Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:38:58
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Pillars of Eternity  (Přečteno 15416 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Pillars of Eternity
« Odpověď #15 kdy: Duben 12, 2025, 02:00:03 »

Ten dungeon pod pevností jsem prošel i na těžké obtížnosti hned po příchodu až do toho bodu, kde bylo třeba umět jazyk.

Bylo to sice těžké, ale dalo se to. Potíž je, že tím současně hře hodně utečeš a zbytek té hry je hodně snadný (velká část). Trochu úchylné je zde možnost najímat si bezejmenné společníky do party, které si můžeš vytvořit stejně, jako hlavního hrdinu a navolit jim dovednosti, jaké se ti hodí. Lepší to bylo tuším udělit spíše na začátku a nechat je v pevnosti (mohli i chodit na ty úkoly tam), než později, protože pak to bylo dražší. Skrz společníky takto vytvořené - druidy vyvolávající potvory, jsem třeba umlátil bosse pod pevností.

Osobně si myslím, že je to horší, než NWN2 a postupně mě to i pouštělo. Je to lepší, než baldury.

Největším zklamáním jsou právě ti příběhový společníci a jejich úkoly.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Duben 14, 2025, 19:19:00 »

Společníci a jejich úkoly mě nakonec taky zklamaly. Zprvu to celé vypadalo nadějně, ale ve výsledku je to takové nemastné-neslané. Interakce s hlavní postavou jsou nakonec zřídkavé a i dění v družině už se dál nevyvíjí. Některé osobní úkoly jsou zajímavé v kontextu lore světa, ale žádné terno to opravdu není. Nebýt Edéra a trpaslice Sagani, tak jsem se klidně mohl tahat s noname družinou po vzoru Icewind Dale a bylo by to vlastně jedno.

Zajímavý už je potom jenom Aloth, nikoliv však jako charakter, ale kvůli jeho zapojení do děje. Paladinka Pallegina mě moc nezaujala, Truchlící matka je podivínka a zbytek parťáků sedí v pevnosti a řeší doplňkové úkoly.

Blížím se ke 30 hodinám a mám za sebou zvrat v Zátoce vzdoru, což je hlavní město Jelenolesí. Město samotné bylo plné úkolů, které mi přišly celkem dobré. Některé odrážely atmosféru ve městě/čtvrtích, v jiných jsem si volil stranu, kterou podpořím a která pak podpoří mě atd. Problém je akorát v tom, co už naznačil Milhaus, i u mě má hra sestupnou tendenci. Jak bych to popsal? Těch různých aktivit je ve hře moc a jsou tu pohozené jakoby bez ladu a skladu. Chybí tomu nějaké propojení, které by tomu dávalo hlubší smysl.

V Baldur's Gate II je třeba ústředním bodem části příběhu taky město, ale vy od počátku víte, že plnění úkolů, shánění peněz a utužování vztahů má smysl kvůli tomu, abyste se později mohli pohnout dál. V PoE jsem do Zátoky vzdoru přišel dost vylevelený a se slušnou zásobou peněz. Pokud bych se býval rozhodl jít jen po úkolu, tak bych si vystačil se třemi klíčovými úkoly, které jsem mohl splnit hned na úvod a mohl jsem jít definitivně pryč aniž bych udělal cokoliv dalšího. A takhle je to vlastně s celou hrou. Hodně věcí plním ne proto, že bych musel, ale jen ze zvědavosti. Kupodivu ani volby v rozhovorech nemají takový efekt, jak by se mohlo zprvu zdát.

V tomhle ohledu je úplně ujetá interakce s hlavním padouchem, kterému přímo v rozhovorech podsunujete svou minulost, respektive si tvoříte svou vlastní minulost na základě jednotlivých odpovědí. Přitom ty odpovědi můžou dost měnit podstatu daného tématu. Pro ilustraci, v jednom případě se mě padouch ptá na jedno ženské jméno. Dotyčná postava přitom může být moje bývalá učitelka, nebo moje sestra, moje milenka, anebo jí vůbec neznám. Formou odpovědi si prostě vyberu jedno z toho namísto toho, aby to bylo nějak pevně dané. Netuším, jaký to má smysl a asi mě to ani moc nezajímá :).

Pořád to je slušná hra a pořád to drží mou pozornost, ale už si nejsem jistý tím, že to v budoucnu ještě jednou rozehraju.

IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Duben 14, 2025, 21:18:38 »

V Zátoce je hlavně zrada, že se to v jednu chvíli zvrhne a město se uzavře a úkoly vněm, pokud je hráč neudělá do té doby, tak nesplní. Později se zase otevře, ale je jiné. Do té doby tam jít nemůže, i když jej tam některé úkoly vedou.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Duben 18, 2025, 07:13:38 »

Jo, to mě zprvu docela vyděsilo, protože jsem dostal 2 úkoly (jeden ohledně pevnosti a druhý byl poinformovat velvyslance na ambasádě), které jsem najednou neměl jak splnit :). Naštěstí stačí dojít do Dvou Jilmů a město se znovuzpřístupní. Kolik se toho ve městě změnilo, netuším, já měl v podstatě vše hotové ještě před zradou, takže mi zbyly jen ty 2 úkoly.

Horší je, že už několik dní stojím na místě a nemám potřebu se ke hře vracet. Dva Jilmy mě docela odradily a spíš přemýšlím, že bych měl asi někde v této části přejít do datadisku.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Duben 18, 2025, 22:14:38 »

Zkusil bych rámci tamního jednoho úkolu sejmout draka, to jsou obecně asi nejtěžší boje ve hře. Já tedy datadisky nehrál, odkládal jsem je, jak to šlo, protože nebyly v češtině a obtížností jsou dost níž, než právě třeba boj s draky a podobně. Ale já se tedy dostal k tomu, že jsem ve Dvou Jilmech splnil vše a mohl bych jít do závěrečné části, pak když jsem zjistil, jak jsou datadisky do hry vložené, jsem šel do nich a pak už ve hře nepokračoval a nedohrál jí.

Případně ještě pod pevností můžeš zkusit závěrečného bosse.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Srpen 29, 2025, 16:35:38 »

Myslel jsem si, že bych zas chvilku pokračoval v PoE, ale hra se mi nějak porouchala a při pokusu vlézt do inventáře nebo levelupnout postavu nemilosrdně spadne. GOG Galaxy se taky k nějaké opravě nemá a reinstalovat se mi to taky moc nechtělo. Holt tyhle Unity3D hry jsou prostě odsouzené k zániku - dřív či později přestanou fungovat všechny. Přijde mi to docela jako mor. Mnohem starší hry na "prastarých" enginech fungují dodnes, ale Unity3D si neudrží kompatibilitu ani pár let :/.

Nová instalace nakonec taky nepomohla, takže to vypadá na definitivní konec.

Edit: ve Windows 10 to nakonec naběhlo. Chyba se sice neprojevila, ale to načítání hry je podezřele dlouhé.

Snad to vydrží alespoň do té chvíle, než dokončím základní hru. Už to chci fakt jenom nějak dojet a asi na to zase v klidu zapomenu. Ve výsledku by to nemusela být špatná hra, ale nějak se do toho pořád nemůžu dostat a ty prodlevy tomu taky nepomáhají.
« Poslední změna: Srpen 29, 2025, 16:47:33 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #21 kdy: Srpen 31, 2025, 09:09:01 »

A já myslel, že PoE už máš dávno dohraný..

Nehledě na to, že si to taky šetřím, až zase nebude co hrát, tak jsem nečekal, že tam budou nějaký problémy se spuštěním na Windows 11.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Srpen 31, 2025, 09:47:23 »

Nemám. Já jsem si dal neprozřetelně pauzu někde okolo finále základní hry a pak jsem to odsunul na vedlejší kolej. Teď se do toho zase ztěžka vracím.

Ona to totiž není hra jen na jednu dohrávku. Možná je lepší v polovině hru ukončit a začít znovu, protože ten příběh je dost zamotaný a s pozdějšími znalostmi by byl začátek určitě lépe pochopitelný. Na druhou stranu ten příběh zas není žádné terno, takže jsem spíš zvědavý na DLC. No a kvůli tomu jsem se právě zasekl, protože se rozhoduji, jestli nejprve dokončit základní hru nebo jít raději do DLC.

Je zajímavé, že mi to celou dobu na Windows 7 šlo a až teď to padá. Desítky zatím v pohodě. Jedenáctky to asi taky vezmou dobře, u nich zas takový rozdíl oproti desítkám není.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #23 kdy: Srpen 31, 2025, 10:45:16 »

Elemire, mě to na jedenáctkách taky nejede.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Srpen 31, 2025, 11:02:03 »

Definuj prosím "nejede".
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Srpen 31, 2025, 11:26:54 »

V té instalačce bude asi víc problémů, než se zprvu zdálo. Krom kompatibility to budou i postupové bugy. Nemůžu se totiž přesunout do DLC a co jsem pročítal fórum Obsidianu, tak s tím byl problém už od počátku. Jedna z rad je návrat ke starší verzi hry :).

To je jako fakt geniální, hlavně že se GOG tak strašně rád chlubí zachováním kompatibility, přitom bez rozmyslu nahrazují staré verze novými, protože u toho vůbec nepřemýšlejí. Není to poprvé, co mi něco nejde jen proto, že už nemám možnost stáhnout starší a 100% funkční verzi. Takový zálohy mi jsou samozřejmě k prdu, to abych si zas prostě vedl svůj vlastní archiv.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Srpen 31, 2025, 12:04:21 »

Hm, tak bych GOGu docela křivdil, oni starší verze nabízejí, ale jde to jen v GOG Galaxy ...

Manage Installation -> Configure...

a hned v záložce Installation je možné zvolit si požadovanou verzi hry (a samozřejmě zakázat automatický update, aby se to zas neaktualizovalo).

Verze jdou zpětně až do té, která byla na GOG uveřejněna jako první. K mému překvapení jsem se tak dostal třeba k Lords of Xulima ve verzi 1.8.8, tedy před velké změny, kdy má Gaulen ještě svůj starý portrét :). Nechtěně jsem si tak vyřešil problém se sháněním starší verze LoX. Jenomže to neřeší můj problém s PoE :D.

Asi budu pokračovat v hlavní lince a pokud by z toho nic nebylo, tak se na DLC už vyprdnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #27 kdy: Srpen 31, 2025, 12:38:56 »

Zajímavý. Přitom nedávno jsem zase o trochu pokročil v BG2 a tam žádnej problém s kompatibilitou ani bugama nebyl, ale nevím, jestli je to stejnej engine.

Každopádně tohle je pro mě docela překvapení. Pak to zkusím večer doma asi sám, i když já mám jenom Steam verzi..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: Srpen 31, 2025, 13:29:21 »

BG2 jede na Infinity engine. Navíc pokud ta hra jede, tak je to dál bez problémů, protože BG2 byla ve výsledku dobře odladěná a bugy jsou v ní velmi zřídkavé.

Po reinstallu PoE jsem docílil stavu, kdy se mi hláška o "zvacím" dopisu zase nezobrazuje. Jsem zvědav, co se bude dít dál :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #29 kdy: Srpen 31, 2025, 14:10:53 »

Definuj prosím "nejede".

Dlouhý načítání, nestabilita, a z nějakýho důvodu nejde vykřížkovat menu, takže ho mám pořád na obrazovce a nic přes něj nevidim. Je to velmi exotický "nejede".
IP zaznamenána