Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 14:34:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 10

Autor Téma: Hrajeme Might and Magic VIII  (Přečteno 25726 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Hrajeme Might and Magic VIII
« kdy: Září 21, 2014, 10:16:24 »

Když už jsem si to založil, tak tedy začnu no ... :D

Navazuju na počáteční debatu vzniklou v jiném tématu a nakousnutou i v Knize návštěv. Můžeme to pojmout jako deník, ale třeba i jen jako místo pro souhrn různých poznámek. Prvním tématem je tedy rozehrávka Might and Magic VIII za sólo i full partu. Přidat se může kdokoliv, bez ohledu na to, kdy rozehrávku začal. Uvidíme, co z toho nakonec vznikne :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: Září 21, 2014, 10:48:11 »

Sám jsem se do hry připojil až včera a k hraní jsem použil GOG verzi s doinstalovanou češtinou. Musím jen upozornit, že GOG verze je z nějakého důvodu docela nestabilní (u mě nyní Windows XP). Jakmile jí jednou něčím donutíte padnout, začne padat standardně. Vypnul jsem tedy klasicky hardwarovou akceleraci videa a zvuku a spouštěcímu souboru nastavil kompatibilitu s Windows 98. Od té chvíle zas v pohodě.

Po krátké úvaze se mým šampiónem stal minotaur Moven, kterému jsem přidělil max. 30 bodů síly a zbytek rovnoměrně do odolnosti a přesnosti. K základním dovednostem Sekyry a Magie ducha jsem mu přidal Posilování a Mistrovství zbraní. Plátová zbroj není v základu dostupná, což je další moje volba, takže tu se budu muset doučit až ve hře.

Samozřejmě jsem si k tomu otevřel tabulky na stránkách, abych viděl, kde všude budu učitele shánět :D Nakonec se ukázalo, že z pohledu minotaura je začátek trochu tužší. Jediné, co se mi podařilo před vstupem do Opuštěného chrámu navýšit, bylo posilování na experta. Alespoň něco, protože sekyra je pomalá a hadi pro změnu rychlí. Každopádně začátek se mi podařilo dokonale zmotat, protože jsem zapomněl na save a naivně se pustil do pirátů na prvním ostrůvku. Jak už to tak bývá, zemřel jsem a s tím i mých prvních 3500 zlatých. Naštěstí to další postup hrou rychle dorovnal. Pirátům na hlavním ostrově jsem vybral truhly před nosem a zas jim zbaběle utekl.

Za zajímavost stojí změna v plnění úkolu se svitky uzdravení. Doposud jsem vždy zbývající 3 svitky našel ve čtyřech truhlách na prvním ostrůvku, ale tentokrát tam byly jen dva. Další jsem ukradl právě u pirátů v truhlách. Trochu mě u toho zatrnulo, aby nešlo u bug, protože zkušenosti poměrně rychle úkoly nabývají, ztráta každého úkolu je proto znát. Obzvláště když si nemůžu dovolit tolik bojovat.

Souostroví Dýky jsem opustil na levelu 3, byť jsem mohl v pohodě ještě dva levely docvičit. To už jsem se rozhodl dodělat na Havranním pobřeží, protože splnění úkolu s dopisem pro Fellmoona mi umožnilo Movena vycvičit až na level 7. Se dvěma podkovami od stájí jsem nyní vlastnil 25 volných dovednostních bodů. Došel jsem si ještě do staré vrby pro skrytý poklad, ale jako na potvoru tam byl jen Klobouk štěstí, což je pro minotaura celkem k ničemu, podobně jako botky :)

Sebral jsem i úkol na Arcomage a dál už se mi do ničeho bez tréninku moc pouštět nechtělo. Kalendář ukazoval datum 6.3.1172 a shodou okolností 7.3. vyráží dostavník do Garrotovi rokle, tedy zrovna ten správný směr za naučením se dovednosti Plátové zbroje a expertní úrovně Sekyry a Mistra zbraní. V Garrotvě rokli jsem si splnil i úkol s květem Dračí zhouby, ale jinak zas nic. Vycvičil jsem akorát ještě jeden level na výsledný 8 + "pozřel" 3 podkovičky. Teoreticky bych se tu mohl docvičit rovnou na mistra Posilování, ale k tomu mi chybí odolnost 50 (mám 24). Škoda, ale i tak jsem na tom v současné chvíli lépe, než-li minotaur Thanys (level 15 k najmutí). Ostatně co jsem koukal, tak z pohledu základních atributů jsem na tom vlastně lépe než-li všichni najmutelní minotauři :D

Je 17.3. a dostavník z rokle by mě mohl dopravit do Alvaru, ale zůstal jsem zatím stát před stájemi :) Když už ne mistrovství v Posilování, tak asi zas zpět na Havraní pobřeží pro mistrovství Sekery a zkusit pokračovat v hlavní lince. Postava leveluje celkem rychle a o peníze taky není nouze, takže o nic celkem nepřijdu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Září 21, 2014, 12:45:54 »

Táák. Můj temnej elf se právě probíjí regnou. Celkem to jde. Je pod permanentnim haste efektem, čas na vzpamatování už jsem srazila na 13, je z něj velmi solidní kulomet. A stále klesáme :-D. Zbraně na blízko maj minimální čas na vzpamatování 30. Luky mají 0. Proto v pozdější fázi hry neexistuje nic, co by dokázalo trumfnout lučišníky :-p. Až se budu nudit v práci (cca za hodinku), tak vám povím pohádku o Kostovi celou. Ale teď, milé děti, teď je na čase potopit regnanskou flotilu.
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #3 kdy: Září 21, 2014, 12:53:12 »

Elemire, taky hraješ sólo?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Září 21, 2014, 13:41:41 »

Ano, tedy chci říci, pokouším se hrát sólo :) Naskilil jsem sekeru, vrátil se na Havranní pobřeží a lákám jednoho vlka po druhém, max. 2 najednou :D Navíc mám jen tu základní jednoruční sekerku, takže zranění na mistrovi 17-21. Zotavení mám asi 3 vteřiny, což je pak hodně znát. Někde jsem viděl prodávat základní obouručku, tak zkusím ještě tu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Září 21, 2014, 14:13:16 »

Tak a teď mám asi šest hodina na to, abych se pořádně rozepsala :-D.

Dřív, když jsem byla o hodně mladší, jsem měla tendenci cpát postavě vždycky to "nejlepší", co se jí dalo nacpat. A ono to jakš takš fungovalo, takže mi to zůstalo. Vůbec jsem nad tím nepřemejšlela. Až moje sólo série v mm8 mě naučila, že dělám kravinu. Proč dávat klerikovi kroužkovou zbroj, když s koženou můžu mít nulovou penalizaci na vzpamatování? A Serendinova ochrana má stejnou hodnotu zbroje jako kroužky a velmi dobrý očarování.

Proč hned od začátku týrat chudinku minotaura plátovkou, když pak útočí jednou za uherskej rok. Jistě, později na mistra to snižuje zranění. Jenže vás mlátěj i nepřátelé, který mohli bejt dávno mrtví :-p. Můj minotaur měl štěstí, a našel hned od začátku Serendinovu ochranu (mám tu zbroj ráda, a ona mě taky :-D). Udělala jsem experta kožený a byla jsem bez penalizace s velmi slušnou zbrojí. Navíc ta zbroj je slušivá. K tomu kopí s vysávánim života a z něj zabiják radost pohledět.

Tak, a teď k tomu lučištníkovi, kterýho hraju teď.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Září 21, 2014, 15:10:15 »

Jmenuje se Kosto. Neptejte se mě proč, já to zapomněla nastavit. Vybral si to sám. Má pleš a několik plastickejch operací, který z něj dělaj docela sympaťáka. Minimálně už má stabilní velikost hlavy...
...
Tak. Jako první je samozřejmě nutný nějak naklikat staty a skilly. A jelikož je uplně jedno jak :-D, tak o tom nebudeme už nadále mluvit.

Vyberu bedýnky za mnou, oběhnu si ostrůvek, vypiju sudy, naberu q, napiju se ze strategicky umístěný studny na bonus k inteligenci. sešlu lítání... a frnk, jsem na Havranim pobřeží. Tolik k tutorialu.

Teď je samozřejmě nejnutnější získat slušnou úroveň. Je velký množství úkolů, který nevyžadujou boj, nebo ho vyžadujou jen málo. Vyberu artefakt ze stromu u mostu, a pak si udělám takovou malou exkurzi po ostatních městech, podkůvky, kytičky, lektvary na +50 ke statům. S lítánim hravě zachránim Cauri, ukradnu srdce vody, a než se naděju, levely jsou tu. Ještě důkladně vykradu obě dračí jeskyně, protože artefaktů neni nikdy dost, a můžu si jít dodělat tutorial a pokračovat v dějový lince. Samozřejmě nezapomenout vlézt k trpaslíkům u Alvaru a sebrat jim prstýnek s odolnostma. Každej rok, pěkně vždycky co nejdřív.

Teď jsem na tom, čemu vy češtináři říkáte Bludná pláň. Zachránim dračí vejce, a jde se pro minotaury. S výbušnym lukem neni problém vyzabíjet potvory v Baltazarově doupěti. Vážně, ten dung je na to snad dělanej. A teď mám mistra vzduchu. Takže neviditelnost a ... půjdeme (tematicky) do roviny vzduchu. Ukrást artefakty a srdce. A na souostroví dýky je taková magická věž/knihovna... a tam taky jdu ukrást artefakt :-p. Asi už všichni pochopili, co je moje oblíbená činnost.

Vejce drakům, minotaury máme, zbývá poslední aliance. K nekromantům na hrad, nabrat klerika-sólonarušitele a jdeme do Muchomůrek (murmur woods, šeptající lesy. Neptejte se mýho dyslektickýho mozku, jak přišel na ty muchomůrky). Klerik otevře tajnej vchod, a vlastně už může jít pryč. Seskočim dolu, ukradnu kotel a zmizim městskou branou dřív, než si toho někdo všimne. A aliance je hotová.

Je čas plout na Regnu. Konečně bude grand se zbrojí. Lučištník už je celkem mrcha, takže nepřátelé padaj jako švestky, ale Bohužel nemá luk na vysávání života, takže se musim občas skočit nechat přeléčit. Nevadí. I tak to jde příjemně rychle. Flotila padá na dno moře a já se hrdinně vracim odevzdat úkol a trénovat.

Level 60, rychlost vzpamatovávání 7. Šípy začínaj silně připomínat proud vody ze zahradní hadice. A to ještě nekončíme. Je na řadě nájemnej lov, vedlejší q a další tréning. Něco mi říká, že nebudu v krystalu potřebovat imunitu na paralýzu. Nemám ráda rovinu ohně, asi si jí nechám až těsně před krystal.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Září 21, 2014, 15:11:30 »

Vidíš, to bych mohl do začátku prohodit, je to vlastně jen pár bodů. Já si to rozvrhl opravdu dost strikně, abych ničím neplýtval. Je fakt, že v partě se takovéhle chyby snadno skryjou, tak jsem zas o kousek chytřejší :D O jiné zbrani už jsem uvažoval na ostrově, ale já mám nějak ty sekery rád.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Září 21, 2014, 15:29:43 »

Já mám ráda to konkrétní artefaktní kopí, který celkem pravidelně nacházim. Zbraně s upířim, nebo nedej Bože dokonce "darkness" očarovánim jsou opravdu vzácnej nález, zatímco to kopí neni těžký získat. A rozdíl mezi zbraní s vysávánim, která dává menší rány, a zbraní bez vysávání... řekněme, že menší rány jsou výhodnější.

S kopim je stejne praktický umět (alespoň na 1), pokud člověk získá Trojzubec vlády. Je to dobrej způsob, jak s minotaurem nebo rytířem překonávat vodu.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Září 21, 2014, 15:34:10 »

Jak na to tak koukám, tak neni problém udělat i tři totálně vrahounský lučištníky. Jeden dostane "swift" boty, druhej kuši, třetí luk a jsou všichni absurdně rychlí... Ne že by na tom záleželo, protože stejně bude nakonec stále střílet jen jeden :-p.

Pravda, rukavice s +8 do skillu je jen jedna.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Září 21, 2014, 15:43:36 »

Koženou na expertu mám a je to pohledově o něco rychlejší, nejspíš bude obecně problém ta sekera. Akorát nevidím, odkud bereš to číslo "vzpamatování"?
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Září 21, 2014, 15:46:31 »

Klikni si pravym tlačítkem na čísla, který ti říkaj, jaký dáváš rány. Je tam údaj o rychlosti vzpamatování, minimum pro zbraně na blízko je 30. Schválně, kolik máš ty.

Ono se to pěkně nasčítá, když si člověk veme pomalou zbraň, k tomu plátovku se kterou neumí, žádný botky na zrychlení, protože minotaur, a bum, jsi někde kolem stovky.

Zásadně beru předměty s bonusem k armsmasterovi a do tý dovednosti cpu stejně bodů, jako do samotný zbraně. Rychlost rychlost rychlost. A life drain :-D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #12 kdy: Září 21, 2014, 17:52:55 »

S minotaurem jsem taky měla potíže. Myslim si, že je to jedna z nejproblematičtějších postav na sólo. Neschopnost nosit boty a přilby je poměrně drastický omezení a člověk se musí opravdu snažit, aby měl alespoň trošku slušnou rychlost útoku.

Osobně jsem docela investovala do magie těla, ačkoliv je maximální dovednost expert. Opravdu pomáhá najít třeba prstýnek s bonusem k magii.

Na druhou stranu... Člověka ty potíže hodně naučej :-D.

Taky člověk zjistí, který dovednosti jsou skutečně důležitý a kde se naopak dá šetřit. Dřív jsem všude machrovala odpasťování, obchodování, opravování... teď? Jo, obchodníka stále používám, ale jen proto, že jsem hamoun. Nemyslim si, že by zrovna v osmičce byl nutnej. Moje naprosto nevyužitelný miliony mi dávaj tiše zapravdu. A to mám jen 7 bodů mistra. Expert by asi stačil. Ani jsem nikdy nepoužila to elfí kouzlo.

Místo opravování používám experta alchymie, kterýho navíc můžu mít v klidu na střídačce a brát si ho jen na míchání. Bylinek je všude moře. Mám vytvrzený i prsteny. Používám vnímání, pokud ho postava umí. Třeba temnej elf je grand s odpasťovánim. Ale můj v něm nemá ani jeden bod, protože prostě pastem uhne, a jako bonus vidí tajný vchody a pasti. (Zrovna u minotaura je to jasný, ten odpasťovat neumí :-D.) Identifikaci taky nevedu.

(Odpasťovače obecně nemívám ani v 6/7 díle. Prostě mi došlo, že je to plejtvání bodama.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Září 21, 2014, 18:59:08 »

Tak ten údaj opravdu nikde nevidím, prošel jsem to všemi možnými způsoby a nic. Můžeš mi dát někam screen, kde to číslo máš vidět?
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Září 21, 2014, 19:09:59 »

Hmmm, můžu ti ho poslat třeba mailem, až budu doma. Je to na záložce se statama, jak je číslo šance na zásah a damage.
IP zaznamenána
Strana: [1] 2 3 ... 10