Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:46:50
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279730 krát)

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #975 kdy: Duben 28, 2020, 19:56:47 »

hodně zajímavý rozbor kupní síly! :) Taky si myslím, že dnes hra za 1500 je "pakatel", nicméně já nejsem ani tolik ochotný za to dát. Tedy byl bych, pokud by to byl klasický bigbox. Což dnes jsou vlastně jen ty různé kolektorky nebo různé tiery na kickstarteru a tam to si myslím pod 2500 nejde. ale i těch 2500 je méně než tehdejších 1500. Je to zvláštní, ale to, že koupit si počátačovou hru za 1500 je "zlé" si s sebou nesu z těch 90. let, kdy jsem se odvážil jen jedenkrát si koupit za plnou pálku krabici (byla to neskutečně vybavená hra Grand Prix 2 od MicroProse). Přitom třeba na ebay těch 1500 dnes je díky poštovnému a kurzu skoro normální a pořizuju si je. Nebo u deskovek tam to beru už jako dobrou cenu dokonce (můj poslední nákup byla deskovka pro solitern hraní v ceně 3699).

Ale ta doba vydávání bigboxů mi chybí, prostě přijít do kamenného obchodu plného krásných krabic mělo svoje kouzlo. Navštívit vtrínky s platovými náhražkami, často prázdnými s kódem na Steam, to už není pro mě.
IP zaznamenána

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #976 kdy: Duben 28, 2020, 20:08:59 »

Já hlavně vůbec nechápu co tvůrce her přimělo jít na steam a podobné platformy. Když se prodávali krabicovky, tak to mělo svoje kouzlo, koupil sis hru, nainstaloval a případné aktualizace pomocí patchu sis stáhnul ze stránek vývojářů nebo na nějaké fanstránce. Teďka tvůrci her zcela nesmyslně odvádějí procenta z prodeje steamu, ale chápu že zas toho asi víc prodají. Vrcholem je a co se mi vážně nelíbí je, že musíš mít hru aktualizovanou na nejnovější verzi, jinak ji nespustíš, což je docela na prd, protože pak třeba musíš čekat na češtinu, než se na onu verzi hry dodělá. Dřív šlo hru aktualizovat, jen když si chtěl. V dnešní době nemá smysl krabicovky vůbec kupovat, bez tak musíš být v 99% online a hru někde připojenou :(
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #977 kdy: Duben 28, 2020, 20:50:27 »

Nejprve se musím omluvit za zkomolení názvu Tuzex, nechápu, jak se mi to povedlo :D Ale všichni asi pochopili, o čem byla řeč.

No, s těma krabicovkama mi to taky přijde podivné, ale ono to bude hodně podobné s funkčností jiných podniků, kdy akcionáři a spol. tlačí na co nejnižší cenu. Dneska už se navíc řada her nevejde na rozumně veliké médium, takže by vývojář/distributor beztak potřeboval nějakou službu, ze které by pak ta data distribuoval. Otázkou tedy je, jestli to množství dat opravdu narostlo proto, že muselo, nebo je to důsledek toho, že kvůli absenci médií už není potřeba dodržovat limity? Něco jako nepřekročitelnost 600 kB paměti ;)

Za mě by byl v současné době ideální stav bigbox, v něm CD/DVD s instalátorem a k tomu třeba GOG jako distribuce binárek (pokud by šlo o nějak překotně veliké množství dat). Podmínkou by byl jen aktivační klíč. Binárky bych si však mohl stáhnout a dále už bych připojení nepotřeboval a mohl bych hrát čistě offline (maximálně sem tam patch). U menších her bych se vrátil ke klasickým bigboxům se vším všudy, docela se divím, že to GOG už dávno nenapadlo. Osobně si totiž myslím, že hráči by ocenili a případný reprint starších titulů (nemyslím zrovna 90. léta, ale třeba to, co se s příchodem Steamu přesunulo čistě do online distribuce). Čas od času vyjde nějaké krabicové kompendium, ale to jsou jen ty menší boxy, i když díky i za ně.

U ceny her je ten pohled dvojí. Já osobně nesouhlasím s tím, aby ta cena byla srovnatelná s případným bigboxem, protože digitální materiál nemá tu správnou přidanou hodnotu. Schválně jsem se před nějakým rokem ptal manželky, to ještě dělala ve firmě se zakázkovou výrobou krabiček, jak moc náročné by bylo vyrobit klasický dvoudílný bigbox a překvapilo mě, že to není nic náročného a finančně tak nákladného. Napadlo mě to kvůli tomu, že jsem v té době viděl nějakou zakázku na krabičky od Amanity a dělala jim to podobná firmička. Takže abych šel k věci, případné přepálení bigboxů mi přijde taky ujeté. Jenomže ono by to pak distributorovi nehrálo do karet a musel by s digitální distribucí níže, proto se do krabic dostanou dneska už jen ty rádoby sběratelky (vlastně dokonce limitky) a jiné speciální edice.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #978 kdy: Květen 09, 2020, 09:42:26 »

Tak jsem si myslel, že na 300 hru na GOG mi vyjde něco opravdu echt, ale právě zakoupené Vaporum je "teprve" 299 :D Původně jsem se tomuto dungeonu vyhýbal, mě to zkrátka z ukázek apod. moc neoslovilo, ale chtěl jsem tomu dát šanci, takže nyní jí ta hra skutečně dostane ;) 300 asi nakonec vyjde na KC:D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #979 kdy: Květen 14, 2020, 23:22:10 »

Rozhovor s překladatelem Assassina ... hezký rozhovor, ale minimálně jedna věc mě zamrzela. Kdo je Filip Ženíšek vím, to asi ví i řada z vás, ale pokud jde o komunitní překlady a věci kolem, tak Filip má jaksi mezery. Mnohem déle, a to teď asi nepřeháním, znám Farflama a u toho argumentu o EULA si přesně vzpomenu na to, že třeba Lariani neoficiální překlad Divinity přímo umožnili a nejsou jediní, ZA/UM třeba teď hledají ochotné týmy pro překlad Disco Elysium.

Obecně mě tedy zamrzelo, že Filip se tváří, že nikoho z neoficiálních týmů nezná a jaksi se k takovým týmům staví poněkud ... mno, pohrdavě. To si myslím, že si ty týmy nezaslouží!! Já osobně si myslím, že neoficiální komunita překladatelů je u nás na vysoké úrovni a naopak mě překvapuje, že mají stále chuť překládat, protože třeba už jen tenhle rozhovor je podle mě pro ně dost demotivující. Za mě si tu úctu zaslouží právě neoficiální týmy, protože jejich motivací rozhodně nejsou peníze!
IP zaznamenána
This is the end ...

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #980 kdy: Květen 16, 2020, 12:41:01 »

Ano jak dvojka, tak jednička divinity má neoficiální překlad, dokonce Lariani mají s překladateli smlouvu. Takže ano, buď může stát vydavatele překlad AAA hry milion a nebo když jsou vydavatel a nebo vývojáři chytří, tak je nemusí stát vůbec nic. I kdyby dali na neofico překlad pár desítek tisíc, tak se jim to mnohokrát zaplatí. Překlady her nemusí stát astronomické částky, stačí to jen trochu snahy.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #981 kdy: Květen 17, 2020, 22:29:50 »

Ahoj, sice píšu trochu mimo téma, ale jelikož se tady před časem řešily i případné matematické úlohy k případné povinné maturitě z matematiky, snad bude někdo schopnej mi poradit i tady s tím. (Někdo matematicky zdatnější, kdo na to nepůjde metodou pokus / omyl jako já).

Zadání: mám 9 čtverců s tím, že každá strana čtverce má jinou barvu, těchto barev je dohromady 6. Mám za úkol sestavit mřížku 3 x 3 čtverce tak, aby se sousedící strany všech čtverců barevně shodovaly a vycházelo to. Už to zkouším dva dny a na řešení pravděpodobně nepřijdu, pokud se mi to nepovede zase nějak náhodou. Nějak nedokážu přijít na smysl, jaký by to mělo mít.

Nápověda: nebo si teda aspoň myslím, že by to mohla být nápověda. Barev je celkem 6 a každá se vyskytuje na 6 čtvercích z 9. Takže 6x6 = 36. Čtverců je 9 a každý má 4 strany, takže taky 9x4=36. Podle mě to bude uděláno tak, aby se každá barva v mřížce objevila na dvou spojovacích stěnách 2x a zároveň 2x na krajní stěně celé mřížky, kdy už se s žádným jiným čtvercem nespojuje. Protože spojovacích stěn je 12 (12x2 za dva sousedící čtverce) a barev, které už se s jiným čtvercem taky nespojují, je taky 12.

Už si s tím lámu hlavu dva dny a mnohokrát jsem se dostal do situace, kdy mám hotových 8 čtverců a ten poslední mi tam nesedí a už prostě nevím..
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #982 kdy: Květen 17, 2020, 22:31:52 »

[ Invalid Attachment ]
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #983 kdy: Květen 17, 2020, 22:33:12 »

Bohužel se mi sem nedaří nahrát fotku, tak aspoň v odkaze..

https://ibb.co/rt235mw
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #984 kdy: Květen 17, 2020, 22:39:08 »

Nejdál, kam se dokážu dostat..

https://ibb.co/JnYtf1f
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #985 kdy: Květen 18, 2020, 17:30:29 »

Nemám tu tiskárnu, takže si to nemůžu vytisknout a vyzkoušet, ale podle mě by měla fungovat jedna věc. K tomu požadovanému potřebuješ podle mě jen 5 barev, takže si napravo nebo nalevo apod. vždycky vyskládej jeden druh barvy (ta nebude tím pádem s ničím sousedit) a zbylé barvy zkus vybalancovat. Pokud to nevyjde, tak zvol jinou barvu do krajů atd.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #986 kdy: Květen 20, 2020, 17:36:07 »

Nevím, to se mi taky nedaří..
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #987 kdy: Květen 20, 2020, 21:12:16 »

Sakra to je zajímavý, taky nemám tiskárnu, ale asi budu malovat čtverce a zkusim :-D. Ty barvy maj bejt na pevno tak jako na fotce, hm? Nezaručuju že vydržim dva dny a jsem zahradník, ne matematik :-D.

Logicky se nikdy nesmim dostat do situace, kdy mám stejnou barvu pravym úhlu, protože na to nejde navázat, že jo. Je omezený množství barev který spolu směj svírat úhel, aby do toho vůbec něco sedělo. Nevidim přes kočku a mám čtverce všude. Dílčí pokroky.

Edit:
První pokus neúspěšnej, zelená a fialová nesmí bejt v úhlu 2x. Kočka překáží na 110%. Doufám že jsem nakreslila barvy do správnejch okýnek. Budu to zkoušet ještě chvíli.

Edit 2:
Proč. To je tak stresující jak to vždycky nevyjde o jednu barvu, nebo je ta poslední kostka zrcadlově, a vždycky. Kde je systém, nevidim ho. Kde je ten trik.
« Poslední změna: Květen 20, 2020, 23:04:59 od Yuyana »
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #988 kdy: Květen 21, 2020, 11:13:13 »

No je to tak.. Běžně se mi stává, že složím 8 čtverců v pohodě a poslední rohový mám dobře jen jednu barvu nebo na něm jsou barvy prohozené mezi sebou. Jakmile mi vychází dvě barvy do jednoho čtverce, už vím, že je něco špatně.

Samotnýho mě to drží, je to docela návykový a nemůžu si dát pokoj, dokud na to nepřijdu. Taky to chci rozlousknout. Každopádně jsem přišel na to, že metodou pokus / omyl to prostě nemám šanci dát. Jediným smyslem je podle mě přijít na ten systém, což se mi ale nedaří ani za nic.

Zkoušel jsem už různý postupy. Začínat od středu, udělat si jakovy velké + a doplnit rohy, nebo naopak udělat okraje jako u puzzle a pak doplnit prostředek, nebo udělat jen čtyřku a na to následně nabalovat, ale prostě mi to vždycky minimálně o ten jeden rohovej nevyjde..
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #989 kdy: Květen 21, 2020, 11:33:22 »

Některý barevný kombinace jsou hodně častý, zkoušela jsem to nějak zneužít a snažit se vytvořit úhly tak abych je nějak využila. Myslim že největší nepřítel je červená, ta to zásadně kazí.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 89