Chvilku jsem zvažoval, jestli se ve Skyrimu nemám ještě chvilku prohánět po kopcích a dolinách, nebo snad dokonce po xy-té rozehrát Morrowind a konečně ho zase dojet, ale nakonec jsem si řekl, že se poohlídnu po něčem jiném. No a nějak mi na mysl přišel Deus Ex ...
Nainstaloval jsem si hru z GOGu, což je tzv. GOTY edice neboli verze 1.112. Na první pohled by o nic nešlo, ale na verzi 1.112 nejde aplikovat původní
neoficiální čeština od dua JC Denton a Paul Denton, ta je totiž jen pro verze 1.002f a 1.014f. Na DH jsem ovšem našel odkaz na komplexní mod
Deus Ex - CZ Mod 1112fm, který funguje celkem fajn, ale není to úplně ono, protože jde o mix grafických modifikací a češtiny. Počeštěné není navíc úplně vše.
Vylepšená grafika mi u těhle starých 3D her moc nesedí, ke všemu se mi ve FullHD (Borderless fullscreen windows) nějak nepodařilo zesvětlit obraz, který je jinak dost tmavý. Asi budu muset odkliknout klasický fullscreen. Další věcí je, že mi jde zprovoznit jen DX9 (popř. OpenGL), přičemž největší radost jsem původně měl z možnosti zapnout Glide. Jenomže při aktivaci Glide se ve hře objevují grafické artefakty, které jsou docela rušivé.
Začal jsem proto pátrat, co vlastně GOTY edice přinesla nového. Podle všeho jde celkem o dva patche (1.109fm a 1.112fm), které do hry přinesly "jen" multiplayer. Pro mě osobně to postrádá význam, takže jsem začal uvažovat, že bych si nainstaloval hru z CD, které tu mám někde odložené, a k tomu bych si nakonfiguroval dgVoodoo2.
Deus Ex opravdu není ve FullHD žádné terno, je to prostě poplatné své době a i vyšší rozlišení textur mi přijde spíše komické. Hra má nízkopolygonové modely, takže postavičky pak vypadaj, jak kdybyste vzaly fotky částí těla a zabalili do nich kostky. Možná udělám pár screenshotů pro ilustraci. Atmosféru hry to nijak nevylepší, protože ta je daná hlavně tím, co se děje na obrazovce plus tím jak se Deus Ex hraje. To je ten hlavní tahák hry.
Každopádně pokud jde o samotnou hratelnost, tak ta zůstala výborná. Deus Ex jsem dohrál jen jednou, kdysi dávno, ale pořád si některé pasáže matně pamatuju. Vlastně právě proto jsem hru rozehrál, abych si jí znovu připomněl. Zatím jsem ještě hodně na začátku, takže zvažuji, že bych si možná střihl deníček. Z dnešního pohledu mi Deus Ex už jako RPG tak moc nepřijde, ale pořád je to dost zvláštní a chytlavý mix.