Notebook dorazil až včera a většinu dne jsem strávil aktualizací Windows

Žádný fofrník to není, ale za to mohou hlavně ty desítky. Se sedmičkama by asi běžel svižněji. Zkusil jsem pár starších her, jak si s nimi poradí v nativním běhu, abych měl hrubou představu, co si budu moci dovolit.
Morrowind - OK
Arx Fatalis - OK
Gothic (nutná kompatibilita s Windows XP) - celkem plynulé, ale při běhu se v pravidelných intervalech hra dočítá, takže je tam viditelné trhání, nicméně to hratelné je
Zkusil jsem ještě Legend of Grimrock II, jakožto zástupce novějších her (navíc u krokování mě trhaný obraz nevadí), ale hra po chvilce spadla. Tipuju, že na vině je Intel grafika, která sice umí pixel shadery v3, ale holt nějaký Ryzen s integrovanou Vegou to prostě není

Cardhalii jsem naopak nedokázal ani spustit, ale to prý ve Windows 10 není zas tak ojedinělý jev.
Budu zkoušet ještě Neverwinter Nights 2, ale to už bude asi na hraně. Bylo by to fajn kvůli Drakensangu, který mám stále v plánu, protože graficky budou ty hry podobně náročné. Jsem ale rád, že to zvládá hlavně hry do roku 2002, víc toho asi nepotřebuju.
Pokud jde o emulaci, tak jsem zatím zkoušel jen DOSBox + Ultimu Underworld, což patří emulačně mezi to náročnější. Pohyb OK, ale zvuk byl rušený (praskání, hlavně při zvětšení obrazu), takže s tím si asi budu muset nějak pohrát. Je klidně možné, že to prostě dojíždí na výkon, ale zatím bych tam rád ty Windows 10 nechal. Pořád si totiž myslím, že ta kombinace Windows vs hardware odpovídá výkonostně tomu mému DELLu, který to zvládal v pohodě. Krizová bude emulace Amigy, ale tady by ten nový notebook mohl mít naopak navrch díky moderním technologiím.
Pro mě je to dobrá zkušenost i z pohledu použitelnosti současného mobilního hardware v kombinaci s Windows 10 (potažmo nově Windows 11). Ono se to nezdá, ale ty levné notebooky s tím budou vždy zápasit. Pokud bych chtěl notebook na běžné používání, tak rozhodně 4jádro a lepší grafiku, tudíž nejspíš nějaký mobilní Ryzen. Minimálně tedy něco, co začíná cenovkou okolo 15 000 Kč. A to opravdu nemluvím o hrách, mluvím jen o běžné použitelnosti

Samozřejmě, i u stolních PC jsme dříve šedli stářím, než se něco načetlo, nainstalovalo, dokonfigurovalo ... ale proč si na to sakra znovu zvykat?