Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:35:08
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Dual wield  (Přečteno 13604 krát)

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #30 kdy: Leden 29, 2013, 09:48:56 »

Neboli nám, hráčům, mažou med kolem huby. Člověk si bláhově myslí, jak bude dávat trojnásobek běžného zranění, nasype body do dovednosti a pak spláče nad výdělkem když jeho vysněný critical hit je vyšší jen řádově o několik procent :D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #31 kdy: Leden 29, 2013, 11:09:19 »

Hehe, no jo. Zrovna v šestce to neva, dýky maj hlavně mágové a přítel střepina sejme zlatýho draka jednou ranou, ale v sedmičce zloděj ztrácí význam, což už je problém :-).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #32 kdy: Únor 09, 2013, 10:57:44 »

Poněkud jsem to časově nezvládl, ale nezapomněl jsem :) Jak už jsem psal, zkoušel jsem nakonec i kombinace s jinými zbraněmi a různou úrovní dovednosti.

V principu je to to samé, co s mečem, ovšem ukázala se při tom jedna záludnost. Jak meč, tak i dýka mají v popisu jako bonus možnost držet druhou zbraň téhož druhu v levé ruce (meč -> mistr, dýka -> expert). Pokud jsou obě dovednosti na obou potřebných úrovních, tak lze zbraně libovolně přehazovat. Ovšem stačí, aby jedna z nich byla o úroveň níže a do levé ruky se dá umístit jedině zbraň příslušné dovednosti. Pro názornost:

meč -> normální až expert, dýka -> normální:
- v pravé ruce lze držet buďto dýku nebo meč, v levé ruce nic

meč -> normální až expert, dýka -> expert:
- v pravé ruce lze držet buďto dýku nebo meč, v levé lze držet jen dýku

meč -> mistr, dýka -> normální:
- v pravé ruce lze držet buďto dýku nebo meč, v levé lze držet jen meč

meč -> mistr, dýka -> expert:
- v pravé ruce lze držet buďto dýku nebo meč, v levé lze držet taktéž dýku nebo meč

Odtud plyne to zaměření bonusů z dovednosti na levou ruku. V případě jiných kombinací než-li meč - dýka se pak druhá zbraň automaticky přesouvá do pravé ruky a nelze to měnit. Jako druhou zbraň je možno použít jen palcáty, jednoruční sekery a kopí (+ odvozené zbraně). Výhodou je, že se neruší dodatečné bonusy z úrovně druhé zbraně, jde zejména o bonus ke zranění.

Pokud tedy např. držím v pravé ruce palcát (expert, 6 bodů) a v levé dýku (expert, 4 body), tak získám bonus +6 k zásahu, ale útočný bonus se bude řídit podle dovednosti dýky (+4 body).

Jinak jak jsem už psal, kombinace dýka - jiná zbraň je co do útoku identická s kombinací dýka - meč. Ovšem tady to hned doplním, typ útoku záleží na úrovni dovednosti dýky:

dýka -> expert:
- jen prostý útok (neni šance na útok s trojitou dýkou)

dýka -> mistr:
- prostý útok
- nebo útok s trojitou dýkou

Na řadě je ještě MM7 kvůli ověření bonusů ke zranění z velmistrovské úrovně dýky.

Jinak platí stále co jsem psal. Zranění se počítá jako základ zbraně (součet zbraní) + souhrn bonusů (síla, dodatečné zranění zbraně/zbraní, úroveň dovednosti).

Edit: MM7 mám připravené a hned je tam vidět jedna podstatná změna (vše ostatní jinak sedí jako u MM6). Bonusy ke zranění se v případě obourukosti počítají ze zbraně v levé ruce. Tzn., že pokud postava drží v levé ruce meč a v pravé třeba sekeru (mistr, 8 bodů), tak nedostane bonus +8 ke zranění ze sekery. Pokud namísto meče dýku a ta je zrovna na úrovni velmistra, tak dostane "alespoň" bonus ke zranění rovnající se úrovni v dýce.

Bonus tedy neni dvojitý, jak by se dalo očekávat, ale na druhou stranu je to spravedlivé, protože v MM6 chyběly velmistrovské úrovně a tím pádem se musí bonus ke zranění brát ze zbraně (dovednosti), kde je.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #33 kdy: Únor 10, 2013, 12:55:45 »

Pokročil jsem zase o kousek dále. Většinou jsem tedy spíš znovu prověřoval již sepsané, abych měl jistotu, že se MM6 a MM7 opravdu od sebe neliší více. Naštěstí je opravdu negace bonusů druhé zbraně to jediné.

Rozšířil jsem to poté i o vliv dovednosti Mistr zbraní. Je to stále to samé, bere se to též jako bonus a do určité míry to kompenzuje negaci bonusů druhé zbraně (bohužel mistrovská úroveň je dostupná málokomu). Společně s bonusem ze síly a případně dovednosti dýky je to další bonus, který je vidět v souhrnné statistice zranění a samozřejmě útočného bonusu. Je to taky jedna z mála chvilek, kdy se dá o kombinaci dýka + něco směle uvažovat, tedy objevuje se tu jedno povolání, které z toho může vytěžit a to je zloděj, resp. zvěd nebo vrah (velmistr dýky, mistr v mistrovství zbraní). Pro něj je kombinace meč + dýka jak dělaná a při trojitém zásahu dýkou může hravě překonat dobře vycvičeného rytíře se dvěma meči. Ovšem jak už bylo řečeno, takový zásah se neděje pravidelně :)

Dá se asi obecně říci, že dovednosti a jejich úrovně jsou v MM7 vymyšlené opravdu s rozmyslem. Včlenění mistrovství zbraní udělalo celý systém opět spravedlivějším a zároveň se zabránilo možnosti vytvořit si příliš velký odstup mezi rytířem a ostatními povoláními díky zrušení bonusu z druhé zbraně.

Lehce jsem se dotkl i tématu Boje beze zbraně. Tak tady je to poměrně jasné, Boj beze zbraně nelze kombinovat s jakoukoliv zbraní, v tu chvíli okamžitě nefunguje a nejsou z něj žádné bonusy (jak je to s tou holí jsem zatím nezkoušel). Ale lze jej kombinovat stejně jako řadu jiných zbraní se štítem.

Což mě teď taky napadá - dýka + štít -> chová se to stejně jako jedna dýka. Bonusy zůstávají. Je to sice skutečně kuriózní kombinace, ale v počátku hry to asi svůj význam mít bude.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #34 kdy: Únor 11, 2013, 08:53:27 »

Tak, dýka a štít je třeba pro druida docela v pohodě, když ho máš na kouzlení a chceš ho trošku zodolnit :-). Nebo když chceš v osmičce dát upírovi štít s imunitama. Každopádně díky za poučnej průzkum, už vim, jak ozbrojovat/neozbrojovat svý postavy :-). Už jen toho mnicha, ale to jen kdyby se ti chtělo, už jsem si zvykla na rytíře.

Problém jsou ti mrchy paladini. Člověk chce decentní šanci na paralízu a tak do druhý ruky vlastně zbejvá jen ten štít. Takže správná sestava postav je lučištník/klerik/rytíř/rytíř :-p. Zajišťuje všechny důležitý elementární kouzla, bílou, tělo a pak nějakou tu brutální damage...

(Samozřejmě pro každýho správný něco jinýho :-). Dá se to dohrát za cokoliv a banda lučištníků s výbušnejma lukama... nooo :-).)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #35 kdy: Únor 11, 2013, 09:48:55 »

Mnicha jsem včera stihl dokončit, akorát už jsem nenašel sílu to dopsat :) Normálně bych si téhle možnosti asi nevšiml, přeci jen jsem za něj hrál jen jednou, ale ta možnost nosit hole přináší zajímavý efekt.

Klasicky má neozbrojená postava bez bonusu síly zranění 1-3, útok samozřejmě 0. Docela mě překvapilo, že zvedání samotného Boje beze zbraně a zvyšování úrovně s tím moc nehýby. Pamatuju si, jak kdysi někdo v nějakém návodu psal, že jeho mnich na konci častokrát překonal i rytíře ... ?

Př.: Mám mnicha s Bojem beze zbraně (mistr, 10 bodů) a Mistrovstvím zbraní (mistr, 8 bodů). Dle tabulky je pak zranění součtem rozsahu (1-3) + 2x10 + 8 = (29-31), útočný bonus je 2x10 + 8 = 28.

Nic moc, ovšem s velmistrovstvím hole to začne být zajímavé. V tu chvíli se do zranění přestane započítávat Mistrovství zbraní (ovšem dál se bude počítat do útočného bonusu). Výpočty jsou pak následující:

zranění = základ zbraně + bonus z Boje beze zbraně

útočný bonus = útok zbraně + dovednost Hole + Boj beze zbraně + Mistr zbraní

Sice neni výsledné zranění díky absenci bonusu z Mistrovství zbraní vysoké, ale zato se značně zvedne útočný bonus.

Př. hůl se zraněním (9-15) + 7, dovednost Hůl (velmistr, 10 bodů),  Boj beze zbraně (mistr, 10 bodů), Mistr zbraní (mistr, 8 bodů):

zranění = (9-15) + 2x10 = 29-35

útočný bonus = 7 + 10 + 2x10 + 8 = 45

Paradoxem je, že mnich se v Mistrovství zbraní dostane max. na mistra, zajímavější by to bylo, pokud by se dokázal dostat až na velmistra a bonus se zdvojnásobil. Na druhou stranu je snadnější dotovat více dovedností na nižšší úrovni než u jiného povolání jen jednu nebo dvě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #36 kdy: Únor 11, 2013, 09:50:13 »

Jsi borec :-). Díky.
Podle mýho hraní dává rytíř o fous lepší rány (když beru mnicha s holí), ale ten armor... to se může hošan jít zahrabat. Edit: Tak si uvědomuju, že zahrabanej rytíř bude mít k armoru jistě bonus :-p.

Největší výhoda mnicha je fakt, že můžeš najít věci s bonusem do beze zbraně a uhejbání a artefaktní rukavice se jaksi sčítá s neartefaktníma věcma. Když máš štěstí na předměty, tak bez problémů získáš i +30 a víc bonus.

Jak správně píšeš, velmistr zbraní chybí. Dost. Nemyslim si, že zdvojnásobení bonusů byl dobrej tah, dává to rytířům hodně nezdravej náskok. Navíc do něj taky jdou najít bonusy, takže neni problém mít třeba i 60. Když to vynásobíte rytířskym velmistrem, tak už opravdu na rytíře nikdo nemá.

Samozřejmě rytíři nemaj na lučištníky, tam dělá velmistr takovou prasáckou damage, že se o tom meleečkům ani nezdá. Jooo, výbušný luky, dva šípy... Nebudeme probírat osmičku, kde jde vytáhnout rychlost u elfa tak, že mu ani nebliká portrét.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #37 kdy: Únor 11, 2013, 10:13:14 »

Ano, ano, to všechno vysvětluje. Zranění malý, ale trefa veliká. Armor velikej. Asi tak 2x tolik, co chudák rytíř + uhejbání. Prostě ten, kdo vás odnese do bezpečí, pokud vychcípáte, neni rytíř, nevěřte tomu :-p. HPčka jsou prakticky stejný.

Takže armsmaster na mě kašle, když si vemu hůl? Hmmm. Tak teď budu kašlat já na něj, uvidíme, jak se mu to bude líbit :-D.

Jop, pak je tu hammerhands kouzlo. Nikdy jsem se ho nepokusila využít, pořád chodim s holí, ani nevim, jestli funguje (a v mm bych se nedivila, kdyby ne :-D), každopádně to neni na silný potvory, který maj imunitu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #38 kdy: Únor 12, 2013, 17:15:07 »

Armmaster má podle mě smysl v kombinaci s holí právě jen jako "levnější" způsob zvýšení útočného bonusu. Tady je výhoda  hlavně v tom, že mnich je jedno z mála povolání, které může z této dovednosti těžit. Rytíře úplně vynechám, ale třebas pro jednolitou družinu musí být 4x mnich zajímavější.

Kouzla zatím nechávám stranou, ještě musím doověřit, že se tohle všechno nijak nemění i v MM8 a hlavně (a to se moc netěšim) zkusit to u MM9.

V MM7 budu ještě testovat vliv odolností, mám tam hezky připravenou vážku s 0 útokem :D

Jinak ono s pravděpodobností zásahu je to docela zajímavé, zkoušel jsem mimo jiné vytvořit útočný bonus +100 apod., ale i přesto se mi nepodařilo zranit každým úderem. Pořád je tu celkem významná šance minout. Co jsem pak našel v oficiální příručce, tak je tam hezký vzoreček. Autorům se pravděpodobně podařilo získat vyjádření přímo od NWC.

útočné číslo = (útočný bonus x 2) + hodnota zbroje cíle + 30

obranné číslo = (hodnota zbroje cíle + 15) x znásobení za vzdálenost

kde znásobení za vzdálenost je pro boj zblízka rovno 1.

PC potom vybere náhodné číslo v rozmezí 1 až útočné číslo a pokud je (náhodné číslo - 1) větší nebo rovno obrannému číslu, pak útok zasáhnul.

A tady je vidět ten zakopaný pes, i když má cíl zbroj 0, vždy se mu přičte +15. Pokud PC nehodí alespoň 16, bude postava cíl míjet.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #39 kdy: Únor 12, 2013, 17:21:21 »

Chudák vážka :-D. Ale ta odolnost mě zajímá.
Zajímavý, s tou šancí na zásah. Paladin mi míjel jako divej. Pravda, mniši moc nemíjej :-p.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #40 kdy: Únor 19, 2013, 07:26:06 »

Tak jsem se k tomu ještě nedostal, snad o víkendu :) Já to kdysi převzal z mightandmagicworld.de a tam je právě uveden jen ten "zjednodušený" vzorec pro pravděpodobnost zásahu. Jenomže už dřív mi to přišlo někdy zvláštní, až teprve s nákupem příruček jsem při porovnávání narazil na tu modifikaci.

Ověřit to nelze, významná je podle mě jen ta druhá část, která vysvětluje minutí i při vysokých útočných číslech. U té první by se dalo mluvit o logickém nesmyslu, tedy pokud jsem to jen špatně neopsal :) Ta totiž v téhle podobě říká, že i postava s nízkým útočným číslem dokáže zranit dobře obrněnou postavu, jelikož TZ+30 je přirozeně větší než-li TZ+15. Tudíž i při útočném bonusu 0 bude horní hranice útočného čísla pro boj zblízka vždy o 15 vyšší než obranné číslo.

Asi by to chtělo kouknout i na originál příručky. V těch českých jsem našel chybku už u hůlek.

Edit: Nechtěl jsem do toho původně tahat pravděpodobnost, ale hned po dopsání mě napadl ještě drobný dodatek :D

Pokud vyjdu z útočného bonusu 0 a TZ = 0, pak útočné číslo bude 30 a obranné číslo 15. Počítač pak má na výběr ze 30-ti možností hodu -> 1, 2, ... 30. Z toho polovina znamená úspěšný zásah a polovina neúspěch. Pokud bude útočný bonus vyšší než 0, pak se ta "polovina" pro úspěšný zásah zvětší a zvýší se i šance, že PC vybere číslo zrovna odtud. Např. pro útočný bonus 15 už to bude 1/3 pro neúspěch a 2/3 pro úspěch. Nakonec se ze zdánlivé nelogičnosti toho vzorečku stává celkem přijatelné řešení celého problému.

Krásně si to lze nakreslit pomocí číselné osy, kdy je dobře vidět, jak velký kus si ukrojí úspěšný hod a jak velký neúspěšný hod, plus je vidět jak velký vliv má velikost třídy zbroje (TZ) a jak velikost útočného bonusu (podstatně vyšší než-li TZ). Krom toho to přináší ještě jeden závěr a to ten, že ani hodně vysoká TZ nezajistí absolutní fyzickou nezranitelnost, to dokáže až imunita na fyzický útok, což taky dává smysl.

Na druhou stranu teorie pravděpodobnosti mi vždy přišla zvláštní a k srdci mi to nikdy nepřirostlo, takže nemohu moc objektivně posoudit, jestli jdou mé úvahy správným směrem :D
IP zaznamenána
This is the end ...