Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:41:59
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 63 64 [65] 66 67 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242961 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #960 kdy: Leden 09, 2022, 21:26:08 »

Aha, tak tam bude opravdu rebalanc, protože bez NPC by ses z toho lesa býval nedostal. Resp. dostal, ale musel bys hezkou řádku hodin grindit. NPC měli ohromnou výhodou v poolu many, byli právě něco na způsob multiclassů, takže v bojích mohli kouzlit mnohem déle. Tak to jsem opravdu zvědav, jak to bude vypadat, až opustíš Act I.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #961 kdy: Leden 10, 2022, 00:02:26 »

To těžko říci, protože já docela právě grindoval, to je zvyk už od Wiz 7. Navíc jsem našel ten prsten, co bych za takový dal ve Wiz 7. Absolutně mění situaci při snaze doplňovat manu po vyčerpání. Při spánku ji doplní za pár sekund. Během chůze po pár korcíh. Já nejprve navštívil ty dva dungeony ze startu, kde byly docela lehké krysy. Tam jsem vyhnal postavy na level 4, teprve pak jsem se pustil zkoumat les a zamířil k vesnici. Zatímco potvory v dungeonech byly docela hračka, v lese byly problémové Butterflies, tam došlo často k loadu. Jakmile mé postavy překročily pátý level, nic mě v podstatě v lese už neohrožovalo. Jako butterflies jsou souboj vždy na dýl, stejně jako brouci, protože mi vždycky někoho z party oslabí nějakou nemocí. Ten souboj řeší pak kouzelníci.

Teď jsem porazil Hobknoba, toho pavouka. Asi přes deset loadů to bylo a byla to docela náhoda. V předchozích soubojích mě smetl jakoby nic a už jsem panikařil, že jsme zase v zákysu, protože jinde už nemám žádnou cestu k postupu otevřenou. Co mi však na závěr pomohlo, bylo kouzlo haste. Zkoušel jsem na něj curse, ale vždy bez efektu, co mu ale zatopilo, tak Death Mask, kterou jsem našel kdesi před tím snad v Aquatic nebo tam někde. Tahle maska mě vlastně zachránila, pár zásahů přes 50 HP a bylo po něm.

A musím teda říci, že jsem si kapku v postupu k Hobknobovi pomohl tvým videem. Já jsem si pořád nebyl jistý, jestli něco nedělám špatně v používání předmětů na okolí. Jestli mi neunikla nějaká technická záležitost v ovládání a tak jsem chtěl vědět, co dělat u výklenku, kde klikáním předměty na něj se stejně pořád spouští texty popisné. A tak jsem mrknul a hle, ona se před tím křížem, kterým jsem na výklenek pořád klikal, měla použít mrtvá krysa. Zajímavé je, že mě napadlo použít mrtvou krysu na výklenek v druhém levelu Katakomb pod Crusaders Temple, tady jsem se ale ani nenamáhal, protože jsem si klasicky řekl, tam to nezafungovalo, tak tahle cesta asi bude naprostá blbost. No, ale kříž mě aspoň napadlo použít hned pak po té kryse, tedy i před ní, ale nebylo to před ní samozřejmě k ničemu :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #962 kdy: Leden 10, 2022, 06:59:56 »

Jo, cca level 5 a les je v pohodě, akorát to předtím nebylo tak snadné dosáhnout (nejsem si už jistý, jsem jsem byl 3. nebo 4. level). Jistotou proto bylo vzít Little Rosu, která měla v té době už Fireball (jinak nešlo projít přes bandity). Možná jsou teď i jinak zkušenosti, protože předtím mě nejvíc štvalo, že za tuhé souboje bylo podstatně méně, než za některé zdánlivě obyčejné potvory.

Nevím jak teď, ale univerzální taktika byla nepřítele uspat, anebo ještě lépe charmnout, a bylo v podstatě po boji. Stačilo tedy přežít jen úvodní kolo. Vyřešilo to většinu bossfightů. Cleve tenkrát sliboval, že to bude muset opravit, ale fungovalo to pak i ve verzi 2. Act I je v tomhle horší, protože ta družina ještě tolik věcí neumí a hlavně je potřeba získat iniciativu a rychlost, aby kouzelníci začínali. Bez ztráty některých postav nešlo uhrát jen jeden souboj v Act I, ale ten máš ještě před sebou.

Některé interakce jsou prima a to je Act I ještě docela konzistentní, venku ve světě to bude horší :) Zatím třeba ještě nemusíš úkolové předměty vyrábět.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #963 kdy: Leden 10, 2022, 08:57:01 »

No ty expy jsou asi divné i teď, za jednoduché housenky shrábnu klidně 250 Expů a pak se třeba několik minut biji s bandou motýlů a dostanu 90 Expů.

Jinak to levelování na 5. level trvalo fest, ale já jsem na grind zvyklý jak z Wiz 7, tak z té hromady japonksých RPGček. V podstatě tam mám už snad přes 20 hodin a z toho 15 sebral asi grind :-)

Jinak zvýšením obtížnosti na Super Hero jsem si asi přidělal hodně práce, ale už to tak nechám, aspoň mám dobrý pocit, že ty kouzla jsem nucen používat a neuklohním to jen zbraněmi.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #964 kdy: Leden 10, 2022, 13:56:51 »

Aha, tak to vysvětluje vše :) Mě nenapadlo, že bys v tom utopil 15 hodin :D Act I je na cca 25 hodin celkem. Já to napoprvé nezkoušel právě kvůli vypnutým setkáním a napodruhé se mi do toho moc nechtělo, protože jsem se právě obával neůměrného nárůstu herní doby. Ale jak to popisuješ, tak se nakonec asi nic moc nezměnilo. Možná bude zkušenostní křivka trochu zploštělá, ale zkušenosti budou asi totožné. Největší výhrou tak bude funkční systém náhodných přepadovek. Až budeš na konci Act I, zkus pak postnout přehled družiny.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #965 kdy: Leden 10, 2022, 20:55:44 »

Tak a je po Lichovi. Musel jsem na něj kombinací Fireballu, Fire Stormu a Insect Swarm 2x. Loadnout jsem musel asi 4x, protože úspěšně seslal ten svůj death na nějakou postavu. Ale po těch 4 loadech jsem doladil taktiku :-)
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #966 kdy: Leden 15, 2022, 14:36:23 »

Pořád mě neopouští nadšení u Grimoire, pořád mám v hlavě, že tomuhle dám pořád stovku, ale jinak se v tom příběhově teda pořádně plácám. A musím přizna, že mimo mrtvou krysu jsem si přečetl další dva hinty - jedne způsoben tím, že jsem měl asi den a pů l pauzu v hraní a úplně jsem zapomněl, že ten rytíř v Eyrie hledal nějaký artefakt. Nenapadlo mě mu ten náhrdelník, co jsme našel, nabídnout. Až jsem se o dočetl. Tak jsem mu jej teda dal a výsledek? Nic, jen díky. Tak si říkám, neměl jsem si jej raději nechat a někomu jej nasadit? Třeba by to někomu nahodilo nějaká pěkná čísla do obrany třeba, nevím. No co, stalo se, náhrdelník jsem odevzdal a nic z toho neměl.
Překvapila mě síla hmyzu v Eyrie, jak jsem narazil na Wasp, které neumím identifikovat, dával jsem rovnou load, protože mi vždy v prvním kole vyzabílel 2/3 party. a to mám postavy na 8. levelu.

Nevím, jestli něco nepoužívám blbě, protože je v Eyrie hnizdo a dle Locate Item v něm má být klíč, nic zde však vzít nelze a očividně je tady třeba použít někaký quest item, ale žádný tady nefunguje. Můj automaticky nápad tam vložit to vejce, co sjem našel v Raptr Caves nepřinesl žádný užitek.

Třetí pomoc hintem přišla kapku nechtěně, protože jsem si ze zvědavosti přečetl zdejší část deníku do místa, které jsem už projel až na jedinou věc. Nenapadlo, mě, že bych někde něco opomněl, když dle locate item jsem našel vše. Problém byl s použitím jedné věci. Mám drtičem rozmělněnou rudu na jakési  kamínky, u kterých jsem se domníval, že to bude Mythril. Na co to je jsem netušil, a tak jsem se omylem dočetl, že to nějak udělá průchod přes ten zbořený most v Samhain. Ale to je něco, oc by mě asi vůbec nikdy nenapadlo.

Příběhově je hra strašně jakoby rozkouskována na ffragmenty drobných questů, z nichž jsou mnohé jakoby bezvýsledné. Prostě to splním, ale nic z toho zásadně nemám a tak stále tápu. Quest s unesenou Clarou v podstatě naprosto vyšuměl, netuším, kde hledat indícii, lázně pod Crusaders Temple jsou prostě uzavřeny a klíč k nim nikde. a to jsem si myslel, že tobude část hlavní dějové linky.

Nakonec se hlavním dějem teda prozatím ukazuje dungeon Cenotaph s Lichem a trpaslíky, kteří se prokopali k nějakému zlu, které mělo být navždy uzavřeno. a hra mě navádí v podstatě k tomu, abych otevřel bránu k tomu zlu.

No uvidím, ja kse to bude dále vyvíjet. Zatím hra u mě naprosto vítězí atmoškou připomínající Wiz 7 a tím, že posunem je pro mě alespoň vývoj postav, když už tápu v ději, který mi připomíná svou rozházeností a neuceleností stařičký Might and Magic 1.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #967 kdy: Leden 15, 2022, 16:28:05 »

Samhain je klasický zákys :) Právě ten jsem měl předtím na mysli. Mě se podařilo objasnit, jak to bude fungovat, ale tohle je zrovna jedno ze dvou míst ve hře, kde se předměty používají jinak, než bylo doposud běžné, takže jsem pohořel na tom.

Fragmentace příběhu je pro Grimoire typická, halda těch věcí opravdu nemá na nic vliv. Je to tam jen kvůli odpoutání pozornosti, nebo alespoň tak mi to přijde. Nosná linka je přesně to, co jsi popsal.

Ten rytíř by měl být Sir Coffergus. Je to jedno z najmutelných NPC. Občas tyhle postavy něco požadují, ale opět to nemá žádný vliv na hru. Kdyby sis ho najmul, tak ten náhrdelník získáš zase zpět. Pro NPC k najmutí je ještě typické, že nemají moc témat k rozhovoru, což odhalí patřičné kouzlo. Podle toho poznáš, že tyhle postavy můžeš pustit z hlavy.

Jinak Eyrie navštívíš tuším 2x, protože napoprvé ti bude zřejmě něco chybět. Už si to moc nevybavuju, ale jak jsem psal, v Act I tě hra vodí z místa na místo, a pokaždé se o kousek posune. Já tu měl taky jeden zákys, ale ono záleží dost na tom, co máš za družinu a jak jí máš vytrénovanou. Zamotal jsem se u toho v nějakém chrámu. A u lázní jsem taky tápal :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #968 kdy: Leden 15, 2022, 17:30:05 »

Ono je asi třeba být hodně pozorný u čtení textů. Já klasicky jak text pochopím, tak jej mám jakože za zmáknutý, ale někdy je třeba se tam fakt držet slovíček a od těch se odpichnout. To bude tuším asi největší kámen úrazu pro mě.

Na ten most bych ale asi prostě nepřišel, čekal jsem jiné řešení. Třeba na tu kladku jsem přišel hned, hned mi dosšlo, žemám udělat merge a že se na tom svezu přes propast (do té pasáže s hologramem trpaslíka). stejně tak mě ale hned napadlo strčit rudu do drillu. Ale proč by to mělo sestavit nějaký magický svetelný most...no, pořád nevím, tohle by mi nedocvaklo. Ale nevadí, ona stejně primární a drtivě většinová zábava je v té atmosféře a tréningu postav. A to je tady prostě maximální. Sahám už na level 9. Píšeš o actu I, já teda nevím, jak je hra rozdělena v tomto smyslu, ale asi se zřejmě pořád pohybuji v tom Actu 1. V tomto mi to hodně připomíná Fate, Gates of Dawn, tam byl taky jakýsi Act 1 a pak open world a přitom ten Act 1 by vyšel tak na jednu kalsickou dungeon hru. Když koukám na prolezené mapy v Grimoiru , tak mi přijde, že jsem prolezl zhruba Beholdera 2.

Jinak jsem s v tvém deníku všiml, že jsi docela pozdě přišel na to, že postavám rostou skilly používáním. Tam bylo znát, že jsi ještě nehrál tu Wiz 6 a 7, protože tohle je systém skoro v podstatě z těch her převzatý a manuál jsem nečetl a už jsem výcvik a přidělování skillů po level upu stavěl právě na tom, že zbraňové skilly se naučím v boji. Což ale neznamená do nich i po level upu investovat, protože čím nižší ty skilly máš, tím pomaleji vlastně přibývají i v samotném souboji, protože postava je použje dosti neúspěšne.

Jinak NPC nepřibírám, vytvořil jsem si na začátku vlastní partu a nikoho bych se nevzdal.
« Poslední změna: Leden 15, 2022, 17:46:15 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #969 kdy: Leden 15, 2022, 19:41:28 »

Já jsem si totiž celá léta myslel, že růst skillů od 0-100 v závislosti na používání je vynález Bethesdy a objevilo se to až v The Elder Scrolls :) Teprve Grimoire a tím pádem manuál k Wizardry VI mě vyvedli z omylu. Do té doby jsem všude narážel na placený trénink nebo souběžný růst dovedností s levelem postavy. Byl jsem proto docela překvapený, jak stará věc to je. Nicméně jsem v tu chvíli přehlédl ještě jedno specifikum, a tím jsou akademické skilly, které je potřeba zvedat ručně. Časem mi to omezilo možnosti řešení některých úkolů (historie apod.).

Act I je původní označení úvodní části hry, teď už to ale ve hře jako fyzická hranice není. Končí to právě tím, že vyřešíš problém se Samhainem a vesnicí. Předtím to bylo chápáno jako ukončení tutorialu :D Vychází to zhruba na 1/4 hry, a i když víš, co dělat, tak je to pořád 20-25 hodin hraní.

S těmi horami mě napadla ještě jedna věc. Ve hře se občas vyskytují předměty, které jsou zdánlivě k ničemu, ale když je doneseš a uložíš na určité místo, tak je z toho extra bonus. Něco jako úkoly v Eye of the Beholder.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #970 kdy: Leden 15, 2022, 21:28:52 »

Tutorial...ehm :-) Takže jsem těch 45 hodin strávil vlastně zatím v tutorialu :-)

Jinak ti trpaslíci s kouzlem likvidujícím zbroj jsou pěkná prasárna, postavy mám kvůli nim skoro nahé :-)

A při boji s obřimi červy mi zmizely zbraně - biče. Tak nevím, jestli mi je nějak rozložili kyselinou.

Jo, a k tomu růstu skillů dle používání, on to využíval v podstatě svým způsobem i stařičký Dungeon Master, jen to měl omezeno na 4 profese a záleželo na tom, jestli jsi hodně mlátil zbraněmi, házel, dělal lektvary nebo kouzlil.
« Poslední změna: Leden 15, 2022, 22:48:54 od Ringo »
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #971 kdy: Leden 16, 2022, 12:21:17 »

Super, doteď jsem měl dojem, že ty klíče, ktreré pořád nacházím, stačí mít jednou. Fajn, teď jsem na perk key otevřel truhlu a klíč zmizel. Já blbec ty klíče prodal. Tak by mě zajímalo, jestli semo tamo rozdávají potvory perk keye neustále nebo jich je ve hře omezený počet.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #972 kdy: Leden 16, 2022, 14:09:59 »

Dungeon Master to má právě na ty profese, to jsem kupodivu tenkrát věděl, protože si moc dobře vzpomínám, jak jsem čítal ty vzkazky o tréninku ninji :) To byla snad vůbec jediná věc, co jsem o DM věděl. Nicméně jsem tak úplně netušil, jak je to ve hře konkrétně dělané, protože DM nebyla hra, kterou bych si chtěl tenkrát zahrát. Mě to vždycky táhlo více k EOB, takže když už, tak právě EOB :D Legrace je, že teď zpětně zjišťuji, že těch potomků DM taky není zrovna málo, třeba ten Knightmare je krásný příklad nebo The Summoning v případě izometrií.

Ono to bylo umocněné taky tím, že jsem věděl, že ten systém má i Daggerfall, což byla v té době nejzašší hranice her, o kterých jsem byl ochotný uvažovat. A to je vlastně "už" rok 1996, všechno pod rokem 1995 pro mě byla echt historie, která mě nezajímala. Takže ty mezery ve znalostech jsem měl opravdu obří. Výjimkou byl jen Ishar, což bylo kvůli grafice no, a nakonec je to právě Ishar, který celý léta jen odkládám :D

Grimoire je pro mě právě speciální hrou v tom, že jsem se na něm hodně naučil a dost si ho užil. Bylo to něco úplně jiného. Jak z pohledu herního systému tak i z pohledu puzzlů. Navíc jsem měl jen omezené možnosti, jak řešit zákysy, takže mě to víc nutilo spolehnout se jen na sebe. Na chvilku jsem si tak užil atmosféru devadesátek, kdy ještě nebyl internet apod., a to opravdu stálo za to. U Knightmare je třeba vidět, že jak mě ta hra úplně nebaví jako celek a po celou dobu, tak mám tendence používat hintbook a mapy.

Ad klíče, jakmile budeš venku ve světě, tak najdeš další obchodníky. On by ten ve vesnici měl nabídku rotovat, ale já to spíš využíval jen k odprodeji věcí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #973 kdy: Leden 16, 2022, 21:04:29 »

Pro mě byla první hra toho typu, kterou jsem hrál dungeon master2, ten sice vyšel v v 93, ale vzhledem k zpoždění u nás a tak, to pro mě byla úchvatná hra i graficky :).

Ale já v těch hrách teda nikdy nezaměřoval hrdiny jen na jednu věc, ale všechny jsem je rozvíjel ve všech oborech, kvůli rozvoji ninji jsem byl ochoten házet sekery obrů až do původní vesnice.

Zajímavý by mohl být Dungeon Master Nexus, který je už asi novější a s lepší grafikou, ale asi jen pro konzole a v japonštině.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #974 kdy: Leden 16, 2022, 22:49:53 »

Tak moc pěkný questík v Grimoire s Mauzoleem pod Samhain Halls, mečem a návaznosti na Tomb of St. George a rytíře cofferguse. To mě hodně bavilo a mělo to logiku.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 63 64 [65] 66 67 ... 78