Já k tomu dospěla tak nějak postupně. Ze začátku jsem měla pocit, že musim mít všechny kouzla, a dělala jsem klasický party mág/klerik/něco bojovýho.
Když jsem poprvé hrála šestku, tak jsem se opravdu snažila kouzlit. Používala jsem útočnou magii, implozi, meteority, hvězdnou spoušť... a nebylo to dobrý. Kouzla stály majlant, kterej jsem tenkrát neuměla vydělat, mana stále docházela, mágové umírali, byl to děs. (Pak mi došlo, že mágové umíraj o něco míň, když přestanu používat dračí dech v interiérech. Já tenkrát nějak nečetla popisky kouzel :-D.)
Pak přišla sedmička. Kouzla začaly bejt omezený mistrovstvim v magii, který začalo bejt omezený povolánim. A mě začal mág připadat zbytečnej, protože kouzlo "Lloydův maják" byl jedinej důvod to povolání používat. Jakožto notorickej "dobroděj" jsem vždycky měla jen bílou magii, a ta stačí jednou. Přestala jsem brát mágy do party, zařadila jsem rytíře a mnichy, a ono to šlo krásně. Zůstal mi klerik na ochranu před magií/heal a bílou magii. Díky armsmasterovi začali bejt rytíři velmi silný a narozdíl od mágů jim nedocházelo nic.
Pak přišel bratr v šestce na ten vtip se střepinou... a nastala další změna taktiky. V šestce je střepina fyzický zranění, takže to bylo velmi výhodný kouzlo, u kterýho navíc nehrozilo, že dá ránu za 3. Krom toho boj na blízko byl vždycky můj oblíbenej a tohle umožnilo mágům jet pěkně zblízka. (Moji mágové v šestce jedou všichni mistra s dýkama a značnou část nepřátel normálně uřezávaj, když ještě nemaj manu na spamování střepin :-p.)
Samozřejmě v základní šestce bez patche je možnost naučit mágy s plátovkama a mečema/kopíma :-D, takže to jsem si taky zkusila :-D.
V osmičce jsem konečně byla schopná rozjet sólo, protože mě nedeprimoval pohled na hroby :-D. Naučila jsem se využívat lifedrain, kterym jsem dřív opovrhovala, naučila jsem se ocenit experty magií :-D (dřív mi nebylo jasný, proč existujou hybridní povolání, který maj jen experta. Teď vim, že je to dar extrémistům :-D.)
Platí to, co platí všude. Člověk se sólovánim naučí nejvíc. Teprve při tom si uvědomí, jak rychle jeho postava útočí, jaký škody dělá, a jakej má potenciál. Taky kolikrát objeví kouzla nebo schopnosti, který by jinak nevyužil. Samozřejmě, komfort tým se čtyřma drakama je fajn, ale to sólo by si měl člověk zkusit.