Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:42:11
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 68 69 [70] 71 72 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242964 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #1035 kdy: Květen 07, 2023, 12:41:14 »

Doporučuju nechodit do nich na blízko, alespoň ze začátku ne. Vysypat celou manu, čáru do města, opakovat. Za chvíli jsi neporazitelnej :-). Oni sice střílej, ale tomu se dá lehce uhejbat.

Jen bacha, tyhle zlodějové (a krysáci a piráti) reálně kradou, jak peníze, tak věci z inventáře. I ty, který potřebuješ pro questy. (O důvod víc, proč je raději zabíjim na dálku.) Doporučim po boji ověřit, že máš všechny klíče a tak.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1036 kdy: Květen 07, 2023, 14:11:57 »

Nj, to je právě ta magie :D. Jakmile dojedu Sword Coast Legends a nakonec i Deus Ex, tak se k W&W vrátím a přehodnotím strategii. Mezi třemi hrami fakt přeskakovat nejde, obzvlášť když jsou W&W poměrně specifickou hrou na přístup a ovládání.

Což mě tak napadá, že se mi tu docela začínají kupit nedohrané hry a do toho jsem si při cvičení hnul s ramenem a loktem, takže musím pravou ruku šetřit - podezřívám z toho Skyrim, kdy jsem měl většinu času ruku ve vzduchu a nějak jsem si přitom přiskřípl nerv, což se projevilo pár dní na to. Tváří se to jako tenisák, ale přijde mi, že to zčásti souvisí i s tím ramenem. Tím pádem hraji spíš na notebooku, protože v práci mám víc místa na položení rukou na stůl - doma mi paradoxně překáží lavice na cvičení, která se mi nikam nevejde, tak jsem jí šoupl vedle sebe pod stůl, čímž se nemůžu dost dobře přisunout ... to cvičení mi byl čert dlužný :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1037 kdy: Září 11, 2023, 22:12:28 »

Zase jednou po dlouhé době jsem něco dohrál :) Tentorkrát druhý díl adventury Police Quest. Brutálně těžké, do návodu jsem nakoukával docela často (a stejně tak umíral).
Nainstaloval jsem Return of Phantom od mé druhé nejoblíbenější firmy MicroProse. Engine stejný jako u Rex Nebulara, takže mi hned zasvítil majáček v mozku, ačkoliv jsem Rexe hrál někdy v 90kách. ale ten interface se jen tak nezapomíná. Atmosféra zatím výborná, neím jestl jsem někdy hrál detektivku v divadelním prostředí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1038 kdy: Září 12, 2023, 20:49:39 »

A já pro změnu nedohrál nic z toho, co jsem od jara rozehrál :D. Pořád skáču od jednoho k druhému a u ničeho nevydržím. Ale vzhledem k vydané češtině na Disco Elysium si asi počkám na slevu a pak zkusím alespoň to.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1039 kdy: Září 14, 2023, 07:40:34 »

Tyhle skoky mezi hrami jsou zlo, budí na střídačku nadšení pořád k dalším a dalším věcem a nadšení z těch předchozích opadne. Dost často se mi pak v takovém případě stalo, že jsem na takovou odloženou hru měl úmyslně pokřivený hodnotící pohled už jen proto, že se mi k ní nechtělo vracet a vymýšlel jsem si důvody, proč tomu tak je, navíc ta někdejší už rozehranost navozovala dojem, že byl uspokojen ten prvotní zápal a je to uzavřená kapitola, stejně silný zápal, jako byl ten prvotní, se k tomu hledá obtížně. Až následný nový zápal třeba o pár let později odhalil, jak ta hra byla naopak ve skutečnosti dobrá, jen to chtělo se jí věnovat. Ale člověk prostě někdy neodolá a rozehraje více věcí najednou s předsevzetím, že si na každou vyhradí stejný spravedlivý čas :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1040 kdy: Září 14, 2023, 13:14:07 »

Naštěstí jde v mém případě o hry, které už jsem jednou dohrál a chtěl jsem si je jenom připomenout. Určitě chci dohrát jen tu novou rozehrávku Wizardry 8, kde už jsem blízko konce. Další bude asi už jen Deus Ex.

Jinak dřív jsem měl několik her, které na to nedohrávání doplatily a dodnes jsem se k nim nedokázal vrátit. Jmenovitě třeba Ultima IX, Vampire: Bloodlines, nové díly Dooma a Quaka a další. Nebo Half Life, toho jsem rozehrál u kamaráda ze školy, ale jelikož jsem sám na něj neměl počítač, tak jsem ho pustil z hlavy. No a když jsem se ke hře po letech vrátil, tak mě to už nijak nenadchlo. Ostatně to samé se mi přihodilo s Diablem (jedničkou). No, a podobné resty mám samozřejmě i mezi dungeony - pořád se nedokážu dokopat do Isharu :D. Už jsem ho rozehrál tolikrát, že to ani nemá smysl počítat ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1041 kdy: Prosinec 05, 2023, 22:35:10 »

Nakonec jsem udělal drobnou výjimku a rozehrál jsem ELEX II. Ze zvědavosti jsem na něj nasadil AI češtinu, což by měla být vlastně úplně první AI čeština použitá na velkou hru a je to vskutku zajímavé :). ELEX má dabované dialogy, takže se dá snadno porovnat, jak moc ta čeština sedí. Musím však říci, že zas taková hrůza to není, i když jsem četl, že to autor snad postupně upravuje, tak asi proto. AI čeština to tedy paradoxně nekazí tolik, jako samotný obsah hry, protože ELEX II je oproti jedničce viditelně odfláklý - rozhovory a celkově i visuál jsou prostě nějaké divné.

Přemýšlím, jestli má smysl to deníčkovat, protože zatím mě to hra moc nazaujala. Základem mapy je původní pouštní lokace, kterou berserkeři v průběhu let přetvořili v zelenou krajinu. Na severu je zbytek vulkánu a velká ledová lokace (bývalé albské území), kam jsem se ještě nepodíval. Na západě mapa končí na hranici Goliatu (bývalé centrum berserkerů), kam se nyní už nedá vstoupit. Přitom o existenci Goliatu jsou ve hře zmínky. Trochu úsměvná je zdejší ocelová konstrukce, která původně spojovala jezero poblíž Goliatu s pouští. Konstrukce je nyní zčásti zničená, stejně jako základna na jejím úpatí. Přitom si vemte, že tu vydržela celá století a nyní se rozpadla během několika let :D.

Boj mi přijde o něco snadnější, poměrně rychle jsem se dostal na level 4 a tím pádem jsem si mohl dostatečně upravit atributy, abych se mohl ohánět silnější zbraní. Ne, že by to bylo tak důležité, protože řada potvor útočí dost zpomaleně, takže i při vyčerpané stamině útočím natolik často, že potvory útok nestíhají oplácet :). Asi to Piraně chtěli hráčům trochu ulehčit, ale moc se to nepovedlo.

Velkou změnou prošly i obličeje postav, ale to je zrovna něco, na co neměli raději sahat :D. Původně byl problém jen s ženskými obličeji, protože všechny ženy ve hře vycházely z jediného modelu, ale nyní to samé platí i pro velkou část mužů. Přitom ty obličeje jsou ještě umělejší než předtím. No, jak říkám, zatím mě to moc nechytlo a tohle všechno tomu moc nepřidává.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1042 kdy: Prosinec 15, 2023, 23:55:25 »

Vida, 10 dní hraní, cca 75 hodin a ELEX II je za mnou :). Zpětně teď trochu lituju, že jsem se do deníčku nepustil, protože ta hra má určitý potenciál a po stránce příběhu významně doplňuje jedničku. Sice nedosahuje jejích kvalit, ale ve finále je mi celkem líto, že to dobrodružství skončilo, což hovoří samo za sebe. Tak to alespoň shrnu.

AI čeština je místy úsměvná, protože korekce se dočkal nejspíš jen začátek hry, ale je použitelná. Pokud by si dal někdo práci s termíny, správným přiřazením rodů a sem tam něco poupravil, tak by to byl fajn počin srovnatelný s některými dřívějšími amatérskými češtinami. Upřímně, ELEX II není na pochopení nijak náročné dílko, takže to AI přechroupala celkem obstojně. Nicméně hodně věcí jsem přehlížel už jen proto, že je znám z jedničky - např. zbraně a dovednosti, takže jsem se řídil hlavně čísly, než že bych si pročítal popisky. Šroub namísto šipky do kuše, ohnivý dýchací přístroj místo plamenometu nebo fanoušek místo ventilátoru ... to mě opravdu nijak nerozhodilo :).

Pro pochopení příběhu bude nutné nejprve zmínit události z jedničky. Příběh ELEXu se odehrává na planetě Magelan, kterou před několika stoletími zasáhla ničivým způsobem kometa. Spolu s kometou se na planetu dostala záhadná substance jménem Elex, která začala měnit zbytky místní fauny - je zodpovědná za vznik různých mutantů. Ještě před pádem komety se na Magelanu zformoval tým vědců pod vedením doktora Adama Dawkinse, který působil ve společnosti Nekonečná Nebesa. Zde si Dawkins plnil svůj sen o nalezení elixíru nesmrtelnosti.

Blížící se kometa však výzkum přerušila a tým vědců se musel začít zabývat záchranou lidstva. V té době se podařilo z komety získat vzorky Elexu a Dawkins s nimi začal potají experimentovat. Oficiálně ovšem pracoval na projektu Calaan, což byla raketa určená pro záchranu lidstva, tedy alespoň jeho části. Záhadou bylo, proč se očividně technicky schopní obyvatelé Magelanu nepokusili kometu odchýlit z kolizního kurzu?

Kometa dopadla a s ní přišla zkáza nedozírných rozměrů. Apokalypsu přežila jen hrstka obyvatel, kteří se v průběhu let začali sdružovat do různých skupin a položili tak základ budoucích frakcí. Bokem od "hlavního" proudu zůstala frakce Albů, uživatelů Elexu, kteří tuto látku dokázali extrahovat z živé i neživé přírody. Důvodem byl fakt, že Albové Elex konzumovali, protože je to zbavovalo emocí a zvyšovalo to jejich efektivitu a poslušnost. Z Albů se tak stala obávaná frakce nemilosrdných ničitelů. V čele Albů stál Hybrid, napůl člověk, napůl stroj.

Jednička začíná zradou, které se dopustili Albové na Jaxovi, elitním veliteli, který byl plně oddán Hybridovi. Celou akci naplánoval Jaxův otec Wardek, který si přál Jaxovu smrt. Nicméně Jax přežil, ale útok na něm zanechal "trvalé" následky - byl v bezvědomí příliš dlouho, takže mu z těla vyprchal veškerý Elex, což se mimochodem projevuje tak, že se dotyčnému vrátí emoce a původní zabarvení kůže (slovo Alb totiž vzniklo jako asociace s mléčně bílou barvou kůže Albů). Díky tomu dokázal Jax přežít na území ostatních frakcí.

Základní frakce jedničky jsou tři - berserkeři, klerici a psanci. Psanci jsou pány vlastního osudu, kdežto zbývající dvě frakce jsou oddané vyšší moci (berserkeři uctívají Magelan jako živou bytost, klerici pak věří v boha Calaana ... ano, tak se jmenovala ta vesmírná loď z Nekonečných nebes ;)). Berserkeři před dlouhou dobou získali zvláštní semenáček rostlinky, která umí ze země extrahovat Elex a měnit ho na substanci, kterou pojmenovali mana. Díky maně pak dokáží provozovat magii. Ostatně berserkeři jsou odpůrci technologií a žijí plně v souladu s přírodou a jejími zdroji. Naproti tomu klerici jsou technicky zdatní a dokáží pracovat s pozůstatky předchozí technologie. Nicméně jejich fanatická víra jim neumožňuje prohlédnout, že ve skutečnosti uctívají umělou inteligenci, která byla stvořena předchozí civilizací.

Jax má v jedničce možnost připojit se ke kterékoliv frakci a v průběhu příběhu potkává berserkerskou věštkyni Caju. S její pomocí a pomocí berserkerského vůdce Thoralda porozumí podstatě Elexu. Elex není zodpovědný jen za mutace, ale je to zároveň substance s vlastním myšlením a vzpomínkami. Jax se postupně dostane do bývalých laboratoří Nekonečných Nebes, kde narazí na tajný výzkum doktora Dawkinse, kdy se ukáže, že Dawkins používal Elex při experimentech na dobrovolnících. Největší experiment pak provedl sám na sobě, kdy se díky Elexu a spojení s technologií stal Hybridem! Dvojka pak navazuje na konec jedničky, kdy máte romanci s Cajou a Hybrida zničíte. Než však Hybrid vydechne naposledy, tak vyšle do Vesmíru záhadný signál. Jednička tak končí otevřeným koncem a zanechává v hráči řadu otázek.

Jaxovi a Caje se mezitím narodí syn Dex, ale Jax se mnohem více zabývá tím, aby vůdce všech frakcí varoval před nebezpečím, které plyne z posledního Hybridova výkřiku. Jax se totiž obává, že Hybrid vyslal signál neznámé entitě, která předtím prostřednictvím komety poslala Elex na Magelan - Jax věří, že pád komety nebyla náhoda. Nicméně všichni Jaxe odmítnou a on se nakonec stáhne do ústraní. Opustí dokonce i vlastní rodinu. Vše se změní ve chvíli, kdy se na obloze objeví červí díra, skrze kterou začnou na Magelan přicházet podivné stroje. Stane se tak 6 let po pádu Hybrida. Stroje fungují jako teraformovače, které mění okolní krajinu a vše živé. Spolu s nimi se na Magelan dostane temný Elex, který má ještě zhoubnější účinky.

Jax je pokousán nově stvořenými mutanty a upadne do bezvědomí. Zachrání ho postarší muž jménem Adam, ze kterého se vyklube doktor Adam Dawkins! Dawkins se po zničení své strojové části osvobodil z kapsle, ve které byl dle svých slov uvězněn. Staletí propojení se strojem udělala své, ale nyní má Dawkins zpět svou vlastní vůli a není ovlivněn Elexem. Na nic nečeká a požádá Jaxe o připojení ke společenstvu, které založil na ochranu před nově příchozími - Skyandy. Celá zápletka se tak stočí k samotné osobě Dawkinse, protože od počátku tušíte, že tu něco nehraje, ale rozlousknout to, potrvá desítky hodin :).

A tady je právě krásně vidět návaznost na jedničku, protože dvojka začne postupně odhalovat bílá místa jedničky a vy si tak budete moci pospojovat celý příběh před pádem komety. Dawkins si v souvislosti s objevem komety všiml ve vesmíru speciálního úkazu, který pojmenoval Singularita. Jeho výpočty naznačily, že tohle by mohl být klíč k nesmrtelnosti a tak poskládal separátní tým vědců, které poté vyslal do vesmíru v lodi jménem Kassandra. Vědci v Singularitě objevili záhadnou substanci s jedinečnými vlastnostmi, kterou pojmenovali Elex. Jejich výzkum však zabral příliš dlouhou dobu a zpět na Magelan už by to nestihli. Dokázali však dostihnout onu nebezpečnou kometu, která se měla stát budoucí hrozbou pro Magelan a Elex umístili na ní.

Dawkins věděl, co je ve hře a dobře se na nadcházející apokalypsu připravil. Po pádu komety získal první vzorky Elexu a začal s experimenty. Sám se pak stal nesmrtelným a později začal s pomocí Elexu tvořit první Alby, tedy armádu poslušných a všehoschopných vojáků. Jenomže jednota Albů nebyla věčná a uvnitř Albské frakce se začalo tvořit jádro budoucích separatistů, kam patřil i Jaxův otec Wardek. Některým Albům totiž začalo být jasné, že Hybrid sleduje úplně jiné cíle, než je blaho Albské společnosti a rozhodli se proto zasáhnout. Nikdo z nich neměl ani nejmenší tušení, že Dawkins v roli Hybrida připravuje Magelan na mnohem větší hrozbu, než byl pád komety.

Teraformovače byly zprvu záhadou, zejména snaha jejich AI využívat technologii předchozí civilizace. Další záhadou byli samotní Skyandi, kteří se tvářili jako bytosti propojené s techologií strojů, podobně jako předtím Hybrid. Jejich AI se identifikovala jako Kassandra, což v té době nikomu nic neříkalo, ale časem se ukázalo, že tahle AI je jen pomocníkem Skyandů, ze kterých se vyklubal původní tým vědců, které Dawkins poslal k Singularitě. Jenomže staletí pobytu poblíž Singularity vedla k jejich evoluci, takže lidi připomínali už jen vzdáleně. A teď proč tu jsou?

Elex je se Singularitou úzce propojen a jeho zcizení vedlo k tomu, že se Singularita začala chovat jako živoucí organismus, kterému někdo krade hračku a dala se do pohybu směrem k Magelan. Problém Singularity je ovšem v tom, že uvnitř ní nefungují nám známé zákony a pokud by pohltila Magelan, tak definitivně změní pravidla hry na planetě. Cílem Skyandů je proto vytvořit nové bytosti, které tuto změnu přežijí. Jenomže Jax jejich prototyp zničí, stejně jako celý původní tým, takže finále dvojky dává tušit budoucímu pokračování ;).

A byl to právě příběh, který mě na ELEX II nakonec zaujal, protože úvod hry zrovna žádné terno není. Jedničku jsem dokázal s odstupem času (myšleno od Gothicu) přijmout, protože jde vskutku o výbornou hru. Smysl pro detail a sounáležitost s vybranou frakcí jsou to, co vás u hry přiková. Dvojka tohle ovšem postrádá, navíc si připadáte, že některé z frakcí jsou zde jen do počtu. Z původních kleriků zbyl jen fragment, protože po jedničce propukly na Magelan boje mezi frakcemi, kdy původně spřátelené frakce namířili zbraně proti sobě a zcela se mezi nimi vytratila vzájemná důvěra.

Klerici byli Alby vyhnáni z Ignadonu a našli útočiště na pomezí Tavaru a Carakisu. Xacor není ve dvojce dostupný a místo něj se v ledovou pustinu proměnil právě Ignadon. Nedostupný je i Edan, místo něj se zazelenala poušť Tavaru, odkud berserkeři vyhnali psance (zabrali Pevnost). Psanic se přesunuli do původního kráteru po kometě. Carakis se pak mnohem více otevřel a přinesl sebou novou frakci - Morkony. Jde o náboženské fanatiky uctívající boha smrti a vražd.

K Albům se jde tentokrát regulérně přidat, nicméně pokud mohu soudit z analogie s berserkery, tak frakční sounáležitost je zde dost ochuzená. Klíčových postav ve frakcích je mnohem méně a postup hierarchií je tak jaksi zrychlený. Klerici v tomhle ohledu dopadli hodně špatně a jsou tu opravdu spíš jen do počtu. Morkoni jsou o něco nápaditější, ale v té bídě by vypadalo lépe cokoliv. Morkony bych co do obsahu přirovnal spíše k dění v Klenutém městě v jedničce. Přidal jsem se k berserkerům, ale prostě mi tu chyběla atmosféra Goliatu z jedničky. Klíčovou postavou pro měl byl původně psanec Krysa, který tu novou roli ani nebral moc vážně. Navíc u berserkerů je ve frakčním postupu nepříjemný bod zlomu, kdy je hráč nucen volit mezi dvěma zly (je to z důvodu možné pozdější reorientace na Psance).

Dawkinsovo společenství má svou základnu, takže část úkolů se opět točí okolo jejího vylepšování, zejména z pohledu rekrutů. No a tady přichází na řadu pár známých. Samozřejmě nesmí chybět Caja, se kterou se Jax setká už na počátku hry. Další postavou je android Falk, výtvor klerika Konráda, který původně fungoval jako špeh. Přidá se i Nyra, albská separatistka, která původně působila jako technik v Klenutém městě. Poslední známou osobou je Nasty, sestra Logana, původního vůdce Psanců (v jedničce se Nasty jmenovala Zmije). A nesmím zapomenout ani na Wardeka, Jaxova otce. Mimo základnu je známých jmen poskrovnu, většinou jde o postavy ve vedení frakcí (např. Psance vede Baxter, původně vyhnaný vůdce Psanců v jedničce).

Ve hře jsem si tak připadal poměrně cize a dlouho jsem hledal něco, co by mě víc zaujalo. Nakonec jsem to našel ve volném průzkumu mapy. Vlastně to bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat, protože díky tomu jsem si ještě v první kapitole zprovoznil teleporty napříč lokacemi, takže jsem se v dalších kapitolách mohl pustit už jen po úkolech a ta rychlá návaznost příběhových akcí tomu vskutku pomohla. V opačném případě by to bylo docela rozplizlé a tím pádem i nezáživné.

Podstatné je však to, co jsem psal už na začátku. Ve finále mi bude ELEX II chybět, nicméně ze hry jako celku mám podobný pocit jako z Gothic 3. Holt to mohlo být lepší, i když na druhou stranu u ELEX II alespoň ta atmosféra stále ještě funguje.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1043 kdy: Prosinec 19, 2023, 17:21:30 »

Tak jsem se po ELEX II rozhodl u Piraní zůstat a nainstaloval jsem si Risen 3. Dvojku jsem záměrně přeskočil, protože tu už jsem jednou zkoušel a moc mě nezaujala. Nějak mě ta pirátská tématika ve hrách neláká, tak jsem si řekl, že se rovnou podívám na konec série a pokusím se u toho vydržet, i kdyby to za moc nestálo. No a zatím to opravdu moc přesvědčivé není :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1044 kdy: Prosinec 25, 2023, 12:43:50 »

Nakonec jsem Risen 3 ještě proložil se Sniper Elite 5, protože dvě velká rpgéčka hned po sobě už moc nedávám, tak se vždycky potřebuju odreagovat nějakou střílečkou. No a na to je série Sniper Elite skvělá.

Pětku už jsem jednou dohrál a moc unešený jsem z ní nebyl. Na hře je vidět přílišné zjednodušení, které začalo už u čtyřky. Na mapách prakticky nefouká a přílišný význam nemá ani zadržování dechu při míření - a to mám snipování nastavené na authentic! Problematická je totiž i AI. Vůbec není problém si na na mapě najít takové místo, kam se pak nepřátelské jednotky stahují jedním směrem a hráč tímto způsobem celkem pohodlně vystřílí i půlku mapy. Na druhou stranu jsou mapy dost velké a nabízejí dostatečnou volnost. Bohužel, skladba map a misí působí dost nesourodě, je to zkrátka přeskakování od jednoho k druhému. Nicméně druhá rozehrávka dopadla mnohem lépe, za což může nejspíše fakt, že jsem si nechal dostatečný odstup od předchozích dílů a tím pádem nemám tolik potřebu jednotlivé díly porovnávat.

Rebellion u SE 5 vsadili mnohem více na doplňková DLC (potažmo seasion passy), což je další kámen úrazu, protože cena komplet hry se tak dost navýšila. U SE 4 třeba nebyl problém hru zkompletovat celkem za levno, ale u SE 5 je to opravdu extrém (oba sesion passy teď vyjdou ve slevě na 40 EUR, což je častým terčem kritiky smíšeného hodnocení na Steamu - holt dodatečný obsah za cenu plné hry bude vždy budit rozruch). Každopádně mě ještě čekají DLC u trojky a čtyřky, takže dodatečný obsah pětky zatím nemám důvod pořizovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1045 kdy: Prosinec 29, 2023, 06:44:59 »

Tak jsem zjistil, že DLC u čtyřky už jsem prolítl při první rozehrávce a hned jsem si taky uvědomil, jak velký rozdíl v hratelnosti mezi čtyřkou a pětkou je :D. A tím bych měl od SE zase na nějakou chvilku klid ...

Jinak ještě jedna věc. Na YT se mi v komentářích objevila zmínka o Legii, krokovací adventuře od vývojáře jménem Spytihněv (herní studio Sudokop). Svého času jsem tuhle hru sledoval a zařadil si jí do svých plánů, ale pak jsem na ní zase úspěšně zapomněl (ostatně je to adventura :)). Nicméně teď, když mi byla připomenuta, tak si jí opět připnu na seznam.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1046 kdy: Prosinec 30, 2023, 00:35:03 »

No, konečně něco, kde se i já chytám. ;D Musím s Tebou souhlasit, SE5 jsem letos dohrál i se všemi těmi DLCčky, a to na Authentic a upřímně mi to nepřišlo zas tak hardcore jak čtyřka. Pro oživení jsem si dal tedy poslední misi 4 znova, nakonec mě to tak chytlo, že jsem si dal i všechny tři mise z DLC a pár map skirmishe kvůli medailím. A musím uznat, že SE4 je opravdu lepší hra.

Prostředí je asi individuální, ale gameplay a nepřátelé jsou určitě lepší. A třeba mně osobně víc sedlo i to vylepšování zbraní, i když chápu, že nebylo moc realistické. Ale bylo zábavné plnit výzvy a zbraně vylepšovat. V SE5 je to totální úlet, to se podle mě moc nepovedlo. A chyběly mi i klasické medaile. Aspoň, že se vyhnuli collectiblům ze 4, který byly vopruz. Milion nezajímavých dopisů atd..

Trojku už si tolik nepamatuju. Sice to byl můj první SE, bavil mě strašně moc a nechal jsem v něm desítky hodin, ale nějak si neumím ty pocity z gameplaye se čtyřkou nějak srovnat. Kdo ví, jestli se k tomu ještě někdy vrátím. Spíš mám pocit, že teď bych se pustil asi znovu do čtyřky. Do pětky určitě ne, trojka nevím a remástr dvojky už mě taky tolik neláká..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1047 kdy: Prosinec 31, 2023, 11:12:49 »

Ve čtyřce jsem včera dojel tu trojici kampaní pro připomenutí a je to hodně znát. Do DLC v pětce se zatím pouštět nebudu, časem si pak pořídím oba sesason passy, tak až pak. Colectibles mě naštěstí neberou, to u téhle série úspěšně ignoruju, stejně tak vylepšování zbraní - ani jsem to kupodivu nezkoušel.

No, Risen 3 mám stále zatím jen rozehraný a pomalu se asi připravím na deníčkování. Nicméně plná rozehrávka vyjde až na příští rok, letos už to nestihnu :D. Trochu se mi do toho motá snaha o znovuprojetí Zaklínače, protože jsem konečně přelouskal šestou knihu (Věž vlaštovky) a pustil se do knihy poslední (Paní jezera). Měl jsem s tím trošku problém, protože mě úvod šesté knihy moc nezaujal (pasáž o mladé Ciri je pro mě celkem nudná a nezáživná), ale pak už došlo konečně na zajímavější text a hlavně známá místa ze hry, takže mi to ve finále akorát připomnělo, že by nebylo od věci se na ta místa znovu podívat ve hře (NC+ mám třeba stále nedojetý - chybí mi tuším obě DLC, ale asi by to chtělo beztak úplně novou rozehrávku).

Napřesrok bych měl taky dokončit druhou rozehrávku Wizardry 8 a konečně dosmolit i video na YouTube, které už mám taky v buhví kolikáté verzi. K tomu bych měl dojet Deus Ex a možná se pokusit o zpětné odeníčkování, jenomže u toho je problém v tom, že nemůžu najít screenshoty. No a taky je čas na nějaký nový dungeon :). Holt je toho hodně, a to vynechám, že jsem si pořád ještě nepořídil nového Assassína, kterého jsem měl v plánu. K tomu bych měl konečně dát šanci Pillars of Eternity ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #1048 kdy: Leden 18, 2024, 12:01:10 »

První mou hrou dohranou v novém roce, tedy 2024, je Perihelion: The Prophecy a musím říci, že to byl obrovský zážitek. Byť má RPG systém hry jisté rezervy a je asi bohatší, než je schopna hra sama unést, protože je poměrně krátká a má přesně daný počet soubojů, v kterém se to všechno nestihne nějak smysluplně u postav rozvinout, tak naprostou peckou je příběh, atmosféra a samozřejmě grafika s hudbou. Umělecké dílko.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1049 kdy: Květen 28, 2024, 07:29:17 »

Když teď čtu Ringův poslední příspěvek, tak jsem si uvědomil, že je už v podstatě konec května a teď z fleku si nevybavuji, co jsem letos vlastně dohrál ... teda jestli vůbec něco :). Samozřejmě vyjma současné kombinace Morrowind + Tribunal. Jednak mi to nějak splývá s loňským rokem, kdy jsem dohrál Baldur's Gate 3, ale hlavně mě to trochu děsí a to z toho důvodu, že pokud jsem letos něco dohrál, tak to očividně stálo za starou bačkoru, když si na to nepamatuji :D.

K Risen 3 se asi jen tak nevrátím a hrnu tu před sebou opět i další hry. Bloodmoon budu mít do léta projetý, takže jsem zvědav, co dalšího si vyberu. Ideálně něco bez deníčkování anebo alespoň něco méně náročného. Každopádně se budu muset zase vymanit z koloběhu opáček, jinak se nikam neposunu. K hraní Morrowindu se mi totiž nabalují další a další vzpomínky, k čemu bych se mohl vrátit, ale některé hry už by bylo lepší nechat spát.

Chvilku jsem přemýšlel, že bych sem hodil anketu s výběrem několika mála titulů, ale to jsem raději zase rychle zavrhl :D. Určitou ideu už mám, teď je jenom otázka, jestli se do toho budu chtít pouštět v chronologicky obráceném pořadí ...
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 68 69 [70] 71 72 ... 78