Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:24:45
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Adam23) - Morrowind  (Přečteno 12073 krát)

Adam23

• Pokročilý
(Adam23) - Morrowind
« kdy: Květen 01, 2015, 13:29:35 »

Tak jsem nakonec neodolal, koupil klíč na Morrowind, a na Steamu lehce namodoval do roku 2015. To úvodní téma!

Jelikož jsem přišel ze Skyrimu, tak jsem Nord (ale pošahanej, takže Atronach) a jde se na to :)

Teď to hodlám projít "celý" včetně datadisků, ten vlkodlačí jsem vůbec nehrál např.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Adam23) - Morrowind
« Odpověď #1 kdy: Květen 01, 2015, 14:05:08 »

Bloodmoon jsem hrál ještě chvilku paralelně s Dragonborne (Skyrim), ale nějak mi na notebooku blbne grafika, tak jsem to pak zapíchl :) Ale o modu už jsem taky přemýšlel, ten by tento problém mohl vyřešit. Na druhou stranu jsem před nedávnem rozehrál Arenu, takže času zatím dost :D

Většinou jsem hrál za nordy, ale naposledy tam mám snad bretonce. Kočičáci a ještěrky mě nikdy nelákali, domorodci jsou zas moc profláklí.

Tak hlavně držím palce :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #2 kdy: Květen 21, 2015, 17:52:59 »

Takže jsem na 11. levelu a 100 End. Teď už nemusím tolik řešit staty :) a můžu se vrnout napříč ostrovem.

Postřehy: grafika po zmodování dost pěkná, snaží se zachovat vanilla ráz, no samozřejmě jsou tam změny, ale ne nějak strašný. Souboje jsou stále stejně strašný :DD Což kvituju, monstra nelevelujou, "cheat" s atronachem a ancestral ghostem furt funguje :) Telvanni pořád stejně xenofobní, opravování brnění pořád nekřesťansky drahý, Creeper :), deník naho... jak všichni vědí, Cliff raceři útočí v hejnech jako za starejch časů.

Z vybavení: pod Vivecem jsem v nějaký Daedrický svatyni zabil maníka s Orčí zbrojí, takže gut. Používám povolaný kopí, což při nabodávání dává mega damage. Jo a někde v nějakym Ancestral hrobě jsem našel prsten s konst. effectem +10 Int a Wil, což je gut.

Teď se vydám na nekromanty, buď na sever do Vosu (nebo tak) nebo na jih do Nzu... nebo Nchu... :DD chcou to po mně Fighteří.

IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #3 kdy: Květen 21, 2016, 13:22:22 »

Teď koukám, že tenhle příspěvek postuju na den přesně po roce :)
Po dlooooouhým hyátu jsem se navrátil do Morrowindu, stejná postava. Odskočil jsem si splnit dějovou linii Mournholdu, tu jsem nikdy dřív nedokončil. A celkem zajímavý, několik opravdu HODNĚ tuhejch protivníků jako např. Gedna, pak ten šílenej wood elf :D
Takže bojovnící o dost tužší, ale odměny o dost vyšší a limity obchodníků brutálně vysoko. Ale asi to dává smysl, přece jen hlavní město je drahý. Takže je člověk zazobanej a může začít 'cheatovat' s enchantama, takže síla 177 díky spoďárům a košili... :D Ještě trochu a unesu i Sundera.

Teď jsem se navrátil i do hlavní linie na hlavním ostrově, momentálně čekám na Nibani a její analýzy proroctví...
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Květen 22, 2016, 10:48:33 »

Mourhould byl docela tuhý. Od něj nemám rád v TES skřety :) (podobně tuzí jsou pak skřeti v Bloodmoonu). Alchymie to sice pořešila, ale překvapilo to. Pamatuju si pak na nějakou střelkyni, od které jsem nakonec získal daedrický luk a docela prima byl ten bosmer v ebenové zbroji :D Naštěstí jsem od kolegy věděl, že ho nemám provokovat hned na poprvé.
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #5 kdy: Květen 22, 2016, 19:48:04 »

Právě jsem porazil v duelu Varuse Vantiniuse a jsem teď Knight of the Imperial Dragon :)
To mě tak nakoplo, ze jsem si vzpomněl jestli už pro mě má Nibani rozbor proroctví, no a měla, takže jsem se vrátil do Kogoruhnu a pěkně to tam pořešil. Následuje čtvrtá zkouška, něco s Azurou.
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #6 kdy: Červenec 30, 2016, 15:24:28 »

Takže po "dohrání" hlavního questu a Mournhold questu, plním pilně hlavni linii na Solstheimu. Ti skřeti na prasatech jsou opravdu tuzí, mam "vycheatovanou" postavu, tak jsem na ne naběhnul s daedrickou sekerou s +100 fire dmg, a ze jako je smetu. Než mi došlo, ze ty záseky mi nedělají oni, ale magic reflect, tak jsem málem umřel po par ranách :D. A to mam 500 života. Jinak příběh je celkem povedenej, potápět se za černým lachtanem, koho to napadlo? :)

edit: Tak jsem porazil i Hircina, dobrej filmeček s tím měsícem, co se změní v oko :)
Jo ten průchod bludištěm pod ledovcem byl dost hustej, s moji super výbavou a statistikama jsem stejně musel vypit asi 15 super zdravících elixíru!
Takže dohranej i Bloodmoon, teď už mi zbejvá jen prolízt všechny čtverečky v Morrowindu :)
« Poslední změna: Červenec 31, 2016, 17:26:26 od Adam23 »
IP zaznamenána

Leneisto

• Nováček
  • *
« Odpověď #7 kdy: Srpen 04, 2016, 12:28:21 »

Zúčastnil jsem jen dva a už hrál. To dává smysl hrát znovu?
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #8 kdy: Srpen 19, 2016, 20:20:56 »

Zapomněl jsem kolik je toho v Morrowindu :D Zjišťuju, že kromě Azuřiny hvězdy nemám žádnej artefakt, takže plním dadrický questy; ta helma s konst. effect je dost slušná. Sílu mám na 307 myslím, a víc už to asi nevyšroubuju (Alchymistický cheaty já nevedu).
To mě přivádí na myšlenku, že ten godlike pocit v pokročilý hře je z velký části způsobenej velkou silou a jejím vlivem na akrobacii a skoky, najednou můžete všude, jinak, lépe a rychleji :)
Ze všech guild a frakcí mám maximální rank u všech kromě zlodějů, Telvanni, Redoran a vampírů, vlkodlaků.
Ještě tak 7 levelů a mám i Luck na 110 :D ostatní už na 100, a to mi ještě dost možností k levelování zbývá.
Všechny čtverečky už mám podle všeho objevený, takže mě napadla taková myšlenka, otevřít wiki a zkusit projít všechny dungeony od Aa po Zz :) myslím že minimálně třetinu jsem nikdy nenavštívil.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Srpen 19, 2016, 21:44:51 »

Azuřina hvězda je v Morrowindu asi nejdostupnější, protože to víceméně leží v příběhové lince, ale když už tušíš o bonusech božstev, tak to jde tak nějak otipnout. Ostatně v hlavním questu máš ještě možnost získat prima meč od jednoho boha, jen se musíš na chvilku proměnit v chmatáka :) Běžně se to dá vynechat, protože mocného mága Telvanni by přeci jen normální hráč neokrádal :D Hircine je pak taky přímo v rámci questu.

Alchymie ti to hodně urychlí, ale o tom taky musíš vědět. Napoprvé jsem to rozehrál čistě, pak už je to klasika s alchymií. Je to obdobné tomu, když ve Skyrimu ignoruješ kovařinu. Nakonec na to stejně přijdeš :D Otázka je tedy jen v tom, kdy to ve hře nasadíš. Nevýhodou alchymie v Morrowindu je jen to, že ty lektvary můžeš boostovat, to jsem třeba nikdy nevyzkoušel. Přišlo mi to už dost ujeté.
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #10 kdy: Srpen 22, 2016, 14:46:23 »

Našel jsem na internetech video pokoušející se nádherně uchopit jedinečnost Morrowindu, a já se s ním ztotožňuju.

https://www.youtube.com/watch?v=jf0jiOpD-AQ

(Britská angličtina na pohodu.)
IP zaznamenána

Marien

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: Únor 04, 2021, 17:26:41 »

Zdravím vás, přátelé,
tak se po nějaké době opět vracím na staré dobré MM forum, kouknout co je nového. A když už jsem tady, tak bych vás rád nabudil na chystanou češtinu ke hře Morrowind. Ano, řeknete si, že čeština už existuje, a to od teamu Garaldy a pak aktualizovaná od Michala Zobce. Bohužel obě tyto češtiny trpěly mnoha problémy.
a) fungují jen s vanilou, dlc a oficiálními patchi, jenže ruku na srdce, komu se chce hrát vanila v nevyhovujícím rozlišení 1280*1024 a grafikou poplatné roku 2002
b) nepodporuje mody fanouškovské základny, která je větší než jakou má Oblivion nebo Skyrim! Tzn., že pokud přidáte nějaké vylepšení do hry, díky modu češtiny se hra stává nehratelnou.
c) díky nepovolení zásahu do exe souboru, ze strany Bethesdy, nebylo možno aplikovat diakritiku

Naštěstí si, ale spousta sympatických lidí uvědomovala, že Morrowind má stále obrovský herní potenciál, a že stačí jen velmi málo k tomu, aby si hra zasloužila nový kabát a nové možnosti. Což se nakonec i stalo a Morrowind 2020 je už úplně jiná hra. Díky kompletnímu přepracování, kdy došlo k přizpůsobení hry současným trendům (FHD rozlišení a vyšší; podpora nových grafik atd.), chytila hra druhý dech, a to zcela zaslouženě. Pro potřeby čitelnosti titulků a všeho psaného ve hře, vznikla potřeba tvorby nového fontu. Tento font již zohlednil různá národní prostředí, čímž se otevřela cesta k použití diakritiky, bez nutnosti zásahu do hlavního exe souboru. Této příležitosti se chopil jeden šikovný človíček a v lednu 2020 nastartoval projekt češtiny pro Morrowind, s diakritikou a funkční napříč verzemi a platformami. Takže nová čeština, která právě vzniká, bude fungovat jak s vanilou, tak s libovolnými mody, které jsou pro skvostný zážitek ze hry nutností. Bude jedno, zda máte origo DVD nebo staženo přes GOG, či Steam. Pochopitelně bude existovat jistá úlitba bohům, a to, že pro zachování maximální kompatibility, nedojde k přejmenování buněk a hyperlinkových názvů. Toto zůstane v angličtině, vše ostatní bude hezky česky a s diakritikou.
K projektu jsem se přidal na začátku února 2020, tedy měsíc po jeho zahájení. Byli jsme tedy na to dva. Nejdříve jsem se ujal korektur, oprav a doplnění diakritiky v knihách ( je jich celkem 314) abych posléze zjistil, že je potřeba ještě i překládat, protože některé knihy byly opomenuty a zůstaly v AJ, některé byly tak nešťastně přeloženy nějakým překladačem, že bylo nutno je znovu přeložit, aby vůbec dávaly nějaký smysl, pár jich bylo ve slovenštině, což by nevadilo, ale bylo třeba zachovat jednotný styl jazyka. Minulý měsíc byly všechny knihy dokončeny. Nicméně už dávno jsem nepracoval jen na nich. Teď se plně věnuji dialogům a dá se říci, že je hotovo cca 60-65%. Bohužel od loňského března jsem na práci zůstal sám, nicméně jsem se natolik kousnul, že češtinu dokončím stůj, co stůj. Jakmile dokončím opravy a doplnění diakritiky v záložkách Voice a Greetings, projedu a opravím Journal, češtinu v této beta verzi uvolním. Zůstane mi pak dodělat jen Topic, čehož je sice nejvíce, ale hodně je toho už opraveno a přeloženo.
Češtinu jedu za provozu ve hře a současně i překládám jeden naprosto úžasný mod, bez kterého bych už ani Morrowind nerozjížděl (Morrowind Rebirth). Práce je však stále spousta, tak držte palce :)
Marien (John Acher)

A tady pár odkazů, ze kterých můžete čerpat
https://wiki.nexusmods.com/index.php/Morrowind_graphics_guide (důležitá hlavně část 1-basic)
https://www.nexusmods.com/morrowind/mods/36873 (důležitý mod., vylepšuje fonty pro vysoká rozlišení, z tohoto fontu pak vychází čeština)

A oficiální stránka, kde je možné nahlédnout, jak hra vypadá s češtinou.
https://prekladyher.eu/tema/tes-iii-morrowind-gog.2408/#post-33002

A tohle nebylo opraveno v žádné češtině, bylo by škoda o to přijít... :))
viz. foto níže...

A děkuji kloudici za lajk, já si říkal, že ten nick je mi povědomý :))
https://prekladyher.eu/tema/tes-3-morrowind-alternativn%C3%AD-p%C5%99eklad.2385/page-2#post-40761
« Poslední změna: Únor 04, 2021, 17:34:15 od Marien »
IP zaznamenána

kloudici

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: Únor 04, 2021, 17:38:53 »

Rádo se stalo :)
Díky za odkazy.
Držím palce, abys to dotáhl do zdárného konce, jsi skvělý  :-\
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Únor 04, 2021, 19:46:39 »

Budu držet palce :) Kdysi dávno jsem měl podobný nápad. Ještě na starém fóru k TES hrám se diskutovalo, že překlad jednotlivých ID byla pitomost právě kvůli tomu, že to přinejmenším způsobí nekompatibilitu s mody. Když jsem pak Garaldovi pomáhal s testem češtiny na Bloodmoon (ano, tady byl překlad z translatoru často používán:)), tak mě napadlo, že bych to zkusil hezky od začátku a nechal ID v originále. Jenomže to množství práce mě velmi rychle odradilo :D Jsem rád, že se toho tedy nakonec někdo chytl a hodlá to nevzdat. Osobně si myslím, že hybridní vzhled češtiny tomu nijak neubere na kráse, protože základem je hlavně funkčnost a ta byla u originální češtiny opravdu zoufalá, obzvláště ve spojitosti s Tribunalem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Duben 22, 2022, 12:51:15 »

Dneska jsem si zrovna na Morrowind a alternativní češtinu vzpomněl a tak jsem nakoukl, jak se to vyvíjí, tedy zda-li je už dostupná beta. Jak se však zdá, Marien to kvůli zdravotním problémům vzdal. Poslední příspěvek k tématu na prekladyher.eu je totiž půl roku starý. Je to celkem škoda, docela bych si to s upravenou češtinou zahrál.
IP zaznamenána
This is the end ...