Já jsem byl sběratel vždy, ale hodně se to z počátku bilo s tím, že jsem k tomu neměl přístup. Moje první originálka byla vlastně kompilace Powermonger/Populous 2 nekdy v 94 roce asi, už jsem ji prodal, byla to jen jewelcase edice. Pak jsem začal shánět ty classic edice Ultimy Underworld, Ultrimy 7 a podobně. Opravdová první krabice ale bylo UFO Enemy Unknown, pak se přidaly hry jako Master of Magic, Colonization, Frontier, Dungeon Master.... pořád nějaký rok 95 - 98., někdy v roce 1999 mi kamarád prodal za dvě kila Stone Prophet v parádním stavu, tehdy mě poprvé osvítila myšlenka mít ty dungeony v krabici všechny ale nebylo kde shánět.
K opravdovému eBayovému šílenství mě ale paradoxně dohnaly japonské RPG. Já jsem totiž toho měl z dungeonů už hodně dohraného a po ruznu posbíraného z Classic edicí a Score CD, Level CD, a když jsem měl placku, tak jsem to měl kdysi jako splněno, že mám prostě origošku. Jak jsem začal hrát JRPG, tak jsem nějak zatoužil mít Final fantasy 7 a Star Ocean 2 originál a kamarád na jednom sraze mi řekl, mrkni na eBay, mám paypalový účet, tak si tam vyber, já ti to koupím, dovezu a tymi to zaplatíš. to byl nějaký rok 2002 tuším. asi do roku 2005 jsem jej "obtěžoval" nějakými nákupy každou chvíli, tak jsem si říkal, zařídím si svůj Paypal a od toho roku 2005 prostě tak nějak blbnu s těmi krabicemi, posháněl jsem všechny JRPG co jsem chtěl a najednou přišla myšlenka, že bych mohl poshánět ty dungeony v krabicích pěkně s manuálama a tak.
Ty samostatné placky a časopisové Cd najednou nebyly nic. Takže od roku 2006 mě zachvátilo šílenství, že každý dungeon, který se mi líbil musím mít v krabici a utrácel jsem za to nekřesťanské peníze. to šílenství trvalo někdy do roku 2014, poslední větší nákup jsem udělal na začátku roku 2015 a od té doby mám vesměs klid, protože mám takřka všechno a co nemám už asi neseženu. Marně občas koukám za solidní cenu na Ultimu IV, Ultimu VIII, Wizardry VIII, Ravenloft 1, ale vesměs buď nehorázně drahé nebo není vůbec.
Jinak kromě dungeonů a RPG jsem se soustředil i na nějaké tahové strategie, mám komplet civ 1 - 3 v krabicích, Master of Magic, Colonization, Master of Orion 2, Star Trek Bith of the Federation, Ufo Enemy Unknown, X-Com Teror from the Deep, Settlers 1, Batle Isle 2....
a stejně jako Richmond jsem si prošel dobou čistek a zbavování se, bylo to někdy v roce 2002, kdy jsem prakticky darovával krabice nebo prodával za pár kaček, protože jsem myslel, že už to stejně nikdy nebudu hrát. Hodně na to měl vliv, že jsem propadl jRPg a myslel jsem, že Pc je pro mě definitivně pasé. Ale pak mě zase osvítilo a uvědomil jsem si, že na dungeonech jsem vyrůstal a mají dodnes pro mě v sobě něco neopakovatelného, něco, co už dnes v nových hrách nikdo nezažije. Naštěstí z dungeonů jsem neprodal nic, mrzí mě akorát prodej krabice System Shocku za 200, Colonization jsem prodal kdysi za 50 Kč, naštěstí už jsem si nedávno sehnal novou, Stejně tak Frontier, ten jsem vyměnil za vypálení 2 JRPG v roce 2001:-) Taky už mám naštěstí nový.
dnes jsem na stavu asi +/- 75 krabic, jestli dobře počítám a rád bych už toho nechal. Jsem takový puntičkář a někdy mě popadají myšlenky jako, když máš tohle, měl bys sehnat ještě tohle a nebo naopak, tohodle se zbav, protože tohle zase až tak moc nesbíráš a je to ojedinělý kus ve sbírce. a taky mě trochu trápí, že většinu z toho si už stejně nestihnu znovu zahrát, tak se někdy užírám tím, na co to jako mám a co to všechno stálo peněz a co s tím budu dělat třeba v důchodu, nebo co s tím udělají děcka až odejdu na onen svět, jestli to prostě není celé zbytečné a někdy závidím konzumentům her typu - zahraji, smažu, zapomenu, jede sena další hru. Na druhou stranu jsem zase ale rád, že takhle jsem nepoklesl a že hry zůstaly mým koníčkem a že mám ty legendární kousky v krabicích a jsou pro mě více než nějaké ty dnešní vyšperkované konzumy, které hráči vlastně ani nehrají, jen konzumují, protže je to in.
Takže tolik moje slohovka o tomhle:-)