Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:38:52
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Dual wield  (Přečteno 13625 krát)

René

• Host
Dual wield
« kdy: Leden 25, 2013, 09:52:51 »

Ahoj, víte někdo jak se vypočítává výsledný útok při použití dvou různých zbraní a různých bonusů? Konkrétně mě zajímá, jak se vypočítá útok jestliže používám dýku a meč, obojí na mistrovské úrovni. Bude se při úspěšném trojnásobném zranění dýkou počítat jako základ můj celkový útok a nebo se ten trojnásobek vypočítá jen pro samotnou dýku a zranění mečem se k tomu přičte? A jak by to bylo řekněme s dýkou s dvojnásobným zraněním proti drakům, vypočítával by se dvojnásobek pouze z dýky a nebo z celkového zranění, tedy i z meče který tento bonus nemá? Jedná se o MM6 a MM7, doufám že je můj dotaz aspoň trochu srozumitelný :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #1 kdy: Leden 25, 2013, 19:53:51 »

Ahoj, to je velice pěkná otázka. V základu je to podobné v příkladech uvedené kombinaci meč + kopí. Útočný bonus se počítá jen z jedné dovednosti, takže:

Útočný bonus = bonus ze síly + útočný bonus meče + útočný bonus dýky + 8 bodů z dovednosti (mistr meče 8 bodů)

Je jedno, ve které ruce která zbraň je (no, ne tak docela, viz edit na konci). Zranění je pak (bonus se připočítá k výsledné horní a spodní hranici):

Zranění = bonus ze síly + (výsledný rozsah zranění meče + výsledný rozsah zranění dýky)

Výsledný rozsah zranění pro zbraň zahrnuje i případné bonusy (např. oheň, kyselina apod.). Nemusí se to přičítat hned, lze až na konci, je to obyčejné sčítání, takže je to v tomto případě celkem jedno.

Př.: meč útok 12, zranění (15-21); dýka útok 7, zranění (9-13); bez bonusu ze síly (0) ->

Útočný bonus = 0 + 12 + 7 + 8 (dovednost) = 27
Zranění = 0 + ((15-21) + (9-13)) = (24-34)

Trojitý zásah v kombinaci meč + dýka ... původně jsem psal, že by se nepočítal, protože je proveditelný jen v kombinaci dýka + dýka (kvůli rychlosti -> doba zotavení). Jenomže jak už je naznačeno v editu na konci, bude to jinak :) Provést ho lze jedině tehdy, pokud je dýka v levé ruce. Důvod je nejspíše velmi prostý -> levá ruka, pravá ruka, levá ruka = trojitý zásah. Každopádně ani u dvou dýk se nejedná o trojnásobek jednoho zásahu, ale sčítají se jednotlivé zásahy každou dýkou/mečem během komba.

Specifický bonus jako je násobné zranění proti konkrétnímu monstru se podle mě počítá jen k té zbrani, která ho má (výsledný rozsah zranění zbraně).

Ono je možné si to úplně klidně představit, jako když nejprve zasáhneš jednou zbraní a poté až tou druhou. Jak už jsem psal, jde o prosté součty. Výhoda je hlavně v tom, že se k tomu použije celkový útočný bonus, takže vzroste pravděpodobnost zásahu a dýka přeci jen více snižuje dobu zotavení, takže na kola to vyjde lépe.

Edit: Ještě menší dodatek k útočnému bonusu. Na začátku jsem psal, že se v tomto případě počítá jen z jedné dovednosti. Pokud nejsou obě dovednosti stejně vysoké, bylo by nasnadě říci, že se počítá z té vyšší, ale neni to tak úplně pravda. Ve skutečnosti to vše záleží na tom, jakou zbraň držíš v levé ruce, protože zrovna z její výše dovednosti se útočný bonus počítá. Holt se musíme smířit s tím, že ten kdo to vymyslel byl levák :D
IP zaznamenána
This is the end ...

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #2 kdy: Leden 26, 2013, 14:05:32 »

Díky za odpověď, bohužel nemůžu říct, že bych z tocho všeho teď byl víc moudrý než jsem byl předtím :)

Pokud si dobře pamatuju, první oblak nejasnosti o výpočtu onoho trojnásobného zranění se objevil když můj mág v MM6 nikdy nedával trojnásobek obvyklé hodnoty ale jen zhruba dvojnásobek. Byl mistr dýky a nosil dva Mordredy čili žádný elementální damage nemohl hrát roli. Dobře jsem to pozoroval při souboji s Panem Q kdy jsem mu dýkami dával kolem 50-60 zranění a jednou za čas mu prošlo (zřejmě to trojité?) zranění za zhruba 100 bodů. Pomyslel jsem si tedy že se to zřejmě počítá nějak jinak a dál jsem nad tím nebádal protože jsem beztak většinou kouzlil.

Teď ale plánuju hrát MM7 a zkusit zloděje s kombinací meče a dýky a proto jsem nad tím začal víc přemýšlet. Nejspíš to nakonec udělám tak, že ještě před samotnou hrou si to v emulátoru vyzkouším jak že to vlastně funguje :)
IP zaznamenána

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #3 kdy: Leden 26, 2013, 18:55:32 »

Nedalo mi to a udělal jsem si menší test na drakovi na Smaragdovém ostrově (má dost životů a je rychle přístupný). Sobě jsem cheatnul zloděje s velmistrovskou úrovní dýky a 10b dovednosti, mistrovskou úrovní meče a 7b dovednosti a 9999 životů abych něco vydržel. Do inventáře jsem nabral hromadu různých mečů a dýk abych vyloučil že špatně započítám nějaký bonus.

Výsledky jsou následující:

1) Z větší části potvrzuju to, co jsi psal o bonusech z dovedností v závislosti do jaké ruky tu kterou zbraň vložíš. Skutečně, když jsem držel v levé ruce dýku a v pravé meč, dostával jsem 10 bodů útočného bonusu a 10 bodů zranění navíc (za dovednost boje s dýkou). Po přehození zbraní jsem pak dostával pouze sedmibodový bonus k útočnému bonusu (za pouze mistrovskou dovednost s mečem). Zajímavý je ovšem fakt, že možnost trojnásobného útoku který mi dává dovednost s dýkou se projevovala nehledě na to v jaké ruce jsem dýku měl.

2) Šance na zasazení trojnásobných škod. Tady se mi nepodařilo přijít na přesnou formuli výpočtu ale několik zásadních poznatků jsem přeci objevil. Zaprvé, šance na větší škody fungovala i v případě kdy jsem měl dýku v pravé ruce a v levé meč (bonusy za dovednost se ale odvíjely od dovednosti meče). Zadruhé, trojnásobné škody se rozhodně nevypočítávají ze zranění které má postava napsané ve statistikách. Tam jsem měl hodnoty 30-36 a skutečně v tomto intervalu jsem také draka zraňoval. Když ovšem přišlo ono trojnásobné poškození, škody se pohybovali v intervalu zhruba 45-60 což by odpovídalo tomu, že se hodnota vypočítá ještě předtím, než se připočte bonus za sílu a dovednost.

Závěrem bych rád dodal že zejména bod 2) by určitě potřeboval preciznější otestování, pořád nemůžu se 100% jistotou říct, jak se ty trojnásobné škody doopravdy počítají.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #4 kdy: Leden 26, 2013, 20:13:48 »

Zkusím to napsat ještě trochu jinak, ono to může působit složitě, z počátku jsem nad tím taky seděl dlouho :)

Rozsah zranění zbraně je určen náhodným hodem + útočným bonusem zbraně. Př.: meč 2d3, útočný bonus +3 -> 2x1+ 3 až 2x3+ 3 = rozsah 5-9 bodů zranění. K tomu se pak ještě připočítávají další bonusy, např. poškození jedem, velikost síly apod.

Počítač pak při útoku hodí "kostkou" a vygeneruje jedno číslo z výše uvedeného rozsahu. Pak vezme v úvahu protivníkovu zbroj (třídu zbroje) a odolnosti (fyzická + elementární). Pravděpodobnost zásahu se zvyšuje s rostoucím útočným bonusem, zranění pak ovlivňují odolnosti protivníka. Takže počítači sice vyjde například zranění 6 bodů, ale odolnost protivníka ji srazí třeba na 3 body, což je pod skutečným rozsahem zbraně. Pokud by zbraň měla násobný bonus, třeba 2x proti drakům, tak v případě draka by to potom bylo 2 x 3 = 6 bodů.

A teď k věci ... U obourukosti se potom počítá každá zbraň zvlášť. Jedním mečem zraníš  za 3 body, druhým třeba za 4 body. Celkové zranění bude tedy 7 bodů, přitom tabulkový rozsah je pro tuto dvojici 10-18.

Simulace se provádějí docela blbě, ale zkusil jsem schválně toho Q, protože má nulové odolnosti, takže co počítač vyhodnotí, to taky bude. 2x Mordred se tedy rovná rozsah 20-28 a skutečně postavy v pruměru zraňují za 24 bodů. Ovšem čas od času taky přes 40 bodů a max. bylo 78 bodů. Zajímavé jsou hodnoty nedělitelné třemi. Řekl bych, že je to trochu jinak, počítač podle mě n-krát "hazí" z toho výsledného rozsahu 20-28, nikoliv tedy z rozsahu jedné zbraně. Minimálně je tedy pro Mordred a nulovou fyzickou odlnost protivníka trojitý zásah 60 a maximálně 84 bodů. Krom trojitého existuje i dvojitý zásah.

U kombinace meč + dýka je to ale tak jak jsem psal už v předchozím příspěvku, v případě bonusu je tam jen o útok navíc. Nakonec mi to vyšlo jako pravá ruka - levá ruka - pravá ruka. Takže výsledné zranění je součtem všech tří úderů.

Je to zajímavé zjištění. Každopádně kombinace meč + dýka vychází lépe v průměrné hodnotě zranění, protože je vyšší, což je díky lepším vlastnostem meče. Záleží tedy na tom, jak často se "násobný" úder v obou případech projeví.

Edit: Vidím, že si mě trochu předběhl :) Začal jsem psát a postupně testovat, tak jsem si toho příspěvku nevšiml. Postavy jsem měl bez bonusů, takže mě to vycházelo jak je už psáno, ale rozumím co máš na mysli. U draka se do toho bude míchat odolnost, např. pro ten rozsah 30-36 počítač "hodí" 30, odolnost to zredukuje na 15 a 3x15 = 45.
IP zaznamenána
This is the end ...

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #5 kdy: Leden 26, 2013, 20:32:11 »

Ten předposlední odstavec je právě to, co mi nějak nesedí. Možná to jen špatně chápu. Při kombinaci meč+dýka mi totiž vychází ještě větší zotavení z útoku a tedy míň útoků, hádám že kvůli pomalosti meče. Nebo to myslíš tak, že trojnásobné zranění v případě kombinace meč+dýka je součet 2x pravá a 1x levá ruka? Protože jestli ano tak se mi to taky moc nezdá, dá se to jednoduše testnout na kombinaci nelepší dýky a nejhoršího meče (nebo obráceně).

Jinak když nad tím tak přemýšlím, teoreticky by nejlepší bylo dát si do pravé ruky meč kvůli lepším statistikám ale dovednost nechat na levelu 1 protože bonusy z ní se stejně neprojeví a v levé ruce držet dýku a body dávat právě jen do dovednosti boje s dýkou...
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #6 kdy: Leden 26, 2013, 20:39:20 »

Upravil jsem ten odstavec Simulace ... teď by to mělo být správně.

Ano, je to myšleno jako 2x pravá, 1x levá. Díky dýce se zotavení sníží, proto lze provést jeden útok navíc. Prohození zbraní vedlo k nižsšímu maximu.
IP zaznamenána
This is the end ...

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #7 kdy: Leden 26, 2013, 22:24:54 »

No ani po hodině dalšího testování to nemůžu ani vyvrátit, ani potvrdit. Každopádně jsem zjistil, že ten trojitý zásah neni žádná hitparáda v jakýkoliv kombinaci kterou jsem zkoušel, čili stavět postavu čistě na téhle dovednosti se nedá :). Navíc, našel jsem ještě jinou věc: Je Rudý Drak v jeskyni na Smaragdovém Ostrově stejný jako ostatní na pevnině nemo se jen tak jmenuje ale má jiné staty? Když jsem do něj sekal tak se mi totiž ani jednou nestalo, že bych mu dal nějakým způsobem zredukované zranění a to přitom by měl mít odolnost proti fyzickým útokům 70...
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #8 kdy: Leden 26, 2013, 22:45:23 »

Mám v plánu ještě zkusit modifikaci datových souborů a předefinovat nějaký meč a dýku pro konstantní zranění. Čímž by to nemělo tolik lítat. Pak do toho zkusim zavést ještě bonusy. O trojitém zásahu bude nejspíše rozhodovat velikost štěstí.

Rudý drak na Smaragdovém ostrově by měl být shodný se standardním rudým drakem. Problém u těhle speciálních monster je v tom, že jsou předefinované pomocí dalšího souboru a ten neni bohužel tak jasně čitelný. Můžou tam být další podmínky, za kterých se co uplatní. Na druhou stranu jsi měl možná jen štěstí :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #9 kdy: Leden 27, 2013, 01:23:45 »

Otestoval jsem to tedy ze všech stran a vyšlo mi následující:

Útočný bonus se řídí dle zbraně a příslušné úrovně dovednosti v levé ruce. Ovšem na zranění nemá záměna rukou vliv - je jedno jestli je meč v pravé a dýka v levé nebo naopak. Pro výpočet je podstatný základní rozsah zranění zbraně (hod + útočný bonus), tedy to, co je vidět v tabulce postavy. Veškeré bonusy se přičítají až nakonec a jen jedenkrát bez ohledu na násobný útok (dobře si to trefil, proto to nesedělo).

Př.: meč zranění 20, dýka 14 +5 jed -> jednoduchý útok = základní zranění 34 + bonus 5 jed z dýky = 39 bodů.

Protože je dýka rychlá, je určitá šance, že s ní postava v kombinaci s mečem dokáže v "kole" zaútočit 2x navíc. Výsledné zranění se počítá jako zakladní zranění + 2x jednoduchá dýka + souhrn bonusů.

Př.: pro výše uvedený příklad by to bylo -> násobený útok = základní zranění 34 + dvojitá dýka (2 x 14) + bonus 5 jed z dýky = 67 bodů.

V té dvojité dýce bych určitě nehledal logiku, tváří se to totiž spíše jako útok dvěma dýkami, resp. jako by postava byla pro teto útok vyzbrojena dvěmy shodnými dýkami.

Pro dvojici dýk lze potom rozlišit tři typy útoků:

1) jednoduchý -> základní zranění + souhrn bonusů

2) násobený -> (2x základní zranění) + souhrn bonusů

3) trojitý -> 3x (základní zranění + souhrn bonusů)

Trojitý bonus se tedy opravdu aplikuje až na celkový útok. Ovšem toliko pro dýky stejného typu, pokud má postava dvě odlišné dýky, tak mi to přestává sedět :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #10 kdy: Leden 27, 2013, 11:17:48 »

Ještě před přečtenim předchozích odstavců jsem měla dojem, že jsem poměrně inteligentní. No nic :-p. Každopádně ta levá ruka mnoho vysvětluje.

Takže mi chcete říct, že to trojtý zranění vám všem funguje? Vám všem, jak tady jste? Protože já to testovala (v mm7), s jednou dýkou, se dvěma, bez očarování, s různejma mistrovstvíma a velmistrovstvíma a nikdy se mi nestalo, že by postava dala víc, než má napsáno v tabulce. Napadá někoho, kde může bejt chyba? Jakou verzi mm7 používáte? Nějaký patche? (Ona sedmička jako taková na XP zrovna moc nejede, takže samozřejmě nemám čistej originál.)

Jinak, ten rudej drak na ostrově je vážně nějakej zranitelnej, byl použitej jako jeden z testovacích subjektů a pravidelně mu zůstával centimetr hp (po jednom zásahu dýkou). (Ne ve všech pokusech jsem měla zloděje schopnýho téměř oneshotnout draka, testovala jsem různý úrovně skillu od 7 do 60.)

Pak je tu (když už jsme u těch dvou různejch zbraní) otázka mnichů. Má s nima někdo zkušenosti?
Mniši můžou kombinovat beze zbraně s holí, a pak je tu ještě hammerhands kouzlo. Počítá se hůl jako levá ruka? Vyplatí se tu hůl vůbec použít? Předpokládám, že to zablokuje to hammerhands? Jak jsou na tom monstra s resistovánim? Mniši jsou komplikovaný :-D.
IP zaznamenána

René

• Host
Dual wield
« Odpověď #11 kdy: Leden 27, 2013, 11:33:56 »

I na zranění má záměna rukou vliv. Když máš hodnost velmistra dýky a dostáváš bonus ke zranění rovnající se dovednosti tak ten se ti přičte jen tehdy, pokud tu dýku máš právě v levé ruce. Rozdíl ve zranění se bude pak rovnat tomuto bonusu. Stejně to funguje i u bonusu k třídě zbroje u velmistra meče, ten se ti započítá taky jen pokud neseš meč v levačce.

Jeden fakt jsem si ale rozhodně odnesl: Čím větší má postava různé bonusy ze síly, dovedností, předmětů a různých kouzel (hrdinství...), tím zanedbatelnější je toto trojnásobné zranění. Na vysokém levelu a s hromadou bonusů je trojnásobné zranění vyšší jen o pár procent oproti normálnímu zranění. Můj sen o tom, že budu sekat draka za 100 a čas od času mu naložím za 300 se rozplynul v dáli :D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #12 kdy: Leden 27, 2013, 12:21:59 »

No jo. Taky jsem měla takovej sen :-D. Bohužel díky tomu může zloděj klidně spinkat. Třída zbroje nikde, zranení menší než rytíř, života míň, ty magie nestojej za zmínku... Obchodníkem je klerik, nekradu a pasti nejsou smrtelný...
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dual wield
« Odpověď #13 kdy: Leden 27, 2013, 12:30:52 »

Zatím to všechno testuju jen v šestce, u sedmičky a osmičky se to určitě zase vrátí do levé ruky, protože z ní plyne ten bonus - podobně jako vliv vyšší úrovně dovednosti dýky oproti meči, takže to bych celkem čekal. Určitě bych to teď nepovažoval za univerzální popis, ale kdybych to býval nesepsal rovnou, tak bych to zas v klidu zapomněl :) Vůbec si nejsem jist, jak s tím zahýbají odolnosti, protože to takhle snadno otestovat asi nepůjde. Docela mi vrtá hlavou výsledek u těch dvou různých dýk.

Každopádně mohu potvrdit, že jak rostou různé bonusy, tak ubývá trojitého útoku :D Štěstí na to vliv nemělo. U šestky si trojitý útok pamatuju, ale v sedmičce u druidů si teď nedokážu ani jeden vybavit. Abych pravdu řekl, tenkrát jsem spíš jen uvítal možnost mít druida "lépe" vyzbrojeného. Verzi mm7 používám 1.1 U osmičky je to otázka upíra a ty já nějak nepoužívám.

Dneska mám v plánu ještě odskočit od dvou dýk a zaměřit se na další kombinace meč + cosi. Do včerejška jsem si myslel, že v tom mám celkem jasno, ale ... U toho mnicha netuším, ale určitě se na něj dostane.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dual wield
« Odpověď #14 kdy: Leden 27, 2013, 12:46:17 »

No, když nad tim tak dumám, tak v šestce používám dýky hodně a myslim, že opravdu nějaký větší rány vidim. Já to tam nikdy neměla potřebu studovat, protože jsme mágové. Mívám tradičně dvě dýky na postavu a každej má 7dmibodovýho mistra. (V jednom šťastnym savu jsem měla 5 mordredů :-p. Škoda, jeden mi chyběl a mohli je mít všichni. Tedy všichni mágové.)

V osmičce hraje za upíry jen bratr a ten nosí meče.

Jsem ráda, že má někdo schopnosti a trpělivost na to, se v tom hrabat a zjišťovat. Máš moje díky a můj obdiv.
IP zaznamenána