Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:34:44
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242701 krát)

Ringo

• Starší člen
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #945 kdy: Leden 03, 2022, 17:47:57 »

Mě asi více štve, že jsem skipnul ten Captive než Knightmare. Protože ta myšlenka cestování po planetách, na kterých je dungeon ke splnění, mi přijde velmi přitažlivá. Stejně tak skill systém vylepšování androidů je parádní. Ty dva levely, co jsem prošel, mě hodně bavily.
« Poslední změna: Leden 03, 2022, 20:05:41 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #946 kdy: Leden 03, 2022, 22:11:56 »

6,5 hodiny a jsem hluboko zakouslý v dungeonu pro první úkol ... no hluboko ... postup jde opravdu pomalu. Jednotliví goblini jsou v pohodě, ale skupiny goblinů byly (hlavně z počátku) dost o hubu. Valčík je tak po většinu času základem soubojů. Funguje svižně, navíc nepřátelé mají po pohybu výraznou prodlevu před útokem, takže to není problém, problém je jen výdrž potvor, která je prostě vyšší. O jídlo se už nebojím, o to se starají králíci venku - dungeon mohu kdykoliv opustit a pak zas pokračovat. Výhodou je, že nepřátel je nejspíše konečné množství, plus se něco sem tam spawne (asi trigger). A naopak další nevýhodou je, že to hraju vesměs na jednu postavu, protože dvěma zatím klikat pořádně nedokážu :) V družině tak vzniká jasný rozdíl v tréninku. Pokud se mi povede první úkol dokončit, tak nejspíše založím deník a pokusím se pokračovat dále.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #947 kdy: Leden 03, 2022, 23:44:31 »

Ty teda umíš navnadit. Teď abych to přeci jen zase zkusil a po Hoborgovu stylu, sólo. Já měl totiž vlastn stejný problém, ukoučoval jsem kliknutí na útok jedné postavy a než jsem se zmátořil a nějak to oběhl, už měla zase aktivní zbraň :-) Ale je to taky to, co mi strašně na té hře vadilo, akční stresovost. Captive a Knihtmare jsou strašně na klikačku.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #948 kdy: Leden 04, 2022, 08:02:28 »

Právě na ty Hoborgovo screenshoty ze sólo hraní jsem koukal a přemýšlel jsem, jestli to má nějaký smysl. Teď už vím, že jo :) Hlavní nevýhodou bude snížená kapacita inventáře o ty 3 postavy, ale zase je potřeba krmit jen jednu postavu. Pořád doufám, že alespoň kouzelníci se nějak vyznamenají, protože víc jak 2 postavy asi neuklikám, tak aby sloužili alespoň jako support.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #949 kdy: Leden 04, 2022, 16:52:31 »

No, když už jsem to slíbil ... :D Tak přátelé, s polovinou dungeonu jsem se těžce sekl, byl jsem cca v 1/3 a to ještě v té lehčí. Další postup mi trval přes 8 hodin! No a ze zelenáčů mám ostřílené veterány :)

15 hodin a mám za sebou teprve první úkol ze čtyř. Nicméně první dungeon je očividně koncipován jako místo pro trénink, tak jsem toho taky náležitě využil. Více už se rozepisovat nebudu, holt budu deníčkovat ;) Ne, že by Knightmare byl nějak oslnivou hrou, ale je to dost specifický klon DM a jako takový si zaslouží alespoň testnout.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #950 kdy: Leden 04, 2022, 17:23:30 »

To já se pustil do Grimoire. Asi to bude megalomanská hra a na hodně dlouho, počítám i s půlročním hraním :-) Pro jistotu jsem si o ní dosud nikde nic moc nečetl, takže vlastně úplně nevím, co přesně očekávat :-) Ale první dojmy jsou neskutečné nadšení, jako bych měl pocit, že konečně hraji novodobý dungeon, který splňuje vše, co jsem si přál jako za starých časů.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #951 kdy: Leden 04, 2022, 17:38:38 »

Grimoire zas tak velký není, ale obsahuje věci, které ten čas umí natáhnout :) Každopádně je dobře, že sis o něm moc nečetl, přišel bys pak o řadu překvapení.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #952 kdy: Leden 08, 2022, 22:59:36 »

Tak jsem se pěkně v Grimoire zasekl a nemůžu se hnout dále. Můj postup byl takový:
1. Vytvoření vlastní party.
2. Nastavení - obtížnost jsem nahodil na druhou, tedy Veteran a střety s potvorami jsem navýšil o stupínek na Frequent.
3. Prošel jsem si úvodní les a dva místní dungeony Shrine a Aqua. Nahnal jsem tam nějaké levely. Jejich řešení nebylo obtížné. Jen na chvíli jsem se zasekl u těch dhodin, protože hint, který říkal, jak to mám nastavit byl jasný, ale čekal jsem nějaký signál, že jsem to nastavil dobře. Ale ono to stačilo jen nastavit a dojít si otevřít patřičné dveře.
4. Následoval průchod do vesnice crow, kterou původně hlídala silná banda banditů, ale už jsem byl na nějakém asi čtvrtém levelu a byla to pohodička. Ve městě Crow mě překvapil růst obtížností soubojů. Dosud byly nejhorší butterfly. Teď na mě hra vyrukovala s brouky, kteří sesílali docela blbé kouzla, občas to končí smrtí nějaké postavy s méně HP, ale časem to vyřešil kouzelník s Magic Missile.
5. Vloupa l jsem se do všech baráku, všechno vybral.
6. V Temple jsem narazil v lázních na železné dveře s lebkou, to jsou zásadní dveře, které nejdou páčit. Buď je za nimi příběhová lokace, kterou neradno předběhnout nebo jde o secret. V Templu byly dveře, které páčit šly, ale teda jako na tohle můj zloděj neměl. Sranda bylo, že jsem pak přišel na to, že mí dva válečníci se silou přes kolem 70 to hravě dají. Za dveřmi se scházelo do katakomb. Ty jsme prolezl, našel jsem v nich další dveře s lebkou, ale nakonec i klíč k těmto dveřím.
7. Prošel jsem zahradu - tedy dlaší venkovní lesík za vsi. Tady jsou 3 dungeony, jeskyně duchů - prolezeno. Pak je tu Tomb of Saint George, kde jsou zase dveře s lebkou a taky kobka nějakého Liche, kde jsou opět takové dveře.

A tady je ten zásek. Už tři dny bloudím a hledám, co by to mohlo odemknout. Samozřejmě jsem narazil na dějovou záležitost, mám najít Carlu a dle indícií byla odvlečena do lázní v Templu ve vesnici Crow. Ale měla absolvovat pouť po tzv. Svaté stezce, která v Tomb of Saint George končí. NEvím, jakou souvislost budou mít lázně s hrobkou, ale tady prostě tápu. Indície je zlatá ruka, tu jsem našel, má u ebe ale jakési číslo, tak nevím, jestli jsem nenašel jen nějaký magický předmět sesílající kouzla v uvedeném počtu.
Jestli ten klíč, co jsem našel v Katakombách ke dveřím s lebkou pasoval třeba právě i ke dveřím v Tomb of Saint George nebo v lázních a já je použil na dveře v katakombách, tak mě trefí, snad tam ale takové dead endy nejsou.

Řeším ale záhadu. Dost si pomáhám svitkem Locate item. Ten ukáže celou mapu a umstění všech předmětů. Svitky mám dva a tak porpavdě kouknu a pak loadnu. Asi to není fér, ale dělám to právě ze strachu z toho, že něco někde blbě přehlédnu v takto rozsáhlé hře a pak budu celé dny blbě bloudit a přemýšlet, co jsem kde nenašel.

No a tenhle svitek mi v druhém levelu Katakomb s hrobkami ukazuje, že v jedné tajné místnůstce by meěl být klíč. Jenže ať tam hledám, jak tam hledám, nic tam není. Dle mapy s Locate Item jo, ale reálně ne. Tak nevím :-)

No jdu bádat dále, snad na to přijdu. Jinak má parta právě dosáhla 7. levele a většinu soubojů dávám na pohodu odklikáním u všech attack, souboje jsou rychlovka. Jen u brouků nezapomenu zadat kouzelníkovi Magic Missile. Jo, a jeden můj kouzelník má magický prsten, který mu okamžitě doplňuje manu, během pár kroků, a při spánku do sekundy. Takže u něj nemusím šetřit manou na horší časy, jako to obvykle dělávám.

A k dojmům - tohle je v podstatě pokračování Wiz 7 (akorát teda bez příběhu a reálií Wiz 7) jako vyšité. Jediný zásadní rozdíl spatřuji v tom, že zde nejde točit povolání, ale jde zde udělat jen jakýsi multiclass, který je podle mě kontraproduktivní, protože se nezmění postavě level, ani míra expů nutných k získání dalšího levelu.

Strašně mě nadchlo, že jakmile jsem hru spustil, tak naprosto intuitivně jsem vlastně jakoby věděl, ja kse ovládá a co k čemu je, aniž bych studoval manuál. Navíc většinu informací se snažil autor hry nacpat přímo na obrazovku, takže vše, na co se klikne je s vysvětlením. Jediné, co mě trápí, že zjišťuji, že potřebuji brýle, protože snaha o tom naskládat na herní obrazovku všechny informace zapříčinila, že je to v malinkatých okýnkách s malinkatým písmem a strašně těžko se mi to čte :-)

Každopádně tohle je pro mě z prvních dojmů nej dungeon moderní éry (počítám cca od Albionu, tedy roku 1995:-) Prostě tohle je mně uděláno na míru. Atmosféra, tahový režim, souboje, hromady skillů pro postavy, adventurně laděné rozhovory s nutností vypsat klíčové slova. A no a co, že si to z Wiz 7 bere až příliš, ať už vizuální motivy podzemních kobek, nebo skoro komplet zvuky (řinčení kovu při bojích a některé zvuky lesa). Když to tak vezmu, tak MM 4 a 5 a pak MM 6, 7, 8 byly na tom s vzájemnou podobností podobně.

« Poslední změna: Leden 08, 2022, 23:11:19 od Ringo »
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #953 kdy: Leden 08, 2022, 23:50:50 »

Spoiler ke Grimoire - Tak přeci jen posun, ta zlatá ruka, kterou jsem našel v katakombách zafungovala. Trochu mě mátlo, že jsem pořád měl pocit, že tam bych měl jít později, že chci nejprve řešit ztracenou Claru. Tu teda nechám zatím být a jdu prozkoumat, co skrývá Cenottaph.   
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #954 kdy: Leden 09, 2022, 11:25:02 »

Grimoire dead endy nemá. Ven z úvodu ani mezi lokacemi tě to nepustí dříve, než na to budeš připravený, takže vždy je to jen o tom, že někde něco přehlédneš. Zprvu je to opravdu hodně o pendlování mezi vícero dungeony najednou.

Locatem Item je základ, to kouzlo nekecá. Akorát je potřeba mít na paměti, že způsoby, jak hledat a vyzvedávat věci, jsou dva. V tomhle je právě Grimoire méně intuitivní a Cleve to střídá. Ten největší zákys Act I máš teprve před sebou ;) Jinak si hlídej i rozhovory, něco se dá snadno minout a u jiných zas hrozí, že nedostaneš klíčový předmět. Funguje tu jinak ta samá pomůcka, co u Wizardry. Akorát si ještě udělej rychlou revizi vzpomínek, protože jeden klíčový předmět se dá zapomenout hned na počátku vesnice, obzvláště pokud si měl nízké úrovně patřičné dovednosti. Tady mi právě Locate Item chybělo a tak jsem musel většinu dungeonů prolézat znovu.

Grimoire je až na detaily hodně podobný Wizardry VII, mě to naopak pomohlo obráceně, protože s Grimoire jsem začínal a používal jsem k tomu manuál Wizardry VI :) Obtížnost nehraje roli, hrál jsem to na nejvyšší a pořád to vypadalo stejně. Za mě akorát blbě fungovala ta náhodná přepadení, tak jsem to musel vypnout. Brouci jsou jinak opravdu to nejtužší, co ve vesnici je. Ještě nebezpečnější jsou nejvyšší verze kytek, ale ty se objeví až později.

Kdyby šlo do nejtužšího, tak ke Grimoire tu mám deník, popř. Act I jsem kompletně natočil na YT ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #955 kdy: Leden 09, 2022, 12:37:31 »

Dle Locate item mi chybí z dostupných lokací jen ten klíč, který jsem v zadaném místě nenašel. Jinak mám posbíráno úplně vše. Naučil jsem to kouzlo konečně kouzelníka a nemusím už tupě loadovat po použití svitku :-)

O deníku vím, ale zatím se snažím na vše přijít sám, nechci se pak tlouct do hlavy, že to bylo přece jasné a já na to nepřišel a někde jsem si to přečetl :-) Četl jsem si jen ten tvůj úvod, kde řešení hry ještě není a pak kousek části, kterou jsem už měl projitou na 100% a bylo jisté, že tam nic dalšího není.

Došel sjem teda k jedinému naťuknutí, nenchat se Gorloem odbýt jen tím, co mi řekne v základu. NAkonec mi ale neřekl nic, co by mě dovedlo k něčemu, co jsem ještě neměl, jen mi navíc dopověděl příběh Esopha, na který jsem se hopři dřívějším pokecu zapomněl doptat. Klíčem byla zlatá ruka, ale tu už jsem tak jako tak měl, protože jsem se do těch Katakomb pod kostelem prolomil asi kapku dříve, než jsem měl :-) Mám tendenci se nejprve všude vloupat, vše prozkoumat a pobrat a pak se teprve doptávat NPCček v rozhovorech.

Ad obtížnost - takže druhá - Veteran je slabota a mám to klidně nahodit na nejtěžší? Říkal jsem si, jestli tam pak nejsou nějak ty souboje fest úmorné a místo standardních potvor to na mě bude házet festovní kouzelníky, kteřá na mě v prvním kole sešlou všechny ty disease, insane, paralýzy a pod.

Ad náhodná setkání - tam jde u toho nastavení o frekvenci potkávání nepřátel, ne? To jsem si schválně zvýšil někde na prostředek, abych dostával více expů. Jak jsi dostával expy, když jsi to vypnul?

« Poslední změna: Leden 09, 2022, 13:57:59 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #956 kdy: Leden 09, 2022, 15:21:53 »

Vidíš a já teď měl v Knightmare prima zákys :) Tušil jsem co udělat, ale netušil jsem jak, tak jsem skončil až u obskurních věcí ... přitom ta aktivita je v manuálu kupodivu popsaná. To mám z toho, že jsem ten manuál tak kritizoval :D

Grimoire podle mě obtížnost neřeší vůbec, protože nemá jak. Skupiny potvor pro danou lokaci jsou dané a vždy mají shodnou tuhost napříč hrou. Hra jenom místy náhodně hází na to, jakou konkrétní skupinu ti tam prdne. Záleží tedy spíš na tom, co je s danou lokací spojené za potvory a co hra z toho výběru spawne. Opravdu tuhých lokací je jen pár, ale to už budeš mít další kouzla apod. Každopádně s obtížností můžeš hýbat během hraní, kdyby tam Cleve přeci jen něco opravil :)

Náhodná přepadení nemají takový význam, protože zkušenostní křivka je hodně strmá, takže ti to pomůže jen v počátku. V tomhle jsem sám zvědav, jak s těmi zapnutými náhodnými setkáními dopadneš na konci. Cleve s tím možná něco udělal, ale od té doby hrálo Grimoire jen pár lidí, takže sám netuším, nakolik se bude verze 2 chovat jinak než verze 1 (ve verzi 2 jsem zkoušel jen Act I). Když jsem to hrál poprvé, tak ten posuvník frekvence nepřátel blbl a prakticky se nešlo nikam hnout, protože to byl jeden souboj za druhým. Navíc v začátku, který jsem si vybral, to házelo OP souboje, takže to nešlo ani dát.

Jinak rozhovory asi budou taky trošku jiné, než ve verzi 1, protože si vzpomínám, že Cleve něco předělával, takže ono to asi nebude s mým deníkem vždy sedět. Navíc já věděl o Wizardry-like hrách v té době kulový, takže dost věcí mi došlo až později, hlavně ohledně dovedností.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #957 kdy: Leden 09, 2022, 19:00:11 »

Posun obtížnosti znát je, ale taky je znát, že jsem nadlevelovaný asi, v této fázi bych měl být asi tak max level 5 a já překročil sedmý. Obtížnost spočívá přesně v tom, v čem jsem čekal, musím se během a po souboji daleko více ohánět ohledně léčení nemocí, otrav a nepřátelé dávají větší damage. Pokud mě zasahovali doteď třeba za 5 HP, teď mi běžně dávají 10 - 16 předním, tedy nejlépe fyzicky i výzbrojí vybaveným postavám.

Frekvence soubojů asi bude ve verzi, kterou hraji, tedy 3.0. doladěná. Mám to nastavené na střed, tedy na frequent a je to pořád celkem do pohody, Wiz 7 měla častější souboje, takže ještě pořád uvažuji, že to popošoupnu nahoru. čímž bych si vlastně prakticky soubojovou obtížnost nastavil na Max, xcož teda zásadně popravdě v hrách obvykle nedělávám a snažím se obtížností držet někde na středu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #958 kdy: Leden 09, 2022, 20:17:12 »

Zřejmě tedy Cleve něco málo poupravil. Ani jsem si nevšiml, že vydal další verzi. Já končil s nějakým levelem 9-10, pak už bylo potřeba tolik zkušeností, jako kdybych si dal celou hru znovu. Máš jenom svoje postavy, nebo si přibral nějaká NPC?
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #959 kdy: Leden 09, 2022, 20:31:48 »

Mám jen své postavy, NPC nepřibírám, jsem závislý na své partě, nikoho z těch kamarádů spolubojovníků bych nikdy neopustil :-)

Já jsem v podstatě Grimoire odkládal přesně proto, když jsem viděl, že po zakoupené verzi se to updatovalo dále na další verze, tak jsem si raději počkal.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 78