Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:34:47
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10

Autor Téma: Hrajeme Might and Magic VIII  (Přečteno 25750 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Hrajeme Might and Magic VIII
« Odpověď #90 kdy: Březen 10, 2026, 21:24:30 »

Mohu potvrdit, že trojitý zranění se mi taky nedaří. Zvedl jsem dýky na 20 a opravdu je to dost znát, hlavně rychlost útoku je vyšší, ale poškození je odhadem max. 2x. Meče jsem nechal stále na mistra 7 - útok je sice o něco pomalejší, ale poškození je na 2/3 těch dýk (nepočítám ten dvojitý zásah), což je takové zvláštní. Navádí mě to právě k tomu, abych ty meče taky zvedl, protože takhle to vypadá, že ty meče by pak měly znovu navrch. Je tedy pravdou, že nemám žádné extra dýky, jen nějaké +7. Pocitově pak záleží na tom, na jakou potvoru s dýkami útočím. Na Regně byly dýky třeba jasné plus.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #91 kdy: Březen 10, 2026, 21:34:49 »

No ale meče nemají bonus ke způsobeným škodám, tedy nezávisle na tom, kolik bodů do nich dáš, budeš dělat pořád stejné zranění. U dýk to neustál poroste, což je to hlavní. Trojité zranění by byl jen bonus navíc, pokud funguje. Ale i dvojité by bylo dobré. Tedy dle mého u upíra platí, že čím více bodů v dýkách má, tím lépe a meče nemá smysl se učit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #92 kdy: Březen 11, 2026, 06:53:05 »

To nemají, ale třeba Glomenthal a Elsenrail mají poměrně vysoké bonusové zranění, čímž bych v základu získal stejné poškození jako nyní s dýkami. Mě jde spíš o ten nepoměr (úroveň 7 vs 20). Samozřejmě, pokud budu dýky zvedat i nadále, tak poškození už jen poroste.

Zatím se mi to jeví tak, že meče mají smysl jen do návštěvy Regny, protože od velmistrovské úrovně začnou získávat navrch a těch bodů k rozdělení je opravdu hodně. Minimálně úroveň 15 to musí dát a to je právě okamžik, kdy se ta poškození vyrovnají (smaže se ztráta oproti mečům). Každopádně co nemá u upíra smysl, je investovat do mečů více bodů, jak na úroveň mistra. Od Regny prostě cpát vše do dýk.

No, i když ... ta rychlost dýk je zajímavá, škoda, že jsem to nezkusil dřív. Je totiž možné, že i před velmistrem by se dvojice dýk mohla jevit jako dobrá alternativa. Důvodem je fakt, že nižší poškození by teoreticky bylo kompenzováno vyšší frekvencí úspěšných útoků. Chtělo by to ale asi o trochu lepší dýky kvůli navyšení útočného bonusu, nebo do dýk cpát body ve větším rovnou (nad úroveň 15), což by asi šlo. Útočný bonus je pořád to, co rozhoduje o úspěchu útoku a v tomhle mají meče holt navrch.

U mečů jsem si včera všiml ještě jedné věci. Když jsem získal Mezník, tak se mi do dovednosti Mistrovství zbraní přičetl bonus 7 úrovní (dohromady mám tedy 8) a je opravdu vidět, že ten faktor zotavení klesl. Teď je tedy otázkou, jestli by nebylo zajímavé to mistrovství zbraní ještě trochu přizvednout. Budu to muset zkusit. Minimální prodleva při útoku dýkami by byla ještě zajímavější, hlavně teď, když jsem v Rovině země (v dalším příspěvku to víc rozeberu).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #93 kdy: Březen 11, 2026, 07:24:08 »

Složení aliance s draky proběhlo velmi rychle a hned jsem při té příležitosti splnil úkol pro povýšení draka. Vedlejší úkol s pozabíjením drakobijců jsem zatím vynechal, protože v hradu Charlese nejsem schopný udolat stráže - opravdu snadno mě zabily. Ochočené draky taky nedám. 4-5 zásahů a šel jsem do kytek :D. Holt musím ještě trochu zesílit, nebo si nějak pořídit lepší odolnosti.

Aliance a těch pár úkolů kolem mi přihrálo level 70. Poté jsem si vzal úkol s regnanskou flotilou a vyrazil jsem na Souostroví Dýky a skrze základnu na Regnu.

Úvod Regny byl trošku překvapením, i když se divím, že mě to ještě stále dokáže překvapit :). Stejné potvory jako na základně, jen x-krát tužší :D. Od ponorky jsem urychleně vyběhl tunelem a osazenstvo základny jsem pozabíjel postupně. Venku jsem zabhl do hospody, abych konečně dokončil úkol s Arcomage a rovnou jsem předal dopis pirátu Stanleyumu. V městečku jsem krom toho docvičil dýky na velmistra a koupil si dvojici dlouhých soubojových nožů.

Před návštěvou Pirátské tvrze jsem přezbroji a většinu volných dovednostních bodů jsem investoval do dýk (úroveň 20). Průchod tvrzí byl celkem rychlý, dýky opravdu odvedly skvělou práci, ale také jsem narazil na drobný problém - silnější verze pirátů mi dokázala dýky snadno rozbít. Chtě nechtě jsem tak musel přecházet i na meče nebo se vracet do městečka ke kováři, což zbytečně zdržuje. Bohužel jsem sebou neměl dostatek ingrediencí na vytvrzení výbavy, takže jsem to musel na Regně přetrpět.

Skrze tvrz jsem se dostal do Průchodu pod Regnou a zde jsem si vyčistil cestu do Opuštěné pirátské tvrze. Poté jsem postupně pročistil venkovní oblast a zbytek průchodu, abych si odemkl výstupy do věží (zvenku to projít nejde, musí se to otevřít jakoby zevnitř). Opuštěná tvrz byla o něco tužší, ale směrem z podzemí je to mnohem schůdnější. Našel jsem dělovou kouli a venku jsem potopil regnanskou flotilu.

Zajímavý je i úkol s nalezením pokladu piráta Stanleyho. Normálně jsem za to dostal rovnou zkušenosti, takže kdybych nevěděl, že těch 6 truhel v Bludné pláni patří k tomuto úkolu, tak ani nevím, že jsem něco splnil - ani tentokrát se mi do deníku nic nezapsalo. Mimochodem, o poloze pokladu se dá dozvědět od jednoho obyvatele města v Zemi stínů.

Návrat na Havraní pobřeží mi přihrál haldu zkušeností, protože jsem jednak oznámil úspěch s potopením flotily a krom toho jsem si mohl vybrat výhru za Arcomage, což byla další porce zkušeností, něco málo peněz a meč Glomenthal. V Zemi stínů jsem výtáhl level na 80 a u Xanthora jsem si vzal úkol s elementárními rovina.

Nejprve jsem zkusil Rovinu vody v Bludné pláni, ale nedokázal jsem přežít ani vstup. Elementálové mě v podstatě rozstříleli dřív, než jsem se stihl rozkoukat :). Odcestoval jsem proto na Souostroví Dýky a zkusil Rovinu země.

Zdá se mi to oněco schůdnější, ale strašně mě tu dere "klouzání" ze svažitých chodeb. Potvory kvůli tomu nemohou chodit do kopce, což je pro mě místy problém a místy mi to naopak vytváří zajímavou výhodu.

Na přímou konfrontaci s částí potvor to není, protože je nedokážu zabíjet dostatečně rychle. Ale problém je i v tom, že potvory se seskupují, takže i ty slabší pak nemohu zabíjet moc na férovku. Poškození dýkami se někdy pohybuje do 20 HP, někdy přeskočí 60 HP, ale je to dost o náhodě. U vandalů za to může nejspíš vysoká třída zbroje. U zemních elementálů je pak problém neznámý, ale u nich jde spíš o to, že mají taky nepříjemné poškození, které mi ubírá rychle body zdraví.

Potřeboval bych zvednout útočný bonus, ale nemám moc čím. Dýky můžu navýšit na úroveň 25, ale to asi ještě nebude stačit. Ideál by byl 30, což jsou ale další levelupy, které zatím nemám. Nakonec Rovinu země určitě projdu, ale chvilku to potrvá. Na druhou stranu jsem měl zlé tušení rovnou :). Rovina země mi vždy přišla nějak tužší, takže vše je vlastně v pořádku :D.

Určitě by mi pomohlo i kratší zotavení u dýk, takže přemýšlím, že bych cvičně zvedl nejenom dýky, ale i mistrovství zbraní. Viditelný vliv to totiž má a možná by ho stačilo zvednout jen někam okolo 10 úrovně.

Mimochodem, vytvrzení zbraní a zbroje lektvary dost pomohlo. Zatím mi nikdo nic nerozbil.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #94 kdy: Březen 11, 2026, 12:51:53 »

Myslím, že by dost pomohla ty dýka s očarováním Temnoty, která útoky zrychlí a ještě vysává životy. V druhé pak víceméně cokoliv, ideál by byl ten artefakt pro upíry :D. Ale i třeba očarování draka by mohlo být dobrý.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #95 kdy: Březen 11, 2026, 13:04:10 »

Já se pak ještě zkusím na Regnu vrátit, jestli kovář generuje něco lepšího. Bohužel jsem sehnal jen ty obyčejné dlouhé nože.

Artefakty se mi tak úplně nedaří, respektive jsem nějak pozapomněl, kde všude jsou :). Našel jsem vlastně jen tu Mačetu spravedlnosti a Mezník, které mívají svou stabilní pozici. Další věci už byly závislé na povolání (lich, temný elf a ještě něco). Jo a mám Prsten rovin, což byl fajn nález, ale asi taky dost náhoda.

Možná bych mohl zkusit vybrat dračí pokladnici, jenomže při prvním pokusu jsem moc daleko nedoběhl a bylo po mě. Teď už bych to možná zvládl, ale zase těžko říci, co se mi tam vygeneruje. Chvilku jsem si totiž myslel, že artefakty se dají generovat metodou save/load, ale po pár pokusech se zdá, že se generují s první návštěvou oblasti/dungeonu, což by znamenalo, že bych ten save musel udělat ještě před vstupem do oblasti/dungeonu a pak vše mlátit odznova.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #96 kdy: Březen 11, 2026, 15:15:49 »

Pokiaľ ide o artefakty v debniach tak mám dojem, že tam sa možno generujú už na začiatku hry. Kedysi som skúšal tú debnu pod mostom (Havraní pobřeží) a vždy tam bol rovnaký artefakt až pokiaľ som nezačal hru znova. Lútovanie mŕtvol drakov má tiež svoje mechaniky a záleží aj na tom koľko artefaktov si už v hre objavil a aký silný ten drak bol. A samozrejme z jednej mŕtvolky sa dá získať niekoľko dobrých predmetov a pri určitej trpezlivosti aj niekoľko artefaktov alebo relikvii :)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #97 kdy: Březen 11, 2026, 15:39:28 »

Bedny se generujou při prvnim vstupu do lokace. Hanba všem, kdo to nevědí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #98 kdy: Březen 11, 2026, 15:55:02 »

Ono je to snad poprvé, co jsem ty artefakty v osmičce cíleně řešil :). Mě to právě docela překvapilo, já si myslel, že je to prostě jako u lootění potvor. Jako matně si vybavuji jedno letité téma k dračí jeskyni, ale to už je fakt hodně let. Je zajímavé, že nikde nemám ani seznam stabilních artefaktů. Ostatně při pročítání sekce k MM8 zpětně zjišťuji, že mi toho v popiscích chybí více nebo je to vysvětleno tak nějak trochu ... no, že i já teď po letech zjišťuji, že mi to vlastně není moc jasné :D.

Taky mě docela překvapila poloha sochy Cauri, která je nyní u mě v každé rozehrávce stejná. Přitom si pamatuji, že jsem to kdysi zkoušel a její poloha byla náhodná v rámci všech šesti soch v okolí. Přijde mi proto, že socha Cauri se generuje dokonce v rámci jedné konkrétní instalace. Po přeinstalování může být zase jinde, což bych měl ještě ověřit.

Ke všemu jsem objevil prima bug v Opuštěném chrámu - když se hadí muži v sále s ukrytým Proroctvím slunce kousnou za roh (šikovně se tam vylákají), tak je šance, že tam zamrznou a hra je přestane při zabíjení "odpočítávat". Zabil jsem tam něco přes 20 haďáků a klidně bych mohl pokračovat dál. Tvářilo se to, jako bych zabíjel jednoho a toho samého stále dokola. Hra přitom za ty zabité normálně načítá zkušenosti. Než jsem se nadál, měl jsem zkušenosti na level 10 :).
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #99 kdy: Březen 11, 2026, 18:45:59 »

Bedny se generujou při prvnim vstupu do lokace. Hanba všem, kdo to nevědí.

Nie v MM8...
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #100 kdy: Březen 11, 2026, 19:34:43 »

Je to dvě hodiny co jsem lovila z bedny luk pro svýho lučištníka. Osmička tak fungovala vždycky, nevim co to máš za verzi.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #101 kdy: Březen 12, 2026, 10:00:10 »

Ještě mě tak napadá, hra si po prvním spuštění generuje datový soubor k aktuální rozehrávce (teď si nevybavuji, jak se přesně jmenuje, ale je to prostě ten nejnovější). Možná by ho stačilo smazat a zkusit save/load znovu. Je možné, že to je právě ten důvod, proč mám s každou rozehrávkou Cauri na stejném místě - zřejmě se do tohoto souboru ukládají nějaká mezidata.

Já ty testy totiž vždy prováděl buďto načisto nebo ze starých savů, ale staré savy zálohuju jen jako save pozice, to znamená, že je pak spouštím za úplně jiných defaultních podmínek. Savu samotnému to nevadí, ale asi se tím resetnou možné proměnné, které mají vliv na různé náhody apod.

Ha, teď jsem našel Ivanův příspěvek k pevným artefaktům - Prsten rovin, Mačeta spravedlnosti, Mezník, Hadí meč. Takže ten Prsten rovin zas taková náhoda nebyla :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #102 kdy: Březen 12, 2026, 21:58:35 »

Jde o soubor new.lod. Něco asi ukrývá, ale potíž bude v tom, že nejspíš funguje v kooperaci se save pozicemi, tudíž jeho prosté smazání nic neresetuje.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #103 kdy: Březen 12, 2026, 23:17:07 »

Taky jsem to zkusil rozehrát za toho rytíře sólo. Na Souostroví dýk jsem prošel opuštěný chrám (ale ne tu pasáž, co vede ke knize slunce), splnil většinu úkolů. Povýšil jsem se na 5 level a zkušenosti mám na 9 level. Naučil jsem se luk a posilování a obojí povýšil na experta. Taky jsem dal nějaké body do mistra zbraní. Měl jsem asi štěstí, že jedna soutěž u chrámu byla na rychlost a díky lektvaru rychlosti (co mi uvařil jeden chlapík), jsem jí měl přes 70, tak jsem jí vyhrál.

Nicméně i za rytíře to jde docela ztuha, piráti mi dávali docela zabrat, ale zvládl jsem je, hadi byli též dost nepříjemní, hadích mužů jsem zabil jen asi 5 a stačilo mi to. Na rytíři je hrozně iritující, že moc neumí ty vedlejší dovednosti. Neumí ani identifikovat věci, idiot. Nicméně zas moc neutrácí, takže momentálně mám 16 tisíc, no.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #104 kdy: Březen 12, 2026, 23:23:43 »

Já se vám přiznám, že ten první dungeon sprostě obcházim a vracim se do něj na vyššim levelu.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10