Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:00:03
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 243114 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #240 kdy: Duben 12, 2013, 15:00:37 »

Datadisk na Gothicka dvojku samozřejmě mám, neni zlej, ale počítej fakt s dramatickym zvýšenim obtížnosti. Tam neexistuje cpát body jinam, než do síly a zbraně (pokud jsi bojovník, mága jsem nezkoušela), každej vesničan má sílu 150 (a 6 magickejch kruhů :-D, ale nemaj runy), vojáci 200, zvedání skillů a statů se neustále zdražuje (+1 síly stojí i 5 bodů)... Draci maj docela drsnou regeneraci, jsou tam datadiskový potvory, který musíš zabít na q, a jsou pěkně tuhý. Prakticky jsem nepřišla na to, jak s nima bojovat. Nakonec jsem je natáhla do grupy vesničanů, který je v pohodě zabili srpama :-D. Odolnost na magii u potvor šla nahoru...

Je tam za dokončení datadiskový pasáže meč, kterej je jednoruční nebo obouruční podle toho, s čim umí tvoje postava a kterej se dá vylepšit, když dáš pár levelů. Docela hezká hračka, ta tu obtížnost zase o něco sráží. Pokud člověk jede jednoručáky, tak jednoznačně nejlepší. Navíc nevyžaduje žádnou sílu, narozdíl od ostatních zbraní. Zbraně teď totiž chtěj tolik síly, kolik dávaj poškození, takže jsou při zvýšený ceně velmi těžko dostupný. Pravda, síla je extrémně potřebná, protože třeba orkové maj ... tuším 150 armor a probít se tim je docela fuška.

Všechny q, kde bylo účelem zabít nebo zmlátit nějakýho humanoida, jsou skoro nedatelný, protože vesnickej kluk tě sundá jednou ranou, a ty ho biješ několik minut :-D. Duelovat žoldáky je legrace, protože oni tě sejmou i pěstí, natož když maj obouručáky.
...
Nejedu klasický bojovníky, jedu berserkery.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #241 kdy: Duben 12, 2013, 15:15:48 »

Night of the Raven mi nepřišel o tolik obtížnější (nejvíce vytuhli asi draci), než samostatná dvojka. Problém je spíš ve změně rozdělování bodů a jsou tam i penalizace (např. vstupem do určité frakce bude navyšování "opozičních" statistik stát mohem více). V NotR je teda dobré si ujasnit povolání co nejdříve. Příběh, svět apod. je úchvatný, ale klasickou dvojku mám raději.

Edit: Jo ten meč, ten se objeví potom i ve trojce, ale jinak je to prima věcička.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #242 kdy: Duben 12, 2013, 15:42:01 »

No, srovnej s jedničkou, kde moh člověk namaxoval sílu, zbraň, magický kruhy, střelnou zbraň, obratnost... a ještě zbylo.

Nezkoušela jsem to za mága. Mezi paladinem a žoldákem neni moc rozdíl, jen paladini maj ošklivý zbroje a bug, kterej jim umožňuje mít neomezeně expů a peněz.

Zvýšení obtížnosti hodně záleží na tom, jakym stylem byl člověk zvyklej hrát, to uznávám, ale třeba mě to docela oddělalo. Nikdy jsem nebyla zvyklá cpát body jen do síly a ignorovat všechno ostatní. V jedničce (a základní dvojce) vždycky dávám přednost ovládání zbraně, ale to tady totálně nefunguje. Prostě síla síla síla.

Vedlejší schopnosti? Ani omylem, nezbyde na sílu. Jo, držim zbraň jak motyku, ale bez síly na stopadesáti nedokážu nic ani poškrábat... Vytáhla jsem asi 170, na úkor všeho ostatního. Pak to šlo hrát, ale šťastná jsem nebyla. Je to přesně ten typ hry, kterej se musí hrát jednim konkrétnim způsobem, jinak má hráč smůlu. Ještě mám v živý paměti, jak jsem vybila celej kemp orků zásahama za jeden milimetr. Bylo to velmi nudný odpoledne, ale potřebovala jsem expy na další sílu. Naštěstí moje technika je celkem pěkná a pravidelná, takže to šlo. Taky jsem se hezky naučila "oddělovat žloutky od bílků". (Rozuměj vytáhnout jen jednoho orka.)

Rozhodně tu hru neodsuzuju, dohrála jsem to několikrát, ale bylo to ze začátku drsný.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #243 kdy: Duben 12, 2013, 17:01:25 »

Jednička mi přišla v tomhle geniální, ve dvojce už je to rozmělněním stupňů v dovednosti o fous komplikovanější a méně modulární. Proto jsem se nikdy neodvážil trénovat střelné zbraně, abych pak nezjistil, že je to málo a nebude možnost rychlého přeškolení.

Samotná dvojka je za mága v pohodě, na draky je ale lepší bojovník, byť tedy mág s vyvolaným démonem je pro draka taky jasná smrt. U NotR mě přišel těžký hlavně začátek, skolení Ravena na konci byla už jen formalita. Je pravdou, že v té době jsem hrál Gothica hodně často, možná že kdybych ho rozehrál teď, tak mi to přijde jinak.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #244 kdy: Duben 12, 2013, 17:22:10 »

Mě se strašně líbilo, že v prvnim dílu udělali něco, co bych v jiný hře považovala za hnusnou chybu, a totálně jim to prošlo :-p. Svět ohraničenej neviditelnou bariérou. To je něco, co ve hrách absolutně nesnášim. Překážky, který na pohled vypadaj, jako že se přes ně dá v pohodě dostat, cesty, kde člověk bez varování prostě narazí... Gothic udělal ostře ohraničenej svět a dokonale to zdůvodnil. Za to u mě maj bod. (Je fakt, že se přes tu bariéru dostat dá. Neni tam ale nic, prostě jen pád do prázdnoty.)

Líbí se mi, jak je ve druhym dílu palisáda, a když se přes ní dostaneš, je tam cedule, kde je naspáno, že je to všechno lež a žádná orkská armáda neni :-D. Tomu říkám přístup. Prostě se mi ta hra líbí, má to fůru dobrejch nápadů, hezky se to hraje.. a to vlastně stačí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #245 kdy: Duben 12, 2013, 22:50:37 »

V jedničce jsem se přes bariéru nedostal, ve dvojce jsem se pro změnu k desce dostal, ovšem dalo to chvilku koumání, než jsem palisádu přelezl :) Jednička byla prostě perfektní ve všech ohledech, jen mě trochu zamrzelo, že za polovinou se hodně přesune pod zem. Jinak si uměla udržet napětí až do konce. Risen zkusil navázat, místo bariéry zvolili ostrov, jenomže už to prostě neni ono. Ve dvojce Gothicu bych býval taky uvítal, kdyby pro změnu neexistovala palisáda a dalo se dojít až do tábora templářů ... byť by byl dávno opuštěný. V jedničce stálo zato být mágem, tohle dvojka už nedokázala, prostě ten pocit zastavit ohnivou bouří skupinu skřetích válečníků, vlastně je přímo zmrazit v čase a vůbec se u toho nezadýchat ... :D Dvojka je holt realističtější a spravedlivější ;)

Trojka je diskutabilní, ale když vemu, že spolu s Keeperem jsme jedni z mála, co se jim líbil kupříkladu Crusaders of Might and Magic, tak si svým způsobem vůbec nepřipadám kompetentní cokoliv recenzovat :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #246 kdy: Duben 12, 2013, 23:38:08 »

No, oni ve dvojce zcela logicky zahradili všechny lokality, který před tím vedly do "neohraničenejch" míst.

Dvojku tedy nepovažuju za realističtější :-D. Zvlášť ne datadisk. Hej, vesničani se silou 150, 50% šancí na krit a šesti magickejma kruhama? 400 many? Sakra, že já se nenarodila jako vidlák, jsem nemusela expit. Tohle je fakt jediná hra, kam vodim neporazitelný nepřátele pastevcům a zemědělcům, protože jejich srpy jsou mocnější mýho meče. Člověk si tam připadá jako pitomec :-p.

Myslim si, že je realističtější, že mágové jsou silnější, než bojovníci. Podle mě by bojovníci měli bejt vysvětlený tak, že používaj jinou formu "magie", třeba energie promítaná do zbraní a zbrojí, nějaký jedi schopnosti a tak :-D. Protože chlap s mečem a chlap schopnej házet meteority prostě nejsou srovnatelný.

Já osobně nejsem žádnej mág, absolutně se mi nepodařilo ohnout ani blbou vidličku, ale jistý schopnosti bych našla, tak věřim, že lidi jsou schopný ledasčeho :-).

Edit: Aha, teď čtu na seznamu o upalování čarodějnic, tak zapomeňte, že jsem něco napsala :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #247 kdy: Duben 13, 2013, 09:38:54 »

Vidíš, tohle jsem nenapsal zrovna šťastně :) Tím realističtějším jsem myslel ponejvíce systém zlepšování dovedností, který je ve dvojce přísnější. Vytvrdlý vesničany chápu, maj ti ukázat, jaký si béčko, když stínovou šelmu skolí i pětiletý kluk :D Popravdě jsem v datadisku taky jednou podobnou taktiku použil, hned na začátku v pirátské vesnici.

Jinak Gothic bývá v tomto plný rozporů, ale díky tomu je nádherně vidět, jak se postava zlepšuje. Pořád to ale nemá na trojku, kde je soubojový systém hrubě nezvládnutý a kde mág je takměř neporazitelným pánem světa (a to na obou stranách), druhým v pořadí je lučištník.

Zprávu jsem včera taky četl, takhle tam budou mít za chvíli nedostatek žen ...
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #248 kdy: Duben 13, 2013, 11:04:33 »

Ve dvojce jsem právěže za mága válel nejvíc... začátky jsou sice drsný, ale jakmile se člověk dostaneš v 5. kapitole k 6. kruhu, tak si vyvoláš 36 kostlivců a jdeš navštívit orky :D nebo jsem si jich na sebe natahal 40, tleskl a vlna smrti je složila všechny

ve dvojce se mi líbil zbraňovej systém... zlepšuješ se ve dvouručních, ale zároveň dostáváš nějaký body i do jednoruček a naopak

co se týče rozdílu světů mezi jedničkou a dvojkou, je fakt, že jednička byla taková víc "kouzelná" ale dvojka byla zase rozlehlejší, bylo tam něco novýho a to starý prošlo zajímavejma změnama.. bavilo mě chodit po zhroucené kolonii a věděl jsem co tak zhruba kde bývalo, znal jsem tajný pěšiny, potkával známý lidi na nečekaných místech atd.

Crusadera jsem zkoušel dávno pradávno a připomínalo mi to Tomb raider s křižákem v hlavní roli, nějak jsem se tomu dlouho nevěnoval, možná to někdy zkusím
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #249 kdy: Duben 13, 2013, 11:58:47 »

Ve dvojce jsem toho nahrál nejvíc za bojovníky, za mága si teď nemůžu vybavit, že bych dosáhl na šestý kruh nekromancie, resp. měl nekromancii vůbec. Určitě vím, že jsem používal na konci runu z meče a hodně užitečný bylo zničení nemrtvých. V jedničce to bylo spojené s Xardasem, taky se tomu dalo vyhnout, že člověk zůstal jen mágem ohně nebo vody, možná se mi něco podobného stalo i ve dvojce.

Zlepšování zbraní bylo fajn, ale většinou jsem byl rozhodnutý už předem - nevím proč, ale pokaždé mě to táhne k obouručním zbraním, za jednoručky mě to vždycky přišlo divné :) Ale samozřejmě i za ně jsem to párkrát dohrál dohrál. Za mága se mi hodně líbily úkoly, stejně dobré to potom bylo i v Risenu.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #250 kdy: Duben 13, 2013, 12:14:24 »

máš to asi trochu zmatený...
Uriziel - meč - byl v jedničce, musel jsi na něj vysát rudu novýmu táboru, pak jsi měl možnosti si ho nechat jako obouručák, nebo z něj udělat runu, bez toho nešel porazit ten jeden nemrtvej šaman v chrámu
pokud jsi chtěl používat runu, musel sis u Xardase dotrénovat 6. kruh, přičemž ti pak dal nekromancerský roucho

magie byla vždycky na principu kruhů, žádná velká specializace
mág ohně, mág vody, ono to bylo jedno, člověk stejně dřív nebo později skončil jako mág vody a jediný v čem se to lišilo byla barva hábitu

vyvolávání bylo v jedničce jenom na svitcích, ve dvojce na to byly i runy, ale rozdíl ve školách byl jenom v tom, že ty kouzla učil někdo jinej
akorát teda ten 6. učil všechno ten hlavní mág ohně
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #251 kdy: Duben 13, 2013, 20:36:48 »

Ano, je to tak :) Bylo to kouzlo z vyrobené runy (svěcená voda a cosi dalšího, snad nějaké slzy?), pamatuju si, že jeden zásah = mrtvý skřet na ostrově. Asi si to budu muset za mága zase zkusit. Paladini si podobným způsoben nechali posvětit meč a zbraň za Leeho vyráběl pro změnu kovář v táboře.

Uriziel jsem právě nikdy nerozkládal, mág byl mistr v obouručkách, takže jsem s ním normálně bojoval. S 6. kruhem se změnilo i povolání na nekromancer, to si vybavuju, protože jsem úplně přehlídl, že jsem taky dostal nějaké roucho.

Přesně z tohohle mám vždycky obavy. Že teď odehraju haldu her a za pár let se mi to stejnak všechno smíchá.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #252 kdy: Duben 14, 2013, 15:13:31 »

Já si vždycky nechávala Uriziel v celku, přišlo mi svatokrádežný ho ničit :-D. Pravda, zabíjet finální stáda nepřátel bez schopnosti s obouručkama bylo... no, o hubu :-D. A tady nejde ani tak o to, že by s nima neuměla moje postava, jako spíš o to, že s nima neumim já :-D.

Každopádně jednička je rozehraná, už to totálně neumim, tuhle mě rozsekalo dodo, až jsem se za sebe styděla :-D. No nic, ono se to zlepší. Už mám zbraň na mistra a základní kopáčskej úbor, takže už se nebojim :-D. Nějak jsem včera nehrála, byla jsem strhaná, spala jsem asi dvanáct hodin a klidně bych spala dál.

Problém často bejvá délka zbraně. Takovej Scarův meč je docela úctyhodně dlouhej, takže neni problém, ale třeba ta dýka, co jí člověk dostane na začátku (datadisku) dvojky, je k boji nepoužitelná. Datadisková hračka metající blesky je stejně dlouhá, ať je považovaná za jednoruční, nebo obouruční.

Sakra, mám chuť si zahrát datadisk. Já ten bleskovej meč prostě miluju.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #253 kdy: Duben 14, 2013, 19:03:30 »

Ovládání je v jedničce docela extrém, ale máchání s mečem se dá nacvičit, ono je to beztak po nějaké chvíli jen několik taktických variací podle typu nepřítele. Nepříjemné je to ze začátku, ale s lepší zbrojí a mistrovstvím ve zbrani už je to pak v pohodě. Pamatuju si, jak mě překvapilo roucho mágů vody - ani smečka skřetích psů už mě nedokázala vážněji zranit. To bych od kusu látky zrovna nečekal.

Nejspíš jsem to tu už někde psal, ale skutečný extrém v ovládání jsem zažil v Die by the Sword, ale po pár hodinách v aréně to už šlo :)
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #254 kdy: Duben 14, 2013, 20:20:53 »

ovládání meče bylo strašně v pohodě.. stačilo mít jenom dobrej rytmus, ve dvojce jakmile se k tomu přidal manuál jižanského/severského boje na vylepšený kryty, tak to byla tuplem lahoda

nejzabijáčtější systém boje byl v Blade of darkness, tam mi dělal problém i základní skřet...  nakonec jsem to dohrál za amazonku jenom díky délce jejích zbraní
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!
Strana: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 78