Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 14:34:04
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 7

Autor Téma: (Elemir) - Might and Magic: World of Xeen  (Přečteno 41555 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Might and Magic: World of Xeen
« kdy: Listopad 11, 2015, 09:52:05 »

Místo toho, abych se v noci vrtal v Cardhalii, tak jsem nalistoval složku s DOSBoxem a spustil World of Xeen (WoX). Abych byl upřímný, za poslední měsíce jsem ho spustil několikrát, ale pokaždé to v nějakém bodě zamrzlo. Tentokrát jsem to vydržel déle, ale beztak jsem skončil u trenéra, od kterého už nešlo odejít - hra se při pokusu o opuštění cvičírny z neznámeho důvodu zasekla. Jenomže nyní už jsem se nevzdal tak snadno ;)

Za ta léta zapomenete na řadu věcí, obzvláště pokud už těch her a různých problémů máte za sebou více než dost. Kopie instalace, kterou na notebooku mám, je z podzimu 2008, konkrétně nejstarší save je z 23.11.2008. Předtím jsem se už o WoX pokoušel, dokonce jsem kdysi rozehrál i samotný Clouds of Xeen (M&M IV), ale nikdy to nebylo tak vážné, jako v tom roce 2008. Bylo mi ovšem záhadou, proč to předtím tak bezproblémově šlo a nyní ne? Naštěstí pomohla náhoda, protože díky linuxu mám celkem bohaté zkušenosti s hraním her v emulátorech DOSu a vzpomněl jsem si, že u 4. a 5. dílu byl nějaký zádrhel se setupem (install.exe). Mno, kdybych si znovu přečetl článek Might and Magic I-V na Windows XP a vyšších, nemusel jsem tápat vůbec :D Potíž je totiž s nastavením zvukové karty pro hudbu a zvuky. Tohle je věc, kterou nelze řešit univerzálně, na každé sestavě může vyhovovat jiná kombinace karet, což byl i můj případ. Tenkrát jsem to hrál na stolním PC, nyní jsem se o to pokoušel na notebooku. Stačilo tedy provést novou konfiguraci a hra od té chvíle šlape jak hodinky.

Při testech jsem zkoušel i přenos save pozic do jiné zálohy, ale skončil jsem u následující hlášky:

Zaujal mě hlavně ten překlep v oznámení chyby :) Řešení je jinak snadné, WoX ukládá save do dvou souborů - DARKxx.SAV a XEENxx.SAV, kde xx je číslo pozice v tabulce save. Pro funkční save tedy musíte nakopírovat do adresáře s hrou oba soubory se shodným číslem pozice.

Na chvilku ještě odbočím. Do WoX se dají importovat i save pozice ze čtvrtého dílu, ale liší se to dle verze WoX. Pokud jste WoX vytvořili nakopírováním M&M V do adresáře M&M IV, tak save soubory 4. dílu jen přejmenujete na DARKxx.SAV (za xx opět dáte správnou číslovku). Pokud však máte přímo instalaci WoX (např. GOG verze), je potřeba save pozice 4. dílu na WoX zkonvertovat příslušnou utilitkou.

Ale zpět k té záloze. Ono bych se na to asi vykašlal, od té doby jsem prováděl několik testů s editory, takže jsem si nebyl jistý, zda-li mám původní save, ale jakmile jsem zjistil, že ano, přepadla mě celkem chuť na tehdejší hru navázat. Věnoval jsem tenkrát WoX nějakých 14 dní intenzivnější pařby a dodnes moc netuším, proč jsem vlastně přestal. Myslím si, že hlavním důvodem byla snaha rovnou si připravovat podklady pro web, protože to tu hru hodně narušuje. WoX odsýpá poněkud svižněji, takže je to akorát tak na poznámky k ději a dál už jen hrát. Práce s interní mapou se třeba ještě hodně vzdaluje dnešním "standardům" (nejde v ní třeba scrollovat), ale už jen existence automappingu je značným ulehčením. Nicméně bez vlastních poznámek do sešitu se to stále neobejde, leda by měl někdo opravdu dobrou paměť.

Poslední lokací, kde jsem bloumal, bylo městečko Rivercity, kam mě tuším dopravil převozník. Rivercity bylo původně zamořeno zombiemi a občas se tu dalo narazit na nebezpečné Yang Knight (ostatně nějaká ta skupinka tu ještě je, jsou dost tuzí). Je to ovšem významný bod putování, protože se tu lze naučit řadu důležitých dovedností a kouzel. Jenomže po těch letech mi přeci jen vznikla v paměti mezera, tak jsem si nejprve musel městečko znovu projít a ovládání si osahat:

V tu chvíli jsem si připadal, jako bych odtud odešel teprve včera. No, ale zase nesmím příliš přehánět. Rivercity si třeba vybavuju docela jasně, horší je to ovšem s událostmi před ním. Tedy mezi Vertigem a Rivercity. Je to zrovna bod, který mě láme k tomu, abych to rozehrál znovu, ale zase si říkám, že za dalších 7 let na tom budu třeba stejně ... opět si budu vybavovat jen něco :) Rozhodl jsem se tedy navázat na předchozí rozehrávku a pokračovat v ní.

Ještě bych se rád vrátil ke zmínce o rozehrávce Clouds of Xeen. Tak samozřejmě, zkoušel jsem to a znovu si to zopakoval u úplně první rozehrávky WoX, protože ve WoX se začíná právě světem Clouds of Xeen. Vždycky mě však děsil zkušenostní strop, který je tuším level 22. Clouds of Xeen je rozsáhlý a rozhodně ne přátelský. Věci, které by vám normálně ve čtyřce dělaly problém, tak ve WoX obejdete tím, že je převálcujete levelem postav, který nasbíráte jinde (tedy alespoň tak si to představuju, neb máte k dispozici dvojnásobný svět a oba jeho díly jsou přitom uzpůsobeny pro level od 1). Svým způsobem je to tedy klasické schema, kterým se série M&M proslavila - obtížnost si měníte sami stylem hry.

Na druhou stranu, Clouds of Xeen má tím limitem něco do sebe. V ranných dílech M&M série máte totiž možnost složení družiny měnit. Můžete si tak vycvičit haldu charakterů a do bitvy si pak brát třeba velmi specializovanou družinu. Tohle se ovšem dělá snadno jen do té doby, pokud máte šanci nové charaktery do určeného maxima vůbec vycvičit. Typickým příkladem je, když si do družiny na 12. levelu přiberete nováčka na levelu 1, tak potřebujete mít jistotu, že po nějaké době ho dokážete se zbytkem družiny srovnat. Když se vám navíc zkušenostní limit zastropuje, je to mnohem snažší.

Jen doufám, že se tentokráte dostanu dále a neodložím to za pár dní zas k ledu :D Cardhalii se tudíž omlouvám, zůstává však nadále v pořadí ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Might and Magic: World of Xeen
« Odpověď #1 kdy: Listopad 11, 2015, 10:39:49 »

Kruci tyhle obrázky mně vždy dostanou. To je prostě nádhera. Znám řadu lidí, co se mi dělá šoufl z těch barevných kombinací a grafického stylu. Ale já tuhle grafiku 3. až 5.dílu prostě žeru :) Už abych rozjel a dohrál dvojku a pak se konečně již podruhé vrhnul na trojku!
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Listopad 11, 2015, 11:32:41 »

Ono to asi pro mnohé dneska bude problém, mě ta barevná paleta ovšem nepřijde vůbec divná, ale to je asi i hodně o zkušenostech. Když kouknu na Rebeccu, tak prostě vidím nádhernou ženskou z úžasného filmu 80. let. Pro mě je to úplně to samé, jako když koukám na Star Trek Next Generation a nehledám chyby v technickém vybavení lodi. Protože to prostě nemá smysl.

Je někdy až paradoxem, co dnešní technika dovede z pohledu vizuálu, ale neumí to podstatné - udělat dobrou atmosféru. M&M nejsou zrovna výkvět technologického umu, ale prostě když vidíš záběry ze hry, tak přesně víš, kam to zařadit. Jediné, co mě na dílech 3-5 nesedlo, je absence volně se pohybujících NPC. Jak jsem k tomuhle žánru přišel právě z opačného konce, tak tohle byla jediná věc, která mi dlouho dělala problémy - TES Arena to třeba má, proto taky možná k TES shlížím tak shovívavě :D M&M třeba navíc nepracuje s náhodnými událostmi jako Realms of Arkania, což by také zrovna nebylo na škodu. Ale pořád je to halda jiného obsahu, který zaujme. Proto jsou ty hry asi od sebe tak snadno odlišitelné.

Říkáš dvojku? A kterou verzi plánuješ?
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Listopad 11, 2015, 11:57:20 »

Mně osobně třeba se nelibí obrázky postav (obličejů) v dílech MM6-9. Starší díly to mají hezčí. Mně třeba i ta midi hudba zapadá do té atmosféry těchto dílů.

Říkáš dvojku? A kterou verzi plánuješ?
Ringo mě sice jasně doporučoval amiga verzi, ale já zůstanu věrný PC. Nebo ty myslíš, že má smysl hrát ještě jinou platformu?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Listopad 11, 2015, 12:12:44 »

U obličejů tomu rozumím, na šestku jsem si musel hodně zvykat, protože na fotografickou realitu jsem nebyl připraven (byť Return to Krondor už si s tím pohrával), ale třeba sedmička, která je už kreslená, mi taky nesedla. Opravdu, portréty z WoX jsou úžasné a hlavně, vidíš tu souvislots s Heroes sérií. Midi je pak kategorie sama o sobě.

U dvojky jsem rozehrál obě verze, Amiga toho opravdu nabízí více, vlastně je to jediný díl, kde to má význam rozlišovat. Navíc tu máš emulátor a v tu chvíli v podstatě neomezený save. Za sebe hodně inklinuju k c64, pro ty spartánské podmínky, ale PC verze na tom bude hodně podobně.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Listopad 12, 2015, 17:32:19 »

Dneska jsem si pro hraní ještě pošteloval stolní PC, taktéž mi u něj to původní nastavení zvukovek nefungovalo. Navíc jsem použil instalaci, kde mám Majkovu češtinu, takže to asi nakonec odehraju i v CZ :) Udělám tomu alespoň takový betatest. Docela by mě třeba zajímalo, kolik lidí si nakonec češtinu stáhlo a WoX s ní rozehráli.

Překvapením bylo i to, že Bandicam mi v pohodě nahrává aktivní okno DOSBoxu. U DOSBoxu jsem totiž narazil na problém, kdy to vestavěné nahrávání není úplně ideální a navíc mi pak to video nebere VirtualDub (i když to je spíš věc absence kodeku). Jenomže nakonec je to stejně naprd, protože Youtube to při konverzi stejně pokoní, takže je to beztak místy takové mázlé. Koukal jsem i na videa u jiných a někdo má tu kvalitu lepší, tak budu muset ještě kouknout, čím by to mohlo být.

Při nastavení zvukovky jsem si rovnou pohrál s intry, takže klidně můžete nahlédnout. WoX nemá svoje vlastní intro, ale přes nabídku Other Options hned v úvodním menu se lze dostat k intru Clouds of Xeen a Darkside of Xeen.

Clouds of Xeen (dabované) - https://www.youtube.com/watch?v=-EDJrhawHZA
Darkside of Xeen (dabované) - https://www.youtube.com/watch?v=U_KSaupVoZw
Clouds of Xeen (titulky) - https://www.youtube.com/watch?v=sI8y884SAI8
Darkside of Xeen (titulky) - https://www.youtube.com/watch?v=BF77l-_TE78

Pozn.: k titulkům se lze dostat tak, že se v konfiguraci zvukovky vypne řeč (Speech).

Teď si ještě upravit mapu světa do správné velikosti a vyštrachat správný sešit. Za ten včerejšek jsem se toho dozvědel celkem dost a zjišťuju, že už začínám zapomínat :) Naštěstí mám to video, protože mezi tipy v hospodě bylo i dost nápověd. A hlavně mi chybí schema Rivercity.

A teď jen takový dotaz. Ta cestovní zrcadla byla i v původním Clouds of Xeen? Já že jsem v Rivercity narazil právě na ty "souřadnice" arény. Celou dobu jsem si totiž myslel, že ta zrcadla přidal až WoX.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Listopad 14, 2015, 14:50:29 »

Nějak si nemohu vzpomenout, kam jsem si tenkrát uklidil poznámky k rozehrávce, takže dneska mi nezbylo, než-li si udělat drobnou sumarizaci a pokusit se určit, co už mám za sebou a kam bych měl dále směřovat.

Postavy:

Arturius, Paladin (level 9), člověk muž

- Mistr zbraní
- Posilování
- Křižák
- Vnímání
- Orientační smysl
- Průzkumník
- Plavání

Tyro, Knight (level 9), half-orc muž

- Mistr zbraní
- Posilování
- Križák
- Vnímání
- Orientační smysl
- Plavání

Badger, Ranger (level 9), trpaslík muž

- Mistr zbraní
- Posilování
- Křižák
- Vnímání
- Orientační smysl
- Průzkumník
- Bystrost
- Plavání

Zippo, Zloděj (level 11), gnóm žena

- Mistr zbraní
- Posilování
- Zlodějna 62
- Křižák
- Vnímání
- Orientační smysl
- Plavání

Rebecca, Klerik (level 9), člověk žena

- Křižák
- Vnímání
- Orientační smysl
- Plavání

Seymour, Sorcerer (level 9), elf muž

- Kartografie
- Křižák
- Vnímání
- Orientační smysl
- Plavání

Jak jsem zmínil již dříve, postavy jsem v Rivercity už trochu polevelil a dnes jsem některé doučil i pár dovedností. Rivercity je totiž poměrně zajímavé městečko, plné zajímavých učitelů. Např. se zde nachází učitel Horolezectví:

Tahle dovednost, kterou musí ovládat minimálně 2 postavy, umožní družině překonávat horský terén. Podobně je to s Plaváním a vodními plochami - byť ve WoX platí, že plavat lze jen v mělčích vodách.

Trochu mi tu teď paradoxně překáží ta čeština, protože jsem na ní jaksi ještě neadaptoval své poznámky k dovednostem a povoláním :) Musím si to tedy pořád párovat.

Při prolézání Rivercity jsem zjistil, že ho mám víceméně prošlé celé a splněné všechny úkoly. Byť tady musím také přiznat, že jsem musel nakouknout do cluebooku. Měl jsem totiž za to, že jsem město ještě nedokončil a pořád jsem hledal nějaký záchytný bod. Nicméně jsem na nic nenarážel. Jediné co mi tu zůstalo jsou Yangovi muži a Yang samotný - pořád mimo mé schopnosti. Musel jsem kouknout ještě do save z Trpasličích dolů, protože mi nesedělo ani množství peněz - obával jsem se, jestli přeci jen nemám save pozici z Rivercity už modifikovanou. Naštěstí to vše sedí. Část peněz a gemů jsem nakonec uložil do banky:

Nejsem si teď jistý, zdali tu funguje úrok, ale to zjistím právě díky tomu vkladu.

Když už jsem načal ten cluebook, na mapě jsem stihl najít dvě chyby v popiscích (jeden bod je dokonce úplně mimo). Mimochodem, Rivercity vypadá takto (poskládané ze screenshotů):

Zpětně jsem zrekonstruoval, že městským úkolem byla pomoc kouzelníkovi Barokovi, kterému jsem měl donést jeho ztracenou hůlku. To jsem očividně udělal už dříve a nyní mě Barok může za 1000 zlatých naučit Očarování věcí (naučil jsem to svého kouzelníka). Centrální studna, která byla pravděpodobně předtím prokletá nyní postavě přidává 100 many (funguje i přes skutečný limit postavy).

Ze speciálních, resp. úkolových předmětů mi v inventáři zbylo následující:

Klíč k Věži čarodějnic (to bylo tuším k věži u Vertiga)
Diadém princezny Roxany (našel jsem v Rivercity, zatím nevím, k čemu se bude hodit)
1 Phirna (nemám zdání, k čemu to je)
Orothinova píšťalka (taky jsem zatím majitele nenašel)

V úkolech mi navíc nic nesvítí, takže ztracený jsem svým způsobem dál :) Prevděpodobně bych se měl podívat i po okolí Rivercity.

Jinak seznam a souřadnice učitelů:

[30,3] Flint, Mistr zbraní za 300 zl
[30,1] Arnold zvaný Silák, Posilování za 1000 zl
[22,30] Magneto Navigator, Navigátor za 2000 zl
[30,30] Martin Horolezec, Horolezec za 5000 zl
[25,27] Vatawna Mistryně gildy, členství v gildě za 500 zl
[16,23] Kapitán Nystor, lodí na Východní pobřeží za 100 zl
[19,23] Darlene Plavčice, Plavání za 100 zl
[25,20] Barok Kouzelník, kouzlo Očaruj předmět za 1000 zl

Poměrně zajímavé je prohlížení zdejších stromů, v jejich korunách se občas něco povaluje:

strom na [9,8] - scale armor
strom na [9,5] - staff
strom na [12,5] - scimitar
strom na [13,3] - ring mail
strom na [14,3] - cutlass
strom na [9,2] - chain mail
strom na [3,26] - short bow
strom na [1,26] - gem
strom na [30,28] - chain mail
strom na [27,20] - club
strom na [30,23] - sabre
strom na [21,5] - ring mail

Krom centrální studny [14,18] jsou tu ještě dvě studny s negativními bonusy:

studna na [14,1] - otrávená
studna na [5,19] - šílený

Pokud jde ještě o ty různé nápovědy, docela zajímavé jsou třeba lavičky:

V Rivercity je možné sehnat i práci u tzv. zaměstnavatele, což je tuším postava, která byla i ve Vertigu:

Zmínit musím i zdejší kouzelnickou gildu, kde lze kouzelnickým povoláním dokupovat kouzla:

Členství v gildě příslušného města je potřeba si nejprve koupit.

A když už jsem zmínil load staršího save, tak takhle vypadá uvítání v Rivercity :)

Ono při tom procházení města jsem si hlavně trochu osvěžil paměť i ohledně interface, práce s předměty apod. Ale nějaký čas to ještě bude chtít. Docela mě teď chybí ta návaznost, o kterou jsem tou několika letou přestávkou přišel. Ale tak třeba ještě někde ty poznámky vyštrachám.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Listopad 14, 2015, 19:40:22 »

Cestou domu jsem si uvědomil jednu věc a to ve spojitosti s kouzelnickou gildou v Rivercity a kouzlem Levitace (Levitate). Jak jsem psal, že předmět "Klíč k Věži čarodějnic" se váže k čarodějnické věži na jih od Vertiga, tak jsem k tomu chtěl původně ještě dodat, že už tam nemám potřebu chodit, ale něco mě v tom zadrželo :) A došlo mě co. Ono totiž navrcholu věže bylo vidět, že v okolí je v mracích další oblast, kam se však lze dostat právě až s levitací. Nakonec si ještě na ty začátky vzpomenu :)

Edit: Je to tak :) Byl jsem si to vyzkoušet.
« Poslední změna: Listopad 14, 2015, 20:02:38 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Listopad 15, 2015, 08:18:40 »

Včera jsem si ještě otevřel mapu světa a nakonec začal ten předchozí příběh pomalu rekonstruovat s pomocí cluebooku a http://shrines.rpgclassics.com. Nikdy mě nenapadlo, jak velký kus mapy jsem vlastně prošel a kolik jsem toho stihl. O to více mě teď překvapuje, že jsem to pak vzdal.

Edit: doplněno o pár hodin později dle poznámek, co jsem si u hry vedl.

Tuším, že už na počátku jsem zmiňoval, že WoX začíná ve světě Clouds of Xeen (MM4), konkrétně ve městě Vertigo. Začátek hry ve Vertigu jsem si tedy vyzkoušel hned několikrát, ale spíše jen z pohledu bojů. Město je totiž porůznu zamořené havětí, takže k prvnímu úkolu je potřeba se doslova prosekat přes sliz.

Hlavní postavou ve městě je jistý Mayor Gunther, který mě poslal do Joeova obchodu, což si vybavuju, protože tady přibyl i nějaký hmyz. Joe je podezřelý z nekalého podnikání, ale je potřeba o tom najít důkaz.

Spoiler: ukázat
Joe je povoláním deratizér, který do Vertiga přišel před pár lety a živnost mu tu začala docela vzkvétat. Jenomže to zbudilo i podezření. V Joeově skladišti je v truhle objednávka na hmyz, který pak po městě sám roznáší. Díky tomu už řada obyvatel město opustila.

Poté už zbývala jen prohlídka města, zápis do zdejší gildy a hlavně jsem se mohl naučit Pathfinding a Kartografii. Zdejší trenér se mi pak stal pomocníkem při levelování. Vertigo je na tom po obsahové stránce podobně jako Rivercity, tedy je zde prakticky vše, co by hráč mohl potřebovat. Navíc k rychlému přesunu mezi městy lze využít zrcadlo, kam se prostě jen napíše název cíle.

Ono to má totiž podstatný význam. Nějak jsem to včera nesledoval, ale co si vybavuju, tak čas ve městě plyne pomaleji, kdežto mimo město to skáče poměrně rychle. Vzhledem k tomu, že družina stárne, může to mít na ní výrazný dopad.

Pathfinding se hodil hned za branami Vertiga, protože umožňuje chodit hustým porostem. Dostal jsem se tak rychleji na určitá místa, popř. až nedostupná místa. V boji to má navíc tu výhodu, že můžete skrze hustý porost snadno zmizet nepříteli z dosahu. Naneštěstí jsou zde po okrajích i vodní plochy, což byl na počátku nepřekonatelný problém (teprve v Rivercity jsem se naučil Plavání - musí ho umět všechny postavy). Popř. se to později dá řešit i kouzlem.

Přes pár skupinek ropuch mě to tak velmi brzo nasměrovalo na jih do Witch Tover (Věž čarodějnic). Kdybych býval tušil, co mě uvnitř čeká, asi bych ani nevstupoval :) Vlastně vstoupit do věže nebylo tak přímočaré, klíč jsem musel získat od Valii, která za to chtěla přinést z věže Alacorn of Falista (na tohle si vzpomínám, ale už nevím, co to bylo).

Ve věži čarodějnic je potřeba nejprve získat heslo "It's Rosebud", kterým se otevře tajný výklenek s Alacorn of Falista na 4. patře věže.

Věž čarodějnic z počátku ujde, ale jakmile jsem narazil tuším na trojici sester, bylo zle. Vícenásobný útok, prokletí zbraní apod. No, usekal jsem je, ale musel na mě být úžasný pohled, neb mi muselo zoufalství koukat přímo z očí :) O vrcholku věže už jsem psal včera, ten je pro mě dostupný až nyní s kouzlem Levitace, takže mě to teprve čeká.

Splněním úkolu s Alacorn of Falista jsem od Valie získal docela porci zkušeností a esenciální dovednost - Křižák (Crusader). Ve věži se dá navíc od lebek naučit docela dost kouzel výměnou za drahokamy.

V celé oblasti toho asi o moc více nebylo, protože něco mě čeká ještě nyní s dovedností Plavání. Každopádně můj pohled se stočil k hlavnímu dungeonu východní oblast - Trspaličím dolům.

Doly zároveň slouží jako podchod pod horami směr sever (proto je dobré mít dovednost Horolezectví, protože pak to jde projít přímo venkem). Do dolů mě vedl úkol z Vertiga od starosty - najít Šíleného trpaslíčího krále. Doly jsou opravdu rozsáhlé a mají několik pater. Je to navíc perfektní místo pro lootování. Některé chodby končí "křehkými" stěnami, které lze prorazit (slouží k tomu ikonka v panelu napravo), ale je potřeba mít postavy s vyšší silou. Což mi připomíná, že v dolech jsou i sudy s magickými tekutinami, které zvyšují permanentně statistiky.

Poznámka na okraj: Ono je to zajímavé, pokud byste neviděli grafický výstup na monitoru, tak byste podle toho popisu řekli, že hrajete nějaký novější díl. Halda těch prvků se později přenesla právě do šestky a výše.

Obtížnost soubojů v dolech není nijak vysoká, celkem to i odsýpalo. Šílený král už mě netrpělivě očekával, ale chtělo to vyřešit i jednu hádanku s orinetací:

Doly mají řadu pater, z nichž volně dostupných je jen 5. V každém se dá ovšem najít část svitku s písmenem na určité pozici. Dohromady z toho nakonec vzejde slovo Alpha, což je přístupový kód právě do patra Alfa. A tak to jde dále až do patra Omega.

Oznámení splněněného úkolu pro mě znamenalo ve Vertigu a okolí konec. Po chvíli váhání jsem se vydal na západ (na sever skrze doly to nemá význam, je to až pro vyšší levely - zkusil jsem a dal se na útěk). Musím říci, že mě některé scenérie v divočině docela potěšily. Když to srovnám třeba se šestým dílem, tak tady máte alespoň opravdu pocit, že jste v hustém lese apod. Tohle do série vrátila zase až desítka.

Chvilku jsem bloudil v lese zombií a jak vidno, prošel jsem ho důkladněji, než jsem si myslel :) Cestou jsem zachránil jistou Celii, našel onu dřívě zmíněnou píšťalku a zničil "hnízdo" zombií ...

Hnízda, to je věc, o které jsem ještě nepsal. Respawn monster na mapě probíhá do té doby, dokud nenaleznete patřičné hnízdo a nezničíte ho. Je za to docela dost zkušeností.

Do Nightshadow jsem asi došel, je to ostatně při cestě, ale vybavuju si spíše severní cestu a Ever Blossom Orchard (byl tam druidský kruh se Spring druidem):

Chtěl po mě Last Snowflake of winter, aby mohl ukončit zimu. Dostal jsem od něj Last Raindrop of Spring. Nejspíš pro jiného druida.

Odtud jsem se pak už nějak dostal až do Rivercity - tuším, že mě sem vzal převozník (vzal, ten samý, co je i v Rivercity :) ).

Svým způsobem jsem si otevřel skoro 1/4 mapy, která mě teď čeká pro podrobnější průzkum a kde budu zajisté pendlovat podle obtížnosti dungeonů. Ale to zatím jen hádám. Když se dívám na velkou mapu, mám asi mnohem větší volnost výběru. Navíc jsem levelem postav už skoro na polovině původního maxima pro Clouds of Xeen, takže ... raději nebudu předbíhat :)

Spíš mám namířeno zpět na východní pobřeží a chtěl bych si to projít znovu a nyní už komplet, abych si to ještě lépe připomněl. Určitě není důvod spěchat. Při troše štěstí se mi podaří svoje poznámky najít, ale pokud ne, tak holt budu muset trochu bloudit a hledat, kam bych měl pak jít a co dělat. Nemyslím si, že by mi to nikdo předtím neřekl, nejspíše to byl jen hint, takže to šlo mimo deník ... no, nešlo, budu muset zkoumat dál :)

Docela mě teď udivuje, kolik jsem za co dostal zkušeností. Peněz taky nebylo zrovna málo. Jenom ještě najít i screenshoty.

Jenom ještě k mapám a automappingu. Pro neznalého by to mohlo být překvapením, ale u map je potřeba počítat s tím, že se v nich nedá skrolovat. Mapa ukáže jen aktuální výřez a pokud chceme vidět např. opačný konec města, musíme tam nejprve fyzicky dojít a mapu znovu zobrazit. Proto má stále význam si dělat náčrtky, anebo si alespoň poznamenávat souřadnice. Venkovní mapa je navíc dělena na segmenty, takže tam k souřadnicím přibydou i souřadnice segmentu. WoX má i deník s automatickými poznámkami, ale jak se dnes ukazuje, po té letité přestávce je mi to beztak k ničemu :D
« Poslední změna: Listopad 15, 2015, 20:30:50 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Listopad 15, 2015, 09:28:11 »

škoda, že to musím číst "opatrně", protože na Wox se chystám až dohraju dvojku a podruhé i trojku. Ale máš to pěkně rozehrané :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Listopad 15, 2015, 10:27:23 »

Na začátku je vše vlastně tak nějak při cestě toho úkolu, ale puzzle apod. už začnu dávat do spoiler tagu. Při čtení cluebooku a Shrine jsem taky musel dávat pozor, abych si nepřečetl něco, co nemám :) Teď jak se ten svět otevřel, tak už to bude mnohem méně souvislé.

Trojka mě čeká asi hned po WoX, ale když na tu mapu koukám, WoX nebude ve výsledku zrovna krátká záležitost.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Listopad 15, 2015, 19:52:21 »

Hm, právě jsem našel první list poznámek ... dokonale popsané Rivercity :D Očividně jsem tu tedy byl a mapu už jednou skládal ...

manuál k MM3, poznámky k výběru družiny v Baldur's Gate, schema rozvodu vody na zahradě ... aááá, další poznámky k Rivercity. Očividně mám ten správný šanon :) Sice nic o tom, co dělat dále, ale alespoň vím, že už jsem cestou narazil i na město Nightshadow (leč jsem na to asi nestačil bojově). Mám tu popsáno i těch několik věcí mimo Vertigo a průchod trpasličím dolem, tak ještě ten předchozí post doplním.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #12 kdy: Listopad 15, 2015, 22:02:26 »

Ty nemas manual k MM3 v puvodni krabici?!:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Listopad 15, 2015, 22:25:23 »

Tohle je kopie z GOG verze MM6 Limited. Samotnou krabici trojky jsem získal o něco později. Ale je pravdou, že některé manuály, nebo různé materiály z balení mám stále ještě mimo krabice. Dříve jsem to totiž dělal tak, že jsem vše nejprve vytáhl a samotnou krabici pak uložil do sklepa. Legrace je pak to zase kompletovat :) Dost manuálů mám tak viditelně opotřebených, takže jsem dneska rád za ty GOG verze, kde si navíc můžu vytisknout jen to, co potřebuju.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Listopad 17, 2015, 14:08:45 »

Byť to včera vypadalo, že se ke hře taky nedostanu, tak jsem si nakonec chvilku našel ... no chvilku, on se ten čas strávený ve hře blbě odhaduje, protože i při malé lokaci nějakou chvíli trvá, než si jí důkladně projdu.

Vyrazil jsem nakonec s pomocí kapitána Nystara ven z Rivercity do bodu, odkud jsem sem přišel. Čekal jsem klasickou loadovací obrazovku, ale místo toho se spustila animace, jako bych zrychleně opustil město po svých, takže jsem si docela stihl prohlédnout okolí. Zastavil jsem se u dalšího stanu kapitána, kousek od druidského kruhu.

Na křižovatce jsem zvažoval dvě možnosti. Jít zpět na východ do oblasti Vertiga, nebo zkusit cestu na sever. Mno, severní mě zaujala, tak jsem si řekl, že alespoň zkusím co tam je a pak půjdu na východ. První mě zastavil roj hmyzu (mají hezký bleskový útok), ale teď už nic překvapivého. O kousek dál už byla cedule, která mi prozradila, že jsem poblíž hradu krále Bulrocka. Tak jsem se stavil na audienci :)

Hrad není nikterak rozlehlý, je ovšem členitý co se pater týče. Všechna nadzemní jsou v pohodě, jen do sklepení mi v přístupu zabránil strážce - není sice tak nebezpečný jako Yangovo rytíři (má jen jeden útok za kolo), ale stejnak jsem ho nedal. Podobně jsem dopadl, když jsem se pokusil krást v králových soukromých komnatách. V hradu se dají doučit z knih dovednosti Astrologist a Linquist, což ukazuje, že tady jsem se měl asi objevit dříve :) V jedné z věží je i princezna Roxanna, které jsem ihned předal amulet od poraženého krále zlodějů z Rivercity.

Artemus mi zadal úkol zachránit Croda z věže kouzelníka Darzoga a Stavitel mi oznámil, že až si někde koupím pozemek, že mi pomůže s výstavbou mého sídla. Samotný král mi pak zadal úkol nalézt Šesté zrcadlo. No, takže jsem se vlastně o moc více nedozvěděl :D Ale nevadí, už se alespoň začíná rýsovat budoucí děj.

Z hradu jsem se vydal cestou na západ a elegantně tak obešel hory severně od Vertiga. Objevil jsem se tak na hranici SV spálené oblasti. Cestou jsem narazil na jezdce, kteří mi dali pěkně na frak, když jsem poprvé opustil trpasličí doly, ale nyní už to byla pohodička. Na východním pobřeží jsem pak vyplenil vesnici orků. Chodit do lávových polí nemá smysl, zdejší ohnivý elementál mě docela rychle rozsekal.

Stočil jsem se proto zpět na západ a zanedlouho v dáli záhledl město Asp. Nicméně kousek od něj jsem narazil na malou pyramidku a protože jsem její funkci zapoměl, tak jsem na ní klikl. Jistá Zed mi předalal ztracenou kouli draka Pharoaha (tu, co jeho poslíček upustil, když byl "sestřelen"). Úkol jsem vzal a objevil se rázem v Castleview ...

Že je něco v nepořádku, mi došlo za chvilku. Pomocí pyramidky ve městě se lze teleportovat k pyramidce u Vertiga a zpět, ale nějak mi neseděli informace od obyvatel města. Bodeť by ne, Castleview je úvodní město Darkside of Xeen (MM5) :) Souboje byly snadné a porce zkušeností za to, takže mi to vlastně docela i vyhovovalo, protože takhle jsem si tak nějak představoval, že se dá družina ve WoX snadno vylevelit a teď se mi to potvrdilo.

Každopádně z pohledu deníku je to chyba, protože se mi tak nyní začly motat dvě příběhové větve. Castleview ještě dodělám, ale pak pošupajdím zpět do Clouds of Xeen. Tedy něco k městu. Castleview je docela rozsáhlé a má i své vlastní podzemí - stoky. Město ovšem okupují gobliny, takže starostův úkol je jasný - vyčistit město.

Při tom jsem se seznámil s řadou významných míst a musím i říci, že Castleview je mnohem živější, než-li Vertigo nebo Rivercity. Zed mě sem odeslala za kouzelníkem Ellingerem, který tu má sice svou věž, ale není volně přístupná. Nicméně má to samozřejmě své řešení, dokonce snad i dvě, ale na to své jsem došel postupně průzkumem.

V jedné odbočce města jsem vstoupil do stok, kde jsem narazil na vylepšený sliz a haldu krysodlaků. Vzhledem k levelu 9 své družiny je to spíše sranda, ale nízkolevelové družiny docela lituju, protože v některých úsecích je to jedna přepadovka za druhou a sliz vždycky začíná. V jedné části stok se nachazí pro mě již nepotřebný učitel, v jiné zas podivný obyvatel se svou truhlou. Když jsem jí chtěl vybrat, upozornil mě, že bych to dělat nemě. Tak jsem si s ním pormluvil a dostal od něj úkol vyčistit stoku od krysodlaků, popř. jejich královny.

Mimochodem, když truhlu vyberete, docela tímhle úkolem zamícháte:

Dotyčný poseroutka má totiž v truhle diplom s univerzity temné magie, takže je to docela slušný kouzelník, o čemž se budete moci hned přesvědčit. Souboj s ním mi odskákal kouzelník, přeci jen jsem nebyl v nejlepší kondici. Navíc se tím přijde o úkol s královnou krysodlaků a tím pádem o dost zkušeností. Je tedy lepší ho zabít později anebo nechat být - nic extra za něj není ... tedy alespoň se po něm ani nikdo neptal, že by to byl třeba úkol.

Stoky jsou plné různých hromad a vpustí, které lze prozkoumávat a občas z toho něco i vypadne. Pár zdí lze také prorazit a otevřít si tak cestu dále (stoky mají mnoho vchodů, takže skoro všude se lze dostat i bez propojení cest průrazem). Královna krysodlaků je JV stok za malými dveřmi.

Po její porážce si lze vzít Onyxový amulet, který lze uplatnit o chvíli později:

Jistá obyvatelka města u východu ze stok z této části amulet vymění za klíč k Ellingerově věži.

U stok se ještě na chvilku zastavím. Je tu řada sudů, které zvyšují sílu a odolnost o +5, ale zároveň postavy onemocní. Proto mohou být stoky tak zrádné. Naneštěstí ani moje klerička ještě neumí potřebné kouzlo, takže jsem byl rád, když jsem zase vyšel ven ...

No a tady můj dnešek končí. Včera to byl tedy hrad krále Burlocka, dnes Casteview. Opravdu se od toho blbě odchází. Vůbec se nedivím, že jsem toho před těmi několika lety tolik udělal v kuse. Jakmile budu mít Castleviw lépe zpracované, popíšu i ten zbytek, protože těch zajímavostí je tu více, včetně úkolů, ale opravdu to není jen pár minut.

MMX je třeba dobrá hra a dobrý odkaz na sérii, nicméně WoX to prostě nedožene. Krom Karthalu máte každé město za chvilku prolezlé. Přitom zajímavých míst je v nich poskrovnu. Kdežto když vlezete do města ve WoX, jsou to dlouhé desítky minut, než to celé prolezete a popovídáte si se všemi důležitými postavami. Přitom tu třeba vůbec nejsou větvené dialogy. Vynahrazuje to ovšem ta atmosféra. Ale bylo by samozřejmě nefér to takhle porovnávat. MMX je přeci jen modernější typ dungeonu a s poněkud jinými možnostmi, takže si zase může dovolit něco, co ve WoX takhle jednoduše nejde.

Když už jsem to porovnání načal ... u MMX se hodně kritizovaly malé mapy. Problém je v tom, že možnosti enginů jsou dneska úplně jinde, takže udělat něco, co bude vypadat rozlehle a přitom to bude vměstnáno na několik desítek čtverců délky, je prostě složité. Když jsem ve WoX obcházel hory nad Vertigem, tak mě strašně překvapilo, jak rychlé to bylo anebo chete-li, jak malé to je! Opravdu, ta mapa není ve výsledku nikterak velká, byť to tak působí.

Podstatný rozdíl je ovšem v leveldesignu. WoX je narozdíl od MMX opravdu open-world hra tak, jak jí chápu já. Sice místy pendlujete od čerta k ďáblu a zkoušíte, kde už to jde, ale pořád máte k dipozici mnohem větší svobodu pohybu. Nemáte ten divný pocit, že toho daná oblast nabízí přesně jen tolik, kolik zrovna potřebujete, abyste získali výhodu a linkuje vám přitom směr, kterým máte jít. Jinými slovy, máte z toho přesně ten samý pocit, co vám nabízí novější díly MM. A to je to, co dělá M&M právě těmi M&M.

Samozřejmě, nemohl jsem minout určité poznámky směrem k 5. dílu, potažmo WoX, že už je to dělané s ohledem na širší publikum ;) Když to porovnám s Lords of Xulima, tak asi ano. Pokud LoX jsou odkazem série M&M a Wizardry, tak určitě nemají v základu WoX ... anebo mi to prostě už nepřijde :) Každopádně co chci říci, překvapilo mě, jak je WoX přívětivý. Vůbec se nedivím jeho reedici z roku 1998. No překvapený, objevu to, co jsem objevil už před lety :D Jen doufám, že za dalších několik hodin nebudu psát, jak jsem se dostal do slepé uličky ... :D

Jenom ještě k té obtížnosti. Nechce se mi to teď zkoušel, ale WoX má tuším dvě úrovně obtížnosti a nejsem si teď jistý, co jsem zvolil já. Je možné, že jsem si ulehčil, ale co vím určitě, nehraju WoX naposledy.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: [1] 2 3 ... 7