Byť to včera vypadalo, že se ke hře taky nedostanu, tak jsem si nakonec chvilku našel ... no chvilku, on se ten čas strávený ve hře blbě odhaduje, protože i při malé lokaci nějakou chvíli trvá, než si jí důkladně projdu.
Vyrazil jsem nakonec s pomocí kapitána Nystara ven z Rivercity do bodu, odkud jsem sem přišel. Čekal jsem klasickou loadovací obrazovku, ale místo toho se spustila animace, jako bych zrychleně opustil město po svých, takže jsem si docela stihl prohlédnout okolí. Zastavil jsem se u dalšího stanu kapitána, kousek od druidského kruhu.
Na křižovatce jsem zvažoval dvě možnosti. Jít zpět na východ do oblasti Vertiga, nebo zkusit cestu na sever. Mno, severní mě zaujala, tak jsem si řekl, že alespoň zkusím co tam je a pak půjdu na východ. První mě zastavil roj hmyzu (mají hezký bleskový útok), ale teď už nic překvapivého. O kousek dál už byla cedule, která mi prozradila, že jsem poblíž hradu krále Bulrocka. Tak jsem se stavil na audienci

Hrad není nikterak rozlehlý, je ovšem členitý co se pater týče. Všechna nadzemní jsou v pohodě, jen do sklepení mi v přístupu zabránil strážce - není sice tak nebezpečný jako Yangovo rytíři (má jen jeden útok za kolo), ale stejnak jsem ho nedal. Podobně jsem dopadl, když jsem se pokusil krást v králových soukromých komnatách. V hradu se dají doučit z knih dovednosti Astrologist a Linquist, což ukazuje, že tady jsem se měl asi objevit dříve

V jedné z věží je i princezna Roxanna, které jsem ihned předal amulet od poraženého krále zlodějů z Rivercity.
Artemus mi zadal úkol zachránit Croda z věže kouzelníka Darzoga a Stavitel mi oznámil, že až si někde koupím pozemek, že mi pomůže s výstavbou mého sídla. Samotný král mi pak zadal úkol nalézt Šesté zrcadlo. No, takže jsem se vlastně o moc více nedozvěděl

Ale nevadí, už se alespoň začíná rýsovat budoucí děj.
Z hradu jsem se vydal cestou na západ a elegantně tak obešel hory severně od Vertiga. Objevil jsem se tak na hranici SV spálené oblasti. Cestou jsem narazil na jezdce, kteří mi dali pěkně na frak, když jsem poprvé opustil trpasličí doly, ale nyní už to byla pohodička. Na východním pobřeží jsem pak vyplenil vesnici orků. Chodit do lávových polí nemá smysl, zdejší ohnivý elementál mě docela rychle rozsekal.
Stočil jsem se proto zpět na západ a zanedlouho v dáli záhledl město Asp. Nicméně kousek od něj jsem narazil na malou pyramidku a protože jsem její funkci zapoměl, tak jsem na ní klikl. Jistá Zed mi předalal ztracenou kouli draka Pharoaha (tu, co jeho poslíček upustil, když byl "sestřelen"). Úkol jsem vzal a objevil se rázem v Castleview ...
Že je něco v nepořádku, mi došlo za chvilku. Pomocí pyramidky ve městě se lze teleportovat k pyramidce u Vertiga a zpět, ale nějak mi neseděli informace od obyvatel města. Bodeť by ne, Castleview je úvodní město Darkside of Xeen (MM5)

Souboje byly snadné a porce zkušeností za to, takže mi to vlastně docela i vyhovovalo, protože takhle jsem si tak nějak představoval, že se dá družina ve WoX snadno vylevelit a teď se mi to potvrdilo.
Každopádně z pohledu deníku je to chyba, protože se mi tak nyní začly motat dvě příběhové větve. Castleview ještě dodělám, ale pak pošupajdím zpět do Clouds of Xeen. Tedy něco k městu. Castleview je docela rozsáhlé a má i své vlastní podzemí - stoky. Město ovšem okupují gobliny, takže starostův úkol je jasný - vyčistit město.
Při tom jsem se seznámil s řadou významných míst a musím i říci, že Castleview je mnohem živější, než-li Vertigo nebo Rivercity. Zed mě sem odeslala za kouzelníkem Ellingerem, který tu má sice svou věž, ale není volně přístupná. Nicméně má to samozřejmě své řešení, dokonce snad i dvě, ale na to své jsem došel postupně průzkumem.
V jedné odbočce města jsem vstoupil do stok, kde jsem narazil na vylepšený sliz a haldu krysodlaků. Vzhledem k levelu 9 své družiny je to spíše sranda, ale nízkolevelové družiny docela lituju, protože v některých úsecích je to jedna přepadovka za druhou a sliz vždycky začíná. V jedné části stok se nachazí pro mě již nepotřebný učitel, v jiné zas podivný obyvatel se svou truhlou. Když jsem jí chtěl vybrat, upozornil mě, že bych to dělat nemě. Tak jsem si s ním pormluvil a dostal od něj úkol vyčistit stoku od krysodlaků, popř. jejich královny.
Mimochodem, když truhlu vyberete, docela tímhle úkolem zamícháte:
Dotyčný poseroutka má totiž v truhle diplom s univerzity temné magie, takže je to docela slušný kouzelník, o čemž se budete moci hned přesvědčit. Souboj s ním mi odskákal kouzelník, přeci jen jsem nebyl v nejlepší kondici. Navíc se tím přijde o úkol s královnou krysodlaků a tím pádem o dost zkušeností. Je tedy lepší ho zabít později anebo nechat být - nic extra za něj není ... tedy alespoň se po něm ani nikdo neptal, že by to byl třeba úkol.
Stoky jsou plné různých hromad a vpustí, které lze prozkoumávat a občas z toho něco i vypadne. Pár zdí lze také prorazit a otevřít si tak cestu dále (stoky mají mnoho vchodů, takže skoro všude se lze dostat i bez propojení cest průrazem). Královna krysodlaků je JV stok za malými dveřmi.
Po její porážce si lze vzít Onyxový amulet, který lze uplatnit o chvíli později:
Jistá obyvatelka města u východu ze stok z této části amulet vymění za klíč k Ellingerově věži.
U stok se ještě na chvilku zastavím. Je tu řada sudů, které zvyšují sílu a odolnost o +5, ale zároveň postavy onemocní. Proto mohou být stoky tak zrádné. Naneštěstí ani moje klerička ještě neumí potřebné kouzlo, takže jsem byl rád, když jsem zase vyšel ven ...
No a tady můj dnešek končí. Včera to byl tedy hrad krále Burlocka, dnes Casteview. Opravdu se od toho blbě odchází. Vůbec se nedivím, že jsem toho před těmi několika lety tolik udělal v kuse. Jakmile budu mít Castleviw lépe zpracované, popíšu i ten zbytek, protože těch zajímavostí je tu více, včetně úkolů, ale opravdu to není jen pár minut.
MMX je třeba dobrá hra a dobrý odkaz na sérii, nicméně WoX to prostě nedožene. Krom Karthalu máte každé město za chvilku prolezlé. Přitom zajímavých míst je v nich poskrovnu. Kdežto když vlezete do města ve WoX, jsou to dlouhé desítky minut, než to celé prolezete a popovídáte si se všemi důležitými postavami. Přitom tu třeba vůbec nejsou větvené dialogy. Vynahrazuje to ovšem ta atmosféra. Ale bylo by samozřejmě nefér to takhle porovnávat. MMX je přeci jen modernější typ dungeonu a s poněkud jinými možnostmi, takže si zase může dovolit něco, co ve WoX takhle jednoduše nejde.
Když už jsem to porovnání načal ... u MMX se hodně kritizovaly malé mapy. Problém je v tom, že možnosti enginů jsou dneska úplně jinde, takže udělat něco, co bude vypadat rozlehle a přitom to bude vměstnáno na několik desítek čtverců délky, je prostě složité. Když jsem ve WoX obcházel hory nad Vertigem, tak mě strašně překvapilo, jak rychlé to bylo anebo chete-li, jak malé to je! Opravdu, ta mapa není ve výsledku nikterak velká, byť to tak působí.
Podstatný rozdíl je ovšem v leveldesignu. WoX je narozdíl od MMX opravdu open-world hra tak, jak jí chápu já. Sice místy pendlujete od čerta k ďáblu a zkoušíte, kde už to jde, ale pořád máte k dipozici mnohem větší svobodu pohybu. Nemáte ten divný pocit, že toho daná oblast nabízí přesně jen tolik, kolik zrovna potřebujete, abyste získali výhodu a linkuje vám přitom směr, kterým máte jít. Jinými slovy, máte z toho přesně ten samý pocit, co vám nabízí novější díly MM. A to je to, co dělá M&M právě těmi M&M.
Samozřejmě, nemohl jsem minout určité poznámky směrem k 5. dílu, potažmo WoX, že už je to dělané s ohledem na širší publikum

Když to porovnám s Lords of Xulima, tak asi ano. Pokud LoX jsou odkazem série M&M a Wizardry, tak určitě nemají v základu WoX ... anebo mi to prostě už nepřijde

Každopádně co chci říci, překvapilo mě, jak je WoX přívětivý. Vůbec se nedivím jeho reedici z roku 1998. No překvapený, objevu to, co jsem objevil už před lety

Jen doufám, že za dalších několik hodin nebudu psát, jak jsem se dostal do slepé uličky ...

Jenom ještě k té obtížnosti. Nechce se mi to teď zkoušel, ale WoX má tuším dvě úrovně obtížnosti a nejsem si teď jistý, co jsem zvolil já. Je možné, že jsem si ulehčil, ale co vím určitě, nehraju WoX naposledy.