Když jsem sestavoval
seznam krokovacích dungeonů od roku 1996 po současnost, tak mi v něm v období let 1996 - 2012 vyskočilo několik her, které jsem z té doby vůbec neznal - Nemesis: The Wizardry Adventure (1996), Legacy (2003) a The Quest (2006).
U Legacy a The Quest se moc nedivím, protože to jsou hry, které původně vznikly pro mobilní zařízení a na PC se podívaly až v době, kdy jsem dungeony už úplně vytěsnil z mysli. I když The Quest si vybavuju z poslední doby, protože jsem občas sledoval vývoj nové verze. Undercroft jsem tuším zaregistroval někdy okolo roku 2008-9, kdy jsem začal koketovat s rozehrávkou Worlds of Xeen a opět jsem začal sbírat různé střípky informací (to ještě fungovaly rpghry.cz). Díky tomu jsem poznal i Yendoriany, protože to je kopírka Might and Magic 4-5, no a samozřejmě jsem nemohl neznat Brány Skeldalu

Byť ty jsem kupodivu nikdy ani nezkoušel. O Asmodeus: Tajemný kraj Ruthaniolu jsem kdysi někde četl, to mi tak úplně neznámé nebylo, navíc je to další česká hra, ale fyzicky se ke mě nikdy nedostal. Demise: Rise of the Ku'tan pak znám díky Flashovi, který jí svého času hodně propagoval

Sérii Elminage znám vlastně taky až z pozdější doby a taky díky Flashovi.
Devil Whiskey si pro změnu pamatuju díky tomu, že vyšel i pro Linux, takže v dobách, kdy jsem si s Linuxem hodně hrál, tak jsem hledal různé hry, které by na něm šly nativně provozovat. Moc jich nebylo a Devil Whiskey bych v té době určitě ani nerozehrál

Jednak kvůli tomu, že to byla kategorie her, které jsem ze svého hledáčku vytěsnil a hlavně bych ho neměl jak zaplatit. Ono to dneska může znít paradoxně, ale s placením přes internet jsem začal až mnohem později, protože to můj účet původně ani neumožňoval. Dneska je to přitom úplná samozřejmost. I když, jo jasně, mohl jsem si přeci zahrát alespoň demo

Každopádně mě samotného překvapil celkový rozdah seznamu a při té příležitosti jsem si řekl, že bych mohl svoje resty přeci jen mírně rozšířit. Připravil jsem si proto k rozehrání Nemesis: The Wizardry Adventure, ale zatím se do ní pouštět nebudu. On ten seznam má totiž i jednu nevýhodu a tou jsou hry, které bychom tady u nás zřejmě do kategorie dungeonů ani nezařadily. Mělo by jít spíše o tu novodobější tvorbu, ale ještě než se do čehokoliv pustím, tak bych raději nejprve pořešil to, co má vyšší prioritu.
Pokud jde o pojmy, tady bylo právě zajímavé zjistit, že dungeon crawler je mnohem širší pojem, než jsem si původně myslel a mezi ním a "českým" dungeonem není rovnítko. A teď nejde jen o způsob pohybu. Flash mi k tomu přihodil ještě termín dungeon RPG (DRPG), který přišel z Japonska a já si pamatuji, že už jsme se tím jednou zabývali a tehdy mi to přišlo podivné, proč razit další termín pro něco, co už existuje? Jasné mi to začalo být právě ve chvíli, kdy jsem zjistil, že dungeon crawler nemusí být zároveň RPG. Ne že by těch her byla kvanta, tenhle styl gameplaye je prostě většinou spojen s RPG, takže jde spíše o výjimky, ale je dobré to mít na paměti.
Edit: úprava odkazu