Ad) Elminage Gothic: tak to je celkem rozumná úprava. Výsledný stav sice bude stejný, ale alespoň se bude trochu lišit průběh hraní. Když máš k dispozici jednoduchou "nápravu" v podobě save/load, tak mě nějaké ultra hardcore prvky beztak přijdou zbytečné.
Příští rok se asi na Elminage Gothic taky podívám, odkládám to už moc dlouho. Ale zase je pravdou, že kdybych to zkusil hned po vydání, tak bych se na to asi býval stejnak vykašlal, takhle je dost vysoká šance, že to i dohraju

Z těch novějších odkazů na devadesátky je to jeden z těch zajímavějších. Dalším jsou Serpent in Staglands. GOG mi ještě předhazuje Ys, ale to je, jak jsem koukal, nějaká série, co má léta tradici na konzolích, a to je zrovna věc, která mi moc nesedí. Mě to pak přijde, jako že jsem o něco ochuzen. U FF IX to bylo podobné.
Je to něco, jako kdybych Wizardry začal až od sedmého dílu. Sice je dobře hodnocený, ale ta šestka je v podstatě nutná. Ani ne tak kvůli trilogii, ale je to trošku jinak postavený gameplay. Proto zvažuju sáhnout i po pětce, abych se podíval, jak to bylo u předchozích dílů. U konzolových her je však v tomhle problém, tedy pokud to chci hrát legálně. Je to jak naskočit do rozjetého vlaku. Nejprve jsem jRPG odmítal z principu, ale když jsem nad tím začal reálně uvažovat, tak ono to ani není v mých silách. Za sebou mám stále dost velký kus restů už jen na PC.
Jsem celkem rád, že něco vychází právě i na PC, pořád je to alespoň nějaká příležitost se na tenhle subžánr podívat, byť Elminage Gothic mi přijde spíše jako klon Wizardry

O nějakém obecném přehledu si však mohu nechat zdát, na to už je opravdu moc pozdě - povrchní znalost opravdu není tím, co bych hledal.
Ještě dnes občas lituju, že se nemůžu zapojit do diskuze kolem určitých her/sérií, ale to už je holt úděl. Jednak si za to mohu sám tím, že jsem se léta točil kolem několika málo her (RPG) a pak to byla i určitá neochota otáčet se zpět. Dneska bych to asi udělal jinak, ale i to by mělo svá negativa

Bez M&M a webu bych se nikdy nedostal k řadě jiných dovedností, které bych dnes taky za nic nevyměnil

U jRPG mě ponejvíce štvalo/štve, když se zařadí do kontextu her, které znám, protože obvykle nemohu posoudit, jestli dotyčný jen kecá, nebo tomu mám opravdu věnovat pozornost. Co si budeme povídat, zájem o jRPG byl u nás minoritní, resp. těch lidí, co se mu věnovalo a diskutovali o nich, bylo poskrovnu. Než Dave třeba "zblbl", tak je striktně odmítal, zatímco Ringo býval nadšeným "konvertitou", který je svého času dost razantně propagoval. Sem tam se někdo přidal, ale tyhle hlasy rychle zanikaly. Možná to bylo špatně, ale doba byla holt taková a despekt ke konzolím byl dost rozšířený.
Čas je neúprosný, ale zase si říkám, že je lepší do her proniknout mnohem hlouběji, protože to pořád přináší silnější zážitek, než se dneska snažit něco za každou cenu dohánět. Taky bych mohl sedět s návodem nebo cluebookem na klíně, ale tomu neříkám hraní. Jak už jsem mnohokrát psal, dneska bych si za ten návod k Baldur's Gate nakopal do zadku

Vlastně si zpětně říkám, proč jsem sám vůbec návody tvořil, možná jsem stejně tak zkazil zážitek někomu jinému. Jenomže to jsou věci, které člověk tenkrát moc neřešil, obzvláště když jsem se sám teprve učil k žánru RPG přistupovat. Dneska už je to jedno, kdo staré hry hraje, ten proto má zcela jistě hlubší důvod a umí si poradit sám

Kdo to bere jen jako sondu do starých časů, tomu je to ponejvíce jedno.
Richmond: tak tohle byl důvod pro managování dvou družin. Mě to nebylo předtím u jedničky moc jasné, k čemu to jako má být.