Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:25:32
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242617 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #900 kdy: Listopad 21, 2021, 22:34:06 »

Krize zažehnána ... tedy alespoň doufám :D Podařilo se mi na Aukro vyhrát HP 250 G7 za necelých 5000 Kč. Notebook je prakticky nový, ještě nevybalený, akorát se válel cca rok a půl ve skříni, takže by to mělo být OK. Jde ještě o typ s Celeronem N4000, což mi nevadí - můj DELL 620 má Centrino, takže bych si měl polepšit nejenom procesorově, ale i s integrovanou grafikou. Zároveň by to neměl být zdánlivě až takový technologický odskok. DOSBox to tedy v pohodě utáhne, nově bych měl na tom být lépe s WinUAE a samozřejmě to zvládne zprovoznit většinu her před rokem 2005. Plus má DVD mechaniku ;) Moc nadšený nejsem akorát z Windows 10, to by mohla být brzda, ale realita může překvapit.

Původně jsem měl jako nový vyhlídnutý HP 255 G7, což je už novější mašinka, ale taky by mě stál o 5000 Kč více. Kdybych nepoužíval stolní PC, tak asi půjdu celkově do něčeho lepšího, ale na hraní starých her mi přijde cokoliv lepšího zbytečné. Já to vlastně ani na nic jiného nemám. Teď jenom doufat, že mi nepřijde nefunkční těžítko :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #901 kdy: Listopad 21, 2021, 22:37:46 »

Sakra to byla rychlost! :-D To je dobře, hele, že je po krizi :-). A vypadá to, že sis i polepšil, no teda.

Taky jsem si trochu oddechla, že to byl archivní kousek, a že Leopardovi tu obrazovku snad ještě nějakou dobu neulomim :-D. Už ho mám třetim? rokem, a plánuju ho mít i čtvrtym :-D. Musim počkat, až A) technologie udělá větší krok dopředu a hry to budou vyžadovat a B) budou zase v módě stylový a elegantní dizajny. Pak bych ho mohla věnovat někomu, kdo ho krapet vyčistí, a dopřeje mu důstojný stáří.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #902 kdy: Listopad 21, 2021, 23:02:08 »

DELL Latitude D620 je rok výroby cca 2006, přičemž já ho kupoval v září 2012 z druhé ruky (?) za 4000 Kč. Podle německé klávesnice šlo buďto už o repas z Německa, nebo ten někdo to měl původně jako služební notebook a dělal pro německou firmu. Těžko říci, jak intenzivně byl notebook používán předtím, ale mě vydržel krásných 9 let. Přitom úplně v pořádku nebyl už v době nákupu, na monitoru bylo několik vypadlých pixelů a jakoby v hnízdech. O tom jsem předem nevěděl. Moc dobře na tom nebyla ani baterie. Jenomže tenkrát jsem u aukce popíjel a jak už to tak bývá, tak jsem jí taky vyhrál :D Nakonec jsem byl spokojený, nahrál jsem se na něm opravdu dost.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #903 kdy: Listopad 21, 2021, 23:36:23 »

9 let je hodně důstojný, pokud už byl z druhý ruky. Fakt je, že pokud byl původně služební, tak se nejspíš moc nenadřel. Když porovnám co mám já služebák, a původní 120% těžce zapřáhnutej herní kousek, tak je jasný, co půjde do kytek dřív.

Překvapivě některý věci se poškoděj, ale zbytek stroje drží :-D. Starej laptop, co má mamka, má v prostřed monitoru jinak barevnej obdélník, je to velmi rušivý :-D. Baterka už nefunguje dávno, a taky klávesnice si zažila svoje (některý klávesy tak uplně nefungujou, protože se nad ní někdo živil). Chtěla jsem říct, že ten nemá šanci se devíti dožít, ale teď mi dochází, že kecám, jen ten čas strašně rychle letí. Ono už mu těch devět možná bude taky. No. Jo. Pokud je mýmu cca 3, tak je to tak. Kam ten čas mizí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #904 kdy: Listopad 22, 2021, 05:30:58 »

Na první pohled bych neřekl, že by se byznys třída v tomto ohledu nějak významně lišila od klasického kancelářského provedení tehdejších DELLů, ale asi ty plasty budou přeci jen odolnější. Tady asi nebude ani až takový konstrukční rozdíl mezi byznys třídou a herními notebooky, u kterých se předpokládá časté používání. Oproti kancelářskému plasťáku bude životnost určitě delší. Kancelářský plasťák bude mít zase výhodu ve výdrži komponent, protože to jsou vesměs "poddimenzované" součástky. U toho mého DELLu to byla nejspíš kombinace obojího :D Plus jsem to několik let nazpět přepastoval a vyčistil. Čas docela letí, taky bych býval neřekl, že ho mám tak dlouho.

Teď budu muset akorát provést zálohu disku a u nového notebooku to opět celé oživit. Havárie disku by mě bývala asi zabolela více, protože hodně těch věcí zálohovaných nemám.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #905 kdy: Listopad 22, 2021, 16:56:04 »

Oh ano, záloha disku. To taky nemám... :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #906 kdy: Listopad 24, 2021, 14:25:58 »

Notebook už je na cestě, takže zítra se budu moci vrhnout na nastavování :) Ještě že mám příští týden dovolenou, hned odmáznu nějaké resty :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #907 kdy: Listopad 27, 2021, 08:59:57 »

Nechtěl jsem narušovat melancholii ohledně notebooků (já na nich fakt nehraju moc rád), ale dohrál jsem minulý týden první Police Quest. Sice jsem musel jako Sonny Bonds bejt občas pedant, ale fest mě to bavilo. Zvlláštní je, že v 90kách jsem to asi 3x zkoušel a vždy jsem skončil na tom ježdění a na tom, že jsem si nepřečetl manuál, takže jsem netušil, jak postupovat v některých momentech jako policajt. Stačilo si přečíst manuál a při ježdění zpočátku přepnout rychlost na Slow a dva problémy solved :) I tak ale dost obtížná hra, takže bylo několik nahlédnutí do návodu :(
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #908 kdy: Listopad 27, 2021, 11:28:46 »

Vypadalo to velmi nadějně, konečně jsem se zase dostal k restům, ale pak ... pak mi rupl pant na notebooku

Ježiši to je zase nejaká nová epidémia ? Toto je už tretí ulomený pánt v tomto mesiaci o ktorom som sa dozvedel. V lete sme dávali na ekologickú likvidáciu 46 notebookov. Keby som vedel že to je tak poruchová súčiastka nejaké notebookové pánty by som určite vymontoval :)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #909 kdy: Listopad 27, 2021, 13:14:15 »

Youtube mi (tematicky) zas doporučuje videa od toho chlapa, co skupuje hejna rozbitejch konzolí a zkouší, kolik z toho dokáže opravit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #910 kdy: Listopad 30, 2021, 16:37:42 »

Notebook dorazil až včera a většinu dne jsem strávil aktualizací Windows :) Žádný fofrník to není, ale za to mohou hlavně ty desítky. Se sedmičkama by asi běžel svižněji. Zkusil jsem pár starších her, jak si s nimi poradí v nativním běhu, abych měl hrubou představu, co si budu moci dovolit.

Morrowind - OK
Arx Fatalis - OK
Gothic (nutná kompatibilita s Windows XP) - celkem plynulé, ale při běhu se v pravidelných intervalech hra dočítá, takže je tam viditelné trhání, nicméně to hratelné je

Zkusil jsem ještě Legend of Grimrock II, jakožto zástupce novějších her (navíc u krokování mě trhaný obraz nevadí), ale hra po chvilce spadla. Tipuju, že na vině je Intel grafika, která sice umí pixel shadery v3, ale holt nějaký Ryzen s integrovanou Vegou to prostě není :D Cardhalii jsem naopak nedokázal ani spustit, ale to prý ve Windows 10 není zas tak ojedinělý jev.

Budu zkoušet ještě Neverwinter Nights 2, ale to už bude asi na hraně. Bylo by to fajn kvůli Drakensangu, který mám stále v plánu, protože graficky budou ty hry podobně náročné. Jsem ale rád, že to zvládá hlavně hry do roku 2002, víc toho asi nepotřebuju.

Pokud jde o emulaci, tak jsem zatím zkoušel jen DOSBox + Ultimu Underworld, což patří emulačně mezi to náročnější. Pohyb OK, ale zvuk byl rušený (praskání, hlavně při zvětšení obrazu), takže s tím si asi budu muset nějak pohrát. Je klidně možné, že to prostě dojíždí na výkon, ale zatím bych tam rád ty Windows 10 nechal. Pořád si totiž myslím, že ta kombinace Windows vs hardware odpovídá výkonostně tomu mému DELLu, který to zvládal v pohodě. Krizová bude emulace Amigy, ale tady by ten nový notebook mohl mít naopak navrch díky moderním technologiím.

Pro mě je to dobrá zkušenost i z pohledu použitelnosti současného mobilního hardware v kombinaci s Windows 10 (potažmo nově Windows 11). Ono se to nezdá, ale ty levné notebooky s tím budou vždy zápasit. Pokud bych chtěl notebook na běžné používání, tak rozhodně 4jádro a lepší grafiku, tudíž nejspíš nějaký mobilní Ryzen. Minimálně tedy něco, co začíná cenovkou okolo 15 000 Kč. A to opravdu nemluvím o hrách, mluvím jen o běžné použitelnosti ;) Samozřejmě, i u stolních PC jsme dříve šedli stářím, než se něco načetlo, nainstalovalo, dokonfigurovalo ... ale proč si na to sakra znovu zvykat? :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #911 kdy: Listopad 30, 2021, 16:59:42 »

Fascinujou mě dvě věci. První je, že sis vybral k testování zrovna Morrowind, a pak fakt, že to jede "OK". Nevybavuje se mi, že bych kdy hrála Morrowind bez sekání.

Gothic desítky nenávidí, má i s nastavenou kompatibilitou problémy se zobrazenim.

Což mi připomíná, že mám rozehranej save, na kterej jsem zapomněla. Hm. Hmmm. Já toho asi mám rozehranýho... víc... :-D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #912 kdy: Listopad 30, 2021, 17:58:49 »

Morrowind beru jako klasický benchmark, pokud jde on, tak většinou jde i vše vydané okolo něj. Mě celkem bohatě stačí, když ty integrované karty zvládnou nativní podporu DirectX 8 a to on ukazuje dobře. Pobíhal jsem jen po Seyda Neen, takže nic extrémního, ale překvapilo mě, že jsem se hýbal dost plynule. Akorát voda se mi moc nepozdávala. Každopádně žádný obrazový artefakt apod. jako u předchozího notebooku. Na stolním PC jsem Morrowind hrál naposledy před nějakými 10 lety, ale tam je ta plynulost vykoupena úplně jiným hardwarem.

Gothic trochu zamrzel, ale jestli má s desítkama problém, tak se nedá nic dělat. Mě bylo trochu divné, že Morrowind jde a Gothic se trhá :) To bych spíš čekal u dvojky (budu muset zkusit nainstalovat).

Podle benchmarků není ten Celeron N4000 o tolik slabší než Athlon 64 X2 5000+, což je procesor, který utáhl už Gothic 3, ale samozřejmě ve spolupráci s plnohodnotnou kartou :D Teď jsem zrovna dozkoušel Neverwinter Nights 2 a v pohodě.

Nejhorší teď bude nacpat tam veškerý podpůrný software, co používám. Zvažuju jen, jestli tam dávat antivir, nebo se na něj vybodnout, aby tam neběželo zbytečně něco na pozadí, co ubírá výkon.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #913 kdy: Listopad 30, 2021, 18:16:50 »

Skoro si řikám, že bych ten Morrowind z pr* nainstalovala a zkusila, jestli se bude sekat i na současnym stroji. Jooo, zkusíme. Nainstaluju si Morrowind :-D. Jsem to nehrála tak deset let :-D.

Gothic dvojka je další hra, kterou jsem nikdy neviděla plynule. Nevim, čim to je, ale některý hry... připadá mi, že si neuměj tomu laptopu říct, aby jim pustil pořádnej výkon :-D. Možná je to tim, že ho potřebujou jen nárazově? Nebo jsou prostě na hranici a ten systém je vyhodnotí jako "to zvládnu, hlavně šetříme proud"? :-D Nevim. Fakt nevim.

Chci říct... Když dohraju Darksiders III, uplně v pohodě čistě, proč se mi seká Gothic? Ta hra je nárokama uplně jinde. Některý starší hry se mi tak sekaj, že to neni únosný, a pak hraju nějakej moderní titul na hranici zvládnutelnosti pro můj HW... a je to s klidem. To stejný bylo u starýho laptopu. Thief čtyřka a DA:I byly hry, u kterejch jsem si dopředu ověřovala, jestli je to vůbec utáhne... a odpověď byla u DA:I "možná", a u Thiefa velmi jasný NE. A dohrála jsem obojí bez problémů. (V thiefovi jsem se prvních pár vteřin po načtení nesměla dívat nahoru, jinak to žuchlo :-D, ale po nějakejch 10 vteřinách jsem už hrála normálně. Ano, FPS žádná hitparáda, ale to člověk po chvíli nevnímá. Nižší ale stabilní FPS je datelný, sekání je horší.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #914 kdy: Listopad 30, 2021, 18:49:12 »

U starších her bude asi přepínání výkonu problém. Ten můj Celeron běží v základu na 1,1 GHz s tím, že může jít v turbo přes 2 GHz. NWN 2 má v doporučených P4 3 GHz, ale i když něco odečtu za moderní jádro, tak si nemyslím, že by tu hru spouštěl jen na těch 1,1 Ghz. Bohužel to nejde poznat třeba na zvuku, protože notebook je celkově tichý a ani mi nepřijde, že by nějak rostla teplota. Akorát včera při aktualizaci Windows bylo místo nad CPU po těch několika hodinách teplé :)
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 78