Přeci jen jsem se na chvilku ke hře vrátil a nakonec družinu otočil zpět do Orvilu a vydal se za druidem. Boj to byl tuhý. Musel jsem partu regulerně rozdělit na dve bojové skupiny a po rozsekání části vlků jsem s elfkou a kouzelnicí vyrazil obklíčit druida. Můj druid předtím 2 vlky omámil, takže jsem v klidu zvládl i následující harpyje a lva. Druid vzdoroval, málem mi elfku sejmul, ale nebylo mu to nic platné a skonal. Jenomže v tu chvíli se na bojišti objevil ještě hetshot a to už jsem moc růžově neviděl

Měl jsem dost času boj sledovat a opravdu ho zasahoval jen můj druid, který má obsidiánovou dýku (zřejmě je tedy magická).
Po boji je potřeba prohledat nejenom chatku, ale vybrat i truhlu, kde je hledaná kost s runou. Na mýtinu s chatkou se lze naštěstí vracet, takže to nelze minout ani kdyby byl přeplněný inventář. Trpaslík měl akorát problém truhlu otevřít, musel jsem mu dát paklíč před cestou přímo do ruky. V truhle je i recept na Expurgic.
Truhla obsahuje jedovou past, které se mi nedařilo vyhnout a na otrávenou postavu mi nezabíral protijed. Pomohla kouzelnice se svým kouzlem Čilý a zdravý, ještě že jsem měl manu

Jinak by trpaslík na otravu zemřel.
Za boj je jinak kupa zkušeností, rázem mám všechny postavy na 3. levelu (zkušenosti mezi 21 až 22 000). Rozdělování bodů už neprobíhalo tak hladce jako poprvé, u některých postav pokusy selhávaly velmi často. Zjistil jsem, že jak to má jít přes 10, tak je to hodně problém.
Od Umbrika jsem za donesení kosti dostal svitek, který mi má pomoci při jednání s Tiomarem Swafnildssonem z Brendhilu (později se to ukázalo jako nutnost). K tomu mě ještě nasměřoval na Beorna Hjallassona z Angbodirtalu.
Cestou z další (plonkové) osady Ala do Thossu jsem narazil na opuštěnou chatrč, která ukrývala recept na Vomic. V Thossu jsem si pak konečně popovídal s Yasmou Thinmarsdotter. Mapu jí ukradli, budu si jí muset vyzískat sám, ale pověděla mi, že dříve měli mapy dvě, jednu její dědeček prohrál s Hjorem Ahrenssonem z Ottarje.
Z Thossu jsem však nevyrazil po stopě mapy, ale vydal se do Liskoru a odtud do Tjansetu. Obě osady nejsou ničím zajímavé. Z Tjansetu se dá pohodlně vrátit do Thossu, ale namísto toho jsem se lodí vydal do Overthornu, kam se nijak jinak ani dostat nedá. Mohl jsem sice v zápětí odplout na ostrov na SZ do Brendhilu, ale rozhodl jsem se nejprve město prozkoumat. Overthorn není sice nijak zajímavý, ale je tu alespoň vše, co je potřeba. V hospodě jsem si dokonce vyzkoušel podvádění v kartách, což už jde mému trpaslíkovi o poznání lépe. Vydělal jsem si tak hezkých 7 dukátů

Po pár dnech odpočinku jsem se dočkal nové lodě, která mířila pro změnu do Manrinu, což je ale na tom samém ostrově, co Brendhil, takže je to v podstatě jedno. Je to další městečko bez většího významu, po prohlídce jsem proto zamířil rovnou k pozemnímu rozcestníku a zamířil si to do Brendhilu.
Brendhil je docela slušná díra

Než jsem do něj dorazil, objevil jsem cestou pirátskou jeskyni. Jenomže už v třetině prvního patra jsem neměl poklady kam ukládat, tak jsem právě doufal, že je odnesu do Brendhilu. Bohužel, je tu jen vetešník. Naštěstí jsem tu dle očekávání narazil alespoň na Tiomara Swafnildssona, kterému jsem předal dopis od Umbrika a přijal jeho pozvání do domu.
Bez jakýchkoliv okolků jsem od něj dostal kus mapy a opět jsem dostal možnost vyzískat i pár jmen - Jurge Torffinsson ze Skjalu, Isleif Olgardsson z Felsteynu a kupodivu i Umbrik Sevenstones z Orvilu (bez doporučení nelze mapu získat). Poté jsme se hromadně opili, což lze opakovat asi do nekonečna

Cestou do Manrinu jsem opět zavítal do pirátské jeskyně a pokračoval v rabování (je to jen jedno patro). Je trošku problém se uvnitř pohnout dále, navíc je tu jedno pákové puzzle, které jsem raději vynechal. Moc mi není jasné, jak to funguje. Pokud bych měl opravdu zájem se do uzavřené místnosti dostat, tak při dalším levelup už budu schopen používat teleportaci

Ono těžko říci, nakolik má význam prolézat vše. Inventář je opravdu dost omezený a ještě lze kořist rozprodávat jen v jednom z těch dvou měst, takže je to na haldu cestování.
V jeskyni jsem nechal 3 zbylé palaše a vydal se zpět a do Overthornu, odkud jsem zamířil do Tjansetu a odtud do Thossu. Tím mám většinu věcí na západě pořešenou a zbývá jen dopadnout zloděje mapy v horách. Z Thossu vede třetí a poslední cesta skrze hory, které jsem si předtím nevšiml a to do Rybonu.
Zhruba ve čtvrtině cesty se objeví vstup do podivných rozvalin, na které nás nasměrovala Yasma. Na prvním patře jsem vpadl do boje se dvěma orky, po nichž zůstala halda mečů a podivný batoh. Skoro celý level zabírá jedna místnost, do části na SV nejde vstoupit. Od toho je tu ten batoh, z nějž po použití vylítne magický prášek a ukáže skryté dveře.
Na druhém patře to není o moc lepší. Úvodní místnost se vstupem je malá a zdánlivě uzavřená. V místě, kde se ozve posměšný hlas, je však průchod stěnou (iluze). Kousek v chodbě dále se mi zjevila nějaká elfka a zůstal po ní podivný lektvar a povzbuzující slova, abych to nevzdával ... ?? (některým postavám se o pár bodů zvedla kuráž - dočasně) Celé patro je koncipováno jako bludiště, kdy musíte hledat průchody iluzorními stěnami, ale to se dá snadno otipovat. Boj je tu asi jediný a to s kouzelníkem v doprovodu orka. Kouzelník má silná kouzla, ale naštěstí se mi k němu podařilo včas dojít (ten plný inventáře je tu docela na škodu

).
Na druhém patře jsem udělal celkem 2x save a sešel na třetí, kde jsem usoudil, že bude lepší se vrátit do města a přeplněný inventář rozprodat. Cesta z hor vedla poměrně rychle do Rybonu, to bylo snad nejkratší cestování přes hory, co jsem kdy zažil. Rybon však nemá obchod, takže jsem musel zajít do Daspoty. Cestou jsem potkal těžce raněnou dobrodružku, která mi v náznacích něco sdělovala, ale pak mi umřela v náručí. Jako správný hrdina jsem jí pohřbil. Daspota se ovšem neukázala jako vhodné místo, které bych chtěl nyní prozkoumávat, takže jsem loadnul. Ono si to zaslouží extra zápis

Přes Daspotu jsem jen rychle proběhl a zamířil do Varnhome. Cestou jsem potkal lovce, který mi pověděl o zamoření Daspoty piráty. Rozprodal jsem, co se dalo a vydal se zpět do hor, ale ejhle, ona nastala zima a měl jsem smůlu

Holt jsem to tedy risknul a nahrál save přímo z ruin a šel na třetí patro s tím, že budu brát jen to nejnutnější. Je to opět bludiště. Ke konci je stejný souboj, jako na druhém patře a v místnosti na SV pak čeká osamělý čaroděj s magickým amuletem, magickou dýkou a kouskem mapy. Trpajzlík Valin mi po zabití čaroděje oznámil, že nyní už bychom to mohli prubnout ... sice nevím co, ale nejspíše jde o ten Hyggelikův meč. Opravdu mám nyní 7 kousků mapy. Na třetím patře je ještě truhla s 500 dukáty a zapastěná spalujícím kouzlem. Otevírat jí nemá smysl, beztak to nemám už kam dávat - Wurf kvůli přetížení už ani nemohl bojovat

Čekal jsem to horší, ale tenhle dungeon byl docela pohodový. Nehledě na to, že je tu dost lektvarů léčení a lektvarů na doplnění many. I tak jsem však kouzlící postavy šetřil. Kupodivu to zatím jedu na 4 bojové charaktery, kouzelnice většinu bojů nedělá nic. Druid je tak středně užitečný, hlavně díky škole Dominance a jeho kouzlu Tancuj (definitivně vyřadí protivníka z boje, nicméně při usekání nablízko se může i nadále bránit, tedy úspěšně zasahovat během krytu). Chce to však kouzlit s rozvahou, pořád mi kouzla dost často selhávají.
Cesta ven mě opět narychlo zavedla do Rybonu, odkud jsem se hned otočil a vydal se do Thossu, než začne zima. Cesta byla najednou o poznání delší a nebezpečnější - přírodní překážky. Polovinu cesty vedl trpaslík Valin, takže jestli tu něco bylo, tak jsem to minul. V druhé je pak klasicky vstup do ruin a cesta kolem harpyjího sletoviště (tentokráte jsem se mu obloukem vyhnul). Yasma se v Thossu kupodivu ani neukázala, nejspíše se to považuje za splněné i tak. V Liskoru jsem rozprodal přebytky a vydal se pomalu do Onkangeru, jestli mi půjde dojít alespoň k jeskyni goblinů. Bohužel, o několik dní později jsem zjistil, že to opravdu schůdné nebude. Varováním mi byla již lavina na cestě do Orkangeru.
A opravdu se toho začalo měnit více. Cesta z Orkangeru byla ještě namáhavější. Dokonce se mi podařilo ve sněhu zabloudit a z toho už jsem se nedokázal vymotat. Po pěti dnech neúspěšných pokusů jsem upadl do sněhu a zemřel

Je to otázka testu, po loadu jsem už měl štěstí a lavinou prošel. Nyní se musím dostat k moři a zkusit se přeplavit na jih ... uf, je to schůdné, právě jsem nastoupil na loď ...
Cestou do Overthornu mě přepadl Kraken, ale loď se z jeho sevření vymanila a mohli jsme pokračovat dále do Hjalsingoru. Odtud do Guddasundenu, kde jsem přenocoval a vyrazil lodí do Kordu a odtud pěšky do Prem. Píše se zima 20. Firun roku 15 (hra začala v létě 17. Praios roku 15), teoreticky mám za sebou tedy půl roku ve hře. V časové tísni tedy asi nejsem.