Tak jsem se pěkně v Grimoire zasekl a nemůžu se hnout dále. Můj postup byl takový:
1. Vytvoření vlastní party.
2. Nastavení - obtížnost jsem nahodil na druhou, tedy Veteran a střety s potvorami jsem navýšil o stupínek na Frequent.
3. Prošel jsem si úvodní les a dva místní dungeony Shrine a Aqua. Nahnal jsem tam nějaké levely. Jejich řešení nebylo obtížné. Jen na chvíli jsem se zasekl u těch dhodin, protože hint, který říkal, jak to mám nastavit byl jasný, ale čekal jsem nějaký signál, že jsem to nastavil dobře. Ale ono to stačilo jen nastavit a dojít si otevřít patřičné dveře.
4. Následoval průchod do vesnice crow, kterou původně hlídala silná banda banditů, ale už jsem byl na nějakém asi čtvrtém levelu a byla to pohodička. Ve městě Crow mě překvapil růst obtížností soubojů. Dosud byly nejhorší butterfly. Teď na mě hra vyrukovala s brouky, kteří sesílali docela blbé kouzla, občas to končí smrtí nějaké postavy s méně HP, ale časem to vyřešil kouzelník s Magic Missile.
5. Vloupa l jsem se do všech baráku, všechno vybral.
6. V Temple jsem narazil v lázních na železné dveře s lebkou, to jsou zásadní dveře, které nejdou páčit. Buď je za nimi příběhová lokace, kterou neradno předběhnout nebo jde o secret. V Templu byly dveře, které páčit šly, ale teda jako na tohle můj zloděj neměl. Sranda bylo, že jsem pak přišel na to, že mí dva válečníci se silou přes kolem 70 to hravě dají. Za dveřmi se scházelo do katakomb. Ty jsme prolezl, našel jsem v nich další dveře s lebkou, ale nakonec i klíč k těmto dveřím.
7. Prošel jsem zahradu - tedy dlaší venkovní lesík za vsi. Tady jsou 3 dungeony, jeskyně duchů - prolezeno. Pak je tu Tomb of Saint George, kde jsou zase dveře s lebkou a taky kobka nějakého Liche, kde jsou opět takové dveře.
A tady je ten zásek. Už tři dny bloudím a hledám, co by to mohlo odemknout. Samozřejmě jsem narazil na dějovou záležitost, mám najít Carlu a dle indícií byla odvlečena do lázní v Templu ve vesnici Crow. Ale měla absolvovat pouť po tzv. Svaté stezce, která v Tomb of Saint George končí. NEvím, jakou souvislost budou mít lázně s hrobkou, ale tady prostě tápu. Indície je zlatá ruka, tu jsem našel, má u ebe ale jakési číslo, tak nevím, jestli jsem nenašel jen nějaký magický předmět sesílající kouzla v uvedeném počtu.
Jestli ten klíč, co jsem našel v Katakombách ke dveřím s lebkou pasoval třeba právě i ke dveřím v Tomb of Saint George nebo v lázních a já je použil na dveře v katakombách, tak mě trefí, snad tam ale takové dead endy nejsou.
Řeším ale záhadu. Dost si pomáhám svitkem Locate item. Ten ukáže celou mapu a umstění všech předmětů. Svitky mám dva a tak porpavdě kouknu a pak loadnu. Asi to není fér, ale dělám to právě ze strachu z toho, že něco někde blbě přehlédnu v takto rozsáhlé hře a pak budu celé dny blbě bloudit a přemýšlet, co jsem kde nenašel.
No a tenhle svitek mi v druhém levelu Katakomb s hrobkami ukazuje, že v jedné tajné místnůstce by meěl být klíč. Jenže ať tam hledám, jak tam hledám, nic tam není. Dle mapy s Locate Item jo, ale reálně ne. Tak nevím :-)
No jdu bádat dále, snad na to přijdu. Jinak má parta právě dosáhla 7. levele a většinu soubojů dávám na pohodu odklikáním u všech attack, souboje jsou rychlovka. Jen u brouků nezapomenu zadat kouzelníkovi Magic Missile. Jo, a jeden můj kouzelník má magický prsten, který mu okamžitě doplňuje manu, během pár kroků, a při spánku do sekundy. Takže u něj nemusím šetřit manou na horší časy, jako to obvykle dělávám.
A k dojmům - tohle je v podstatě pokračování Wiz 7 (akorát teda bez příběhu a reálií Wiz 7) jako vyšité. Jediný zásadní rozdíl spatřuji v tom, že zde nejde točit povolání, ale jde zde udělat jen jakýsi multiclass, který je podle mě kontraproduktivní, protože se nezmění postavě level, ani míra expů nutných k získání dalšího levelu.
Strašně mě nadchlo, že jakmile jsem hru spustil, tak naprosto intuitivně jsem vlastně jakoby věděl, ja kse ovládá a co k čemu je, aniž bych studoval manuál. Navíc většinu informací se snažil autor hry nacpat přímo na obrazovku, takže vše, na co se klikne je s vysvětlením. Jediné, co mě trápí, že zjišťuji, že potřebuji brýle, protože snaha o tom naskládat na herní obrazovku všechny informace zapříčinila, že je to v malinkatých okýnkách s malinkatým písmem a strašně těžko se mi to čte :-)
Každopádně tohle je pro mě z prvních dojmů nej dungeon moderní éry (počítám cca od Albionu, tedy roku 1995:-) Prostě tohle je mně uděláno na míru. Atmosféra, tahový režim, souboje, hromady skillů pro postavy, adventurně laděné rozhovory s nutností vypsat klíčové slova. A no a co, že si to z Wiz 7 bere až příliš, ať už vizuální motivy podzemních kobek, nebo skoro komplet zvuky (řinčení kovu při bojích a některé zvuky lesa). Když to tak vezmu, tak MM 4 a 5 a pak MM 6, 7, 8 byly na tom s vzájemnou podobností podobně.