Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:14:47
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279303 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #45 kdy: Říjen 21, 2015, 23:55:49 »

Samozřejmě a o toto tu jde, že se pojem datadisk přenesl na samotný obsah, což právě podle mě správně není. Když vemu ten tvůj příklad a vydám ten hodinový obsah s minimem změn jen na DVD, těžko tomu budeš říkat DLC.

Je to přesně jak píšeš - nový obsah do hry. CD Projekt přesně zacílil, protože bylo jasné, co udělá, když se Srdce z kamene bude prezentovat jako datadisk. Problém je opravdu v tom, že pojem DLC je synonymem pro ty prkotiny.
IP zaznamenána
This is the end ...

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #46 kdy: Říjen 22, 2015, 00:07:12 »

Přesně tak, to mi bylo hnedka jasné že CD projekt to pojmenoval datadisk naschvál.
Nehrál jsem ho a ani to neplánuji, takže nemůžu posoudit jestli to datadisk z mého pohledu opravdu je.
Nicméně ať je to cokoliv, na stádo oveček to udělalo určitě dojem :D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Říjen 22, 2015, 01:45:24 »

Právě, mě strašně překvapilo, jaký to mělo efekt.

Ta snaha odlišit se je tu už delší dobu, kdy se začalo těmhle DLC říkat příběhová (obsahová). CD Projekt si k tomu přisadil, že sice vydá dvě velká DLC, ale nebudou to DLC, budou to vlastně datadisky. A opřelo se to zrovna o rozsah.

Zajímavé na tom třeba je, že taková DLC ke Skyrimu se normálně prezentují jako DLC, Bethesda s tím nemá žádný problém, přitom zrovna Dragonborn se dá krásně připodobnit k datadisku Bloodmoon u Morrowindu. Nebýt asi toho, že jako DLC může vycházet libovolný obsah, bral bych ho nejspíše jako synonymum pro datadisk v e-podobě. Svým způsobem mi přijde nešťastné, že si DLC musí vypomáhat asociacemi. Podle mě se to časem nakonec vžije, stejně jako se datadisk začal chápat spíše po té obsahové stránce.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #48 kdy: Říjen 22, 2015, 07:12:09 »

No v dnešní době digitální distribuce je ale víceméně vše DLC (tedy Downloadable content). Musím říct, že si z minulosti moc DLC nepamatuji, protože jsem neměl zas tak rychlý net, abych mohl něco stahovat (přece jen to telefonní připojení byl docela opruz). Ale protože se distribuuje prakticky vše přes net, je to třeba asi to nějak odlišovat, tedy základní hra, datadisk (datadisk může být i samostatný - samostatně spustitelný) a pak DLC (tedy levnější a menší). Třeba zaklínač 3 má datadisky i DLC. (takové ty věci, co jsou zdarma a přidávají třeba úkol, nebo zbraň atd). Vznikl v tom tak časem docela solidní chaos a bordel, někdo to nazývá všechno DLC, někdo zase všechno datadisk, ve finále je to stejně jedno, protože všechny tyto věci jsou v dnešní době jen ždímačka na prachy. Zejména pak ta DLC si tím získala onu špatnou pověst.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #49 kdy: Říjen 22, 2015, 08:13:04 »

Já mám k DLC dost vyhraněný postoj a zařekl jsem se, že nikdy žádné DLC nekoupím, což ale zase není žádný problém dodržet :) Když si vezmu zpětně své nejoblíbenejší cRPG, tak vlastně snad pouze Ultima 7 měla datadisky (přičemž jeden z nich je snad větší než samotná původní hra). Jinak vše ostatní komplet hry, kde není třeba nic "rozšiřovat" datdiskem či DLC. Celkem chápu datadisky u strategií, kde se přidají nové kampaně, ale u cRPG mi to přijde "divné" :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #50 kdy: Říjen 22, 2015, 08:28:18 »

Ani nevím, kdy se pojem DLC jako takový objevil. První podobný počin mám spojený zrovna s Black Isle a addonem Trials of Luremaster (ToL). Tenhle přídavek se distribuoval z počátku jen digitálně. Někdo DLC dokonce zmiňuje v souvislosti se sérií Heroes Chronicles, kde se na konci objevily dvě kampaně čistě v digitální podobě. Takže za mě zhruba začátek milénia, ale spjaté to bude asi až s digitálními distribucemi vůbec.

Legrace je právě v tom, že se v té diskusi proti sobě postavily dva pojmy, které vlastně takhle porovnávat nelze. Pro mě je DLC čistě jen forma distribuce (o typu obsahu to neříká nic) a pokud proti tomu postavím datadisk, postavím ho tedy také na úroveň distribuce. A v tom je ta pointa. Přitom obráceně, pokud někdo napíše, že Srdce z kamene je DLC, které je po obsahové stránce rovno datadisku, tak samozřejmě vím, co má autor na mysli. Ale jak už jsem uvedl u ToL, ona ta snaha o škatulkování byla i dříve (addon vs datadisk).

Na pojem DLC je potřeba si zvykat, protože časem to opravdu přebije vše. Steam na to jde celkem fikaně, ten všemu říká univerzálně "rozšíření" :D

4Richmond: No, až ty se k nějakému DLC přiblížíš alespoň na dohled, tak už to bude prehistorický pojem :) U cRPG a teď mluvím jen o retro, mají DLC jen MMX a Lords of Xulima. Přičemž u MMX je to v podstatě datadisk (vidíte, už jste mě nakazili :) ) a u LoX je to přídavek Talisman of Golot, což přidává do hry jeden bonus. Pillars of Eternity to má tuším rovnou uvedené jako datadisk.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #51 kdy: Říjen 22, 2015, 08:41:55 »

Možná by se to dalo opravdu ještě odlišit podle toho, jestli daná věc vyjde i na DVD, jak si psal dřív. Tedy pokud ono rozšíření se dá koupit i v obchodě na samostatné placce, je to datadisk a je jedno, že to má současně i digitální distribuci. Pokud je to jen digitálně a na DVD to nikdy samostatně nevyjde, je to DLC. Pak by ty pojmy smyl jako takové dávaly, jen nevím, jestli datadisk k zaklínači 3 vyjde i na DVD. Ale oni to v CD projectu nějak odlišit museli, vzhledem k těm stahovatelným věcem zdarma po vydání, které nazývají DLC. Pokud by tak nazvali i to větší, pak by lidé držkovali, že to není zadarmo, když přece CD project razí teorii, že všechna DLC mají být zdarma.

Obávám se ale, že DLC je již zastaralá ždímačka na peníze, v dnešní době frčí mikrotrasankce, které jsou výrazně vydělenější :).

Zajímavé je, že v Heroes7, jsou všechny rasy ve hře a v uPlay vedeny jako DLC. (i když je má hráč už po zakoupení :) ).
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #52 kdy: Říjen 22, 2015, 13:52:24 »

4Richmond: No, až ty se k nějakému DLC přiblížíš alespoň na dohled, tak už to bude prehistorický pojem :)
Náhodou!!! Jakožto fanoušek historické strategie Europa Universalis, mám několik DLC k této hře, ačkoliv jsem je koupil v rámci nějaké slevy na Complete verzi se všemi DLC/datadisky (ony totiž v tomto případě ty DLC/datadisky zároveň slouží jako patche :).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: Říjen 23, 2015, 08:42:42 »

Jenom taková kuriozitka z listopadu 2004 ...

IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #54 kdy: Říjen 23, 2015, 09:44:00 »

hehe :) Poznámky moc pěkný, ale způsobe kreslení mapy tedy nevím :) čekal bych, že to budeš kreslit na čtverečkovanej papír, přeci jen tenhle point-to-point systém se na to moc nehodí. Ale rozhodně chválím snahu! :) V tom Excelu mi to přišlo asi snadnější, byť bez určitého kouzla ručně psaného textu. Papírů bys ale potřeboval fakt hodně, protože to je 52 lokací 16x16 a než jsem toto vše zanesl do buněk v Excelu, tak mi to celkem trvalo asi 7 měsíců, nic jiného jsem nehrál, nikdy v životě jsem jiné hře nedal tolik jako MM1 - ale odměna byla sladká! :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #55 kdy: Říjen 23, 2015, 10:11:10 »

Díky :) Ty máš výhodu v tom, že jsi s krokovacím dungeonem už přišel do styku, mě na začátku za boha nenapadlo, že by to šlo kreslit na čtverečkovaný papír :D Tak jsem si vymyslel systém bodů. No, možná mě to napadlo, jenomže já mám potřebu kolikrát moc myslet dopředu, takže mě určitě napadlo, jak určím, jestli se nacházím v rohu mapy, nebo uprostřed? Před nějakou dobou mě celkem mile překvapilo, že tenhle šmírák ještě pořád mám :D

Excel jsem zkoušel právě po tvém vzoru u Realms of Arkania, ale pro mě je to už nějak cizí technologie. Jak se člověk nevěnuje makrům, tak to není ono. Zkoušel jsem i Djův dungeon mapper, což mi celkem vyhovovalo, ale musel bych si ho upravit, protože z toho lezou mapy ve stylu LoG II. Raději bych nějakou kustomizaci.

Pro mě je ruční kreslení pořád základ, jenomže už pak nemám sílu to "přepisovat" do elektronické podoby. Opravdu obdivuju, že si tomu dokázal věnovat tolik času.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #56 kdy: Říjen 26, 2015, 15:13:07 »

Právě jsem se dočetl, že Fallout4 (který mě nechává naštěstí chladným), má opět vyjít v krabicové digitální-online distribuci. Tedy ač si člověk koupí krabici v obchodě, strčí do PC DVD, ze kterého hru začne instalovat, tak stejně pak bude muset většinu hry stahnout přes steam, na který se logicky tedy musí i registrovat a pak jej aktivně používat. Na DVD se vleze řekněme 9GB, hra bude mít nějakých 40GB, tedy zřejmě bude člověk ze steamu stahovat 31GB, což je dost.

Nejhorší ale na tom celém je ta vázanost na steam, jelikož jak známo, je to digitální internetová služba, které mají mnohdy životnost jepičí a člověk nikdy neví, jestli tu za rok za dva bude. Stačí pár změn na trhu a do 3 let zbankrotuje, pak bude celá tato hra i s DVD a krabičkou k ničemu. Což by tedy byla za všech okolností, vzhledem k tomu, že je nutná aktivace na steamu (ale to se dá ještě obejít crackem).

Tím se zase nabízí otázka, jak zde byla řeč o sběratelství krabiček k hrám, jestli to má vůbec nějaký smysl. Neumím si představit si koupit sběratelku řekněme za 3000 a pak dostat toto. (stejně jako v případě Heroes 7 v USA, kde nedostanou ani ten podtácek pod pivo a vše musí stahovat rovnou).

Mě osobně to zas tolik nevadí, pokud bych hru kupoval, tak bych jí stejně koupil v online edici, nicméně mi prostě není jasný smysl té verze krabicové.
IP zaznamenána

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #57 kdy: Říjen 26, 2015, 16:26:12 »

To já bych Fallout 4 klidně vyzkoušel, ale bez češtiny jim na to kašlu. Tak obrovská firma jako je Bethesda a nezaplatí češtinu, pro ně by to byla jenom kapka v moři.
Co se týče té digitální distribuce tak tohle mě vytáčí neskutečně, pokud si koupím nějakou hru předpokládám že bude hratelná a tedy i dohratelná v té první verzi a že tedy nebudu potřebovat patch a ani internet na to abych ji mohl hrát jako tomu bylo prostě dříve. Tenhle přístup se mi absolutně nelíbí a jak si již napsal, vrcholem je na disku je jen 9GB a zbytek ze steamu, to ti můžou rovnou zaslat email s cd klíčem a nazdar.
Celkově se mi přístup Bethesdy vůbec nelíbí, jenom rejžovat prachy, o nic víc jim nejde, asi tam mají hodně zástupců ředitele.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #58 kdy: Říjen 26, 2015, 16:45:11 »

Tak vznik češtiny asi závisí především na českém distributorovi, na tom, jaké má vztahy s globálním vydavatelem a jaké má argumenty pro její vznik. Svojí roli tam hraje bezesporu finanční hledisko. Ono se v dnešní době zřejmě nevyplatí dělat oficiální češtiny s nutností pak následné oficiální podpory, ale asi je levnější a jednoduší podporovat neoficiální češtiny, které výjdou až po vydání hry.

Co se týče patchů po vydání a toho, že je hra po vydání nehratelná, tam to je samozřejmě problém, ale ono tak tedy bylo i dřív, u některých her. Třeba gothic1 byl nehratelný, po vydání :). Stahnout si patch někde na stránkách autorů ale problém není. To bych ještě bral.

Problém je v té digitální distribuci a vtom, že se krabicové verze her váží přímo na digitální distribuci, ať už na steam, nebo na uPlay, nebo Orings, nebo na nějaký podobný malware. Vždy musí hru online aktivoat na svůj účet, vždy dojde k online ověření, čímž krabicová verze hry ztrácí smysl. Získává veškeré nevýhody digitální distribuce a současně si ponechává nevýhody krabicové distribuce.

Kdyby to fungovalo tak, že si člověk koupí krabici (třeba i s usb diskem), kde bude plnohodnotně nainstalovatelná hra bez jakékoliv další nutnosti aktivace či připojení na online služby s tím, že by majitel tuto kopii, pokud by chtěl, mohl do nějaké takové služby zaregistrovat a získat tak výhody digitální distribuce, bylo by to jiné a měl by výhody obojího. Takto má jen nevýhody obojího, ale výhody žádné a tím pádem už si rovnou může koupit ten klíč a mít tak jen výhody i nevýhody digitální distribuce.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #59 kdy: Říjen 26, 2015, 18:34:00 »

Já se sem jen vetřu a budu souhlasit s tim, že by v krabici měla bejt celá hra a měla by bejt hratelná bez neustálýho otravování toho jejich steamu nebo jeho alternativ. Nebudu to rozvádět, všichni tu vědí, jak jsem dopadla s Thiefem 4.

Líbilo by se mi, kdyby autory her napadlo sebrat patche  a DLCčka a vydat je v krabici jako "datadisk".

Jinak, Elemire, hezká mapka :-D. Pamatuju jak jsem jako malá dělala mapu na Fista dvojku. Byla to taková strašlivě dlouhá nudle slepená z několika čtvrtek :-D. Ale byla funkční :-D. Svou mapku na Icewind už jsem ukazovala... mapovala jsem i další hry, ale nic se nedochovalo. Každopádně mám při ruce papír, linky i čtverečky, a zapisuju a kreslim pořád :-D.

Edit: Kdysi jsem si udělala na čtverečkovanej papír krásnou mapu Morrowindu. I s popiskama pro teleport pomocí konzole :-D. Protože kdo by po tom velkym nudnym světě chodil pěšky. Taky mám krásnou tabulku pro alchemku. Vytištěnou barevně. Zbožňuju excel. Mám někde celý desky. Jak jsem na ně mohla zapomenout :-D.
« Poslední změna: Říjen 26, 2015, 18:40:26 od Yuyana »
IP zaznamenána
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 89