Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:27:27
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 86 87 [88] 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279147 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1305 kdy: Březen 13, 2026, 14:04:17 »

Tak z Might and Magic Milenium Edition (US verze) není nic ... tedy vlastně je, ale ne to, co jsem chtěl :). Po urgenci mi prodávající balíček konečně poslal a dneska také dorazil. Byl však nějak malý, což ve mě nevzbuzovalo moc důvěru. Uvnitř jsem pak místo krabičky MM Milenium našel kus elektroniky - Zoom H2 Handy Audio Recorder. Jak jsem pak zjistil, mojí MM Milenium dostal někdo jiný :D.

Požádal jsem tedy o refund, který mi byl ihned vyplacen a dle vyjádření eBay nemusím nic vracet. Zůstal mi tak kus elektroniky, který asi nějakou cenu má, ale osobně si myslím, že ne tak velkou, protože je nekompletní a s mírným poškozením. Hlavně, že mám zpátky peníze a můžu se případně poohlédnout po jiné krabičce. Pochybuji totiž, že se ta původní krabička ještě někdy někde objeví.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1306 kdy: Březen 20, 2026, 20:45:54 »

Pc - Might and Magic 3 Isle of Terra, 10x disketa 5,25 (1991) Big Box ... tak to byl docela sešup. Z původně požadovaných 5999 Kč to přešlo do aukce. Jsem zvědav, o kolik to ve finále překročí tisícovku. 500 by bylo maximum, co bych za tuhle sešláplou krabičku maximálně dal a to jen kvůli těm DD disketám :). To je asi to jediné, co na tom má hodnotu.

Pc - Might and Magic Millennium Edition (retro 1998-9) Test Big Box už v aukci je a za 2 dny končí. Cena zatím pod 1000 kč (původně to mělo být za 3500 Kč). Tohle by do 1500 Kč mohl být pro někoho fajn úlovek.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1307 kdy: Březen 22, 2026, 21:19:48 »

Aukce na Might and Magic Millennium Edition právě skončila a částka se vyšplhala na pouhých 1 111 Kč :D. Chvilku jsem myslel, že to zůstane dokonce pod tisícovkou, což by byl vzhledem k původnímu nacenění 3500 Kč docela gól. Tentokrát jsem do toho nijak nezasáhl, ostatně už jsem Zdenkovi v jiných aukcích pomohl dost ;). Navíc tu hrozilo, že to nakonec vyhraju a já svou verzi Might and Magic Millennium Edition už dávno mám :D. Tuhle krabičku si zasloužil někdo jiný a nebyl důvod mu to zbytečně vyšponovat. Doufám, že v mé očekávané aukci budou ostatní stejně ohleduplní ;) :D.

Edit: tak aukci na MM3 někdo vyšponoval dokonce na 1800 Kč - konečná částka byla nakonec 1860 Kč. Je mi záhadou, že když byl někdo ochotný přihodit tolik, proč to rovnou nevzal na eBay a měl by to alespoň v bezvadném stavu :D. Tohle fakt moc nepochopím.
« Poslední změna: Březen 29, 2026, 21:14:40 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1308 kdy: Březen 30, 2026, 15:15:29 »

Poptávka po Descent to Undermountain má nakonec šťastné završení. Zdenek-V očividně sleduje příhozy, takže si všiml, že jsem přihazoval i jinde a dostal jsem od něj nabídku, kdy bych zabil dvě mouchy jednou ranou:

1) Descent to Undermountain
2) Baldur's Gate + Tales of the Sword Coast (kompletní edice s datadiskem)

Balduři sice nejsou top stav, což je u téhle (UK) edice bohužel obecný problém, ale nabízená cena za komplet je více než přiměřená a tak nebyl důvod váhat. Ve finále jsem tedy spokojený.

Nevím proč, ale u Descent to Undermountain jsem měl primární zájem zrovna o UK edici, byť US edice by měla být pro mě prim. Jenomže US edice je jednodílná krabička s vnitřním kartónem a oboje bývá často zprohýbané. U factory sealed mi v tomto případě přijde zase moc přestřelená cena (jak US tak i UK edice).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1309 kdy: Duben 02, 2026, 17:50:14 »

Krabičky dorazily a musím říci, že Zdenek balí opravdu pečlivě. Baldur's Gate nakonec vypadá v reálu lépe než na fotkách. Pořád to není TOP, ale jsem vcelku spokojený. U Descent to Undermountain se ovšem projevilo to, co jsem na fotkách zahlédl - plíseň. Proto jsem nechtěl za krabičku dávat více, než-li je nutné.

Je to prostě nějaký mor krabiček z Británie, ale tentokrát už jsem alespoň tušil o co jde a měl jsem v plánu to vyčistit. Jenomže napadení bylo trošku větší, než jsem čekal (vnitřní kartón držící CD a stěna krabičky pod ním). Nakonec jsem byl ale celkem úspěšný. Škoda, že jsem si to nezdokumentoval.

Ale to nakonec vůbec nevadilo, mám tu totiž ještě Lands of Lore :). Původně jsem si myslel, že jde o fleky z tabáku nebo něčeho podobného, ale při bližším ohledání bylo zřejmé, že papír je pod místy s narezavělými fleky prožraný, takže to musí být něco agresivnějšího. Operace proběhla následovně ...

Před čistěním:

Po prvním cyklu čištění:

Finální výsledek:

Dál už jsem pokračovat nechtěl, protože poškození ochranné vrstvy papíru plísní je příliš velké a hrozilo, že papír nakonec prodřu. Vybělení tak není 100%, ale přesto je to významný úspěch. Možná to časem ještě dobělá.

U Descent to Undermountain jsem dopadl o něco lépe, ale větší fleky (poškození lesklé vrstvy papíru) jsou při správném úhlu světla vidět - to bych prostě musel nějak obnovit tu lesklou vrstvu. Třeba časem něco objevím.

A čím jsem čistil? Směsí Savo + ocet (2:1). Místo s plísní jsem chvilku přetíral (pokud na něm roztok nedržel sám) a poté jsem vše zlehka utřel ubrouskem a nechal zaschnout. V případě potřeby jsem použil fén, abych urychlil sušení více nasáklých ploch.

Pro příště se ale podobným nákupům už vyhnu :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1310 kdy: Duben 02, 2026, 21:40:05 »

Při hledání metod obnovy lesklého povrchu jsem našel, že poškození výše se označuje jako foxing. Já původně myslel, že foxing je taková ta načernalá vrstvička plísně, co vypadá jako semiš, ale u tiskovin jde asi jen o ty narezlé skvrny.

Použití chlornanů prý není vhodné, protože to zeslabuje papír a do budoucna hrozí jeho postupná degradace. S tím jsem počítal, proto jsem k Savu přidal ocet. Jednak abych srazil zásaditost a pak abych uvolnil chlór v elementární podobě. Navíc tohle je přeci jen masa papíru, u tiskovin je to něco jiného.

Někde jsem viděl doporučení použít spíš peroxid vodíku. A tím mě analogicky napadla jiná oxidovadla jako perboritan sodný, jenomže ten doma nemám, takže ho nemohu vyzkoušet. Jako alternativa k chlornanům se pak uvádí ještě borax, ale jeho schopnost odstraňovat skvrny je prý slabší.

Asi i dost záleží na tom, aby nedošlo krom jiného k nežádoucímu bělení nad rámec odstranění foxingu. Holt ne každý karton je barevně stálý, o čemž jsem se u toho Lands of Lore přesvědčil (vnitřek krabice se vyběluje i nad rámec foxingu).

Pokud jde o obnovu lesklé vrstvy, tak mě nakonec napadlo, že bych to mohl opravit nějakým fixativem, jako je čirá kalafuna nebo možná i světlý šelak.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1311 kdy: Duben 03, 2026, 11:15:54 »

To je typický foxing nebo taky po česku lišej. To je to co jsem měl na tom manuálu v tom prvním big boxu Shadowlands, jak jsem dával na Discord fotky toho manuálu. Jde o degradaci papíru, které se už v podstatě nezbavíš. Možná to chemii vybělíš, ale ten papír už je nenávratně poškozen, není to jen povrchová záležitost, je přímo načatá struktura toho papíru. U toho mého manuálu jsem to přetřel ubrouskem s lehce naneseným Sanitolem pro dezinfekci, ale takové ty pavučinky dolů nešly, v podstatě zničily ten lak obálky manuálu, který měl být lesklý, ale foxing z něj udělal matnou a drsnou plochu.

Je to kombinace plísňových spór + degradace prvků papíru samotného. Pokud se zvedne vlhkost v prostředí, kde takovou věc uskladníš, může se to rozšiřovat nejen na již chycené krabici, ale i na krabice ostatní, pokud teda chemií pečlivě nezničíš možné spóry plísně.

Jinak jak jsi psal mor z Británie, tak jo, bohužel je to výstižné, riziko u krabic z GB je velké, protože tam je celkově extra vlhko. Zajímavé je, že se s tím častěji setkávám až v posledních pár letech. V době mých největších nákupů v rozmezí let 2000 - 2015 jsem se s tím vesměs nesetkával. Možná už na ty big boxy udeřil po těch letech přeci jen čas.
« Poslední změna: Duben 03, 2026, 11:24:12 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1312 kdy: Duben 03, 2026, 13:22:48 »

Jj, ono bylo při tom bělení vidět, že to jde do hloubky. Vybělí se vlastně jen vršek. Když to pak znovu namočíš, tak se ty skvrny znovu objeví a po vysušení zase zmizí, takže si nedělám moc iluze. Naštěstí jde jen o ty dvě krabičky. Příště už nekoupím nic, co by mělo jen náznak skvrn. U toho Lands of Lore jsem to tenkrát snad ani netušil a pak jsem se podivoval, co mi to přišlo. Včera jsem viděl jinou krabičku té mé edice Lands of Lore a prodejce se foxingem ani netajil.

Zajímavé je, že to chytlo jen ty krabičky. Manuály apod. jsou ok. Někde jsem četl, že to je nejenom kombinace britského počasí, ale i specifikum britského papíru :). Podle mě to vzniklo spíš díky tomu, že je to u britských tiskovin častější jev, než že by šlo o papír samotný. Doma mám naštěstí normální vlhkost, takže tu nic nehrozí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1313 kdy: Duben 03, 2026, 15:16:14 »

U určitých archivních věcí jako jsou nějaké vzácné spisy je to někdy už považováno přímo za vlastnost nebo dokonce patinu, ale tolerovatelné je to v podstatě jen v případech staletých archiválií, za které není již náhrada.

U big boxů je to zatím bráno jako jasná vada a jde v podstatě o poškozenou věc, kterou by měl prodejce vždy uvést, protože je to naprosto zásadní věc a je to rozhodující mezi koupit/nekoupit. Pokud to někdo tají nebo to neuvede a klidně prodává takové kusy jako like new nebo very good, tak jde v podstatě o podvod. Pokud někdo se sbírkou začíná a neví to, že je to problém, tak si s tím může klidně zamořit sbírku, pokud chycená místa nevydezifikuje a pořádně nevysuší. Někdy je to dobré vystavit na nějakou dobu přímému slunci, nechat to pořádně opálit, třeba na nějakém balkóně, kde je 50°C.

Já jsem si toho ve své sbírce všiml už jen asi u dvou krabic, kdy mám u jedné chycený takový ten insert vyvyšující dno a u jednoho je takhle chycená registrační karta, ale jen asi pěti lokálními fleky (tohle asi způsobilo poprskání něčím), nejde o masivní chycení, takže přemýšlím, jestli regisračku s tím nechat pro kompletnost nebo ji raději vyhodit, stejně jako ten insert vyvyšující dno.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1314 kdy: Duben 03, 2026, 22:11:18 »

Lands of Lore jsem podle podkladů získal v roce 2016, ale už si nejsem jistý, jak to bylo označené. Nicméně cena byla dost nízká, takže to možná někde popsané bylo. Asi bych to ale i tak ignoroval, protože dle popisu bych tenkrát asi netušil, kde je problém a nejspíše bych to býval jako vadu nevyhodnotil. U toho Descent to Undermountain jsem už věděl, o co jde, u toho šlo o záměrný nákup.

Nebýt katalogizace, tak bych na tu Lands of Lore dokonce zapomněl. U jiných krabiček si nic takového nevybavuji, takže jde asi opravdu je o dvojici krabiček v mé sbírce. Foxing na interních materiálech bych osobně asi neřešil, ty fleky mohou mít klidně jinou příčinu a stejně to už bylo nějakou dobu pohromadě. Příště si prostě dám větší pozor.

Abych to teď dával do "izolace", je asi taky zbytečné. Krabička Lands of Lore ležela léta uskladněná s dalšími krabičkami v jedné krabici. Navíc tu mám třeba v knihovně hodně staré výtisky knih, a u některých bych řekl, že je foxing taky, takže karanténa by ničemu nepomohla. V bytě to lítá tak jako tak.

Flekatý insert u Descent to Undermountain byl právě krásně vidět. Zdenek-V ty vady fotí, ale hodnotí jen stav medií. Podle fotky to vypadalo na pár skvrnek v pravém dolním růžku, ale realita byla taková, že foxing byl hlavně hodně pod prostorem CD, asi jak tam kondenzovala voda a pak byl od toho chycený vnitřek zadního dílu krabičky a sem tam i okraje. Z vnějšku bych řekl, že je krabička ok, jen sem tam to vypadá, že nějaký ten drobný flíček je. Výhodou je, že zrovna tahle krabička šla vybělit dobře, takže je zároveň i dobře vydesinfikovaná. Kdybych za to dal víc, tak mě to asi štve, ale cena byla přiměřená ... i když, mám kvůli tomu nutkání pořídit si US verzi :D. Teď zpětně si říkám, že jsem se na to měl vykašlat, ale holt stalo se.

S Lands of Lore je to horší. Tu edici, co mám, jsem prostě chtěl a v lepším stavu by mě dneska vyšla na 4000 Kč. Je to prostě UK edice a to samo mluví za vše :D.

Máš foto toho insertu a registračky, že bych nakoukl?
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1315 kdy: Duben 04, 2026, 11:23:17 »

Tak se dívám, že to nebyla registračka, ale jen papír s warningem k instalaci hry, jen se mi to popletlo, protože jsem to fotil zároveň s registračkou, ten možná u té hry ani nepotřebuji a možná půjde fakt do koše. Spíše to vypadá jak poprskané od kafe nebo čaje a tím se to pak chytlo. Ty nejhůře vypadající skvrny jsem chtěl trochu vydřít a asi jsem to akorát zvýraznil, možná by to chtělo zatřít nějakou bílou pastelkou:-)

Ten insert nafocený nemám a přesně nevím, u které krabice to bylo, musel bych to vytahat zase ze skříně a prohrabat, kde se to nacházelo:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1316 kdy: Duben 04, 2026, 12:28:07 »

Vypadá to tak nějak neurčitě :). U sebe jsem zpětně dohledal akorát pár dokumentů, kde je něco jako lehký otisk prstu. Asi kombinace mastnoty a času, která to zvýraznila. Občas tohle vídám u knížek z veřejné knihovny. To na těch tvých pokynech vypadá opravdu jako rozprsk kafe/čaje a pak se to asi někdo snažil utřít.

Když už to chceš vyhodit, tak bych to nejprve zkusil vzít acetonem - položit pod to savý papír a ze shora zkusit promočit acetonem, aby se to odsávalo směrem dolů do toho savého papíru. Ještě lepší by byl éter, ale ten běžně neseženeš. Popř. xylen. Normálně se to dělá v komoře nasycené parami rozpouštědla, ale to se doma dělá blbě.

Ono takhle jde udělat i to bělení, kdy se do uzavřeného prostoru napustí (nechá odpařit/vyvinout) oxid chloričitý. Na rozdíl od potírání kyselým roztokem chlornanů to totiž nezanechává v papíře produkty rozkladu - nezasolí ho. A celkově neriskuješ okyselení papíru, které mu prý taky nedělá dobře.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1317 kdy: Duben 08, 2026, 07:29:26 »

No ono je to přesně takhle, to čištění jsem provedl totiž já a nebylo zbytí, muselo být nešetrné, pokud jsem na tom papíře nechtěl koukat na rezavohnědé pavučiny způsobené již fyzickou degradací papíru, kterou by nenapravila asi už žádná chemie bez následků (přeci jen je to list papíru, ne tvrdý karton). Tak jsem do hadříkem namočeným v Sanytolu cíleně ty hnědé plochy vyšoupal, aby to tak nerazilo. Přišlo mi, že lepší vyšoupaný flek než hnědý flek a stejně se toho nešlo zbavit úplně :-) A jevilo se, že to bylo něčím poprskané na těch izolovaných místech, že to není chycený papír. Ono jakékoliv kápnutí na ten papír nahrává té degradaci, usídlení sporů nebo oxidaci látek, z kterých ten papír je.

Každopádně detailista by i u takového materiálu v krabici ocenil kompletnost, já popravdě cílím vždycky primárně na to, ať jsou tam všechna média, manuály a mapy. Takové ty papírky jako reklamy, doplnění instrukcí ke specifické instalaci na nějakém takovém papíře a v podstatě i registrační karty či reklamní letáky, to jsou věci už navíc, které jsou fajn, když v té krabici jsou a vím, že se nic neztratilo, ale pokud tam nejsou, tak na nich nelpím. Poškozená věc možná z mého pohledu degraduje big box více než když tam chybí.
« Poslední změna: Duben 10, 2026, 07:50:52 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1318 kdy: Duben 09, 2026, 22:14:42 »

To já taky úplně nehrotím, obzvláště u krabiček, kde beztak není úplně jasné, co vše by tam mělo být, takže media, manuál, případně mapa a u hodně starých her i instalační pokyny, které občas bývají docela důležité - hlavně u neDOSových verzí.

Já mám spíš takovou ne moc ideální vlastnost, že když už v té krabičce něco je, tak to prostě nejsem schopný vyřadit. Dokonce mám problém mixovat obsahy z vícero krabiček s cílem jednu zkompletovat do maxima na úkor druhé ... po focení jsem zas vše fyzicky oddělil :). Ostatně můj vztah k factory sealed už jsem taky popsal, to je to samé :D. A i kdybych teď nakrásně sehnal Lands of Lore v té samé edici a v bezvadném stavu, tak si stejnak tu původní krabičku ponechám.

Na druhou stranu si říkám, že až jednou natáhnu bačkory, tak to moji potomci stejnak vyhodí, tak proč se snažit? Jenomže to nějak nezabírá a podobně to mám právě i s knížkami.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1319 kdy: Duben 10, 2026, 11:32:39 »

Jo, to sběratelství je na jednu stranu radost a neumím si bez něj život představit, na druhou stranu je to svazující závazek, nutící pořád bilancovat, co ještě, kam až zajít, do jakých detailů....pro následnou generaci to bude jen šrot, protože ty hry nebude vůbec znát a a ni k nim nebude mít vztah. Jedině že by to přerostlo u někoho v koníček typu "sbírám staré mince".

Jinak to mixování edic taky nemám rád, ale i proto zachovávám vždy jen jeden exemplář hry ve sbírce a druhého se zbavuji a do originál krabic maximálně přiložím jen doplněk typu - mám placku a původní krabice je disketová verze? Tak tam tu placku přihodím (ale taky jen v ojedinělých případech, mnohdy jsem se placky spíše zbavil, v případě, že mám jistotu instalačky z GoGu.

Samozřejmě z krabic taky nevyhazuji nic. To mi jen tady ten poškozený jeden papír popisující stejně jen specifickou instalaci pro Win přijde trochu nepodstatný, že toho bych se možná i zbavit uměl.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 86 87 [88] 89