Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:45:28
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279723 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #300 kdy: Listopad 04, 2016, 20:36:23 »

USB čtečku 3,5 mám taky, funguje 100% jen na WinXP ... :D Plánuju dokoupit ještě zásobu klasických FDD mechanik, abych měl jistotu. V tomhle mě nemile překvapilo zjištění, že FDD řadič nikoho nenapadlo implementovat na PCI kartu, podobně jako u IDE, serial nebo SATA.

Jinak to hraní na venkově mimo net bych taky bral a k tomu samozřejmě kupu času, abych si některých řešení hádanek opravdu užil. Ta všudypřítomnost internetu některé momenty hodně zabíjí, protože se tomu těžko odolává.

Spíš si ale myslím, že na venkově bych seděl u ohníčku, opékal si cosi masitého a v chatě pod lampičkou si četl kovbojky a Verneovky :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #301 kdy: Listopad 05, 2016, 09:19:53 »

Fakt?! Se picnu :) Já to ještě nerozbalil, čekám až to bude potřeba. Ach jo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #302 kdy: Listopad 05, 2016, 11:46:29 »

Jestli máš tu od connecIT, tak nejspíše ano :) Zpočátku mi to pár disket přečetlo, ale docela náhodně, až se nakonec přestala hlásit zcela. Hodil jsem jí do šuplíku a holt se smířil s tím, že asi odešla. Pak jsem jí jednou náhodně připojil k notebooku s WinXP a fungovala úplně nádherně. V tý čtečce bude nějaká chyba v použitém čipu a pravděpodobně to nechce s novějšími Windows moc komunikovat, protože na Win 8.1 jsem měl taky smůlu. Možná už budeš mít novější verzi, která už půjde bez problémů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #303 kdy: Listopad 05, 2016, 12:48:10 »

Tak jsi mě donutil to vyzkoušet. Mám tu od connectIT, píšou, že je to kompatibilní s až s Win 8. Tak jsem připojil, vzal krabici Dragon Wars, vsunul disketu a v Total Commander obsah diskety zkopíroval na HDD. WOW!! :) Další pokusy dělat nebudu ať žiju v domněnní, že vše funguje :)
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #304 kdy: Listopad 06, 2016, 15:26:17 »

No ohledně cen her, tak často jsou o dost levnější koupený krabicovky, ze kterejch jenom zadáš klíč do steamu, než ceny na něm. To mi hlava nebere. Steam jsem celkem měl rád, než přišli s $=€ a arogantním vymlouváním, od tý doby jen slevy a klíče od jinud, šmejdi nenažraný.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #305 kdy: Listopad 07, 2016, 20:38:37 »

GOG se naštěstí vrátil k balancování dolar/euro, takže už to není vysloveně 1:1. Do určité částky to ještě jde, holt si člověk řekne, jsou to mizerné 2 koruny za každé euro. Naštěstí nakupuju na Steam jen poskrovnu.

Mě spíš opravdu začíná děsit ta "móda" svazovat krabicovky s nějakým účtem. Výrazně to devalvuje hodnotu takového kousku. Zrovna jsem narazil na sběratelku Samorost 3 a člověk u toho neví, jestli ten Steam klíč je jen bonus, nebo je to nutnost. Ne že bych tedy zrovna tuhle hru měl v plánu kupovat :)

Problém vidím ve dvou věcech. Za prvé je to závislost na existenci příslušné služby a za druhé je problém při případném odprodeji. Vůbec si nedělám iluze o tom, že za nějakých 20 let půjde něco z toho aktivovat. Situace bude podobná, jako je tomu dnes v případě disket. Při troše štěstí se hra objeví ve službě podobné GOG. Ono mě to vlastně už dnes nutí, abych si koupil krabicovku se Steam klíčem a potom ještě digitálku na GOG, abych se Steamu vyhnul. Transfer her bohužel funguje jen u některých titulů.

Další děsivou věcí je současná móda v nasazování ochrany Denuovo. Před chvilkou jsem se zrovna dočetl, že bude chránit další hru ze stáje Bethesdy. Díky tomu se dá předpokládat, že bude chránit i TES VI. Nebýt Skyrimu, tak bych do Steamu opravdu nikdy nešel, ale tohle už bude šílenost na druhou. U DA:I jsem se to snažil ještě zkousnout, ale ta tolerance pomalu ubývá. Čím poctivější se člověk snaží být, tím je to vlastně horší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #306 kdy: Listopad 08, 2016, 17:00:31 »

Myslím, že tydle ochrany a svázání s účtem, má ale opačný efekt, než by měl mít. Tedy místo toho, aby lidé kupovali víc, je kupují míň. Ono na konzolích takové svázání s účtem není, tedy člověk si může koupit hru, hrát jí, pak jí prodat v bazaru a koupit jinou, pokud už jí nehodlá hrát. Když to chtěl MS zavést u X one, vypadalo to, že tu jejich konzoli už nikdy nikdo nekoupí. Potom logicky se her na konzole kupuje víc (vzhledem k jejich ochraně), nicméně logicky také ty zisky jsou menší, než by mohli být. NA PC to člověka defakto přímo nutí, aby použil crack a když už jej má použít, nabízí se otázka, proč to kupovat, když ani nevím, jestli mě to bude bavit. Dema se nedělají, hry aby si je člověk mohl zkusit, se musí aktivovat, tedy spojit s účtem a jsou tedy již víceméně neprodejné, mají ochrany, které otravují akorát toho, kdo si to koupil, přitom běžně na warezu lze hru stáhnout dřív, než oficiálně výjde a to i s crackem. V podstatě z toho vychází, že člověk musí být pořádnej debil, aby si tu hru koupil. Také se mu lidé, co pirátí okamžitě vysmějí, že je debil. Právem. A takové ty argumenty, že si hru nejprve stahnu, zahraji a vyzkouším a pak teprve případně koupím, jsou také dost liché. On je rozdíl koupit hru hned v době vydání za plnou cenu, nebo za rok, kde nestojí ani desetinu. Pokud by měla být kupní síla (tedy počet prodaných kusů) jakože nějakou ukázkou toho, jak je hra oblíbená či dobrá. (jakože to není ani omylem). Že by z toho člověk mohl třeba poznat, jestli je ta hra vůbec třeba dodělaná (jakože se běžně prodávají alfaverze), když si jí koupilo tolik lidí a podobně. V dnenšní době ale prodej a prodejní čísla prostě neříkají vůbec nic, ačkoliv vydavatelé se jimi často rádi chlubí, jak prodali x milionů kopií. Jenže už neříkají, kolik lidí z toho xmilionů, bylo naštvaných, či zklamaných.

Přitom paradoxně naopak v době digitální, kdy není problém stahnout jakoukoliv hru na steamu, by přece neměl být problém, aby 1 hra měla i několik verzí dém a podobně. Je tedy ale zase fakt, že steam nedávno zavedl možnost hru vrátit, pokud se hráči nelíbí (jen ale v omezené době). Což je jakože pozitivní krok, za předpokladu, že ta hra není vázána ještě na nějaký učet jiný.

Ať je to jak chce, pokud si člověk koupí nějakou hru na "DVD" v krabici, měl by si k této verzi stahnout i crack, dokud je to aktuální a dá se sehnat. Protože později už jej nesežene, patche se stahnout samostatně nedají a později je taky nesežene a pokud by tu hru chtěl hrát i třeba za 10let a chtěl mít jistotu, že jí rozjede, pak mu nic jiného nezbývá.
« Poslední změna: Listopad 08, 2016, 17:04:06 od Milhaus »
IP zaznamenána

flash

• Starší člen
« Odpověď #307 kdy: Listopad 09, 2016, 22:10:28 »

Bohuzel u konzoli svazani z uctem je taky pokud se jedna o digitalni kopii a ze na konzolich digitalni prodej jede stejne  ve velkem jako na PC nepochybuj. Navic kazda druha hra pro konzole ktera se prodava v krabicce obsahuje nejaky stazitelny obsah, u dalsich her je treba cast hry pouze ke stazeni, obrovske day one patche, GOTY edice maji vetsinou vsechen dodatecny obsah ke stazeni a na disku nejsou, takze pripadni zajemci o bazarovy kousek byvaji dost casto o neco ochuzeni, kody ke stazeni dodatku jsou pouzite takze jim kolikrat stejne nezbyde nic jineho nez si tu hru koupit novou. Osobne si myslim ze ta vize MS o svazani krabicovky s uzivatelem z casti uz funguje, a v pristi generaci konzoli to bude uplne to same jako u PC, jen s tim rozdilem ze uz nikdo protestovat nebude. dalsi vec je, ze dnes tak popularni multiplayer ci coop je dnes hlavne formou online sluzby, a za tu se na konzolich plati, na rozdil od steamu ktery je zdarma, zatim. Ono to na tech konzolich taky dvakrat ruzove neni:)

U krabicovek pro steam je potreba byt online pokud ji nekdo chce znovu instalovat, takze pokud ma nekdo krabicovku pro steam, ma crack tak mu to je jaksi na nic, protoze ji z toho disku nenainstaluje. takze jedina cesta je udelat si zalohu uz naistalovane hry a k ni ten crack. ja si ymlsim ze za masove rozsireni digitalnich nesmyslu si hraci muzou sami, prijali steam takrikajic za sluzbu kterou chteji (protoze se tam muzou druzit, citi se ve stredu deni, maji tam socialni zazemi, nepovazuji se tak za vlky samotare, maji tam spoustu pratel a vlastne socialne ziji, coz je presny opak toho co byli hraci kdysi, a za coz byli oznacovani spolecnosti jako podivini. Steam je takzvane spolecensky prijatelny.) a to ze to cele v budoucnu muze odejit tak rychle jak to prislo nikoho zrejme netrapi. jeste se pamatuju jak byli hry na disketach a CD-ROM, tenkrat nam nejakej distributor nabizel baldurs gate na DVD za par korun, s oduvodnenim ze je to tak levne proto ze DVD medium nikoho nezajima a nikdo ho nechce..nikdo tenkrat neveril ze se muze byt neco lepsiho nez diskety a bozska 650mb cedecka...uplne stejne dneska nikdo neveri ze by mohlo prijit neco jineho nez Steam.

Doba holt pokrocila, a digitalni vek uz nikdo nezazstavi, a co prijde dal. Mozna si za par let clovek koupi hru, prijde mu mail o cem byla a slecna z EA mu prijede udelat dobre aby hrac mel ten zazitek:)
« Poslední změna: Listopad 09, 2016, 22:36:21 od flash »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #308 kdy: Listopad 10, 2016, 11:01:29 »

Stále je to ale na konzolích lepší, než na PC.

A já nemyslím, že steam získal popularitu tím, co píšeš. To všechno přišlo až později, kdy už steam populární byl a naopak ztrácel kvůli tomu, že i jiní vydavatelé začali dělat podobné služby. V tu dobu musel steam přijít s něčím "novým" a tak vymyslel věci, které jsem doteď nepochopil a netuším, k čemu jsou. Pořád mi to píše, že dostávám nějaké kartičky, je tam nějaká asi hodnost, ale nevím, za co se získává a celkově netuším, k čemu to jako celek je a ani mě to nezajímá. Přátelé tam původně byli kvůli hraní online, protože steam přece jen původně vznikl jako platforma pro vydávání her zejména od Valve, což byly online hry. Ale lidé, kteří tam hráli singleplayer hry (když to o to rozšířili), přátelé nepoužívali. To vše se změnilo až o dost později. Já je třeba nepoužívám do dnes.

U DVD je to trošku o něčem jiném. Myslím, že tam byl spíše problém s dostupností mechanik, protože jednu dobu tu nikdo mechaniky neměl a všichni fungovali na cdromkách. V zahraničí již byly dvd čtečky normální, u nás se teprve začčali šířit CD vypalovačky. Proto nebyl zas takový zájem o hry na DVD. Steam měl ostatně na počátku podobný problém. Tedy v dostupnosti. Ne každý u nás měl internet a ne každý dostatečně dobrý, aby mohl stahovat hry přímo online. Časem se to zlepšilo, ale nyní to jde zase dolů, tedy dostupnost se zase zhoršuje, protože hry, které vychází, jsou nehorázně velké a tak je zase hodně lidí, kteří na to nemají dostatečný internet. Ono přece jen stahovat 40-100GB hru je docela mazec. Ale to se zase nejspíše srovná.

Budoucnost her je asi opravdu v tom streamu. Tedy doma budeš mít jen zobrazovadlo, připojené na net, tím se připojíš na nějaký výkonný server a ten ti tu hru bude počítat a posílat v reálném čase. Momentálně je opět problém s rychlostí internetu a tedy je to opět pro mnoho lidí nedostupné, jako tomu bylo u těch DVD a steamu na začátku, ale to se časem změní. Defakto tak od té chvíle již nebudeš vlastnit vůbec nic, ani hry jako takové, natož pak DVDčka nebo fyzická média. Ono ale už v dnešní době ze své podstaty nejsi vlastník, když si koupíš hru. Pouze sis jí licencoval na nějaké konkrétní používání. Jakmile se začnou hry jen streamovat, tak nebudeš můct už vůbec nic. Pokud mají nyní hráči pocit nějakého snad omezení, tak to bude nic, proti tomu.

Ale je to logický krok. Pro vydavatele to bude znamenat praktickou likvidaci pirátství a budou mít 100% kontrolu nad tím, co hráč dělá, jak hraje, kdy hraje, co hraje, kdykoliv jej budou moci odstavit atd. A uživatel to rád přijme a bude šťastný, protože si nebude muset kupovat hardware, nebude muset nic instalovat, nic řešit. V současnosti se připisují tyto výhody konzolím. Tedy že nemusíš nic instalovat, vždycky to skvěle "funguje" a že stačí mít jen krabičku za 10 tisíc, kterou jednou za "10 let" vyměníš. Jakmile bude krabička za 2 tisíce navždy, případně to bude rovnou integrováno do TV, bude to ještě lepší.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #309 kdy: Listopad 10, 2016, 15:18:21 »

Na ceny DVD mechanik si taky dobře vzpomínám, tenkrát jsem si tím chtěl doplnit svojí CD-RW, ale nástup formátu DVD byl u her docela pomalý. Než se to stalo standardem, tak už byly k mání za levno DVD-RW.

S internetem je to u nás pořád různé a velikost současných instalaček tomu nasazuje korunu. Mám jedinou kliku v tom, že žiju ve městě, kde máme opravdu schopné providery. Ale lhostejné mi to není i tak. Zase jsme tam, kde na začátku milénia. Vývojáři mají pocit, že výkoný hardware a rychlé připojení snadno vyřeší jejich šlendrián s optimalizací a spol.

Pokud jde o to online hraní, poslední dobou mi přijde, že zase začíná příbývat sólistů. Bylo to vidět i v Neverwinteru, kde se prostě v klasickém MMO prostředí pohybují hráči, co to hrajou čistě single a ti kolem je nějak nezajímají. Přesto třeba prvek vylepšené kooperace má být hlavním tahákem Divinity OS 2. Já nevím, mě by absolutně nebavilo čekat na spoluhráče a tvořit si s ním kalendář kdy budeme hrát. Nemám zájem se ničím omezovat. Někteří vývojáři už si to zase začínají uvědomovat. Nehledě na to, že v tom online prostředí je ohromná konkurence.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #310 kdy: Listopad 10, 2016, 21:59:00 »

Mě osobně online hry nikdy nelákaly a nikdy jsem je nehrál. Bavilo mě hrát po síti s kamošem/kamošema, to jo, ale to je jiné.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #311 kdy: Listopad 10, 2016, 22:40:47 »

Ono je to složité na vysvětlení, tohle je prostě věc, která je hodně individuální. Mě MMO do určité míry naplňují, ale to jen proto, že v tom hledám něco, co už dávno skončilo. Jenomže ono se to navenek tváří obojace, takže to umí oslovit obě strany. V tomhle je to zrádné a proto v tom tu minulost hledám. Realita pak opravdu hodně závisí na tom, jak to koho osloví. Pro mě je to passé, ale já už jsem zástupcem menšiny, můj pohled na věc má spíše historickou souvislost.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #312 kdy: Listopad 11, 2016, 00:29:56 »

Tak u mě to taky souvisí s minulostí. Vždycky jsem hrál solo hry, vždy svým stylem, svým tempem, vždy mě zajímal příběh té hry, úkoly v ní a vždy jsem hledal "nejlepší cestu" hrou :D. (prostě rlůzné finty, jak jí obejít, získat výhody, lepší zbraně, zkušenosti a podobně, abych si hru co nejvíce při tom postupu ulehčil :), aniž bych ale podváděl v podobě třeba bugů nebo cheatů). Když jsem jí našel, začal jsem hledat tu nejhorší (nejtěžší), pokud mě tedy ta hra bavila. Ale nic z toho podlě mě ty online hry nenabízí. Ani nemohou, když je to závislé na mnoha hráčích a ne jen na mně. V tomhle se člověk rozvíjí, když je mladý a záleží natom, na čem "vyrostl". Jako starý už to jen udržuje, nebo toho nechá úplně, pokud ho to nebaví.

Co je trochu děsivé, že tydle věci z těchto masových online her cpou do her pro jednoho hráče a to stále více a více, v různých formách. Počínaje systémy, jako je třeba výroba, přes rozvoj hrdiny, který je podle šablony až po opravdu to, co hodlají udělat Divinity OS 2, kde si moc neumím představit, že by to mohlo fungovat. Přinejmenším mě asi nebude bavit nejprve sejmout spoluhráče, protože hrozná sranda a pak s ním pokračovat v hlavním ději, protože jinak to nejde.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #313 kdy: Listopad 24, 2016, 11:28:52 »

Tvůrce Skyrimu: Lidé nejlepší předměty nepoužívají. Nevíme, co s tím ... teda, řekl bych, že tomuhle by se Todd Howard vůbec neměl divit ;) Nehledě na to, že zrovna Skyrim není nijak extra obtížná hra :D Tohle je přeci naprostá samozřejmost, každý čeká na finální bossfight a chce si do něj ušetřit, co jde. Zlehčit si souboj, který je už tak lehký, mi přijde naprosto uhozené.

Ale pokud jde o ten design, problém je, že ve hrách jako je Skyrim není nováčkovi dlouho jasné, že ta lahvička sice obsahuje ultimátní lektvar, ale ten lektvar rozhodně není nějaká raritka. Před dalším významným soubojem ho najde znovu apod. Popř. musí být jasné, že ten lektvar, nebo obecně daná věc, má jenom to jedno konkrétní využití.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #314 kdy: Listopad 24, 2016, 13:15:25 »

Mám pocit, že ti už neví, co by řešili a jak na sebe upozornili. Pokud začnou dávat do hry i pomůcky, které hráči budou oznamovat, kdy má co použít, jakože to je asi jediné řešení, které tyto lidi může napadnout, pak potěš.

Přitom řešení by bylo relativně snadné, udělat obtížnost tak, aby to hráč prostě použít musel a naopak tydle vzácné předměty vyhledával, aby se vůbec někam hnul. Ale to není IN a tak to řeší.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 89