Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:26:30
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242537 krát)

tono

• Zasloužilý člen
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #870 kdy: Květen 28, 2021, 09:58:12 »

Hral som jednotku vtedy ešte z kickstarteru. Má to prvky RPG, ale na mňa až moc dialógov :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #871 kdy: Květen 28, 2021, 20:46:13 »

Divinity OS bych asi za povinnost nepovažoval ;) Stále mám rozehranou dvojku a nemůžu se k tomu nějak vrátit (chybí mi motivace), nicméně pro mě je D:OS 2 schůdnější než Pillars of Eternity. Celkově mi přijde, že lepší je počkat rovnou na Baldur's Gate 3. Ta mi z té trojice přijde nejlepší, ale to je zase zkreslené tím, že mám prostě Forgotten Realms rád :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #872 kdy: Červen 01, 2021, 08:20:12 »

Když jsem sestavoval seznam krokovacích dungeonů od roku 1996 po současnost, tak mi v něm v období let 1996 - 2012 vyskočilo několik her, které jsem z té doby vůbec neznal - Nemesis: The Wizardry Adventure (1996), Legacy (2003) a The Quest (2006).

U Legacy a The Quest se moc nedivím, protože to jsou hry, které původně vznikly pro mobilní zařízení a na PC se podívaly až v době, kdy jsem dungeony už úplně vytěsnil z mysli. I když The Quest si vybavuju z poslední doby, protože jsem občas sledoval vývoj nové verze. Undercroft jsem tuším zaregistroval někdy okolo roku 2008-9, kdy jsem začal koketovat s rozehrávkou Worlds of Xeen a opět jsem začal sbírat různé střípky informací (to ještě fungovaly rpghry.cz). Díky tomu jsem poznal i Yendoriany, protože to je kopírka Might and Magic 4-5, no a samozřejmě jsem nemohl neznat Brány Skeldalu :D Byť ty jsem kupodivu nikdy ani nezkoušel. O Asmodeus: Tajemný kraj Ruthaniolu jsem kdysi někde četl, to mi tak úplně neznámé nebylo, navíc je to další česká hra, ale fyzicky se ke mě nikdy nedostal. Demise: Rise of the Ku'tan pak znám díky Flashovi, který jí svého času hodně propagoval ;) Sérii Elminage znám vlastně taky až z pozdější doby a taky díky Flashovi.

Devil Whiskey si pro změnu pamatuju díky tomu, že vyšel i pro Linux, takže v dobách, kdy jsem si s Linuxem hodně hrál, tak jsem hledal různé hry, které by na něm šly nativně provozovat. Moc jich nebylo a Devil Whiskey bych v té době určitě ani nerozehrál :) Jednak kvůli tomu, že to byla kategorie her, které jsem ze svého hledáčku vytěsnil a hlavně bych ho neměl jak zaplatit. Ono to dneska může znít paradoxně, ale s placením přes internet jsem začal až mnohem později, protože to můj účet původně ani neumožňoval. Dneska je to přitom úplná samozřejmost. I když, jo jasně, mohl jsem si přeci zahrát alespoň demo :D

Každopádně mě samotného překvapil celkový rozdah seznamu a při té příležitosti jsem si řekl, že bych mohl svoje resty přeci jen mírně rozšířit. Připravil jsem si proto k rozehrání Nemesis: The Wizardry Adventure, ale zatím se do ní pouštět nebudu. On ten seznam má totiž i jednu nevýhodu a tou jsou hry, které bychom tady u nás zřejmě do kategorie dungeonů ani nezařadily. Mělo by jít spíše o tu novodobější tvorbu, ale ještě než se do čehokoliv pustím, tak bych raději nejprve pořešil to, co má vyšší prioritu.

Pokud jde o pojmy, tady bylo právě zajímavé zjistit, že dungeon crawler je mnohem širší pojem, než jsem si původně myslel a mezi ním a "českým" dungeonem není rovnítko. A teď nejde jen o způsob pohybu. Flash mi k tomu přihodil ještě termín dungeon RPG (DRPG), který přišel z Japonska a já si pamatuji, že už jsme se tím jednou zabývali a tehdy mi to přišlo podivné, proč razit další termín pro něco, co už existuje? Jasné mi to začalo být právě ve chvíli, kdy jsem zjistil, že dungeon crawler nemusí být zároveň RPG. Ne že by těch her byla kvanta, tenhle styl gameplaye je prostě většinou spojen s RPG, takže jde spíše o výjimky, ale je dobré to mít na paměti.

Edit: úprava odkazu
« Poslední změna: Červen 04, 2021, 20:22:23 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #873 kdy: Červen 01, 2021, 15:27:16 »

Jenom ještě k těm crawlerům a DRPG (dungeon RPG). Flash mi na YT psal, že se to spojuje s japonským studiem Experience, nicméně našel jsem ještě jedno zajímavé vysvětlení pojmu DRPG a tím je diceless RPG, což by mělo evokovat hraní bez nutnosti kostky (hody provádí PC). Vychází to právě z úvahy protikladu k tabletop RPG, které většinově vycházely z D&D, kde právě kostka hraje hlavní roli. Smysl to dává, ale těžko říci, nakolik tomu důvěřovat :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #874 kdy: Červen 02, 2021, 08:07:49 »

Nemesis je docela hodně známý, ale já jej nikdy neuměl chápat jako dungeon nebo dokonce nějaké pokračování Wizardry. Je to vesměs adventura.

The Quest jsem měl vyhlídnutý dlouho, na GoGu jej mám ve wishlistu, lákal mě i graficky, ale vždycky jsem se o něm dočetl nějakou mouchu, která mě odradila. Jinak Japonci těch dungeonů mají hafo, ale ty sis  japan hry zakázal. A za TOPku v tomto ohledu bych považoval sérii Etrian Odyssey, hlavně remaky na 3DS, ale jak jsem zmínil, je to na 3DS a konzole myslím nevedeš vůbec. Dle seznamu asi trváš jen na PC věcech, protože jinak by tam nemohla chybět, pokud jsem to nepřehlédl, Wizardry: Tale of the Forsaken Land z PS2.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #875 kdy: Červen 02, 2021, 11:00:39 »

Nemesis mi právě vůbec nic neříká, ale možná to bude zrovna tím, že to bylo řazeno mezi adventury a to jsem opravdu nesledoval. Každopádně mě to dost zaujalo a chci to zkusit, CD už mám. Co ten Asmodeus?

Konzole opravdu ne, tedy prozatím. O Wizardry: Tale of the Forsaken Land vím, ale tím, že mám zatím čistě jen PC, tak tu mám akorát sérii Elminage a Wizardry: Labyrinth of Lost Souls.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #876 kdy: Červen 02, 2021, 12:55:21 »

To Elemir: Asmodeus mě popravdě nikdy nelákal, i když ve snaze se vlomit do českých dungeonů z principu, což jsem onehdy začal Rytíři Grálu a konečně letos dohráním Bran Skeldalu, bych se k myšlence Asmodeus zahrát mohl vrátit :-) Já jsem k té hře získal myslím jakousi averzi díky tehdejší recenzi tuším ve Score, byť tam dostal 80%, protože tam byly zmíněny nějaké neduhy, přes které jsem se tehdy nebyl ochoten přenést. Navíc mi to dle screenů přišlo jako snaha obšlehnout Stonekeep.

A co se týče toho - mám jen PC, tak já třeba taky mám primárně jen PC. Mám sice i PS2 a XBOX 360 + NDS a 2DS. Nicméně limity padají díky emulátorům :-) SNES je jasný, PS1 taky, ale funkčně a pohodlně dohratelně už můžeš na PC přes emulátor hrát i PS2 věci. Já jsem si takhle nedávno dohrál Xenosagu 1 z PS2 přes emulátor, protože vyšla jen v NTSC verzi :-) Ale tady jde jen o to, jestli sis to fakt zakázal, že z časového hlediska anebo proto, že klidně oželíš i peckové japonské tituly s tím, že se raději ponoříš i do slabších záležitostí na PC, které tě ještě minuly :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #877 kdy: Červen 02, 2021, 13:47:55 »

2Ringo: Já si právě Asmodeus vybavuji taky tak, že jsem o něm něco četl, ale nijak mě to nezaujalo. Přitom to nebyly dungeony.cz ani časopisy (Runetek jí dokonce měl uvedou tak, že jí ještě ani neviděl :)). DJ jí má ke stažení, takže se sháněním to naštěstí nebude žádný problém.

Ohledně těch konzolí mám hlavně strach z toho nedostatku času. Dříve to byl skutečně blok, že konzole ani náhodou, ale to už je dávno pryč. Potíž teď je, že nestíhám ani to málo, co jsem si rozplánoval a taky bych měl konečně zase hnout s webem, což je ve finále volba buď to anebo to. Čas tedy nebudu mít ani na ty slabší věci na PC, kterým bych ale asi jinak dal přednost. Je to tedy spíš kombinace obojího - nedostatek času vs priority, jRPG jsou opravdu někde vzadu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #878 kdy: Červen 02, 2021, 14:27:50 »

2 Elemir: Já taky těžce nestíhám, takže to akorát vše sbírám, na střídačku hraji od každého něco a vyřeším to asi blokem přísunu nových kousků. Už tak jsem ledově chladný ke všemu, co vyjde jako novinka, tak asi po tom i přestanu pokukovat s tím, že bych to musel dávat do wishlistu a kupovat v akci na jakože někdy. Samozřejmě výjimky se najdou, ale půjde o jednotky. A půjde vesměs o strategie. U RPG jsem už pevně zakotven v letech 1987 - 1997 na PC a 1990 - 2008 na konzolích s tím, že drtivá většina věcí, které mě opravdu zajímají pocházejí z let 1990 - 1996 na PC a 1990 - 2002 na konzolích. S tím, že z éry 1990 - 1996 jsem ochoten sáhnout i výjimečně do žánrů, které nejsou u mě celkově prioritní.

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #879 kdy: Červen 02, 2021, 18:31:03 »

2Ringo: muselo by to být něco, co bych opravdu chtěl v tu chvíli hrát, jinak nemá smysl nic nového kupovat. Budu si muset akorát rozvrhnout úplně nový plán a hlavně ho dodržovat. Teď ten poslední rok opravdu skáču od jednoho k druhému a do toho jsem měl tendenci pořizovat nové věci. Jakmile dohraju vše rozehrané, tak teprve budu moci pokračovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #880 kdy: Červen 07, 2021, 13:38:28 »

Teda, když jsem řikala, že přes dovolenou něco rozehraju, tak jsem měla na mysli tu sbírku Tomb Riderů, nebo něco jinýho z toho, co jsem si koupila ve slevách. Prd, viděla jsem na youtube video, chytla náladu, a rozjela pokémona. Aktuálně Omega Ruby. Samozřejmě jsem si vzala mudkipa, a k tomu přibalila hned ze začátku tailowa s 31 IV v útoku, lonely náturou a útokem se 120 damage (brave bird). Ještě jsem do něj nacpala nějakej protejn, aby se neřeklo. Je trochu křehkej, nemá prakticky žádnou obranu (podle kalkulátoru 0-15 IV), ale nakládá jak svině. V životě jsem neviděla vlaštovku takhle natírat nepřátele. Navíc ty útoky maj teď pěkný animace, vypadá to velmi cool.

Pro lidi co to nikdy nehráli, 31 IV je max, lonely nátura k tomu navíc zvedá útok o 10% (a stejně tak snižuje obranu), a tailow je velmi snadno a rychle získatelná "záplata" na zabíjení travních typů, proti kterejm má chudák mudkip trošku... trošičku nevýhodu (přeloženo - jedou do něj v dalších stádiích 4x silou, a to prostě neustojí ani omylem).

A útok co má 120 damage je brutální, ve fázi, kdy maj oponenti útoky co maj 40-60. Sakra maximální damage co útoky mívaj je 150, a ty většinou člověka nutěj vynechat pak jedno kolo.

Sakra, jdu likvidovat nepřátele svojí vlaštovkou. Odpoledne snad bude bruska a budu renovovat nábytek, už mám sundanej lak. Těšim se na to jak na vánoce.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #881 kdy: Červen 08, 2021, 18:08:35 »

Nového Pokémona jsem taky zaregistroval :)

Dneska jsem rozehrál The Quest a musím říci, že je to vcelku dobré. Takový mix prvků napříč různými cRPG - začátek včetně vývoje postavy hodně odkazuje na Morrowind, atmosféra připomíná Might and Magic a rozhovory zas Star Trail (+ možnost opotřebovat boty apod.). Určitě si to zaslouží deníček :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #882 kdy: Červen 22, 2021, 13:10:39 »

Jak asi víte, koupila jsem si Tomb Raidera. Ok, 14 Tomb Raiderů. Řikala jsem si, že to bude bezva nostalgie, ale sakra nemůžu se k tomu dostat. Včera jsem si řikala, konečně to spustim, všechny hry jsou nainstalovaný, je to cca 100 GB místa na disku :-D, a prd, skončila jsem tim, že jsem si propojovala Steam a Origin s GOGem a tagovala hry. Fakt je, že mě to bavilo :-D, ale. Už se k tomu chci a potřebuju dokopat. Takže tady máte mojí veřejnou přísahu, že tu hru do konce tejdne rozehraju.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #883 kdy: Červenec 19, 2021, 17:07:21 »

Po půl roce, kdy jsem nesáhnul na počítačovou hru, jsem udělal výjimku a konečně si splnil velký rest. Dohrál jsem Space Quest 1, ten původní s EGA grafikou a příkazovou řádkou. Neskutečně mě to bavilo, i když tedy jsem si musel párkrát nechat malinko poradit. Nakonec 192 bodů z 202. Dneska instalace druhého dílu. A zjištění, že Sierra k tomu udělala naprosto neskutečný manuál ve form komiksu, kde jsou bizarní reklamy a vtipný příběh z prvního dílu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #884 kdy: Červenec 20, 2021, 17:28:48 »

A já už si myslel, že si pověsil hraní na hřebíček :D
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 78