Ahoj,
nevím zda to mam jen já takový rozčarovaný poci(ono je jich vlastně víc) z této hry. O tom "pomocníkovi" budu mluvit až na konci.
1) Už při tvoření skupiny jsem se smířil s tím, že banda čistě elfů (war dancer(muž), druid(žena), ranger(muž), wardancer(žena)) je neobvyklá a bude mít problémy, protože např v boji chybí štíty, vysoká zbroj v podobě těžké zbroje atd ..a v magii zase chybí např temná nebo hlavně ohnivá magie. nicméně bude mít zase výhody v tom uhýbání (a nebudou tak často zasažení)
2) Dokonce jsem se už trocha smířil i s tím, že ty nevýhody pocítím hned na začátku hry, kde potvory mají vysoký úhyb (a mé postavy zatím ještě ne viz další bod) a např Nagové se nejlépe dají určitě ohnivými kouzly, když mají na ohen postih. ... hmmm Škoda. Jsem spíš hráč HOMAMu než klasického M&M a tak jsem zvyklý, že vodní říše je (dle mě i celkem logicky) víc zranitelná na vzduch(tedy blesky atd.) Takže i na DOBRODRUHA jsem měl velké problémy právě s nagy, do kterých se s bojovníky špatně trefím (a oni si tak nemohoou navázat na sebe protivníka - což je má taktika) a kupodivu střelec - který musí být v první lajně toho nablízko moc neuhraje a mág to sám zvládá hůř. Ale snažím se jak druida tak hraničíře využívat v kombinaci vetrné magie a to oddálení soupeře. Ted tedy jsem začal za tu těžší obtížnost a trochu s větší znalostí jak skilovat postavy, jsem zvědav, jak to půjde.
3)Co mě ale dost zaráží a slušně řečeno štve, proč hráč nemůže od začátku jet taktiku úhýbání. Proč není na experta úhybu nějaký učitel v základní lokaci? To že v základní lokaci - v přístavu - není učitel na Experta dvě zbraně se dá pochopit. Takže jsem ted měl 3tí level u postav a ani jeden "cestovatel" mi nedovolil cestovat do té jiné lokace, abych se naučil ten úhyb nebo expert dvě zbraně (+1 utok hlavní rukou). Pro mě to přijde jako "nalajnování" co hráč může skilovat, protože když by si úhyb naskiloval moc brzo, asi by to narušilo jejich nastavení "obtížnosti" (to je taky kapitola sama o sobě)
4) Pomocníci.
Kněžka
Nejsem si jist, jak moc hledá tajné skrýše ta "kněžka" co se přidá do party kvůli ukolu v lese. Zatím jsem našel jen 2 tajné skrýše obě v majáku, první mi šla otevřít, druhá ve 3tím patře ne (ani jednou postavou). Nicméně měl jsem aktivované kouzlo "jasnozřivost". Tak nevím zda díky pomocnici "kněžce" mám jasnozřivost automaticky, či jsem ty skrýše našel jen díky tomu mnou aktivovanému kouzlu.
Průzkumník Aiolos:
Ok je to těžší obtížnosta tak 200 penez i na začátku je dobrá investice. Dokud nezjistím, že kvůli němu nemám jedinou výhodu a ale jen postihy. Když hráč zjistí, že Průzkumník sníží vzdálenost o 1 za kterou mě potvora detekuje, řekne si, ok, tak ji budu moct aspon zabít jednotlivě(pokud jich je víc relativně u sebe) nablízko. NE! Jsem jedno políčko od pavouka (nutno dodat že šikmo) ale nemohu pavouka překvapit utokem, když se dívá souběžně jako já, ne! Já musím jít na políčko vedle, aby si mě vůbec všiml a ejhle - já(moje družina) jsem pak překvapen, že tam je pavouk, a pavouk na mě jako první zaútočí? WTF? Jako třešnička na dortu pro hráče je, když už takhle vleze vedle potvory a NEMŮŽE SE HÝBAT tak se probudí všechny potvory v blízkém okolí (i ty 3 políčka vzdálené - najednou) a parta dobrodruhů paralyzová (ne kouzlem ale hrou, protože nemůže ustoupit, aby je potvory neobklíčily) krom jedné potvory bojuje se třema ...
Tak mi prosím rozumně vysvětlete, k čemu mi je ten "ňouma" za 200peněz + 2% z nalezeného zlata, dobrej? Jediná logická výhoda, kterou hráč očekává je alespon to, že bude moct potvory zabíjet jednotlivě, ale to hra nedovoluje.
Jsem opravdu, ale vážně naštvanej. Omezenost v levelování postav nemluvě. Chybí tam aspon ta alchymie, když už ne nějaké zjednodušené craftění. Pořád hledám ta pozitiva na této hře. Ostatně pojem "otevřeného světa" taky chápu jinak než tvůrci či marketingoví prodejci, kteří charakterizují tuto hru touto vlastností. Kdyby to byl otevřený svět, mohl bych se dostat i do jiných měst a naučit se např. Experta Uhýbání. Ale uznávám, že to jsou už drobnosti, které se dají jako samotné snadno přehledénout, ale všechno dohromady s obtížemi.
Máte ještě někdo takový rozčarovaný pocity či někdo zkušenější, kdo mi vysvětlil pointu a smysl "pomocníků" v této hře? Nezajímá mě texty co by který pomocník měl dělat, ale praktický užitek ze hry.
Hádám a očekávám alespon správně, že ten gobliní kuchař mi na cestách bude vařit a já nebudu muset při odpočinku utrácet za zásoby a tudíž tak budu moct častěji odpočívat a doplnovat zdraví a manu? Nebo i v tomto jsem moc náročný?