Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:24:25
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Lionheart, Legacy of the crusader  (Přečteno 23395 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Lionheart, Legacy of the crusader
« kdy: Březen 15, 2013, 14:20:20 »

ÚVODNÍ PŘÍSPĚVEK:

Lionheart je jedno z dalších 2D izometrických RPG, tentokráte z dílny Reflexive Entertainment a jednou z typických charakteristik byla dlouhodobá reklamní masáž o jedinečnosti tohoto titulu. Zakoupil jsem ho v roce 2006 za hezkých 199 Kč … vlastně zakoupil, zaplatil a delší dobu čekal, neboť jsem zrovna narazil na přelom, kdy už nebyl Lionheart u nás dobře sehnatelný. Český CDProjekt se totiž rozhodl pro lokalizaci hry, takže u nás Lionheart vyšel rovnou s českými titulky a zřejmě pro malý zájem v menším množství.

Rozehraný jsem ho měl už v roce nákupu, ale podobně jako tomu bylo u Golden Landu i tady jsem o save pozice přišel z důvodu havárie PC. Naštěstí jsem byl jen na začátku a plnil prvních pár úkolů, takže jsem o nic nepřišel. Nicméně ke hře jsem se vrátil až letos. Vzhledem k tomu, že to byla poslední typická krabicovka, mám ji celou dobu vystavenou nad PC.

Jak už jsem na začátku zmínil, Lionhert byl představován jako revoluční RPG. Nakonec proč ne, když mu za garanta posloužili Biowaire. Nikdo proto o výsledku nepochyboval. Ovšem hned první zajímavostí bylo použití herního systému SPECIAL (odvozeno od názvu statistik), na kterém funguje i série Fallout (nemůžu posoudit, v současné chvíli jsem ji ještě nehrál). Hra tedy nemá s pravidly AD&D nic společného. Dějem je postavena přibližně 300 let po 3. křížové výpravě, kdy Richard Lví srdce a Saladin nuceně uzavřeli mír kvůli důsledkům disjunkce. Ta byla výsledkem komplikovaného temného rituálu, kterého se oba nevědomky zůčastnili … zjednodušeně řečeno, oba byli zrazeni. Ve hře se tak hráči naskýtá pohled na alternativní minulost a je to znát i z názvů postav, se kterými se lze setkat (příběh začíná ve Španělsku v Barceloně).

Po všech těch recenzích jsem měl trochu obavy, ale Lionheart se hraje dobře a minimálně v první třetině hra celkem svižně odsýpá. Úkoly jsou nápadité, bohužel je jich na můj vkus méně a byť je Barcelona graficky zdařilá, působí na mě příliš prázdně. K prozkoumávání toho v ní mnoho není, vlastně 3 čtvrti + stoky. Děj postavu postupně žene ze Španělska do Francie, kde se začne děj lámat a s ním i volnost hraní. Oproti recenzím bych řekl, že se tak stane až hodně za polovinou, spíš ve druhé třetině hry. Úkolů ubývá a přibývá nepříjemných dungeonů – myšleno rozlehlých. Potvor je pořád stejně, jen roste jejich obtížnost. Bodem zlomu je oblast okolo Montaillou, jakmile dokončíme dva zdejší velké úkoly – věštec Nostradamus a posvátné kopí z Krypty, započne válka mezi Anglií a Španělskem. Do této doby bylo možno se po mapě volně pohybovat. Během války nás to však sune mílovými kroky do Anglie a odtud kamsi do perské pouště, kde příběh vrcholí.

Musím říct, že mi to až tak nezáživné nepřišlo, příběh je takto holt koncipován a nikdo přeci nemůže chtít, aby třeba Krypta byla plná postav zadávajících úkoly apod., Anglie to samé, vždyť jsme sem přišli přeci válčit. Horší je to s pouští, ta mohla být zpracována nápaditěji. Když se to vezme do důsledku, Lionheart zklamal ponejvíce v tom , že byl prezentován jako něco, čím ve skutečnosti není. Nebýt toho, tak to asi nikdo ani nepitval. Pořád je to velmi slušná hra.

Ale teď k systému SPECIAL a hraní. Statistiky nijak nevybočují ze standardu, maximální úroveň je 10 a možnost zvyšovat je vázána na postup postavy v levelech (zvýšení statistiky se děje formou výběru dovednosti). Úroveň určitých statistik je též důležitá pro možnost získat určité pokročilejší dovednosti a zároveň určují primární zaměření postavy. To je velice důležité, jak za chvíli vysvětlím. Dovednosti se vylepšují formou stromu a dělí se do tří kategorií – boj, zlodějina a magie. Každá závisí na jiných statistikách a z nich poté profituje (postava obdrží bonus). Každou dovednost lze zvyšovat investicí dovednostech bodů až do úrovně 300. Množství dovednostních bodů za level určuje mimo jiné hodnota inteligence (zapamatovat). Počet investovaných bodů na zvýšení o jedna se pak postupně zvyšuje!

A tady je právě zakopán pes. Pokud budete zvyšovat hlavní dovednost (preferovanou), tak bude spotřeba bodů poloviční. Je tedy více než-li na místě, abychom si specializaci rozmysleli hned na počátku. Moc prostoru pro změnu už ve hře není. Díky popsanému principu funguje ve hře ještě jedna věc, pokud budeme hlavní dovednosti pravidelně zvyšovat, rozuměj hned, jakmile budou body k dispozici, budou se už z počátku otevírat dovednosti s bonusem k počtu bodů, ovšem ty se budou nakonec násobit. Např. po investici 30 bodů do hlavní dovednosti je možnost vzít si dovednost s bonusem 10 bodů. Ovšem místo 10 bodů dostaneme bodů 20.  Platí ale jen pro nižší hodnoty dovednosti, okolo úrovně 100 už by to bylo opravdu jen 10 bodů.

Maximální level postavy je údajně okolo 70. Potvory se respawnují, plus existují zde dvě menší vychytávky - náhodný transport modrým krystalem (umožní buďto klasické cestování mezi mapami, nebo ve větší míře případů zaviní teleportaci do oblasti plné potvor), či povolávání potvor pomocí červeného krystalu. Oboje jsem nijak nepoužíval, bojů bylo dost i bez toho. Ohledně povolání jsem zvolil bojovníka a určil mu jednoruční zbraně. K tomu jsem dobral pár zlodějských schopností. Z počátku jsem zvyšoval oboje, později už jen jednoruční zbraně (zlodějinu do cca 100 – hlavně otevírání zámků, jednoruční zbraně až do úrovně 200). Magii jsem zcela vynechal.  Zbylé body jsem nechal bez povšimnutí jako rezervu. Ve finále se moje prozíravost vyplatila.

Úzká specializace se mi osvědčila a potvrdilo se, že je dokonce nutností. Ovšem za bojovníka se ke zbrani nablízko určitě vyplatí vycvičit i střelné zbraně. Ke konci hry se střelecký útok náramně hodil, u finálního souboje je pak skoro nutností  (pokus o boj zblízka byl dost ujetý). Oddychl jsem si proto, že jsem jednoručky nehnal až na úroveň 300. Ukázala se tu i síla výmluvnosti, kterou jsem při výcviku podcenil. Hru je možno dokončit bez jakéhokoliv použití síly nebo magie … stačí bosse překecat. Přitom pro trénink výmluvnosti je tu dost bonusových dovedností, takže se v tom neutopí tolik dovednostech bodů. Na konci jsem tedy mohl s přehledem vycvičit jak výmluvnost, tak pořád zbylo i na dostatečnou úroveň ve střelných zbraních.

Na závěr jen zmíním, že je opravdu dost důležité se výběrem dovedností pečlivě probírat. Je jich tu na můj vkus až moc a některé jsou spíše jednoúčelové a hodí se třeba jen pro pár dungeonů. Takové se dají v klidu oželet (např. imunita na jed nebo chorobu). Zůstane tak místo pro ty potřebnější. Málem bych zapomněl, peníze … může se zdát, že jsou důležité, ale jak postupujete hrou, každý další obchodník má dražší věci a to hodně dražší, takže v porovnání s tím budete vlastně pořád trpět nedostatkem. Krom lektvarů se mi nic jiného nevyplatilo kupovat – hlavně těch léčivých, ty je dobré si šetřit. Postava má už v základu slabé léčivé kouzlo, tak to holt skousnout a raději se pár minul léčit, než plýtvat lektvarem (to je taky jediná věc, kde Lionheart vysloveně pokulhává, hodně času strávíte léčením …). Ve hře jsem narazil jen na čtyři souboje, kde bylo vysloveně nutné lektvary použít, zbytek jsem schovával pro finále.  Hru lze samozřejmě zapauzovat mezerníkem, ale postavě nejde v pauze rozdávat rozkazy (holt není to jako v AD&D), ovšem může v tomto režim pít libovolné množství lektvarů!
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: Březen 15, 2013, 15:12:19 »

24 Úno 2013, 18:45:

Abych si odpočinul, tak v noci jsem ještě rozehrál Lionheart :D V začátku jsem si spletl cestu a tak jsem se procvičil hnedle v lese. Když jsem se konečně dostal do stok, které jediné si po těch letech vybavuju, tak už to bylo veselejší. Tenkrát jsem se musel chtě nechtě přidat k žebrákům, protože jsem tu úvodní figuru nedokázal porazit. Tentokrát snadno lehl a je to dobře. Šéfka zlodějů mi jen potvrdila mé podezření, že žebráci jsou vlastně krysodlaci a ty já už od dob NWN nesnáším umpf ... Postavu jsem nijak nehrotil, teprve se s tím seznamuju. Jen mě docela zarazilo technické zpracování, moc odladěné mi to nepřijde. Hlavně ta podivně navazující hudební smyčka, díky ní si taky připadám spíš jak v Diablu. Interakc s prostředím vynechám, možná jsem jen něco přehlídl, takže popisk postav se ještě někde objeví :D Zarazila mě i pauza, proč to nemohli nechat jako v BG? ... Uvidím, co dál, jinak to je celkem oddychovka.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Březen 15, 2013, 15:12:53 »

27 Úno 2013, 07:22:

Zatím zůstalo jen u nočního hraní, ale už se začala krystalizovat specializace pro můj charakter. Vlastně mě k tomu dovedly okolnosti. Zůstal jsem nakonec ve stokách a postupně se prokousával dále. Zabití vůdce krysodlaků už byl docela problém, resp. nešlo to na několik seků. Od této chvíle jsem se rozhodl po kouskách vylepšovat jednoruční zbraně, neb po fyzické stránce od této dovednosti vlasnim dobrou zbraň (obdobnou obouruční jsem našel až později). Druhým problémem jsou zamčené truhly.

Rozhodující bylo patro s troly, kde jsem moc šancí neměl. Tudíž jsem vždy o kousek zvedl boj jednoručními zbraněmi a pozoroval, jak si stojím. Nakonec jsem to musel zvednout až k 75 bodům. Podobně jsem postupoval na cestě zpět se zavřenými truhlami. Ve finále se ukázalo, že jsem to mohl udělat rovnou, asi nemá smysl si ty body šetřit (jo, kdybych si tak vzpomněl, kam jsem si položil manuál :)). Magii jsem prozatím třeba vynechal.

Hlavně jsem s hrůzou zjstil, jak je výhodné hledat pasti apod., tedy že je za to dost bodů ... no, teď už to vim. Plus bylo ve stokách docela dost tajných lokací. Hrát to za krysodlaky by bylo asi podstatně snažší, ale takhle to byla větší výzva. Ze stok jsem již venku a na kontě mám hezký sedmý level. Jo, je to chytlavé a neni to nijak ujeté, jak jsem se docela obával. Sice to nejde podle D&D, ale systém je navržený dobře, takže to celkem odsýpá.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #3 kdy: Březen 15, 2013, 15:13:31 »

28 Úno 2013, 01:23:

systém je úplně stejný jako Fallout 2
já už vím jak to chodí :D jaký předměty se zhruba dají najít a jaký staty můžeš hned na začátku zvednout abych zbytečně nerval 10 bodů při tvorbě postavy

poradím ti teda jenom zepár věcí:
nevím jestli sis všimnul, ale okolo té lví hlavy máš tlačítko kde balancuješ rychlost a přesnost útoku... na začátku je fajn si s tím vyhrát
další věc: když vejdeš do leonardova domku, tak tam má koníka jenž se jmenuje CECCA, když tuhle melodii zahraješ na klavír, tak tě to teleportuje do místnosti plné fajn výbavy, ale hlavně ti řekne o frakci ilegálních čarodějů... v jednom vedlejším questu tam seženeš skvělej jednoruční meč

mno, je tam spousta skrytýho obsahu a fint, je nepravděpodobný, že bys to všechno odhalil na první hraní

jinak co se týče postavy - nejlepší do budoucna je prý boj beze zbraně, já ale zvolil prostě nějakou bojovou dovednost a k tomu nějaký typ magie
nekromancie je dobrá tak do poloviny hry, pak už vyvolaná potvora nezvládá a stojí hrozně moc many
osvědčila se mi tribal protective magie - je tam léčení, zvednutí armor class, pohlcení physic dmge a zvednutí dexterity, luck a lockpick

pročti si tohle... nikdy není dobrý hrát rpg bez plánování :D
http://www.gamebanshee.com/lionheart/
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Březen 15, 2013, 15:14:15 »

28 Úno 2013, 07:11:

Díky za odkaz. Určitě jsem ten manuál někde odhodil, ale tady to vypadá přehlednější a hlavně konečně vidim někde mapky. U nás je to s podobnými stránkami jaksi tragické, hledal jsem toho kluka ve stokách, ale nic, tak jsem nakoukl kamsi do českého návodu a jeho autor očividně ani o tomhle questu nevěděl. Takhle jsem přišel na vymoženost průzkumu :D

Bez plánování začínám většinu RPG, mám docela kliku, že se mi ještě nepodařilo se se špatným výběrem zablokovat (to musím zaklepat). Kolikrát jsem si hodně zatopil, ale vysloveně jsem to vzdal jen u Golden Land - proto mi nakonec ten ztracený save zas až tolik nechybí, celkem rád to rozjedu znovu a lépe. Tam mi do toho prostě skočil hlavně ten tahový systém boje. Fallout jsem jen kdysi rozehrál, takže na systém si vůbec nevzpomínám, ale u Lionheartu mě to docela mile překvapilo.

U ovládání jsem se zatím dostal jen k průzkumu apod. Byla to metoda pokus omyl, takže balancování útoku mě určitě minulo. Podívám na to. Průzkum samotné Barcelony mě čeká teď, koukal jsem zatím jen na frakce, jestli jsem neudělal s těma zlodějema nějakou botu, protože oni jdou nakonec vymlátit taky, když pomůžeš tomu přepadenýmu templáři na jejich patře utéct.

Teď si nejsem moc jistý, jak to bylo hned na počátku, ale snad jsem měl v jednoručních zbraních už nějaké body navíc oproti ostatním. Rozhodlo hlavně získání mečů od skřetů v lese, které byly v tu chvíli nejlepší a vlastně jsem doposud (ve stokách) z jednoručních nic lešího nenašel. Jeden prodává obchodník v lese (tuším, že je ta oblast pojmenovaná jako Křižovatka) a tam jsem zahlídl popisek, že je třeba minimum 50 v dovednosti. Podvědomě jsem se tak dal cestou jednoručních zbraní, nakonec ty vlastně preferuju skoro vždy :D. Lepší mečík se bude určitě hodit.

Magii jsem asi zvolil stejně, zatím jsem jen ze začátku zkoušel, co udělá investice dalších bodů, ale moc mě to pro teď nepřesvědčilo. Zkoušel jsem tam i nějaké zpomalení protivníka, zrovna u toho trola, ale nakonec to vyhrála opravdu jen hrubá síla a štěstí na sérii útoků. Chybí mi totiž info, kolik bodů max. se dá do dovednosti nacpat? Resp. kolik je asi smysluplná hranice, nad kterou už je to spíš "ztrátová" investice? U perku MASTER OF ARMS je vidět hranice 200 pro melee. Za level dostávám 14 bodů, takže to opravdu vypadá na užší specializaci postavy, tedy nerozhazovat body na moc míst.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #5 kdy: Březen 15, 2013, 15:14:54 »

28 Úno 2013, 12:55:

za krysodlaky dostaneš príma quest na zrušení jejich kletby, při kterém budeš muset vyzvat dévu... dévy jsou něco jako minibossové, s některýma se dá dohodnout a některý jsou pěkný mrchy s nepříjemnejma abilitkama
ale toho dévu stejně časem najdeš
já se ke zlodějům nikdy moc nepřidával

co bych určitě doporučil tak hned splnit questy pro saladinův řád, nepočítá se jako hlavní frakce, ale dostaneš od nich bonus 1 int a 2 skill za lvl, nebo 1 síla a body do zbraní¨
já si vždycky při tvorbě postavy nastavil int na 9 a udělal tenhle quest úplně prvně
potom si můžeš zadarmo zvednout vnímání o 1 když opravíš galileův teleskop a podíváš se skrz něj (na ten quest taky narazíš, nechci moc spoilovat D:) přítomnost slavných postav by zas tak překvapující být neměla
Miguel de Cervantes, Shakespear, Leonardo da Vinci, Marco Polo, Galileo atd. s každou z těhle slavných postav je většinou spojený solidní předmět, nebo nějaký permanentní bonus

co se týče bodů, tak sis zajisté všiml, žes na začátku vybíral 3 specializace na dovednost - to znamená, že za jeden přidělený bod do ní dostaneš 2 body zlepšení
bohužel aby ses nemohl hned dostat na 200, tak se poměr pořád zhoršuje
zatímco za 1 bod se můžeš zvednout z 60 na 62, tak až budeš chtít jít ze 199 na 200, tak budeš potřebovat 3, nebo 4 body a to máš takhle u dovedností se specializací, u těch ostatních to bude otřesný, takže tam se nevyplatí je tahat nad 120
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Březen 15, 2013, 15:15:16 »

28 Úno 2013, 13:56:

Mě to přišlo nesympatické, že jakmile jsem do stok jen vlezl, tak mě nějaká postava začne tlačit do kouta :) No tak jsem jí to vysvětlil jinak. U zlodějů mě překvapilo, jak jsou ve skutečnosti slabý (zkusil jsem nejprve toho templáře osvobodit). Příště to bude třeba zas za krysodlaky.

Na Saladinův řád jsem narazil a úkol dostal, jenom jsem si nebyl jist, abych si hnedka něco neuzavřel. Na můj vkus je tu hned na začátku až moc možností :) Město si teď hezky prolezu, je vidět, že mě čekají zajímavá setkání.

Na body jsem koukal. Chvilku jsem měl pocit, že jen moc rychle klikám, protože to opravdu skáče, už vím alespoň proč. Budu se toho držet a vezmu to nějak přiměřeně. Zatím mám stále tu kombinaci bojovník / zloděj, možná se pro mě vyplatí vzít si k tomu i plížení. Ale nejprve teda ještě kouknu, jak jsem rozdělil dovednosti. S bojem beze zbraně si mě trochu nahlodal, ale zůstanu nakonec věrný oceli :D Opravdu si teď nejsem jist, jaké dovednosti mám, základní atributy jsem rozdělil nejspíš tradičně do síly, odolnosti a obratnosti. Jsem zvědav, až si to sepíšu :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Březen 15, 2013, 15:16:41 »

7 Bře 2013, 18:16:

Musím říct, že Lionheart mě docela chytl. I když si mi napsal pár tipů, tak jsem jich samozřejmě pár minul :D Prostě mě ten děj odvedl jinam. Už jsem v kryptě. Sice ta zajímavá část skončila, ale nakonec ono IWD je taky docela lineární. Postavu mám celkem dobře vycvičenou, ale tutovka to neni. Na titány jsem musel vzít pomoc v podobě bojového konstruktu s Montallieu. Dévy sundavám na 1-2 léčivé lektvary, je hezké, že jak je člověk s AD&D vycvičený, tak se dá předem tušit, jaká bude vhodná taktika, to se mi líbí. Prostě netápu. Pro mě je to podstatně lepší, než-li čistokrevná diabolovka. Našel jsem i manuál, byl samozejmě v krabici :), postavu bych asi býval vytvořil jinak, ale co už :D
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #8 kdy: Březen 15, 2013, 15:17:15 »

7 Bře 2013, 19:31:

krypta je pekelná... většina mých pokusů skončila tam, ale taky za to mohl ten nárůst linearity... odtud už vlastně nemáš žádný questy, jenom jdeš, jdeš a jdeš
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Březen 15, 2013, 15:17:36 »

8 Bře 2013, 06:50:

Na kryptě mi vadí jen jedna věc a to je její rozlehlost. Jsem teď na patře, kde se mám setkat s Johankou a podle všeho je tohle patro jakoby předposlední (má už jen několik odboček). Bojů je tu až až a krom toho jsem narazil už na druhý bug. První byl s kamennými srdci titánů, kde jednoho zabil můj doprovod a z něj jsem srdce nedostal, druhý je s revenanty v kryptě, kdy mi zůstala jedna zablokovaná truhla. Jinak jsem tu našel prima zbraně (palcát) a začalo to být s nemrtvými veselejší - v kryptě je vůbec inspirace Diablem dost zřetelná. Ve městě mi nějaký úkol ještě zůstal, tak si to zatím budu šetřit :)

Je škoda, že se to začíná takto zvrhávat. Už průchod přes Pyreneje působil dost ponuře. Celkem doufám, že po kryptě narazím alespoň na zajímavější lokace :) Dohrát bych to měl, teda pokud jsem nezvoral něco při tvorbě postavy. Bodů mám dost, v pohodě můžu zvýšit jednoruční na 200 a dotrénovat zlodějinu na 100 (vyjma řečnictví, to mám nízké, ale zas mám bonusové předměty). Měl by se mi tak otevřít útok ze zálohy. Na magii jsem se zatím plně vykašlal, body mám jen z toho, co jsem dostal od Mocných apod. Zjistil jsem, že hlavní dovednosti jsou boj beze zbraně a jedno/obouruční zbraně, takže tam mi to skáče nejlíp.

Některé perky jsou zajímavé (např. odolnost proti jedu nebo nákaze), dokonce přímo stvořené pro konkrétní mapy, ale obávám se, že právě jinde než-li na těchto mapách k ničemu nebudou :) Chyba byla s inteligencí, už ji mám vyšší + perk na dovednostní body a hnedle beru 18 za level místo 14-ti. Bohužel, teď už levely tak rychle neskáčou :/ To byla asi nejvýraznější chyba, co jsem udělal - ztráta cca 50 dovednostních bodů.

Prolítl jsem si ještě zákysník na Abeceděher, dost se tam preferuje postava zaměřená na magii ohně. Zdroj asi znám, protože jsem našel i jedno anglické walkthrough. Moc jsem to nečetl, nedokážu si představit, že by to mělo u mě úspěch. Přijde mi, že magie je v Lionheartu slabá a s rostoucí dovedností to neroste tak závratně. S palcátem teď nemrtvý bouchám v průměru za 26 bodů + dostávají těch 17 bodů z bonusu proti nemrtvým. Až navýším boj beze zbraně na 100 (podmínka dalšího perku), tak schválně zkusím, jak si bude postava stát v něm.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #10 kdy: Březen 15, 2013, 15:18:08 »

8 Bře 2013, 09:03:

magie ohně je nejsilnější, protože sylvanita si může dát raciálku + 15%, pak je + 15% perk, v bonusovým balíčku je obchodník s 25% rukavicema, před finálním bossem je luk +25% ale věcí na oheň se dá sehnat mraky... narozdíl od ostatních elementů, kde jich je jenom pár

nechci moc spoilovat, ale jestli tam máš ještě questy, tak se radši vrať

zjevně dáváš body do všeho kromě magií... no, pro nejlepší perk mistrovství ve zbrani je podmínka myslím 8 str 8 agi, 200 boj se zbraní a nesmíš mít boj beze zbraně vyšší jak 100

já si teď rozjel postavu na jednoruční zbraně, kmenovou magii ochrany a hňev přírody - takže to je lionheart verze mýho standartního druida na solování Forgotten realms her

v mých dřívějších pokusech jsem hrával dost často za nekromancera, jenž má asi nejsilnější vyvolávačku ve hře, jenže od Pyrenejí je to jenom fackovací panák a ani buffy s perkem mu moc nepomohly
pak jsem hrál na magii blesků + maelstrom luk z kamenné hlavy, ale nemrtví mě z téhle varianty vyléčili
před bosse jsem se dostal za pro mě neobvyklou cestu meče a božské magie, ale finální lokace jsem už musel probíhat a bosse jsem ani pořádně nezranil
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Březen 15, 2013, 15:18:38 »

8 Bře 2013, 10:36:

Aha, v manuálu je teda chyba. Já si myslel, že jsem to na GameBanshee přeci jen viděl dobře. V manuálu je totiž, že musí být vyšší jak 100, díky za upozornění, to by zamrzelo. Strenght splnim, v základu mám 7 a k tomu mám snad opasek a hlavně zbroj. U Agility to bude horší (v základu snad taky 7), ještě na to kouknu, ale tu kdyžtak zvýším perkem.

Do magie body nedávám, zatím vlastně nebyl ani důvod. Podle tabulky v manuálu lze dovednost dostat až na hranici 300 bodů. Co jsem odpozoroval, tak pro hlavní dovednost je investice dovednostních bodů poloviční, tzn. do cca 225 jsou to 2 body na zvýšení o 1. Zvažoval jsem tedy tuto variantu. Jenomže v tuhle chvíli neni ani moc vidět rozdíl mezi 175 a 200 (už jsem preventivně zkoušel navýšit u titánů, ale pak jsem to vrátil zpět). Tak teď nevím.

U magie mě popisky evokujou takovou věc, že když budu mít např. meč s ledovým poškozením, tak investice do ledové magie se projeví i na něm, což je asi to co píšeš, tedy ztráta času :D Maelstrom mám, ale střelbě se nevěnuju vůbec, spíš ho prodám.

Asi tedy nakonec pro nějakou magii ještě sáhnu. Na zlodějinu jsem taky našel dost věcí, navíc na té stovce jsem ještě nenarazil na problém, který bych nevyřešil + mám plno lektvarů. Já jsem se na úzkou specializaci docela upnul, právě bych nerad skončil na nějaké drobnosti :D Ono už v té kryptě docela přituhlo.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #12 kdy: Březen 15, 2013, 15:19:08 »

8 Bře 2013, 10:59:

u toho perku máš ale ještě další prerekvizity, že musíš mít i nějaký ty předchozí perky, radši se na to mrkni

magický poškození zbraně je zafixovaný, ty procenta buffnou tvoji magii, takže když máš všechny tyhle itemy a magii ohně na lvl 300, tak tou základní ohnivou kuličkou už můžeš dát dmg 100 co se týče zlepšování magie, tak jsem včera narazil na dobrej návod, kde má hodnoty kouzel na 100, 200 a 300
je to někde ke konci http://www.cheatbook.de/wfiles/lionheart.htm

edit: tak po chvilce hraní jsem dostal neodolatelnou chuť na Baldurs gate, takže to už stahuju (originálky máme minimálně 2 :D ale prostě na noťasu není mechanika)
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Březen 15, 2013, 15:19:35 »

8 Bře 2013, 21:29:

Jo, hezky popsané. Zajímavě pak vychází i boj beze zbraně, zítra si nad tím sednu a porovnám si to jen pro zajímavost s perky (mám tam jeden přehmat ve výběru Heavy hand, to mi pár perků zamklo). Na změnu už je pozdě, ale pro příště se to hodí. Jenom mi nejde do hlavy ta nabídka kouzel, v přehledech toho je víc, než vidím, to závisí na výběru ducha? Já myslel, že každý to má stejné a bonus jde jen do té, od které se odvozuje duch.

Baldury ještě nějakou dobu vidět nemusim, takže já si v klidu dohraju Lionheart a pak s tím možná vemu rovnou i Fallout :)

Málem bych zapomněl, hezky v tom walkthrough rozepsal zlodějinu, jsem rád, že jsem došel nezávisle ke stejnému závěru :D Tedy obráceně, že jsou mé úvahy ohledně ní správně.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #14 kdy: Březen 15, 2013, 15:20:06 »

8 Bře 2013, 23:42:

máš 3 typy magie - duch, mentální a kmenová a v každé magii máš ještě 4 větve, např kmenová má ovládání mysli, nekromancii, hněv přírody a ochranu

každá větev obsahuje 4-5 kouzel, přičemž dáváš body jenom do větve jako celku, takže jeden bod v magii ti velepší 5 kouzel

každý kouzlo se v té větvi odemyká postupně, takže na začátku můžeš použít jenom to první a na lvl 120 by se ti mělo odemknout to pátý

BG2 úspěšně nainstalováno, ale na tom dvanáctipalcovým monitoru to je celkem utrpení... zkusím zítra k noťasu připojit starý CRT montiro s klasickou klávesnicí jak to bude vypadat
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!