Prozatímní dojmy z Veilguardu:
plusy:
Hra běží naprosto hladce. Žádný sekání, trhání, padání, nic. A tim myslim fakt nic. DA:I se seká a dělá bordel, když je moc objektů na orazovce. Tohle je hladký jak dětská prdelka. Překvapivě perfektní zkušenost. Pravda, mám procesor na i grafárnu na 80% výkonu a laptop příjemně hřeje. Zatim jsem ani nezaregistrovala žádnej patch, jak to u her často bejvá. Takže optimalizace u mě 1*.
Nenarážim moc na bugy. Pravda, moje tolerance je značná, nehledám hnidy, a když postavy občas udělaj něco stupidního, tak se zasměju. Ale stejně. No. Jednou se mi stalo, že hoši začali po boji s bossem dělat na zemi kotouly a už nepřestali, než jsem odešla z lokality. Oni se portujou, když se ztratěj, takže se po chviličce portli za mnou a byli ok. Když umřu, hra nejde loadnout a musí se ukončit a spustit znova. Řeknu vám, hrála jsem už hry, který měly v den vydání větší problémy.
Jak už jsem zmínila v knize návštěv, podařilo se mi zaseknout v textuře (skočila jsem do prodejního stánku). Stalo se mi to jen jednou, a hned jak jsem se začala vrtět hra pochopila, a vyteleportovala mě ven. Proto je to mezi plusama. Protože taková kravina se stává, a tohle je první a jediná hra, která si všimla a hned mě zachránila.
Žádný chytací hrany, prostě se chytnete všude. Včetně věcí, u kterejch byste to opravdu nečekali. Velmi uklidňující.
Pokud spolu postavy mluvěj, a jejich dialog je přerušenej nějakejma poznámkama ke questům a podobně, tak po přerušení navážou, a dokončej dialog. Postava, co začala mluvit o questu se prostě omluví, a vyzve protějšek k pokračování. Jsem byla kompletně paf, když to udělali. Normální tradice byla prostě přijít o dialog.
Po obrovskym "Kdo je Mythal" průšvihu z DA:I teď postavy znaj svojí kulturu, můj elf překládá elfí texty a reaguje na kulturní podněty.
Hlavní postava má osobnost, pohybuje se a má mimiku. Já sice miluju BG3, ale je tak příjemný nebejt patník. On občas i mluví sám. Dělá vtipy. Je to super. Strašně mi to chybělo. Nevim, jak velkej vliv na charakter maj moje dialogový volby, jelikož to hraju poprvé. Ale jsem spokojená s výsledkem.
Postavy si všímaj co dělám a řikám, a neváhaj mi to omlátit o hlavu, v dobrym nebo ve zlym. Nejsem zvyklá na to, že si moji oponenti pamatujou, co jsem jim řekla minule, a dovolej si mi to vpálit.
Společníci se choděj navštěvovat a pohybujou se po základně. Naštěstí jsou vždycky zobrazený na mapě, takže je neni problém najít.
Člověk si musí trošku zvyknout na grafickej styl, ale je to překvapivě rychlej proces, a na hru se opravdu dobře kouká. Myslim z hlediska prostředí. Barvy, efekty a tak. Je to hodně... skoro bych řekla přeplácaný, ale užívám si to.
Zatim žádnej společník, kterýho bych nenáviděla. Pravda, ještě mi jich chybí, ale zatim dobrý. Ta roztržitá elfka je taková hraniční, ale neni to tak, že bych měla chuť jí použít jako krmivo.
Solidní systém autosave. Což je dobře, protože to fakt zapomínám ukládat.
Solidní fast-travel systém.
Přehlednej loot, každej společník má svůj. Žádný hromady zbytečnejch statů, kterejma se člověk musí tři hodiny probírat.
Mínusy:
Zvuková stránka věci potřebuje přehodnotit. Celá řada nepříjemnejch zvukovejch efektů a počáteční mise akutně potřebujou prořezat dialogy. Hráč neni dement, neni potřeba ho držet... chtěla jsem napsat za ruku, ale je to spíš pod krkem. Naštěstí se to trochu uklidní a je čas a klid na poklidný prozkoumávání a řešení puzzlů.
Jsem jediná, kdo má HPčka. Takže jdou všichni nepřátelé po mě. A pokud na mě útočí 5 nepřátel naráz a ještě se na mě teleportovává démon, co každou vteřinu útočí za 3/4 mejch HP, nestíhám ani uhejbat, a fakt se nebavim. Jsme parta, kde tank udrží aggro jen pár vteřin, zásadně netankuje bosse, tankuje roguna a healuje assassin. Pojďme se pobavit o nestandardních družinách.
Pokud hra usoudí, že nebojuju, jako třeba když se zoufale snažim uhejbat už delší dobu, tak nemůžu zadávat rozkazy společníkům. Pokud chci heal mimo boj, musim sekat do vzduchu jako debil.
Jen dva společníci na partu. A mise maj tendenci vyžadovat konkrétního jedince. Což je poněkud nepříjemný, protože ne všichni spolupracujou. Hra má komba, kde jedna postava použije abilitu (aplikuje debuff), a druhá postava svojí abilitou naváže a dá extra damage. Takže potřebuju, aby měli jeden to, co druhej umí použít, ideálně aniž bych je přetalentovávala. Samozřejmě já taky aplikuju/detonuju, takže třeba jeden healuje a druhej spolupracuje se mnou. Ale je to kostrbatý. Učim se s tim zacházet.
Animace pohybu nejsou to, co bych očekávala, a společníci maj tendenci postávat ve stejnejch pozicích, na což teda z BG3 nejsem zvyklá. Myslim, že byl rozpočet na nějaký ty animace navíc, aby mi pánové nestáli proti sobě s rukama v bok. Ne že by to nesedělo k jejich vztahu/charakteru.
Neustále se přepíná klávesnice do angličtiny.
Už jsem přišla na to, k čemu jsou společníci, který na mě pořád pokřikujou, že je nepřítel za mnou. Pokud mířim lukem... nevidim vůbec, ale vůbec nic.
Ukazatele questů jsou občas matoucí a zvesela voděj hráče v kruzích.