No, on je problém už v těch hrách. Když máš smysluplně recenzovat hru, která žádný smysl nemá, může se ti také stát, že budeš recenzi psát déle, než hrát tu hru. Ale recenzenti se zjevně živí tím, že jsou součástí hype. Pryč jsou časy, kdy recenze psali hráči jiným hráčům pro radost a zábavu. Dnes je herní průmysl tvrdý kšeft a to se vším všudy. Reklamama na webu se asi neuživí, jelikož každý má nějaký blokátor. Tedy logicky někde ty peníze brát musí.
To u videa je to asi přece jen trošku snadnější, jelikož je snadnější zaujmout diváka (nemusí nic číst) a současně se tam dají i snadněji dát ty reklamy. Celkově se o reklamní systém stará youtube a autor je placený podle sledovanosti. Nejsem si ale jist, jak to je se záběry z her. Jelikož mě třeba youtube nabízelo zapnutí reklam, ale já nemám svolení komerčně využívat záběry z her. Tak jsem to nechal být, ale já bych je stejně asi nezapínal.
Osobně si ale myslím, že určitá generace obecně moc recenze ani videa a podobně nesleduje, respektive nerozhoduje se podle nich. Ta mladší generace (a to platilo i za nás), je více ovlivnitelná reklamou, tedy tím hype a pokud je autoři zaujmou tam, určitě si hru koupí, nebo seženou. To my staří už pečlivě přebíráme, kvůli času, ale nakonec stejně to dopadne tak, že koupíme nudnou blbost a hrajeme 15-30 let starou klasiku.
Bonusweb já nečtu a ani by mě nenapadlo tam chodit, jako ostatně většinu těchto webů. Občas neco nakouknu na facebooku, nebo RSS zprávách, ale je mi to fuk.
Steam ale jde do háje. Už delší dobu. Vydává stále více a více naprostých kravin. Je až neuvěřitelné, jak se to číslo vydaných titulů za rok zvedlo a jak neskutečnou rychlostí. Bohužel vsadil na kvantitu, nikoliv kvalitu. A jelikož je tam systém jaký je, který je prakticky nepoužitelný, například abecední seznam her jsem tam nenašel, ani možnost hry smysluplně vyfiltrovat podle nějakých tágů a pak je seřadit podle třeba abecedy, stáří, oblíbenosti a podobně, se to fakt nedá. Vždycky, když jej pustím, mi vnucuje nějaké kraviny, které mě nezajímají, když odklíkám, že to nechcu, nabízí mi ještě větší kraviny, ale když si chci sám najít něco, co by mě zajímalo, neexistuje způsob. Tedy krom přímého vyhledání názvu hry (a ani to někdy nefunguje).
On mě jako steam štval vždycky, zvláště v době, když na DVD vycházely krabicové online verze. Pak jsem si na to jakštkaš zvykl, nerad, ale nebyla jiná možnost a nakonec toho i využíval k nákupu klíčů na steam na jiných obchodech (což je rychlejší, než to kupovat v krabici, což je výhoda), jenže tadle jeho nepoužitelnost ve spojení s tím nárůstem kravin, je podle mě neudržitelná. Hlavně že jsou tam jakési další voloviny, jako oznaky, kartičky a podobně, u kterých jsem ani nepochopil, k čemu jsou. Oni jsou úplní magoři.
Nejvíce by mi vyhovoval gog. Steam, pokud by byl jen jeden, bych ještě přežil, ale pokud má každý vydavatel svůj vlastní steam, kde se člověk musí registrovat, aktivovat tam hry, tak to se už nedá. Mám za to, že mám asi účet skoro všude, uPlay, u EA, steam, gog a nějaké další (Epic Store asi nemám), všude mám nějaké hry, ale nikam si nepamatuji hesla. Ale ono je to jedno, protože ty hry už stejně nehraji. Problém to je jen, když jednou za 5 let se tam potřebuji kvůli něčemu dostat, abych si třeba mohl zahrát nějakou novou hru. Možná nebylo zas tak špatný mít knihovnu oblíbených her na DVD někde ve skříni.
Každopádně v materiální době bylo obtížné věci k zákazníkovi dostat (až už hry, nebo časopisy), bylo také obtížnější do nich narvat všechno podstatné, protože pořád byly omezené prostorem, na druhou stranu se na nich mnohem snadněji zskávali peníze, protože to byla výměna z ruky do ruky. Ve virtuální době, jako je ta dnešní, je sice prostor prakticky neomezený, dostupnost je též prakticky neomezená, ale problém je v tom, jak na tom vydělat.
No a vzhledem k tomu, že eurokomise schválila to, co schválila, bude ještě mnohem hůř. Veškerý smysluplný virtuální prostor pro příspěvky lidí (jako jsou diskuze, fóra a podobně u všech těch větších webů, či specializovaných webů) úplně zmizí, protože nikdo nebude chtít riskovat flastra kvůli autorským právům a současně nikdo si nebude můct dovolit vytvořit systém na ochranu. Zbydou tak jen ti největší hráči, jako facebook a google, kteří tyhle ochrané systémy vyvinou dokáží a tím, že budou na veškeré diskuze na internetu monopol, budou také řídit, co a jak tam mají lidé diskutovat. Třeba po uvedení platnosti bys měl toto fórum zrušit (raději), protože jinak ti můžu sem nakopírovat nějaký text chráněný autorskými právy, ty mi nezabráníš mi jej sem odeslat (těžko tu uděláš takto propracovaný filtr odesílání příspěvků) a dostaneš flastra. A to platí pro všechny od obchodů, kam lidé píší recenze zboží, až po zpravodajské (třebas i o hrách) weby, kam píší komentáře a podobně. Nikdo z nich si to nebude můct dovolit a tak to nahradí facebook diskuzí.
Jak to budou dělat na steamu, jsem docela zvědavý.