Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:37:09
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Dual wield  (Přečteno 13618 krát)

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #15 kdy: Leden 27, 2013, 14:50:20 »

I já jsem si o sobě myslel, že jakožto mm6 nadšenec znám do detailu každou píď hry, teď vím že vlastně moc nevím :D. Na šestce bohužel teď sám testovat nemůžu takže jsem v pátrání po pravdě odkázán jen na výsledky ze sedmičky. Napadá mě ještě jedna kombinace a to v levé ruce štít a v pravé dýka. Pokud by to bylo tak, že by se tady taky nebudou počítat žádné bonusy z dovednosti s dýkou tak bych si troufl tvrdit že je to vůbec ta nejhorší útočná kombinace kterou hra nabízí :)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #16 kdy: Leden 27, 2013, 16:29:25 »

Já tedy nevim, jak to je, protože štít+dýka neni kombinace, která by byla při mym výběru povolání zrovna běžná :-), ale používám palcát a štít a nezaznamenala jsem nějakej úbytek damage nebo paralizovanejch monster. Na druhou stranu meč do levý ruky mě docela drasticky srazí v rozletu :-).

Já znám hru celkem dost, všechny q, všechny zajímavý chyby... :-D Pravda, v 7čce neznám temnou stranu. Za tu já nehraju. Jinak si nemyslim, že by hra mohla ještě vytasit něco překvapivýho, ale mechaniky výpočtu damage... to neni moje silná stránka :-). Takový věci já obvykle řešim až tehdy, když potvory kolem mě nechtěj chcípnout, což v mm nehrozí. Obzvlášť za mágy. 3 mágové a klerik, nahodit buffy a už ani nemusim kouzlit :-D. (Vážně, útočná magie? K čemu to je? :-D)

(V podstatě jsem velmi jednoduchej člověk, dokud masakruju monstra, jsem spokojená :-D. Pravda, na druhou stranu pokud na tom záleží, jsem schopná sedět X hodin nad tabulkama a propočítávat supermocný zabijáky...)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #17 kdy: Leden 27, 2013, 19:55:48 »

Díky, je to i celkem zajímavé zpestření od předělávek, naštěstí díky modifikaci datových souborů je práce jednodušší. Jen kdyby se mi ještě podařilo předefinovat Q.

Pokročil jsem s těmi dýkami a pokládám si otázku, proč to někdo vymýšlel zrovna takhle :D

Takže mám dvě dýky, jedna má celkové zranění 14 (7+7 út. bonus), druhá 4 (2+2 út. bonus). Celkové zranění je tedy 18, bonusy žádné, mm6. A teď to překvapení -> dosažené hodnoty jsou 18, 26, 46 a 54.

18 je jasných, to je celkové zranění obou dýk. 54 také, to je trojité zranění - 3x18 = 54. Ovšem zbývající dvě lze pochopit takto:

26 -> dýka 14 + 3x dýka 4
46 -> 3x dýka 14 + dýka 4

Při stejných zbraních se to tvářilo jinak, ale z tohoto je zřejmé proč. Bonusy se opět počítají až nakonec. Na řadě je test s otrávenými dýkami +5 jed, protože mám takový divný pocit, že mi padlo předtím 59, což by rozhodilo teorii o trojitém zásahu a aplikaci bonusů u něj :)

Edit: Je to tak, všechny výpočty se odvíjejí od skutečného celkového rozsahu obou dýk (bez ohledu na bonusy) a to platí i pro trojitý zásah. Nejprve se vypočítá trojnásobek základu a k němu se potom přičtou bonusy.

Př.: Poupravím předchozí příklad - Dýka D1 má zranění 14 + 5 jed, dýka D2 4 + 5 jed, bonus k síle postavy je +5. Celkem mohou nastat následující 4 možnosti:

1) (základ 14 + 4) + souhrn bonusů (5+5+5) = 33
2) (základ 14 + 3x4) + souhrn bonusů (5+5+5) = 41
3) (základ 3x14 + 4) + souhrn bonusů (5+5+5) = 61
4) trojitý zásah = (3 x (základ 14 + 4)) + souhrn bonusů (5+5+5) = 69

Vůči tabulce vlastností postavy to může vypadat matoucí, protože tam se bonus k síle nebo z dovednosti (velmistr) počítá přímo do rozsahu zranění. Při výpočtu se však bere opravdu jen ten základ vypočítaný ze skutečných hodnot dýk, vše ostatní jsou bonusy a ty jdou na řadu až nakonec.

Pokud by byl býval bonus v každé ráně, tak by to byl opravdu mazec :D

V praxi si variantu 2) a 3) představuju tak, že na počátku počítač zvolí, která ruka začne a potom pokračuje sledem útoků - např. pro levou ruku to bude L -> L -> P -> L; něco na způsob levou pomalu zaútočím a hned poté následuje rychlá trojkombinace.

Jen na okraj ... včera se mi u trojitého zásahu povedlo udělat v tabulce chybku typu 3 x 33 = 89 a nechal jsem se tak krásně svést stranou :D

A jak to bude s odolnostmi? Předběžně bych si tipl, že se v potaz vezme až výsledné zranění a to se rozdělí na složku fyzického útoku a magického/elementárního útoku (jed, oheň, kyselina apod.). Na každou zvlášť se potom uplatní případné odolnosti protivníka.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #18 kdy: Leden 28, 2013, 00:15:24 »

Pokročím o kousek dál a vrátím se ke kombinaci meč + dýka. Pro mm6 je tedy jedno, co ve které ruce bude, u mm7 a 8 bude meč v pravé, dýka v levé kvůli bonusu z velmistrovství.

Edit: Tedy chtěl jsem říci relativně jedno, protože pokud je nositelem vyššího bonusu k útoku dovednost dýky, pak musí být dýka jednoznačně v levé ruce.

Narozdíl od dvojice dýk, meč + dýka má jen dvě varianty zranění - prostý útok a útok s trojitou dýkou.

Př.: Meč má zranění 20 + 5 jed, dýka 14 + 5 jed. Bonus ze síly postavy je +5.

1) (základ meč 20 + dýka 14) + souhrn bonusů (5+5+5) = 49
2) (základ meč 20 + dýka 3x14) + souhrn bonusů (5+5+5) = 77

Dva meče:

Tady se žádný zázrak nekoná, zranění je opět základ obou mečů + bonusy nakonec.

Pokud použiju analog příkladu výše a postavu vybavím dvěma shodnými meči se zraněním 20 + 5 jed, pak při bonusu ze síly bude zranění:

(základ 20 + 20) + bonusy (5+5+5) = 55

Z pohledu jednoduchého útoku je to lepší než podobná kombinace meč + dýka, ale pokud se povede trojitý útok dýkou, pak je to už na pováženou. Musím souhlasit, že v 7 a 8 díle, kdy s velmistrem v dýce roste bonus ke zranění, to může být docela zajímavá kombinace.
IP zaznamenána
This is the end ...

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #19 kdy: Leden 28, 2013, 00:25:25 »

Citace: Elemir
1) (základ 14 + 4) + souhrn bonusů (5+5+5) = 33
2) (základ 14 + 3x4) + souhrn bonusů (5+5+5) = 41
3) (základ 3x14 + 4) + souhrn bonusů (5+5+5) = 61
4) trojitý zásah = (3 x (základ 14 + 4)) + souhrn bonusů (5+5+5) = 69

Tohle je to, co to konečně dokonale vysvětlilo. Postava může:
1) nedat žádné trojité zranění
2) a 3) dát trojité zranění jednou rukou
4) dát trojité zranění oběma dýkami

Pokud by postava měla 10 bodů v dýce a popis dovednosti chápu správně (hodnota dovednosti je rovna šanci na úspěšný trojnásobný útok), pak má podle tohoto vzorce postava 90% pravděpodobnost že dá normální zranění (bod 1), 19% na trojnásobné zranění jednou dýkou (body 2 a 3) a 1% šanci na trojité zranění oběma dýkami najednou (bod 4).

Když k tomu pak připočítám všechny zbylé bonusy, znám kompletní formuli pro výpočet a můžu jít konečně v klidu spát :D
IP zaznamenána

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #20 kdy: Leden 28, 2013, 00:32:29 »

Teď čtu jak to nakonec je s kombinací meče a dýky, tolik jsem se zažral do toho problému že jsem nakonec zapomněl že TOHLE byla ta moje původní otázka se kterou jsem na tohle fórum přišel :D Moc děkuju za pomoc s řešením, sám bych nad tím bádal ještě spousty hodin a kdo ví jestli bych se něčeho dopátral, klobouk dolů za tvoji obětavost :)
IP zaznamenána

KILLER

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #21 kdy: Leden 28, 2013, 11:50:38 »

Citace: René
... pak má podle tohoto vzorce postava 90% pravděpodobnost že dá normální zranění (bod 1), 19% na trojnásobné zranění jednou dýkou (body 2 a 3) a 1% šanci na trojité zranění oběma dýkami najednou ...

Suma všech tří procentuálních šancí musí dávat 100%.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #22 kdy: Leden 28, 2013, 12:35:28 »

My to paříme na 110% :-).
IP zaznamenána

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #23 kdy: Leden 28, 2013, 13:02:13 »

Upsal jsem se, správně je to 80-19-1
IP zaznamenána

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #24 kdy: Leden 28, 2013, 13:23:40 »

Pardon, ještě jinak. 81-18-1. Statistiku jsem dělal na výšce nadvakrát a pořád mi to dělá problém :D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #25 kdy: Leden 28, 2013, 17:58:59 »

Neni zač :) Postupně to budu ještě doplňovat, v noci jsem třeba započal testovat varianty 2 dýky v úrovni expert a jaký to bude mít vliv na kombinaci meč mistr + dýka expert apod. Nakonec to nejspíš vydá na pěkný článek do přehledů.

Pravděpodobnost ... Z pozorování v kolovém režimu mě třeba přišlo, že pokud postava drží jen jednu dýku, objevuje se trojité zranění častěji. Normálně bych řekl, že na to bude mít vliv Štěstí, ale nakonec se ukázalo to, co už bylo psáno -> čím více bonusů, tím méně častěji se trojnásobné zranění objevuje. Podle mě je to konstantní, tedy nezávislé na velikosti úrovně, ale v tom základu by to odpovídalo tomu, co jsi napsal.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #26 kdy: Leden 28, 2013, 18:14:55 »

Tak, šance na 3x zranění je prej konstantně 10% bez ohledu na skill, to je jaksi bug.

Čim víc bonusů, tim míň trojtýho zranění. Fajn. Znamená to, že budu mít svůj mistrovskej bonus z dýky jen tehdy, pokud nebudu mít staty a skill? No to se nemůžu divit, že mi to funguje jen v šestce za mágy. Já nefunkční a zbytečný postavy nedělám...
IP zaznamenána

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #27 kdy: Leden 28, 2013, 19:38:17 »

Ne počkat, já jsem psal že s rostoucím číslem různých dalších bonusů se snižuje podíl toho trojitého zranění na celkovém zranění. Dám příklad: s dýkou 1d20 a celkovým bonusem za sílu atd +5 dám trojité zranění za 3x20+5=65. Kdežto s dýkou 1d2 a celkovým bonusem +100 dám trojité zranění za 3x2+100=106 čili skoro zanedbatelný rozdíl oproti normálnímu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #28 kdy: Leden 28, 2013, 22:59:30 »

Teď jsme si asi všichni nerozumněli :) Já mluvím o množství bonusu jako počtu různých bonusů - dvě vynikající dýky s vysokým elementárním bonusem, vysokou úroveň dovednosti, vysokou rychlost, vysoké štěstí ... čím více pozitiv, tím hůře. Jak už jsem psal, nejlépe mi to vycházelo pro jednu dýku, mistr 8 bodů a základní vlastnosti bez bonusu.

Každopádně ještě mě napadlo zítra zkusit nastavit dovednost dýky k maximu, aby se dalo ověřit, že to opravdu se šancí na zásah nehýbe.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #29 kdy: Leden 29, 2013, 09:27:10 »

Ne, ne, počkat, já množství bonusů chápu :-D. Tedy... alespoň si to myslim :-D. Co jsi myslel tím "hůř" si samozřejmě jistá nejsem, nicméně jsem sama došla k jistýmu zjištění.

Běžně (v mm6) používám dýky na mistrovský úrovni (8 bodů a dost), sílu nevedu, rychlost a štěstí do určitý míry. Elementární damage nemívám. Takže se vlastně blížim ideálu :-D. Pak musim přiznat, že trojtý zranění existuje. Skutečně ho vídám. Pravda, jen dokud se nenabuffuju bílou magií, pak dávám více méně konstantní zranění kolem 80ti bodů. Někdy míň, ale rozhodně ne víc. Mám v partě tři mágy a dobrou polovinu monster ve hře uřezávám dýkama.
Teoreticky bych měla mít šanci na 3x 8%, což neni mnoho, ale při tom množství zásahů bych ho stejně očekávala. Ve hře taky neni nikde napsaný, co všechno se násobí třema.

V mm7 sice staty tak vysoký nejsou, ale zase zloděj je bojový povolání, takže člověk do tý dýky docela investuje, pokud jí používá. Při svejch různejch pokusech o docílení trojtýho zranení jsem si hrála jen se skillem a zbraněma, vůbec mě nenapadlo, abych se slíkala. Z toho vyplívá, že jsem měla staty někde nad stovkou, u některejch i víc. Asi mi to zkazilo průzkum :-). Ale v návodu nepíšou "Pro vidění trojté damage musíte být nazí a bez buffů" :-p.
IP zaznamenána