Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 13:40:44
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: "Pomocník" Aiolos - Průzkumník a jiné rozčarování ze hry.  (Přečteno 7833 krát)

Falco

• Host

Ahoj,
nevím zda to mam jen já takový rozčarovaný poci(ono je jich vlastně víc) z této hry. O tom "pomocníkovi" budu mluvit až na konci.
1) Už při tvoření skupiny jsem se smířil s tím, že banda čistě elfů (war dancer(muž), druid(žena), ranger(muž), wardancer(žena)) je neobvyklá a bude mít problémy, protože např v boji chybí štíty, vysoká zbroj v podobě těžké zbroje atd ..a v magii zase chybí např temná nebo hlavně ohnivá magie. nicméně bude mít zase výhody v tom uhýbání (a nebudou tak často zasažení)
2) Dokonce jsem se už trocha smířil i s tím, že ty nevýhody pocítím hned na začátku hry, kde potvory mají vysoký úhyb (a mé postavy zatím ještě ne viz další bod) a např Nagové se nejlépe dají určitě ohnivými kouzly, když mají na ohen postih.  ... hmmm  Škoda. Jsem spíš hráč HOMAMu než klasického M&M a tak jsem zvyklý, že vodní říše je (dle mě i celkem logicky) víc zranitelná na vzduch(tedy blesky atd.) Takže i na DOBRODRUHA jsem měl velké problémy právě s nagy, do kterých se s bojovníky špatně trefím (a oni si tak nemohoou navázat na sebe protivníka - což je má taktika) a kupodivu střelec - který musí být v první lajně toho nablízko moc neuhraje a mág to sám zvládá hůř. Ale snažím se jak druida tak hraničíře využívat v kombinaci vetrné magie a to oddálení soupeře.  Ted tedy jsem začal za tu těžší obtížnost a trochu s větší znalostí jak skilovat postavy, jsem zvědav, jak to půjde.
3)Co mě ale dost zaráží a slušně řečeno štve, proč hráč nemůže od začátku jet taktiku úhýbání. Proč není na experta úhybu nějaký učitel v základní lokaci? To že v základní lokaci - v přístavu - není učitel na Experta dvě zbraně se dá pochopit. Takže jsem ted měl 3tí level u postav a ani jeden "cestovatel" mi nedovolil cestovat do té jiné lokace, abych se naučil ten úhyb nebo expert dvě zbraně (+1 utok hlavní rukou). Pro mě to přijde jako "nalajnování" co hráč může skilovat, protože když by si úhyb naskiloval moc brzo, asi by to narušilo jejich nastavení "obtížnosti" (to je taky kapitola sama o sobě)

4) Pomocníci.
Kněžka
Nejsem si jist, jak moc hledá tajné skrýše ta "kněžka" co se přidá do party kvůli ukolu v lese. Zatím jsem našel jen 2 tajné skrýše obě v majáku, první mi šla otevřít, druhá ve 3tím patře ne (ani jednou postavou). Nicméně měl jsem aktivované kouzlo "jasnozřivost". Tak nevím zda díky pomocnici "kněžce" mám jasnozřivost automaticky, či jsem ty skrýše našel jen díky tomu mnou aktivovanému kouzlu.

Průzkumník Aiolos:
Ok je to těžší obtížnosta tak  200 penez i na začátku je dobrá investice. Dokud nezjistím, že kvůli němu nemám jedinou výhodu a ale jen postihy. Když hráč zjistí, že Průzkumník sníží vzdálenost o 1 za kterou mě potvora detekuje, řekne si, ok, tak ji budu moct aspon zabít jednotlivě(pokud jich je víc  relativně u sebe) nablízko. NE! Jsem jedno políčko od pavouka (nutno dodat že šikmo) ale nemohu pavouka překvapit utokem, když se dívá souběžně jako já, ne! Já musím jít na políčko vedle, aby si mě vůbec všiml a ejhle - já(moje družina) jsem pak překvapen, že tam je pavouk, a pavouk na mě jako první zaútočí? WTF? Jako třešnička na dortu pro hráče je, když už takhle vleze vedle potvory a NEMŮŽE SE HÝBAT tak se probudí všechny potvory v blízkém okolí (i ty 3 políčka vzdálené - najednou) a parta dobrodruhů paralyzová (ne kouzlem ale hrou, protože nemůže ustoupit, aby je potvory neobklíčily) krom jedné potvory bojuje se třema ...
Tak mi prosím rozumně vysvětlete, k čemu mi je ten "ňouma" za 200peněz + 2% z nalezeného zlata, dobrej? Jediná logická výhoda, kterou hráč očekává je alespon to, že bude moct potvory zabíjet jednotlivě, ale to hra nedovoluje.

Jsem opravdu, ale vážně naštvanej. Omezenost v levelování postav nemluvě. Chybí tam aspon ta alchymie, když už ne nějaké zjednodušené craftění. Pořád hledám ta pozitiva na této hře. Ostatně pojem "otevřeného světa" taky chápu jinak než tvůrci či marketingoví prodejci, kteří charakterizují tuto hru touto vlastností. Kdyby to byl otevřený svět, mohl bych se dostat i do jiných měst a naučit se např. Experta Uhýbání. Ale uznávám, že to jsou už drobnosti, které se dají jako samotné snadno přehledénout, ale všechno dohromady s obtížemi.

Máte ještě někdo takový rozčarovaný pocity či někdo zkušenější, kdo mi vysvětlil pointu a smysl "pomocníků" v této hře? Nezajímá mě texty co by který pomocník měl dělat, ale praktický užitek ze hry.
Hádám a očekávám alespon správně, že ten gobliní kuchař mi na cestách bude vařit a já nebudu muset při odpočinku utrácet za zásoby a tudíž tak budu moct častěji odpočívat a doplnovat zdraví a manu? Nebo i v tomto jsem moc náročný?
IP zaznamenána

KILLER

• Zasloužilý člen
"Pomocník" Aiolos - Průzkumník a jiné rozčarování ze hry.
« Odpověď #1 kdy: Červen 08, 2014, 13:37:03 »

Původně jsem ti chtěl normálně odpovědět, ale proč bych se otravoval. Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde.
IP zaznamenána

Falco

• Host
« Odpověď #2 kdy: Červen 08, 2014, 14:02:46 »

Tak to prosím zkus, já taky zkouším najít v té hře to dobré a proto se i zde ptám a zkouším najít dobré lidi, kteří mi vysvětlí to, co já zatím nevidím.
Pořekadlo je pravdivé, nicméně ne namístě.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Červen 08, 2014, 16:28:12 »

Ahoj. Smysl pomocníků? Vlastně nijaký valný, přidáni do hry byli jen kvůli tomu, že to někdo považoval za dobrý nápad. Navíc se některé jejich schopnosti měnily společně s patchi. Průzkumník ti nemá zajistit možnost lákat potvory postupně, ale jen ti umožní projít v těsnější blízkosti kolem nich. S Aiolosem se pravděpodobně dostaneš do Skalního města mnohem pohodlněji, než-li družiny bez něj. To, že potvory nepůjdou lákat postupně, je jasné už na počátku hry. Je to prostě vlastnost samotné hry a celého toho modelu detekce družiny. Pokud s tím zápasíš už teď, připrav se na to, že později to bude ještě horší, až se ti začnou nepřátelé spawnovat za zády apod. ;)

ad 1-3) Atypické složení družiny = atypický "zážitek", nic víc, nic míň. Na začátku si se s tím přeci smířil, tak mi není jasné, proč tě to tak překvapilo. Máš v družině dva celkem ultimátní charaktery, ale aby to nebylo tak snadné, učitelé dovedností nejsou tak snadno dostupní. Přijde mi to logické.

ad 4) Odhalení skrytých dveří je za přítomnosti Rosalie aktivované automaticky.

Jenom drobná poznámka k tomu otevřenému světu. To je opravdu jen marketingová záležitost, protože i vývojáři mluvili delší dobu o semi-open world.
IP zaznamenána
This is the end ...

Falco

• Host
« Odpověď #4 kdy: Červen 08, 2014, 18:02:21 »

Ahoj Elemire,
děkuji za odpovědi. :o)
No už se mi pár nepřátel za zády spawnulo, ale během boje naštěstí ještě ne. Naštěstí jsem ve hře už našel způsob, jak se s touto družinou vypořádat s více protivníky. Ale na nagy v majáku si ještě netorufám, to by mě rozsekali, jako minule. :oD

1-3) Pravdu máš. Asi jsem nečekal, že bude tak brzo a v takové míře. I tak důvod sem napsat nastal až to s tím Průvodcem, konkrétně že mi jeho pomoc naopak zkomplikovala hru. + Zvyknout si že styl hraní alá Lovec s plížením a útoky ze zálohy tu prostě nejde. Navíc kdysi, když jsem hrál Skeldal, tak tam šlo aspon manévrovat s postavami i během boje. Nečekal jsem, že nová hra, si nevezme ty nejlepší věci z předchozích her podobného typu. Ale už to celkem jde. :o)

4) Super, aspon ted ještě nemusím utrácet za kouzlo. Doufám, že až dodělám ukol u loupežníků, tak zůstane v družině nebo pujde znovu najmout. :o)

5)
Jo a ještě by mě zajímalo. Co se myslí u toho kouzla Šeptající stíny tím "tajemstvím"? Myslí se tím jen nepřátelé, kteří jsou schovaní a nebo to "tajemství" může být i klíčem ke zdárnému otevření objevené skrýše (viz 3 poschodí majáku)?
IP zaznamenána

Falco

• Host
« Odpověď #5 kdy: Červen 08, 2014, 18:04:50 »

Doplněk k 5)
Neboli, jaký je rozdíl mezi utajenou skrýší a nějakým "tajemstvím"? Mě přijde, že obojí je tajné/schované atd a obojí se musí najít, takže je to to samé.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Červen 08, 2014, 19:19:20 »

Tak napsal jsi, jak to vidíš, já tomu celkem rozumím. Při hraní jsem si tu vedl jakýsi polodeníček a taky jsem v něm měl dost bodů, které se mi nezamlouvaly. Jenomže ony některé souvislosti ti začnou docházet až později a když se teď zpětně ohlídnu, tak těch vyslovených bot je o poznání méně.

Příklad s družinou je právě přesně na místě. Když si v desítce vybereš atyp, je to opravdu hned znát. Ber to i tak, že ten svět je tu mnohem menší, takže bylo potřeba to nějak rozčlenit, aby se z toho nestala zábava jen na pár hodin. Obtížnost je věc další a dá se na ní pohlížet také z více úhlů. Budou místa, kde budeš procházet s danou družinou snadno a jinde by se ti zas hodila jiná družina. V základní hře je to tedy o preferencích ve výběru členů. Horší je to u DLC, kde mají mágové jasně navrch a celé DLC je už postavené jinak.

Bojový systém kritizuju už od počátku, když už to měl být následovník pětky, tak se vším všudy. Ale i přes ta omezení to dali v Limbicu docela dohromady a dá se na to zvyknout.

ad 4) Nikoliv, po splnění úkolu se od tebe odpojí a už ji nebudeš moci najmout. Budeš dlouhou dobu odkázán jen na svitek.

ad 5) Ve hře jsou různé chybky v překladu a je vidět, že ten překladatelský tým nebyl úplně jednotný v pojmech. Tajemství = Skrýš apod. Na nepřátele tu funguje jiné kouzlo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Falco

• Host
« Odpověď #7 kdy: Červen 09, 2014, 09:01:09 »

Jo na bojový systém jsem si už celkem zvykl. Aspon se snažím hodně využívat design mapy a tedy různý rohy - nejen proti střelcům.

ad 4) Skoda. to si ji necham asi co nejdýl, jak to pujde.
ad 5) Ted koukám, že jsem si popletl a nepozorně přečetl to kouzlo Jasnovidnost. To je jen na pastě a tamto je na skrýše. Koukám že ta temná magie mi bude chybět víc, než jsem čekal.

Díky za informace :o)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Červen 09, 2014, 11:27:04 »

S temnou magií to není úplně domyšlené, ale dá se bez ní obejít. Největší negativum na těch skrýších je, že přicházíš o slušný balík peněz, což je na počátku znát. Časem ti to nahradí požehnání, ale pak je právě perfektní se projít zpětně po dříve vyčistěných dungeonech a vidět, kolik si toho minul :)
IP zaznamenána
This is the end ...