bych odhadoval mezi 47 (minimum) až 49 hodinami (něco jsem z videí prostřihával, tak ať je tu alespoň ještě hodina rezerva, plus něco zabere tvorba družiny). HLTB píše pro Main + Extras průměr 49,5 hodiny, takže je to myslím jasné. To tam prostě sází někdo, kdo ty hry už zná, stejně jako tomu bylo nyní u mě. Pokud bych o WoX věděl kulový, tak ten čas poletí nahoru. Naštěstí tam je těch záznamů více, takže u Completionists je třeba horní hodnota 82,5 hodiny, což je odpovídající čas pro nováčka a 47 hodin padlo jako minimum pro zrychlený průchod, což se shoduje se mnou. Prošel jsem až na pár detailů vše a přitom jsem se nijak nezdržoval hádankami apod.

Mno, a tím jsem v podstatě každý z dílů Xeenu odehrál 3x :) Tohle by mě ještě před takovými deseti lety ani ve snu nenapadlo.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #84 kdy: Květen 04, 2019, 12:09:59 »

Gratulujem k dohraniu. Takže v sérii MM ti ostáva už len asi MMI a MMII  :P
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #85 kdy: Květen 04, 2019, 16:55:53 »

Díky. Chybí mi jen dvojka, do které se budu pouštět ještě letos, takže pak to bude teprve komplet. Ještě bych měl znovu projet trojku, ať mám alespoň díly III-IX každý projetý 2x, ale k tomu se vrátím až ve chvíli, kdy budu dodělávat příslušné části na webu. Potřebuji totiž podchytit pár změn na mapě, abych měl třeba jasno v outpostech apod.
IP zaznamenána
This is the end ...

Drak

• Nováček
  • *
« Odpověď #86 kdy: Červenec 10, 2019, 14:05:36 »

Zdravím,
tak se mi právě podařilo dohrát World of Xeen a měl bych k němu jednu zajímavou poznámku: Jak výše psal Ringo k Dungeon of Death "že je naplácané samoúčelně, moc význam to nedávalo a ani tam člověk nenašel nic světoborného", ono tam totiž něco je, narazil jsem na to náhodou a nevím jestli je to "secret" a nebo bug:

Dával jsem si maják před dveřmi do místnosti s počítačem a městskou bránou si zajel do Vertiga doléčit pro boj s posledními Xeeny v místnosti a pak se vrátil majákem zpět a když jsem udělal krok do dveří vyskočila na mě zpráva, kde se píše cosi o trpasličích dolech a poté jsem obdržel 23mil. zlatých, 53mil. drahokamů a spoustu předmětů, např. jakési mince použitelné místo rukavic či elixíry přeměny, navíc to jde opakovat vícekrát, takže neomezené finance a drahokami:)  Když člověk projde do dveří standardně, tak nic nedostane a ta zpráva je nekompletní, jen útržek..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #87 kdy: Červenec 10, 2019, 14:16:39 »

Ahoj, díky za info, tohle si určitě poznamenám a kouknu na to :)
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #88 kdy: Červenec 10, 2019, 15:49:35 »

Dával jsem si maják před dveřmi do místnosti s počítačem a městskou bránou si zajel do Vertiga doléčit pro boj s posledními Xeeny v místnosti a pak se vrátil majákem zpět a když jsem udělal krok do dveří vyskočila na mě zpráva, kde se píše cosi o trpasličích dolech a poté jsem obdržel 23mil. zlatých, 53mil. drahokamů a spoustu předmětů, např. jakési mince použitelné místo rukavic či elixíry přeměny, navíc to jde opakovat vícekrát, takže neomezené finance a drahokami:)  Když člověk projde do dveří standardně, tak nic nedostane a ta zpráva je nekompletní, jen útržek..

Ahoj, a netreba ešte predtým niečo splniť, práve to skúšam a nejak mi to nefunguje...
IP zaznamenána

Drak

• Nováček
  • *
« Odpověď #89 kdy: Červenec 10, 2019, 16:00:46 »

Podle zprávy se musí komplet vyřešit doly trpaslíků, přikládám screen
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7