Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:24:29
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 73 74 [75] 76 77 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242597 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #1110 kdy: Duben 18, 2025, 14:19:53 »

Jelikož mě k PoE opět váže čím dal slabší pouto, tak přemýšlím, že bych jeho rozehrávku proložil něčím jiným. Ne, že bych neměl PoE v plánu dohrát, určitě ho dojedu, ale budu to muset kouskovat. V současné chvíli jsem na zhruba 30 hodinách a někde jsem zahlídl, že by to měla být hra až 100+ hodin ... to mě upřímně děsí, protože si nedokážu představit, co za obsah by ještě mělo přede mnou být. Spíš si říkám, že to je dost nadhodnocené. Dle mého skromného odhadu jsem asi někde v polovině.

Ale co mám v plánu? Když jsem před léty rozehrával Magic Island, tak jsem po očku pokukoval po Ve stínu magie (VSM), což je další ryze český dungeon na Amigu. Nepatří sice mezi nijak extra dobře hodnocené, ale to mi vcelku nevadí. Navíc vycházím z údajů na OldGames, kde ho hodnotilo jen pár lidí, z toho navíc jeden exot, co mu dal pouhých 30% ... navíc mu vyčetl všechny ty věci, co dělají dungeon dungeonem :D.

Já měl s VSM akorát jeden problém (rozehrál jsem před tím cvičmo první patro) a tím je intro. Ve všech verzích jsem totiž narazil na chybu, kdy se intro rozsypalo a nebylo vidět, co vlastně zobrazuje. Na amigaportal.cz jsem pak našel příšspěvek od Hoborga, kde se dotazoval na majitele originálky, aby to mohl případně opravit. Bohužel jsem se nedočkal přímo obrazů disket, jako v případě Magic Islandu, ale stačilo si nakonec stáhnout Hoborgův HWA balíček, kde je tato oprava již zahrnuta. Problém je akorát v tom, že mi ten HWA balíček nejde spustit přímo (vyžaduje WHDLoad), takže jsem příslušný adresář mountnul jako harddisk ve FS-UAE spolu se systémem, kde mám WHDLoad funkční a funguje to ... tedy minimálně spustit to jde :).

Intro je nakonec jen krátká obrázková animace bez textu, takže jeho předchozí absence ničemu nevadila, ale uznejte sami, i takový detail může zkazit celkový dojem :D.

Jenom ještě zpět k tomu hodnocení. Mě docela překvapilo, že VSM není na databazeher.cz, podobně jako Knightmare. Že by to bylo fakt takhle na okraji zájmu?

Edit: tak zas tak triviální to zprovoznění nebylo. Nakonec jsem šel trochu jinou cestou přes plnou HD instalaci, ale už se to tváří OK. Založím deníček a celý postup samozřejmě popíšu.

Edit 2: HWA balíček samozřejmě není WHDLoad verze, jenom mě zmátla nabízená možnost HWA instalátoru. V podstatě jde o harddiskovou verzi.
« Poslední změna: Duben 19, 2025, 16:09:08 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1111 kdy: Duben 29, 2025, 07:29:43 »

K dokončení PoE se stále nemám, tak jsem si začal sumarizovat, co by bylo záhodno letos ještě rozehrát a dohrát, no a přitom jsem přišel na jednu nemilou věc!

Letos kdosi obnovil doménu rpghry.cz, ale jde v podstatě jen o reklamu a podobný bordel. To by ani tak nevadilo, jenomže je to udělané tak šikovně, že to nabouralo archivní verzi dungeony.rpghry.cz na Archive.org. Díky tomu některé odkazy vedou na ten "nový" obsah a k něčemu už se tak nedá dostat. Čert vem seznam a popisky, dalo by se říci, jenomže problém je s komunitními podstránkami, které co do obsahu nemají jinde obdobu. Např. Fate. No a aby toho nebylo málo, tak jsem se dozvěděl, že moje doména dungeony.cz je možná na prodej ... (?!) Wtf!!

Přemýšlím, jak se k tomu vůbec postavit. Doménu určitě neprodávám. Jak je vidět, tak někdo začíná kvůli proklikům a reklamám skupovat cokoliv, co má ve vyhledávačích nějakou větší relevanci. Pokud to však bude bourat Archiv, tak je to dost na ho..o. Je to úplně stejné, jako by se někdo rozhodl udělat dálnici přes Pražský hrad a srovnal ho se zemí i s katedrálou sv. Víta. Prostě tím vzniknou nenávratné škody.

Mohl bych se pokusit původní obsah zachránit, ale lepší by bylo, pokud bych se dostal rovnou k jeho záloze a prostě jí pod doménou dungeony.cz formou archivu znovu zprovoznil. Trochu však pochybuji, že by Runetek nebo Dave měli ještě někde kopii. Začíná to opravdu hezky :).

Pravda, člověk se tomu může už jen smát, protože s tím stejně mnoho nezmůže. Některé weby nebo informace už beztak za ta léta zanikly a byť možná tam někde v hloubi internetu budou, tak už si stejnak nikdo nevzpomene, jaká cesta k nim vedla.

Hodím do pléna jednu otázku ... má to vůbec smysl zachraňovat?
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1112 kdy: Duben 29, 2025, 21:30:35 »

Asi záleží, jaké  tím máš plány :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1113 kdy: Duben 29, 2025, 22:16:18 »

Chtěl bych to zachovat tak, jak to je. Nechal bych to proto jako archiv, respektive bych udělal na hlavní stránce rozcestník, abych to oddělil od nového obsahu. Při prohlídce archivu jsem našel věci, o kterých jsem ani neměl tušení, že na dungeony.cz byly. Něco bude potřeba upravit, něco nebude funkční vůbec a určitě bude i něco chybět - tady je alespoň výhoda, že mohu pracovat s původním archivem a archivem rpghry.cz.

Každopádně se mi dneska povedlo rekonstruovat alespoň základní kostru webu. Ono je to postavené ještě na framech, takže navigace uvnitř webu není nic moc. Nerozklíčoval jsem akorát, co by mělo být úvodním souborem, tak jsem to udělal klasicky přes index.

Edit: ono toho popravdě zas až tolik asi zachránit nepůjde, ale minimálně bych chtěl archivovat projekty a věci věnované přímo dungeonům.
« Poslední změna: Duben 29, 2025, 22:22:49 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1114 kdy: Duben 30, 2025, 21:19:53 »

Nakonec jsem ten záměr trošku přehodnotil a přijde mi to o něco lepší. Jde to pomalu a už teď je jasné, že něco se zřejmě nenávratně ztratilo (obrázky, soubory ke stažení). Texty naštěstí zůstaly. Bylo by skvělé, pokud by měl někdo zálohu (klidně částečnou) a byl by ochotný mi jí poskytnout.

Nechci do toho ani příliš zasahovat. Zatím jsem upravil jen kódování a sem tam nějakou nesrovnalost v html nebo odkazech. Svou stránku jsem ukryl jako podweb mezi projekty, což mi přijde lepší. Už jen vzhledem k tomu, že jsem se za ty 3 roky (?) nedokázal nikam pohnout. Je to už nahozené online, tak kdyžtak můžete nakouknout. Zítra ještě poupravím tamější Novinky, aby bylo zřejmě, co se stalo a jak je to s mým vlastním projektem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1115 kdy: Květen 26, 2025, 13:04:02 »

Po přeházení seznamu her k dohrátí jsem zjistil, že jsem se neplánovaně rozjel v paralelním seznamu amigáckých her a začínám v něm mít splněno :). Jestli se nepletu, tak v plánu jsem měl ještě Crystal Dragona a Abandoned Places. Jako vedlejší je Fate a na někdy do budoucna mám v plánu Ambermoon, ale ten spíš až v rámci kompletu s Amberstarem a Albionem, který pak asi rozehraju úplně znovu. Takže nakonec to tak suchý rok nebude :D.

Pillars of Eternity jsem nakonec definitivně odložil na léto. Nějak nemám důvod se k nim vracet, takže se stalo přesně to, čeho jsem se obával.

Jinak z Amiga only dungeonů mám dohráno:

Knightmare
Black Crypt
Magic Island: Secret of Stones
Ve Stínu Magie
Evil's Doom
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1116 kdy: Květen 29, 2025, 13:29:40 »

Co Perihelion a Crystal Dragon?
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1117 kdy: Květen 29, 2025, 14:17:17 »

@Elemir: Co se týče amigáckých dungeonů (RPG), tak jsem myslel, že mám vlastně taky spíše už splněno, obdobným počtem, ale jak vidím, tak je jak v mém, tak v tvém případě to tak z poloviny, protože mám v seznamu dokončené jiné než ty:-)

Abandoned Places 2
Amberstar (ten je i na PC, ale na Amigu je hezčí)
Ambermoon
Black Crypt
Crystal Dragon
HeroQuest 2: Legacy of Sorasil
Perihelion: The Prophecy

Jinak gratuliji k dojetí Evil's Doom, koukám, že jsi to stihl rychle, tam jsem někde ve 2/3 hry, jak jsem Evil's Doom na začátku května slibně intenzivně rozjel, tak pak přišlo MS v hokeji a tím pádem dvou týdenní (respektive 17 denní) herní pauza:-)
« Poslední změna: Květen 29, 2025, 14:37:24 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1118 kdy: Květen 29, 2025, 20:14:02 »

@Richmond: Crystal Dragona mám v plánu, už jsem ho dokonce jednou rozjel, ale pak dostalo přednost něco jiného. U Perihelionu nevím, holt sci-fi, ale je to hra, která mě svým způsobem láká, takže ho alespoň zkusím.

@Ringo: díky, ono to docela odsýpalo, takže nejvíc mě vlastně brzdilo psaní deníčku. Hodně mi tedy pomohlo i hraní na nočních a finále jsem pak nacpal mezi boj o bronz a o zlato :).

Já jsem si původně udělal jenom takový hrubý seznam toho, co by se mi líbilo a čemu bych chtěl dát šanci. Podstatný byl pro mě jen Black Crypt, ale pak se to docela rozjelo. Ambermoon a Amberstar jsem zatím odložil kvůli neúspěchu s Albionem. Na druhou stranu si říkám, že to mám alespoň šanci rozjet hezky popořádku. Jako nejvyšší metu mám Fate, o které už jsem se jednou pokusil, ale ještě tomu budu muset dát čas.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1119 kdy: Květen 29, 2025, 22:52:37 »

@Elemir: Ten Fate jsem měl kdysi dobře rozjetý, psal jsem i poznámky z hraní na oldgames v jakési prvotní formě nějakého deníku, dokonce jsem si koupil anglickou origošku fungl novou, ještě zatavenou, samozřejmě jsem ji rozbalil, jenže pak mě hra tak umořila a přestala bavit, že jsem haní vzdal a origošku prodal Jakubovi Červinkovi :-) Fate je troufám si říci pro mě uzavřená kapitola a poštemploval jsem to i tím prodejem originálky, bez níž vlastně nemám motivaci se zkoušet ke hře vrátit :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1120 kdy: Červen 20, 2025, 20:27:17 »

Výborně, takže Abandoned Places mám za sebou :). Do dvojky se hned hrnout nebudu, mapování bylo už tak akorát, takže bych rád rozehrál něco, co mapovat nemusím. A po letech jsem si uvědomil, že na mém seznamu povinných dungeonů je Ishar :). Přemýšlím, jestli už uzrál ten správný čas, nebo to ještě nechat být. Ishar už jsem několikrát rozehrával, ale vždycky jsem to vzdal. Ve hře je totiž Amiga verze, která byla docela chválená.

Mimochodem, když jsem začal rekonstruovat dungeony.cz, tak jsem si všiml, žádná německá PC verze Blade of Destiny na nich nebyla. Všechno to bylo propojené s Hobringem, takže portál nabízel jen amigácké verze her ke stažení. To by mě tedy zajímalo, kde jsem vlastně ten Blade of Destiny tenkrát splašil ... Asi to muselo být něco staršího, protože to bylo určitě ještě před rokem 2000.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1121 kdy: Červen 25, 2025, 12:59:10 »

Trochu přehodnocuji, jestli by přeci jen nebylo lepší pokračovat skrze Abandoned Places 2 a tak jsem je zkusil cvičmo spustit. Jsem ale trošku na rozpacích. Hra navenek vypadá o něco lépe než jednička, dokonce se lehce proměnilo množství statistik, ale můj první dojem není úplně pozitivní. Něco mi na tom vadí. Skoro bych řekl, že dvojka dokonce působí jako předchůdce jedničky, což je docela na pováženou :D. Asi půjde o zvyk. Grafika hry se také výrazně proměnila a s ní i UI, takže ten první dojem prostě musí být jiný. Manuál je o něco podrobnější, takže si ho nejprve pročtu a pak uvidím. AP2 umožňuje HD instalaci, což bude asi moje primární volba, protože testovaná WHDLoad verze obsahuje nějaké mouchy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1122 kdy: Červen 27, 2025, 15:05:23 »

Mno, bude to ještě zajímavé. Kdybych neodehrál jedničku, tak bych s Abandoned Places 2 asi takovou trpělivost neměl :). O hru ale ani tak nejde, nejvíc zápasím s WHDLoad verzí hry, která se zdá být porouchaná. Dvojka má totiž pár neřestí, tak jsem se rozhodl počátek řešit s pomocí savestate, ale někde ve 2/3 se mi do toho dostal nějaký bug. Budu muset sáhnout po nějaké jiné verzi. Naštěstí mám začátek natrénovaný a poměrně rychle jsem se adaptoval, ale trochu se bojím toho, že to nebyl zrovna ojedinělý bug.

Edit: Hoborgova HWA verze je ta samá WHDLoad verze, takže tou si očividně nepomohu. Budu holt doufat, že to byl ojedinělý problém. Mimochodem, bug spočíval v tom, že mi nešlo otevírat truhly a ukládat na disketu (oboje dvoje vždy hru natrvalo zaseklo).
« Poslední změna: Červen 27, 2025, 16:36:49 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1123 kdy: Červenec 17, 2025, 09:51:41 »

Abandoned Places 2 jsou za mnou a ve výsledku jsem rád, že jsem se do nich pustil hned po jedničce. Kdybych tušil, do čeho jdu, tak bych si to asi rozmyslel :). Ale jak jsem byl po jedničce v ráži, tak mi to s přežitím dvojky dost pomohlo.

Do Crystal Dragona se teď vrhat nebudu, to by bylo fakt příliš brzy :D, ale z nějakého důvodu jsem si vzpomněl na trilogii Yendorian Tales. Dvojku a trojku jsem si kdysi pořídil s tím, že je to kopírka M&M 3-5, ale nikdy jsem to pořádně nehrál. Má to u mě celkem nízkou prioritu. Když jsem se dneska poohlížel po nějakých informacích, tak jsem zjistil, že trilogie YT asi moc příznivců nemá. Přesto si vybavuji, že jsem minimálně o trojce kdysi četl nějaký podrobný zápisek, ale už si nevzpomínám, kde to bylo. Řekl bych, že právě díky tomu jsem se o YT dozvěděl.

Nicméně série bych chtěl teď taky vynechat, ať mě to nenutí hrát to všechno najednou. Tím pádem opět odpadá Ishar :D.

Zůstává mi tu akorát pár českých počinů, které bych chtěl určitě ještě dojet, jako je Prokletí Eridenu, Asmodeus a samozřejmě Rytíři Grálu. No a neměl bych zapomínat ani na slovenskou Vzbura Dónskych Rytierov, ale tu si asi už nestáhnu (pokud jí tedy nevyštrachám někde ze svého archivu). Respektive nějakou verzi jsem ještě sehnal, ale podle všeho je to něco zmršeného, co ani pod normálním DOSBoxem nejde (vyhazuje to error při použití zvukové karty) a v DOSBox-X je to pro změnu hudebně nějaké němé.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1124 kdy: Červenec 17, 2025, 11:41:17 »

Už mám pár týdnů rozehranou hru EXAPUNKS, kterou doporučoval v Labůžu Červ a ve volných večerech trápím mozek řešením úkolů. Vyřešil jsme jich zatím 19 a kupodivu to pořád jde, i když často pomůže a debug :) Takové řekl bych programátorské sudoku, přičemž ale není nutná znalost programování. Instrukce jsou jednoduché, ale tím, že je vše dřevní (málo registrů, jen pár příkazů), musíte hodně improvizovat. Celé je to okořeněné příběhem (jste hacker ve světě, kde vše řídí počítače/stroje), simuluje se jakýsi chat s ostatními hackery. Naprostá nutnost přečtení dokumentace, bez toho ani ránu. Ale ty úkoly jsou extrémně zajímavé. Asi nejvíc pobavila hackerská soutěž o to, komu se v TV bude hrát nejdéle jeho film :)
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 73 74 [75] 76 77 78