Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:41:09
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 243052 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #930 kdy: Prosinec 29, 2021, 16:41:02 »

Hru mám normálně koupenou jako krabicovku, k čemuž je i digitální verze a tu mám zprovozněnou pod WinUAE. Normálně stačí default nastavení A4000 a do slotů pro diskety nastrkat všechny 4 obrazy, popř. je během hraní přehazovat (menu se vyvolává přes F12). Já to mám teda nainstalované na HDD, ale to je čistě z pohodlnosti. Nastavení pak můžeš uložit a příště to půjde spouštět právě tím konfiguračním souborem.

IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #931 kdy: Prosinec 29, 2021, 17:55:38 »

Krabicovku závidím, jsem si ji chtěl taky koupit a teď koukám, že Sold Out, takže budu kupovat jen elektronickou verzi.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #932 kdy: Prosinec 29, 2021, 22:49:52 »

To je docela škoda, krabička byla i s poštovným docela levná. Na ten obsah zase jedna fajn krabicovka po dlouhé době. Akorát měli problém s firmou, co je vyráběla, takže jí ještě nemám doma.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #933 kdy: Prosinec 30, 2021, 11:58:57 »

Teď koukám, že se tam objevilo 10 kusů na skladě, takže ještě je možnost to koupit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #934 kdy: Prosinec 30, 2021, 15:34:38 »

Před hodinou to dorazilo :) Krabička je kupodivu menšího formátu, ale pokud si pamatuji, tak na Amigu vysloveně BigBoxy ani nevycházely:

IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #935 kdy: Prosinec 30, 2021, 16:59:30 »

Mocná gratulace! :) Když jsem na Bytefestu sednul k Červovi a kecali jsme, tak jsem se ho zeptal, zda ví o téhle hře. Samozřejmě věděl a měl ji (i když nevím, jestli fyzický bigbox). Vypadá hodně dobře.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #936 kdy: Prosinec 30, 2021, 17:17:44 »

Díky :) Já si to vybavuju jako zajímavost pro Amstrad. Zaujalo mě na tom, že dneska někdo něco takového pro takový stroj vůbec vytváří. O konverzi na Amigu jsem neměl tušení, to byla spíš náhoda :)

Původně mi to mělo dorazit na Vánoce, ale výroba se zdržela. Rozehrávat jsem to chtěl právě až ve chvíli, kdy to budu mít i fyzicky.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #937 kdy: Prosinec 31, 2021, 13:39:14 »

Já to věděl :) Jakmile se začnu znovu zabývat emulací Amigy, tak mi tu naskáče seznam, co bych si měl přednostně zahrát :D Chvilku jsem listoval odkazy na OldGames, těmi pod hrami, kde to nabízí podobné hry, a asi budu muset změnit plány :D

Včera jsem snad konečně zprovoznil WHDLoad tak, jak by to mělo být. K tomu jsem před chvilkou vyřešil kolizi s Hoborgovým HWA. Problém byl samozřejmě v tom, že HWA používá taktéž WinUAE a tím pádem se mezi sebou mydlily asociace k souborům uae. Jedna verze si pak přemazávala konfigurace tou druhou a naopak. Nejjednodušší bylo asociaci zrušit a konfigurační soubory začít spouštět až v té konkrétní binárce WinUAE přes Configurations -> Load from... Alternativou by bylo dát tomu jinou koncovku a asociovat to se správnou verzí WinUAE, ale to už je detail :)

Zatím to vypadá, že HWA balíčky, které předtím vyžadovaly WHDLoad Key, vskutku fungují bez omezení. Chvilku jsem na to koukal s nedůvěrou, protože příslušný WHDLoad je z roku 2015, což mi úplně nesedělo, ale WHDLoad 18.2 skutečně vyšel na konci roku 2015. Možná je to právě tím koncem roku, protože já měl za to, že licencování skončilo až 2016, kdy jsem to teprve postřehl. Navíc jsem si myslel, že je pro jejich zprovoznění potřeba ještě něco dalšího.

Ona popravdě implementace WHDLoad do systému zas tak triviální nebyla :D Hlavně hrátky s Kickstartery a jejich přemapováním. Jak jsem nikdy s AmigaOS nedělal, tak si připadám jak při svých začátcích s Linuxem, přitom AmigaOS je jednodušší.

A co bylo vlastně důvodem pro WHDLoad? Testování provozu Fate: Gates of Dawn. Mě se kupodivu nepodařilo spustit disketovou verzi a celkově je s tím nějaký problém. Zlatý Magic Island :D Takových her určitě bude víc, proto jsem rád, že to mám zprovozněné a v případě krize se můžu spolehnout na Hoborgovy balíčky, které můžu nyní provozovat i mimo HWA. Skoro si říkám, že bych měl napsat článek na téma konfigurace WinUAE, kdyby to někdy řešil někdo další.

Ne že bych tedy nyní o Fate skutečně uvažoval, ale z netu začínají mizet důležité informace. Diskuse na OldGames se třeba točí okolo Runetekových stránek, jenže ty jsou normálně nedostupné a byla spíš klika, že jeho balíček Fate HD jde z Archive.org stáhnout. Kdo to nezná, tak je namydlený. Další možnost je právě HWA nebo pokus o zprovoznění oficiálního WHDLoad balíčku, což mi jaksi nešlo. Pokud se však nepletu, tak tenhle balíček je základem HWA balíčku. Asi si budu muset založit vlastní archiv binárek, protože tohle začíná být krizové.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #938 kdy: Leden 02, 2022, 11:55:51 »

Krabička Sergothu super, přemýšlím, že fakt taky objednám, akorát toho mám na objednání nachystáno více a tak si musím vybírat :-)

Jinak k tomu Fate - Hoborgova verze funguje v pohodě, hrál jsem to pod tím. Akorát jsem to hrál v době, kdy byl vyžadován ten klíč ajá jej neměl a tak v některých hrách nešlo bez toho klíče ukládat a Fate byl právě ten případ a tak jsem ukládal pod savestaty. Jsem zvědav, jestli to dojedeš, já to vzdal v monstrózním Grottos dugeonu a ze hry jsem měl takovou frustraci, že jsem prodal i její krabici, kterou jsem kdysi zázračně ulovil v anglické verzi (kterých vyšlo jen pár) z Austrálie ještě fungl novou zatavenou, akorát jsem ji tedy asi neměl rozbalovat, ale já chtěl vidět fyzicky ten manuál :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #939 kdy: Leden 02, 2022, 19:02:45 »

Zvažuji, jestli do toho jít :) Po Magic Islandu jsem tu měl připravené Ve stínu magie, čímž jsem chtěl zkompletovat české Amiga-only dungeony. Pokud se nepletu, tak víc jich ani není. Do toho tu mám připravený Knightmare a cvičmo jsem zkoušel Evil's Doom (ten je teď na mě moc ukecaný :)). U Fate mě zatím děsí celkový rozsah a mapování. Co jsem četl, tak je to v pohodě přes 200 hodin, s čímž mám zkušenosti u Wizardry VII a byla to fakt šichta ... nejsem si jistý, jestli si to chci v nejbližší době zopakovat :D Hra jako taková se mi líbí, už jsem se procházel i úvodem, ale spíš si to nechám na později.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #940 kdy: Leden 02, 2022, 21:34:32 »

Viděls tu mapu, co udělal k Fate crpgaddict v Excelu? To je megalomanie nakdvadrát :) On její část pak si dal i do banneru na svém blogu.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #941 kdy: Leden 02, 2022, 22:36:24 »

Nejlepší je na Fate ten lore, kdy o té hře jen přemýšlíš, ale nehraješ ji. Já jsem kdysi ještě z Runetekových stránek stáhl přepis manuálu, přečetl jsem si jej (jeden z mála případů, kdy jsem si přečetl manuál) a ta story, co je napsána na úvod byla tak parádní, že jsem o té hře od té doby toužil. Runetek tam pak psal kousek průběhu hry, jak to tam asi chodí. To jsem ještě nevěděl, že jí Hoborg jednu zprovozní a já si ji pak budu moci  zahrát.

Prvotní dojmy byly všelijaké. Ta hra má divnou grafiku. Atmosféru to má, ale nejsou tam moc pěkné scenérie a strašně se to opakuje. Nejhnusnější je západ a východ slunce. Gameplay byl z počátku fajn, ta představa, že si nabuším 4 party o 7 členech mě fascinovala, jenže už při skládání druhé party jsem věděl, že to bude hokej, prostě více chaos než zábava a levelovat to všechno a dokupovat v obchodech rozházených po obřích městech jednotlivé spešl předměty pro různá povolání...no ty bláho. Nakonec jsem vedl jednu stěžejní partu, která však došla do jednoho dungeonu, z kterého nebylo cesty ven bez jednoho předmětu a má nabušená parta zůstala uvězněna. Poprvé jsem v dungeonu udělal natvrdo něco, co bych jinde řešil asi loadem před ten dungeon. Vzal jsem druhou partu, doskládal ji, trochu naleveloval, sehnal ten předmět a šel tu první partu do dungeonu vysvobodit. Asi nej zážitek ze hry.

Jenže, pak už byla jen frustrace. Každičký dungeon je tam naprosto nesmyslně poset teleporty, co dva kroky a hodí tě to někam úplně jinam. To je hlavní a skoro jediný puzzle charakter této hry. Po té, co jsem prošel malinkou úvodní část, která zabere cca 40 - 50 hodin jsem se dostal dále a zjistil jsem, že jsem prošel teprve snad jen desetinu světové mapy a že mě to největší teprve čeká. Chvíli bylo v úvahách, že no problém, ale už to bylo kapku únavné a já do toho rozehrál jiné hry a k Fate se vracel občas a zjišťoval jsem, že z donucení. Pak jsem zalezl do Grottos dungeonu, tam jsem skončil v obklíčení potvor, které na mě kouzlily zkamenění a mě nebavilo každá souboj zkoušet na 10x, jestli se nepoštěstí nezkamenět. Nakonec mě představa návratu ke hře tak trýznila, že jsem to prostě vzdal a smutně vzpomínal, jak neskutečně jsem na ní byl navnaděn při čtení manuálu, kdy jsem ji neviděl ještě v akci.

Ale to je samozřejmě jen můj pohled, jiným se hra moc líbila a třeba to neviděli tak tragicky jako já :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #942 kdy: Leden 03, 2022, 12:38:13 »

Nějaké mapky jsem právě viděl, dokonce i nějaký komplexní dungeon, ale jestli existuje nějaké schéma, jako třeba v Grimoire od Felippa, tak to jsem ještě neviděl ... a asi je to dobře :) Graficky mě to přijde ještě OK, je to jednušší, ale přehledné. Ty pozdější hry jsou na tom samozřejmě lépe, grafika byla odvážnější, ale taky už to nebyly hry jen na 3 diskety. Kdybych to načal, tak si nedělám iluze, že to taky dojedu. Teď už si tak nezakládám na tom, že musím hry dohrávat.

Mimochodem, prošmejdil jsem a zmapoval v Knigtmare nějaký úvodní les a pak jsem dostal takovou nakládačku, že mě až nenapadá, jak dál :D Navíc jsem si v tom zmatku vtipně přepsal save :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #943 kdy: Leden 03, 2022, 14:05:14 »

Já jsek dkysi v Knightmare projel vozíkama taky do lesa, pak jsem vstoupil do nějakého dungeonu a tam se mi potvrdilo, že souboje zde prakticky nejsou možné face to face, ale vždy je třeba to nějak obejít. Přivřít do dveří a pokud není kde, tak tancovačka okolo. Postavit se potvoře tváří v tvář znamenalo lehnout po jedné ráně. I tento dungeon jsem zařadil mezi ty, které vynechám :-) Podobně je to s Captive. Tam jde v pohodě udělat dva levely a pak přijde střílecí peklo. Došel jsem do momentu, kdy je třeba vylézt po žebříku a jak jsem to udělal, tak v té sekundě mi ustřelili hlavu. Nepřišel jsem na to, jak se tam dostat a přežít to :-)

Každopádně must play ryze Amiga RPG/dungeony jsou jasné: Ambermoon, Black Crypt, Crystal Dragon, Abandoned Places 2.

A řekl bych i Perihelion, ten jsem teda nedohrál, ten mě někdy ještě čeká.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #944 kdy: Leden 03, 2022, 15:46:00 »

Captive jsem zavrhl rovnou. Jednak kvůli UI a pak kvůli sci-fi tématice. Knightmare by měl být postavený na tom samém enginu, ovšem s decentnějším UI a navíc je to fantasy. Ve výsledku je to zvláštní klon Dungeon Mastera. Manuál není nic moc sdílný, pokud vynechám 4 troly, co na mě napochodují najednou, tak neméně nebezpečným nepřítelem je hlad. Ten asi pořeší lov králíků, kteří se v lese spawnují celkem hojně. Navíc se to započítává do bojových statistik. Taneček mi zatím nevyšel, ti trolové jsou 2+2 a zatím se mi nepodařilo nalákat jen jednu skupinku. Ta druhá mě vždy dojde.

Blbě řešené je i ukládání. Naštěstí jsem včera rychle pochopil, jak to asi se savy bude, takže jsem byl dneska po chybném savu schopný obnovit stav ze včerejška. Problém je totiž v tom, že družina a stav prostředí se ukládají každý zvlášť.

Les mám krásně zdokumentovaný, zajímavé akorát je, že při porovnání mapek mezi mnou, Hoborgem a Chetem, se v drobných detailech lišíme :) Buďto je něco na tom lese náhodné, nebo se oba někde lehce sekli. Ale zase musím říci, že na mapování to není moc ideální hra (kvůli nepřehledné grafice) . Chybí mi navíc kompas, takže pořád musím sledovat, jestli se družina opravdu pootočila nebo udělala krok. Mapku jsem tedy nejprve načrtl nahrubo a pak jsem jednotlivá místa zpřesňoval.

Uvidím, jestli budu schopný se někam posunout. Zatím tomu deníček vytvářet nebudu :)
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 61 62 [63] 64 65 ... 78