Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:54:15
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279776 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #240 kdy: Květen 30, 2016, 13:38:46 »

Za Morrowind by měli platit oni mě.
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #241 kdy: Květen 30, 2016, 22:21:08 »

Neser bohy :D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #242 kdy: Květen 31, 2016, 06:42:36 »

Ty věříš v nějaký skupiny bohů? Zajímavé.
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #243 kdy: Květen 31, 2016, 09:08:12 »

Tak určitě, špatně si to vyhodnotila, všechny možnosti.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #244 kdy: Červen 25, 2016, 13:01:40 »

Dneska jsem se nějakou náhodou začetl do témat ohledně propagované výše FPS (frames per second) u her a docela se podivil nad tím, jak účelově se s některými informacemi zachází a nakolik bývají "zastánci" 30 FPS locku automaticky dehonestováni.

O tom, že je rozdíl mezi 30 a 60 FPS znát, nemůže být pochyb, ale samozřejmě dost záleží na tom, za jakých podmínek to sledujeme. Ono se to dá někdy umně zamaskovat. Musím přiznat, že po těch letech hraní "pomalejších" titulů jsem se dost adaptoval, navíc ani nedisponuju zrovna skvělým výpočetním výkonem, takže je to částečně z donucení.

Nicméně ono v těhle diskusích asi ani tak nejde o to, co je lepší, ale primárně to cílí na technologickou zaostalost současných konzolí, kterým se dnešní herní tvorba dost podřizuje. V tomhle už nějak nemám přehled, zatím mi vždy přišlo, že PC porty her mají volbu? Protože ty výtky směřují převážně z tábora PCčkářů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #245 kdy: Červen 25, 2016, 20:21:50 »

tak ono umělý 30fps lock je prasárna a je to zbytečnost. Zvláště pak v době, kdy se do popředí dostávají i lepší monitory s vysokým rozlišením a vysokou obnovovací frekvencí, kdy se řeší g-sync, free-sync, která nahrazují nesmyslné v-sync atd.

Myslím, že by hry měly být dělány tak, aby využily maximum HW. Tedy má-li někdo nadupané dělo, měl by si hru můct nastavit tak, aby se pohybovala okolo 40-60 fps na max (s lepším monitorem možná i víc) a tím těžit z lepších latencí, reakcí hry a přitom i kvality samotné grafiky a zobrazení atd. Má-li někdo horší monitor (bez free-sync, g-sync atd a s malou frekvencí) a nadupaný PC, takže by se mu FPS pohybovalo zbytečně vysoko a on by musel zapnou v-sync, pak by tam mohl být nastavtitelný limit FPS, neboť nastavení grafiky by i na ultra max by nebylo tak náročné (pokud by ultramax mělo stíhat i na stejných PC s lepšími monitory).

Pokud má někdo PC slabší a vysoké nastavení mu PC nestihá, měl by snížit detaily a nastavení grafiky tak, aby se pohyboval alespoň na 30FPS v průměru.

Jenže zde hrají právě roli ony konzole, které to nezvládají a hry se dělají primárně pro ně, podle toho pak vypadají porty pro PC, které jsou graficky stejně ošklivé, jako na konzolích (jen je to mnohem víc vidět na monitorech, na které se člověk dívá zblízka, mají mnohem méně nastavení grafiky) a které jsou navíc často špatně převedeny a optimalizovány, takže ačkoliv jsou stejně ošklivé, jsou mnohem víc náročné a tedy nestihají ani 30 fps na strojích, kde by měly s přehledem s tím nastavením a grafickými detajly fungovat na 120fps.

Osobně tedy pro možnost locku na 30, 60 fps jsem, nicméně s tím, že je dobrovolné a každý hráč si jej může zapnout sám pokud chce. Ideální v položkách min FPS - max FPS. Nicméně v drtivé většině případů na drtivé většině PC u většiny současných her by to momentálně nemělo být potřebné, protože by měly mít tolik nastavení, aby v nejvyšších možných nastaveních nejely na víc jak 60fps ani na těch nejnabušenějších strojích.

Mimochodem se na paškál naprosto nečekaně dostaly nové verze konzolí po cca 3 letech těch stávajících, jelikož se úplně překvapivě zjistilo, že ty stávající (které jsou určeny hmm na 10 let), nestihají. Tedy čekám, že na poli konzolí vznikne solidní chaos.
« Poslední změna: Červen 25, 2016, 20:28:32 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #246 kdy: Červen 28, 2016, 20:00:49 »

IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #247 kdy: Červen 28, 2016, 21:32:27 »

Jsem z toho úplně v šoku.  :o Nechápu, proč to tak šetřil a nenapsal to narvrdo, co si o tom myslí. Asi novinářská korektnost.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #248 kdy: Červen 28, 2016, 21:46:19 »

On je snílek ;) Pořád věří, že tenhle mix má šanci překvapit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #249 kdy: Červen 30, 2016, 23:06:16 »

Pro změnu menší obrat k technice ...

Včerejší noční jsem zaregistroval uvedení nových Radeonů 480, resp. jejich testování a přípravu obchodů na "cenovou" válku :) O těhle kartách vím už nějakou dobu a docela mě nadchla papírová specifikace plus předběžné zmínky o ceně okolo 6000 Kč. Svým způsobem poměrně solidní důvod pro upgrade, jenomže realita zatím nevypadá tak růžově.

Ač se jedná o novinku, karta se jen dotahuje na dva roky starou kartu od Nvidie (GF 970) a dokonce má konkurenci i ve vlastních řadách (Radeon 390X), která začíná cenově padat. Zaváděcí cena referenčních modelů 480 totiž přesahuje hranici 7500 Kč, takže malý cenový rozdíl mezi jím a Radeonem 390X se dá připočítat na vrub vyššího výkonu právě toho 390X.

Docela mě to zvyklalo, protože pro mě se přechod vyplatí bez ohledu na volbu, ale váhám, zda-li sáhnout po novince, nebo vzít nakonec Radeon 390X. Pokud by ta cena klesla ještě zřetelněji, pak by asi bylo po dilematu.

Přeci jen už musím pomalu uvažovat nad kompletním upgrade PC, ale zase bych se měl držet při zemi, protože nejnáročnější hrou je u mě jen Zaklínač 3 :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #250 kdy: Červenec 01, 2016, 10:36:40 »

Počkal bych na 1060, která by měla také brzy vyjít a která by mohla teoreticky s cenami zatočit. Ono obecně po vydání jsou ty ceny hodně vysoké, mnohem vyšší, než doporučuje výrobce a to i zde už výrobce doporučuje cenu hodně vysokou. Podobně to bude i u té nVidie. Karty střední třídy, které dřív stávaly 5-6000, nyní budou stát 8-9 tisíc.

To umělé zvednutí cen je ale všude. Karty nižšího highendu, které dřív stávali do 8ticíc, nyní stojí 14tisíc. No a karty nevýkonnější, které dřív stávaly do 10tisíc, nyní stojí 20tisíc. V současnosti kupovat grafickou kartu není dobrá investice :), ale lepší už to asi nebude.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #251 kdy: Červenec 01, 2016, 11:51:30 »

Zvažoval jsem i 1060 a určitě počkám. Ceny mě jinak nemile překvapily, nějak už to nesleduju, takže v tom nemám prakticky žádný přehled. Asi jsem neměl tenkrát váhat, když si upgradoval u sebe, to mě vycházelo na nějaké 4000 Kč a vystačil bych si. Teď už si prostě říkám, že když tu ta možnost je, tak bych měl sáhnout po novějším mainstreamu, jenomže to pod 6000 Kč neleze :) I ten Radeon 380X je drahý a přitom 480 ho překonává. Je tedy fakt, že mám i dost velké dilema, jestli po letech zas nejít do Nvidie. Holt se nechám překvapit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #252 kdy: Červenec 20, 2016, 09:42:17 »

A je to tady, GF 1060 je venku a celá situace je ještě zajímavější.

AMD má stále jen referenční modely, kdežto NVidie dost masivně vyrazila na trh s nereferencemi a ty nejlevnější modely, které už bohužel nejsou skladem :D, zaútočily přesně na tu cenovou hranici, kterou na počátku slibovalo AMD. Výkonově je to přesně tam, kde jsem čekal, tedy hrubý výkon je na straně GeForce, byť oproti Radeonu nic tragického. Těch pár inovací u Radeonu teď hrubě pošlapává právě dostupnost jen referenčních karet. Dá se proto očekávat, že nereference Radeonů budou ještě dražší. Teď je otázkou, zda-li si výrobci AMD karet může dovolit jít s cenou dolů, protože jak je u GeForců vidět, ta rezerva tu je. Přitom se čekalo, že GeForce budou dražší :)

Pro mě už to asi vítěze má a po letech se k NVidii vrátím. Podle mě se jim povedl husarský kousek. U Radeonu by mě asi přesvědčilo jen to, kdyby se v dobré nereferenci dostal s cenovkou pod 8000 Kč. Jenomže jak jsem již psal, tam můžou ve finále spadnout cenou i lepší kousky GeForce. V době, kdy se bude tvořit pro Vulkan, nebo nastane masivní vývoj DX12 her, uběhne zase dost let na další změnu, takže to pro Radeon taky moc nehraje.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #253 kdy: Červenec 20, 2016, 09:56:01 »

Bych s nákupem počkal, až budou ty karty na trhu běžně dostupné. Ono se ty ceny určitě srovnají podle výkonu, tedy ty karty budou jak cenově, tak výkonově seřazené. Ale hlavně musí být dostupné. Nyní zatím není vhodný čas na nákup.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #254 kdy: Červenec 20, 2016, 21:06:06 »

Ještě mě čeká STK a podobné legrácky, takže v nejbližších týdnech nákup neplánuju :) Nicméně rozhodnuto už asi opravdu mám. Nižší cena by určitě bodla, ale u Radeonů snížení moc nevěřím, byť to může nakonec překvapit stejně, jako úvod 1060.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 89