Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:51:53
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: The Fall Of The Dungeon Guardians  (Přečteno 21196 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
The Fall Of The Dungeon Guardians
« kdy: Říjen 08, 2015, 09:34:36 »

Viz http://www.managames.com/DungeonGuardians/

podle popisu to vypadá zajímavě, nejspíše to bude i DRM free, ale ... asi to bude více než jen 5% inspirace v Grimrocku ;) 20 dolarů není zas taková pálka pro test, možná to i zkusím. Asi to bude jen slabší kopírka Grimrocku, ale třeba to překvapí.

Zaujal mě na tom ten boj, který obsahuje volitelnou pauzu. Teď je otázkou, zda-to opravdu bude mít takový význam? Myšlenka s tankem není špatná, ale pokud tu prostě pořád bude možné bosse obtančit, tak to nebude moc svádět k tomu, někoho jako tanka trénovat. Na druhou stranu jsem se od jisté doby naučil podobným prohlášením moc nedůvěřovat, takže vynechám i ty různé inspirace apod. Asi postačí, aby to mělo alespoň solidní hratelnost :)

Je spíš škoda, že tu někdo kopíruje něco, co bravurně zvládá už jiný tým, to celý ten projekt sráží už takto na počátku. Raději bych viděl "kopii" MMX.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:The Fall Of The Dungeon Guardians
« Odpověď #1 kdy: Říjen 08, 2015, 11:58:06 »

Mám podobný pocit. Grafika až moc připomíná Grimrock a je to zase přeleštěné. Mechanismy nastíněné nejsou špatné. Určitě si to koupím a zahraju. Ale pořád tajně doufám, že někdo si troufne na 2D dungeon s grafikou Lands of Lore :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Říjen 08, 2015, 12:24:31 »

Domnívám se, že dělat hru ve 2D grafice je příliš náročné a v konečném důsledku z pohledu autorů a vlastně i většiny hráčů horší a ošklivější. Tedy ta práce za to nestojí a obávám se, že to nikdy nikdo neudělá.

Pokud bude mít ta hra hratelnost, jako Grimrock, jen tam bude třeba jiný příběh, nebo jiný dungeon a jiné hádanky, které bude možno řešit, popřípadě jiní nepřátelé a taktiky boje, tak mi nebude vadit, že je to kopie. Asi by mi vadilo víc, kdyby to chtěli nějak modernizovat. :).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Říjen 08, 2015, 13:19:00 »

Je to zajímavé, ale je fakt, že dneska udělat 3D hru není takový problém. V podstatě vše se dá "vypůjčit". Udělat třeba spritový model nepřátel přeci jen vyžaduje větší úsilí, ale o to to má větší kouzlo. Pokud si teď dobře vzpomínám, tak jednu takovou hru tvoří už haldu let jeden týpek, ale už nevím její název ... jo, Grimoire nebo tak nějak.

Před pár lety jsem chtěl něco zkusit vytvořit pro prohlížeč, ale pak mě to docela přešlo :D

Mám volný víkend, tak právě docela zvažuju, že bych tohle rozehrál a testnul to.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Říjen 08, 2015, 13:36:50 »

Domnívám se, že dělat hru ve 2D grafice je příliš náročné a v konečném důsledku z pohledu autorů a vlastně i většiny hráčů horší a ošklivější. Tedy ta práce za to nestojí a obávám se, že to nikdy nikdo neudělá.
Znáš firmu Wadjet Eye Games? Ti dělají 2D point&click adventury v menším rozlišení a přesně ve stylu "VGA256" grafiky. A myslím, že se tím moc pěkně uživí, protože lidi jako já jim ty hry kupují :) Pro mě je skutečně to 3D graficky mnohem horší než původní 2D dungeony. Prostě když srovnám grafiku Grimrocku a Black Cryptu, tak vím přesně, co se mi líbí mnohem a mnohem víc. Fakt nevím o žádné 3D cRPG hře s výjimkou série Ultima Underworld, ktera by se mi nějak graficky líbila a která by obstála proti graficy třeba i v tom Beholderovi.
IP zaznamenána

Lordgraa

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: Říjen 08, 2015, 15:01:34 »

Pokud si teď dobře vzpomínám, tak jednu takovou hru tvoří už haldu let jeden týpek, ale už nevím její název ... jo, Grimoire nebo tak nějak.

17 let na tom pracuje: http://www.giantbomb.com/grimoire/3030-40072/images/

Ale rád bych si to zahrál, tak snad někdy :)

Pokud tu hru někdo koupí (TFOTG), dejte pak vědět, zda je to jen reskinovaný Grim či "něco víc" :)
IP zaznamenána
Česká fanstránka herní série Heroes of Might and Magic http://www.worldofheroes.cz

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Říjen 08, 2015, 15:50:11 »

Grimoire jsem hrál, dokonce obě dema. To první dosovské v 90.letech i pak to "novější". Hodně to připomíná Wizardry 7, graficky trochu ehm nesmělé :) Ale upřímně pochybuju že to Blakemore někdy dokončí. Poslední 2-3 roky jsem to přestal sledovat. Předtím jsem pořád chodil na jeho neustále se měnící webové stránky (pokaždé jiná adresa). V diskusích už si z něj dělali srandu. Těžko říct, jak tohle dopadne.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Říjen 08, 2015, 17:13:02 »

Ano, Blakemore tak to bylo :) Kdysi dávno už tu na něj někdo odkazoval, ale později jsem se s ním setkal na RPGCodexu, kde si z něj právě dělali už legraci. Jinak bych to asi dávno pustil z hlavy. Demo jsem nejspíše nehrál. Akorát si vždycky vybavím, že ta hra má název podle nějakého typu knížky.

Nemohu posoudit, jestli z toho něco bude ani autora samotného, protože z těch diskusí už těžko říci. Mě to spíše přišlo jako takový megalomanský projekt, na kterém nechtěl nechat nikoho participovat, aby se nemusel o případnou chválu dělit. Ale to opravdu jen na základě toho pocitu z diskuzí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Říjen 08, 2015, 22:46:53 »

Hum, hi guys, I'm Elemir, I'm a Tank, ...

tak jsem neodolal a utratil necelých 20$ :) Instalačka je velká do 400 MB, aktivace je možná pomocí klíče anebo mi to nabízí i Steam (to si budu muset ještě rozmyslet). Instalace je bez problémům, pod Windows 10 to jede zdá se v pohodě.

Intro je takové, mno vlastně nijaké. Probíhá to formou rozhovoru, kde dojde mimo jiné k volbě hlavní postavy družiny (se vším všudy). Poté následuje rozhovor s velitelem věznice, kam jsem se přihlásil jako nový strážce. Druhý den mě probudil budíček, neb vězni utekli a je na mě je pochytat. K tomu si mám vzít 3 další párťáky (výběr nebo custom - doplní na defaultní složení party). Obtížností je tu několik, zvolil jsem warriora (nováček ve hře ale nikoliv v dungeonech obecně). A teď začíná první veselí ...

Grafika je opravdu hodně inspirovaná Grimrockem (zítra zkusím udělat nějaké to video), nicméně první velký rozdíl začne ve chvíli, kdy se začnou představovat členové družiny. Vypadá to, že tahle hra nebude tak němá, jako byl Grimrock. První patro funguje jako tutorial, což je docela příjemné, protože UI je přeci jen složitější. Absolvoval jsem i pár kostlivců, ale zatím nic neumím, takže každý používá to, co má defaultně. Ikona pro boj je společná, ale družinu lze vybrat buďto jako celek nebo jen některé členy. Pausa opravdu funguje, je to standard mezerník :)

Hudba celkem příjemná, zvuky dobré. Příběh asi bude naivní, ale tak je to dungeon :) Jsem zvědavý na první puzzle. Jinak pokud jde o angličtinu, je to srozumitelné. Akorát tomu chybí dabing.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Říjen 09, 2015, 12:20:29 »

Znáš firmu Wadjet Eye Games? Ti dělají 2D point&click adventury v menším rozlišení a přesně ve stylu "VGA256" grafiky. A myslím, že se tím moc pěkně uživí, protože lidi jako já jim ty hry kupují :) Pro mě je skutečně to 3D graficky mnohem horší než původní 2D dungeony. Prostě když srovnám grafiku Grimrocku a Black Cryptu, tak vím přesně, co se mi líbí mnohem a mnohem víc. Fakt nevím o žádné 3D cRPG hře s výjimkou série Ultima Underworld, ktera by se mi nějak graficky líbila a která by obstála proti graficy třeba i v tom Beholderovi.

Ne, tu firmu bohužel neznám a adventury obecně příliš nehraji. Nicméně u adventur bych to ještě bral a ono to tam je zřejmě i jednoduší a celkově i lepší, než 3D. Takové hry se pak vyskytují i jako webové hry a podobně.

U her stylu Grimrock je to ale jiné a tam kreslení ve 2D je o dost náročnější. A i následné fungování z hlediska techniky fungování a výpočtů je těžší. Musel by si udělat engine, které by to uměl atd atd. V době, kdy máš většinu velkých enginů k dispozici pro vývoj hry zdarma a kde případně platíš licenci až ve chvíli, kdy na ní začneš vydělávat, je to jednoduší i z toho hlediska. Samotné modelování a práce ve 3D je také výrazně jednoduší, u těchto her ani příliš nezáleží třeba na plynulosti animací, nepotřebuješ nutně snímat reálné herce při pohybech atd. To, kdyby si to kreslil ručně, musíš doslova každý pohyb nakreslit + i svět jako takový a podobně.

V konečném důsledku by se pak hra většímu počtu lidí nelíbila. Ono jsou výjimky, kterým se to líbí víc (teoreticky, jelikož ono u 2d naprosto zásadně záleží také na tom, jak je to nakreslené a je tam ten vizuální styl mnohem důležitější, tedy i když třeba se to tobě líbí u her, které znáš, případný pokus nyní, kde by měli jiný vizuální styl, by se ti líbit nemusel a takto to lze hodnotit opravdu hru od hry, autora od autora, na rozdíl od 3D, kde je to vždy hodně stejné, zvláště, pokud autoři používají i univerzální stejný engine). Je hodně lidí, kterým by to nevadilo, pokud by to bylo dobré a bavilo je to jakožto hra, nicméně většině lidí a tedy potencionálních zákazníků, by to vadilo. No a když si vezmeš tu kombinaci pracnosti a toho počtu lídí, kteří by byli schopní to jen kvůli tomu nehrát, tak si myslím, že se do toho jen tak nikdo nepustí.

Ale ono obecně bych řekl, že spíše měly ty staré hry takové kouzlo a že i kdyby se to v dnešní době někdo pokusil napodobit, že by už neměl šanci, i kdyby to dělal stejnými technikami, jako ti autoři kdysi.
« Poslední změna: Říjen 09, 2015, 12:40:24 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Říjen 09, 2015, 13:17:56 »

Ale ono obecně bych řekl, že spíše měly ty staré hry takové kouzlo a že i kdyby se to v dnešní době někdo pokusil napodobit, že by už neměl šanci, i kdyby to dělal stejnými technikami, jako ti autoři kdysi.

Přesně nad tímhle už jsem kolikrát uvažoval :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Říjen 09, 2015, 14:32:54 »

Rozumím tomu, že tvoření 2D hry je často náročnější, speciálně kreslení obrázků ve velkém rozlišení. Přesto si myslím, že to jde, ale nikomu se do toho z důvodů nejistoty komerčních prodejů nechce. Snad se jednou dočkám :) Poslední takový dungeon si pamatuju Undercroft z českých luhů a hájů.

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Říjen 09, 2015, 18:36:06 »

Cardhalia 2? ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Říjen 09, 2015, 19:12:28 »

A ty máš nějaké zprávy od autorů? Aby to nebyl další Grimoire :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Říjen 09, 2015, 19:16:58 »

Jen to, co je na fóru. Po deseti letech bych řekl, že se to docela pohnulo (?) Ale tak znám to taky, jakmile se člověk dostane do určitého věku, tak jsou určité věci už složitější :D Taky jsem málem s webem dopadl jako Grimoire, takže mám pro všechny tyto nadšence pochopení :D
IP zaznamenána
This is the end ...