Znáš firmu Wadjet Eye Games? Ti dělají 2D point&click adventury v menším rozlišení a přesně ve stylu "VGA256" grafiky. A myslím, že se tím moc pěkně uživí, protože lidi jako já jim ty hry kupují
Pro mě je skutečně to 3D graficky mnohem horší než původní 2D dungeony. Prostě když srovnám grafiku Grimrocku a Black Cryptu, tak vím přesně, co se mi líbí mnohem a mnohem víc. Fakt nevím o žádné 3D cRPG hře s výjimkou série Ultima Underworld, ktera by se mi nějak graficky líbila a která by obstála proti graficy třeba i v tom Beholderovi.
Ne, tu firmu bohužel neznám a adventury obecně příliš nehraji. Nicméně u adventur bych to ještě bral a ono to tam je zřejmě i jednoduší a celkově i lepší, než 3D. Takové hry se pak vyskytují i jako webové hry a podobně.
U her stylu Grimrock je to ale jiné a tam kreslení ve 2D je o dost náročnější. A i následné fungování z hlediska techniky fungování a výpočtů je těžší. Musel by si udělat engine, které by to uměl atd atd. V době, kdy máš většinu velkých enginů k dispozici pro vývoj hry zdarma a kde případně platíš licenci až ve chvíli, kdy na ní začneš vydělávat, je to jednoduší i z toho hlediska. Samotné modelování a práce ve 3D je také výrazně jednoduší, u těchto her ani příliš nezáleží třeba na plynulosti animací, nepotřebuješ nutně snímat reálné herce při pohybech atd. To, kdyby si to kreslil ručně, musíš doslova každý pohyb nakreslit + i svět jako takový a podobně.
V konečném důsledku by se pak hra většímu počtu lidí nelíbila. Ono jsou výjimky, kterým se to líbí víc (teoreticky, jelikož ono u 2d naprosto zásadně záleží také na tom, jak je to nakreslené a je tam ten vizuální styl mnohem důležitější, tedy i když třeba se to tobě líbí u her, které znáš, případný pokus nyní, kde by měli jiný vizuální styl, by se ti líbit nemusel a takto to lze hodnotit opravdu hru od hry, autora od autora, na rozdíl od 3D, kde je to vždy hodně stejné, zvláště, pokud autoři používají i univerzální stejný engine). Je hodně lidí, kterým by to nevadilo, pokud by to bylo dobré a bavilo je to jakožto hra, nicméně většině lidí a tedy potencionálních zákazníků, by to vadilo. No a když si vezmeš tu kombinaci pracnosti a toho počtu lídí, kteří by byli schopní to jen kvůli tomu nehrát, tak si myslím, že se do toho jen tak nikdo nepustí.
Ale ono obecně bych řekl, že spíše měly ty staré hry takové kouzlo a že i kdyby se to v dnešní době někdo pokusil napodobit, že by už neměl šanci, i kdyby to dělal stejnými technikami, jako ti autoři kdysi.