Dragornborn:
Původní herní nuda s létem přešla a začal jsem uvažovat o pokračování ve znovunačatém a vzápětí zas odloženém Skyrimu. Už od minulého roku jsem měl v merku ohlášení nového DLC jménem Dragornborn, které se vrací na Solstheim. Ano, na onen legendární a tuhý ostrov známý z datadisku Bloodmoon pro Morrowind, ve kterém jsem strávil nemálo času. Využil jsem proto letní akce na Steamu a nakonec rovnou nakoupil všechna 3 dostupná DLC (Dragornborn, Dawnguard a Hearthfire).
Navenek to do hry nepřineslo žádný ergonomický prvek, ovládání a vše kolem zůstalo stejné. Dokonce nebylo vůbec zřejmé, kdy a jak se vlastně na Solstheim dostanu, resp. kde se to vlastně dozvim? Nevydržel jsem a nakoukl na UESP. Nu což, tak holt kus hlavní linie základní hry teda odehraju a počkám na návštěvu. Abych řekl pravdu, moc se mi do toho nechtělo. Představoval jsem si, že na Solstheim vlítnu hned na začátku, byť UESP bez uzardění doporučovala až level 20+ Jakmile se tedy objevila ta správná chvíle, rozhodl jsem se, že alespoň nakouknu. A tak se stalo, že Ulgar se znenadání objevil na Havranní skále (Raven Rock) a na kontě měl pouhý level 8.
Po úvodním rozhovoru jsem zkusil projít se kousek po pláži směrem na JV, ale zastavil měl zajímavý souboj kapitána stráží s popelavci. Dychtivě jsem se zapojil, ovšem jakmile kapitán vysílen klekl, pustila se trojice do mě ... ani jsem nestihl utéct. Měl jsem chuť to vzdát, protože dost tuze se tvářilo i pár dalších monster v okolí. Ovšem po letmé návštěvě vesnice Skalů jsem se rozhodl a nahrál save z přístavu - přeci to teď nevzdám

Raven Rock doznal velkých změn, je z něj vesnice v redoranském stylu, ale najde se zde prakticky vše, co každý dobrodruh potřebuje. Jenom důl už nefunguje. Podobně doznal několik změn i samotný ostrov. Rámcově je shodný s bloodmoonovskou verzí, tedy jeho obrys, ale jinak je zde zřetelný vliv nového enginu. Namísto oblých kopečků jsou zde vytvarovány nádherné masy skal a ledu. Je to značný pokrok a člověk si chvilkama připadá jako v novém světě, nikoliv na místě, které důvěrně zná. Na ostrově zůstalo i několik původních lokací, jako třeba Kolbjorn Barrow, Brodir Grove, Altar of Thrond, Castle Karstaag nebo Gyldenhul Barrow. A naopak se tu objevila nová místa, zejména trpasličí zříceniny (jen k té angličtině, mám sice cz verzi, ale protože Bloodmoon je v angličtině, tak to kvůli návaznosti nechávám v originálním znění).
Na počátku to působí podivným dojmem, ale je třeba mít na paměti, že ostrov postihla erupce Rudé hory na konci 3. éry. Změnilo to i ráz krajiny, proto okolí Raven Rocku vypadá jako popelavá poušt a dokonce to znamenalo zánik pevnosti Frostmoth (ovšem na jejího velitele zde ještě narazíte

). Dá se na to zvyknout a člověk poměrně rychle zdomácní. Po pár dungeonech začal být zřetelný pokrok a ze soubojů jsem přestal tak často utíkat. Prostě klasický začátek. Dokonce jsem se přistihl při myšlence, že by mi vlastně nevadilo, kdyby Skyrim měl jen takovýto rozsah. Jinými slovy, Dragornborn neni jen nějaký přívěšek, je to plnohodnotná hra.
Příběhově je Dragornborn o něco zajímavější, vše se točí okolo úplně toho nejprvnějšího drakorozeného jménem Miraak, který si dělá zálusk na znovuzrození a začíná se postupně tlačit ze Zapomnění ven. Konkrétně z Apocryfy, říše Hermanea Mory, daedrického lorda vědění, jehož je služebníkem. Apocryfa je dostupná jen formou tzv. Černých knih vědění a je to vskutku nehostinné a tuhé místo. Hezky je na něm vidět pokrok postavy. Zatímco na počátku jsem jejími jednotlivými částmi jen probíhal, na konci jsem jej už systematicky čistil. Příběh je tedy zajímavý, celkem rozvětvený, na konci se hráč dokonce naučí ovládat draka a létat na něm ... ale co si budeme povídat, jak už jsem psal, kdyby ve Skyrimu draci nebyli, vůbec by mi to nevadilo. V ovládání draka jsem zalíbení nenašel, chová se to divně a zkrátka, draky budu raději dál jen zabíjet

Jak už jsem zmínil, na 8. levelu se toho moc dělat nedá. Začal jsem proto jednoduššími úkoly kolem a narazil i Nelotha (bývalý představený Sadrith Mora z Morrowindu). 200 let navíc se na něm zrovna nepodepsalo a chtě nechtě jsem brzy musel vyrazit napříč ostrovem, no vlastně jen do jeho středu, kde je Miraakův pozemský chrám. Po bok se ke mě přidala Frea, šamanka skaalů - ve skutečnosti dost tuhá bojovnice. Díky ní jsem chrámem prolezl a našel svou první Černou knihu - první a taky vlastně nejhlavnější. Z chrámu jsem vylezl nedalo Skaalské vesnice, jaká náhoda a šel si promluvit s freiným otcem, taky šamanem, toho času v aktvní službě. Vyřešil pár věcí a pospíchal za Nelothem, který mě doprovodil do trpaslíčích ruin Nchardaku za další Černou knihou. No a tady jsem potkal samotného Hermanea Moru a po rozhovoru pospíchal zpět do skaalské vesnice.
Další úkol se ukázal být nad moje současné síly, byť jsem o nějaký ten level poskočil a v luku se notně zlepšil. Začal jsem se proto různě potulovat a hlavně se věnoval kovařině a nějaké ty dva levely dohnal plížením. Nijak systematicky, do levelu 40 v rámci úkolu spiknutí v Raven Rock, poté kdekoliv jinde a bez investice perků - nechtěl jsem skončit jako v Oblivionu. Bonus 2x ke zranění lukem ze zálohy postačil, abych 1 - 2 potvory dokázal v chumlu načít a přitom neztratil nic z hratelnosti. Ostatně takhle si použití plížení představuju, jsem přeci bojovník, jehož hlavní náplní je férový boj

Od levelu 20 jsem se rozhodl provést rovnou i bližší průzkum ostrova a začal systematicky čistit dungeony. Řada z nich je celkem "hluchých" a hlavně mě překvapilo, že se tak šíleně nerespawnují jako v základní hře. Postupně jsem se tak dostal až ke konci a na levelu 28, s ebenovým rukem v ruce a orčí výstrojí na sobě vydal za Miraakem. Cestou jsem nenechal nic živé a samotný souboj taky nebyl ničím významným. Vynechám tedy Miraakův trojí respawn, ale dá se to uběhat. Základ je nenechat se příliš zranit, aby to hrdina ustál až do konce. Původně to byl jen test, takže jsem sebou neměl ani dostatek lektvarů.
Po opuštění Apocryfy jsem se pustil do zbytku vedlejších úkolů a ty plním ještě dosud. Poskočil jsem akorát na level 29, luk dostal na úroveň 92 a popelavce zabíjím na max. 4 výstřely, přičemž mě nijak extra nezraňují. Svůj dům v Raven Rock, ano to jsem zapomněl, v rámci splnění úkolu spiknutí jsem dostal vlastní dům, je teď plný kořisti.
Dům je vlastně vůbec zajímavý, je v něm prakticky všechno, co člověk může jen potřebovat - vlastní kovárna, očarovávací dílna, alchymistická laboratoř a vůbec je celkem velký. Jen se bohužel stále jmenuje po původních majitelích.
Hned na úvod jsem psal, že kovařina se v Dragornborn cvičí pomaleji (podle mě), spotřeboval jsem už opravdu hodně rudy a dostal se na úroveň 82. Hodně se mi zalíbila výroba vlastních šípů, v jednu chvíli jsem nosil 5k trpasličích šípů v batohu. Nejspíše to bude i vděčný objekt pro zkoušky očarovávání. Z pěnezma jsem se dostal přes 60k, ale jakmile jsem si otevřel kování ebonitu, tak nezbylo, než-li ingoty nakupovat (důl jsem zatím nevyužil). To a nějaké další nákupy mě zase o něco ochudily. Na druhou stranu mám možnost vyrábět a vylepšovat věci tak, že bych mohl začít vydělávat. Ovšem nechám to zatím být. Jediné, co se i nepodařilo, je kování Stalhrimu - UESP mi však odpověděla, že na to musím mít právě aktivní kování ebonitu, což jsem v době testu ještě neměl, vyzkouším tedy až večer. Alchymii jsem protentokráte upozadil a zůstal jen u sběru a hromadění surovin.
Zpestřením je možnost sponzorovat vlastní vykopávky v Kolbjorn Barrow (čekám na závěrečnou etapu) nebo si zabít ducha Karstaaga (opravdu tuhý soupeř, férově ustřílený ze skály

). Některé úkoly jsou propojené i s pevninou a na ty dojde později. Krom toho se tu obejvuje nový typ monstra - medvědodlak. Sic jen pár kousků, ale na počátku jsou opravdu smrtícím překvapením. Kdybych se měl obecně vyjádřit k dungeonům, mohl bych říci, že velkých je tu jen pár a ani ty nejsou nijak přehnané. Je to tak akorát.
I přes počáteční lehkou skepsi jsem si na "nový" Solstheim rychle zvykl a co naplat, nostalgie se opravdu dostavila. Jen tu skupinku vlkodlaků jsem měl asi nechat žít ...