Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:31:26
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242361 krát)

Karol13

• Mladší člen
  • **
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #855 kdy: Květen 03, 2021, 08:40:03 »

Tak frustracia z tej prvej recenzie síce cítiť je... 2 hviezdy z piatich tiež nie je pekné hodnotenie.
Ale čo kritizuje je vlastne obtiažnosť hry. Tak ako má aj NEO Scavenger.
Kým pre časť hráčou je vysoká obtiažnosť prekážkou, pre iných je to vlastne podmienkou.
Ja osobne tiež sa prikláňam k tým "casual" hráčom, keďže v hrách hľadám oddych, zábavu, relax a niečo akoby čítanie príbehu - beletrie. Nechcem otvárať uložené pozície prehnane často krát, len aby som hru pokoril, túžim ležérne hrou prechádzať a objavovať a k SAVE/LOAD sa vracať len vo výnimočných okamihoch (fakt ťažký puzzle, silný boss, zamotané bludisko... ).

Z videa mi grafika Inferno - Beyond the 7th Circle príde príjemná a zaujímavá. Čo sa týka hry samotnej, mi je len ľúto, že vzľadom na obtiažnosť nemá "legacy" systém. Hry známe svojou krutosťou k hráčom s legacy systémom odmeňuju tých, čo to nechcú vzdať bonusami, ktoré vedia pri opätovnom spustení aplikovať.
Či ide o otváranie nových rás, povolaní, skillov, alebo balíčky - starter packy.
Je fakt, že tieto hry zas nemávajú bežne SAVE/LOAD (majú perma death bez možnosti vrátenia sa s uloženej pozícií, je jedno ako starej)
Ale často to býva aj voliteľné.
Taký Tales of Maj'Eyal má možnosti kombinácie obtiažnosti hry + štýl penalizácie (až po spomínaný perma death s výmazom všetkých save-ov). S tým, že odomykať nové rasy a povolania sa dá len na istých obtiažnostiach. Ale ak ste vytrvalí a hru zvládate, tak vám hra doslova rastie pred očami v podobe nových lokalít, herných postáv a aj questov... dokonca ste niekedy odmenený aj za prehru / smrť :D

Je ale možné, že Inferno chce byť verné starým hrám, a legacy systém sa začal implementovať pomerne nedávno, čo si všímam. Aspoň neviem o vyslovene starých hrách (1980-1995), ktoré by to mali.

Niektorí spomínali že aj Darkest Dungeon je celkom trestajúca hra. Dajú sa tieto dve hry porovnať? (DD a Inferno)
Ja od DD len zvažujem, teraz je v Steame za celkom dobrú cenu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #856 kdy: Květen 03, 2021, 10:06:08 »

Darkest Dungeon mi při porovnání vytanul na mysli, ale nemám s ním osobní zkušenost, jen to, co jsem o něm četl a slyšel. Ono u těhle nových her jako je Inferno si právě vždycky dávám pozor, aby se to jen neneslo na módní vlně ... Dark Souls mezi dungeony apod. Pamatuju si, že Darkest Dungeon byl inspirací pro pár dalších her, ale Inferno mi přijde věrnější klasickým dungeonům, akorát to má našponovanou obtížnost, která je ovšem nutná pro vybudování správné atmosféry. Upřímně řečeno, bez toho by to byl jinak celkem nevýrazný dungeon.

NEO Scavenger by k tomu seděl, na toho jsem úplně zapomněl, kolem něj taky byla diskuze. Ten survival mě od něj ovšem odradil a hru jsem úplně pustil z hlavy. Inferno bych asi taky normálně nerozehrál, obzvláště kdybych věděl, do čeho se řítím :), ale po všech těch klonech Grimrocků jsem si říkal, že konečně vyšlo něco, co by mě mohlo zajímat.

Za mě by bylo ideální, kdyby šla nastavit úroveň obtížnosti survival prvků, např. nevázat léčbu zlomenin na nutnost postavit kemp, popř. upravit vzácnost surovin. A ať si pak každý vybere, co mu sedne. Mě se v tomhle ohledu líbil systém obtížnosti právě u Grimrocku, kde si každý nastavil takový zážitek, jaký mu vyhovoval. Hru by to vysloveně nenabouralo a byla by přístupnější.

Je fakt, že z toho popisu jsem si taky neudělal moc dobrý obrázek, protože jsem přeci jen už otupěl před různými superlativy, které vyzdvihují kde co a realita je pak jiná. Dokážu si teda představit, že Inferno koupili i ti, co vlastně čekali něco jiného a teď jsou zklamaní. Ten recenzent je očividně jedním z nich a je vlastně dobře, že to tam padlo, byť 2 hvězdičky jsou opravdu málo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #857 kdy: Květen 03, 2021, 22:03:44 »

Mno, myslel jsem si, že se po práci vrhnu na reparát cesty do podzemí k Shelteru, ale pak mi došlo, že by to z mé strany byla další bota, kde jsem hru podcenil. To opravdu není jen nějaká epizodka typu udělám sektor a dám si pauzu, to už jsem zjistil, takže si pro pokračování raději vyčlením více času. Musím ovšem říci, že jsem se za celý den ke hře v myšlenkách docela dost často vracel, pořád jsem si probíral možný postup a důsledky toho či onoho rozhodnutí.

Je to vlastně zvláštní, protože té hře věnuji pozornost i tehdy, když jí nehraji, což mi připomíná třeba situaci, kdy jsem v Might and Magic III narazil na tuhý puzzle a pak jsem několik hodin mimo hru přemýšlel nad jeho řešením. Gameplay obou her je sice dost odlišný, ale ten prožitek a přístup ke hře je vlastně hodně podobný. Jako ne že by mě Inferno teď nalákalo na jiné survival hry, ale pro mě je to cenná zkušenost.

Jak už jsem včera psal, unikátní hru z Inferna dělá právě ten přístup k survivalu. Kdyby ho ta hra neměla, tak musí zaujmout něčím jiným, protože v základu je to hodně tuctový dungeon. Přitom je úžasné sledovat, jak malá změna podmínek dokáže doslova divy. Možná jsem se díky tomu přiblížil k pochopení obliby Souls her. To je prostě žánr, který už je mimo mé schopnosti, takže nemám šanci tu atmosféru zažít a pochopit, a možná jsem ani nepochopil motivaci komunity okolo těchto her. Karol má v tomhle pravdu, pro někoho může být určitý aspekt hry podmínkou a zřejmě je to opravdu z důvodu, že dotyčný z toho má tu pravou herní radost. A trochu začínám chápat proč. Je to jen o tom vystoupit ze své komfortní zóny a zkusit něco nového, protože mnohem lépe se uvažuje o věcech, se kterými máme přímou zkušenost.

Dodnes si pamatuji na svůj skeptický přístup k Might & Magic X, stejně jako na ten okamžik, kdy jsem pochopil, že ta hra je vlastně úžasná, jenom jsem k tomu musel dospět sám. Stejnou chybu bych právě nechtěl udělat se survival žánrem. Kdybych podrobnosti o Infernu znal předem, tak bych si tu hru popravdě nekoupil, což jsem asi už psal ;), ale celé je to opravdu jen o tom, dát tomu šanci. Taky bych si nikdy nevsadil na to, že si Wizardry VII střihnu na extreme obtížnost a stalo se. Problém je trošku v tom, že nerad prohrávám a nerad opakuji a zkouším, dokud nenajdu optimální postup. Natož abych hru nedohrál. Tyhle základy cRPG prostě nemám, protože já jsem na tuhle vlnu nastoupil až v době, kdy se začalo zjednodušovat ... no, já tu trpělivost popravdě nemám ani v reálném životě ;)

No a teď jsem ztratil nit :D Ne, to co chci sdělit je fakt, že moje nadšení z Inferna pramení právě z toho, že je to něco nového, čemu jsem se původně vyhýbal jak čert kříži a on to přitom zas takový strašák není. Jestli Inferno dohraji nebo ne, není vlastně vůbec důležité. Na druhou stranu bych nerad někoho do hry strhnul jen proto, že to v mém podání vypadá jako pecka, nějaký kovaný survivalista by to mohl klidně rozcupovat a nabídnout xy lepších variant, proto jsem usoudil, že by bylo dobré sdělit, proč to nadchlo právě mě.

Hm, teď mě tak napadá, vždyť ono vlastně o nic nejde, když jsem naposledy psal nadšeně o Grimoire, tak to počet zájemců taky nijak nezvedlo, proč by to s Infernem mělo být jiné? ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #858 kdy: Květen 04, 2021, 12:17:33 »

Pozna niekto?
Solstice: The final test of the Nintendo Master. (1990)
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #859 kdy: Květen 05, 2021, 07:21:22 »

Pozna niekto?

Hral som nejaké Solstice, ale podtitul bol nejak takto: quest for staff of demnos
Poskakovalo sa tam v miestnostiach plných pastí :)
« Poslední změna: Květen 05, 2021, 17:31:11 od tono »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #860 kdy: Květen 05, 2021, 10:18:37 »

Konečně jsem se po necelých šesti hodinách dobelhal do Shelteru. Opravdu jsem zvažoval, že bych loadnul ze staršího save, ale pak jsem si řekl, že z toho zkusím vybruslit jinak, tedy pokusím se najít alternativu. Tu jsem ale nenašel :)

Namísto toho jsem zjistil pár důležitých informací o truhlách. Napadla mě totiž úplně základní věc a to otestovat truhly na náhodný vs pevný loot. K táboření je třeba vlastnit 5 ks dřeva a pazourek, což je hodně limitující předmět a měl jsem za to, že se dá občas najít právě v truhlách. No, nedá, to by bylo moc jednoduché, pazourek je třeba vydolovat z nerostné žíly, ale pokud jde o truhly, tak některé skutečně fungují na principu náhodně generovaného lootu. Existují zhruba 3 způsoby:

1. varianta je víceméně pevný loot
2. varianta poskytuje konkrétní typ předmětu, ale pokud to má význam, tak může náhodně generovat jeho množství (např. peníze, lektvary ovšem vždy jen po jednom kuse)
3. varianta pak klasicky poskytuje různé typy předmětů a u některých náhodně generuje i množství (jako u předchozího příkladu)

Do toho se ještě míchá něco jako level truhly. Ty lepší, s větší škálou generovaných předmětů, jsou obvykle zamčené a je potřeba je nejprve vypáčit. Dovednost páčení jsem ve hře trochu podcenil, ale podobně jako obsah truhel to lze vzít metodou save/load, aby se tolik neplýtvalo paklíči. Díky jedné takové truhle se mi podařilo dostat k legendárnímu kladivu, takže metodou save/load se dá docela slušně vybavit. Akorát budu muset zpětně navštívit místa, kde jsem nechal další zamčené truhly.

Pokud jde o mechaniku páčení, ta je spojená s dovedností a craftěním. Nejprve je potřeba z metalických úlomků vytvořit paklíč a s ním se pak pokusit odemknout řetěz na truhle. Jde to dvěma způsoby - forma minihry nebo hod kostkou (volba jednoho nebo druhého je v nastavení hry). Minihra spočívá ve stisku konkrétních směrových kláves na čas a dostupný čas se odvíjí od levelu zámku (hod kostkou a metoda save/load je méně náročná ;)). Úlomky na paklíč se dají najít jako loot, nebo se dají vyrobit destrukcí předmětů v inventáři.

Předpoklad s nalezením pazourku v truhlách mi tedy nevyšel, takže jsem musel risknout spánek bez tábořiště a pokusit se zabít démona, který zřejmě hlídá páku k mříži poblíž východu do Shelteru. Byla to moje jediná šance, protože jiná cesta už v podzemí vidět nebyla. Boj to byl docela tuhý, přidalo se ke mě totiž další zranění, které mi odčerpalo rychlost, čímž mi v bojích rychle klesala stamina a oproti démonovi jsem měl asi i méně tahů, kdy jsem mohl útočit. Chtělo to tedy doplnit opravdu hodně zdraví. Naštěstí jsem se nespletl a páka za démonem byla :)

Žebřík mě vyvedl na povrch, kde už byla na automapě vidět značka S, což je další žebřík, který ovšem vede na 2D obrazovku, kde je vidět přehled tábora a dalších přeživších (blíže ho popíšu až v dalším příspěvku, kam dám rovnou i různé screenshoty ze hry). Dá se tu svobodně spát, ale během tohoto spánku také nelze léčit, takže bez pazourku a tábořiště si prostě v současné situaci nepomohu. Naštěstí pazourek je v okolí tábora k mání a  navíc se dá u místního obchodníka i koupit.

Největší trápení je asi za mnou a zřejmě jsem se objevil v nové etapě průchodu hrou, protože s nálezem Shelteru se pojí i nové mechaniky.

Uf, jsem rád, že jsem to nevzdal a ještě víc jsem rád, že Shelter je opravdu to, co jsem si myslel, protože v poslední hodině mě občas přepadaly černé myšlenky, že najdu jen nějaké ruiny se vzkazem a i nadále se budu muset světem plahočit tak jako doposud :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #861 kdy: Květen 06, 2021, 09:41:54 »

Pozna niekto?

Hral som nejaké Solstice, ale podtitul bol nejak takto: quest for staff of demnos
Poskakovalo sa tam v miestnostiach plných pastí :)

Práve to zmiatlo aj mňa, lebo presne ten podtitulok ani ujo google nepozna. Referencia na to bola úplne náhodna bez odkazov, takže to už zostane len "JPP, jedna pani povedala".
Dosť pravdepodobné, že autor, u ktorého som ten podtitulok zhabral si to buď zle pamätal alebo si ho svojvoľne upravil. (A mňa tým zmiatol)
Smerdoatný bude hlavne ten rok vydania, ktorý ukazuje na Solstice:
https://en.wikipedia.org/wiki/Solstice_(1990_video_game)
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #862 kdy: Květen 06, 2021, 10:20:30 »

Áno to je presne ono. Spomínam si na ten obrázok ktorý bol na prebale.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #863 kdy: Květen 19, 2021, 07:07:00 »

Na GOGu je k dispozici zdarma The Witcher Goodies Collection. Je to obsáhlý balíček plný bonusových materiálů k celé sérii Zaklínače.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #864 kdy: Květen 25, 2021, 21:17:09 »

Po Infernu jsem chvilku tápal, co dál, ale nakonec jsem usoudil, že by bylo fajn, vrátit se postupně k rozehraným hrám. Chtěl jsem zůstat při žánru, takže jsem po letech otevřel save v Dungeon of Dragon Knight. Jenom pro připomenutí, jde o jeden z klonů Legend of Grimrock, byť určitá odlišnost tu samozřejmě je. Na deníček to ovšem není.

Zprvu vypadá hra nadějně, protože jde o klasickou kobku. Je nutné hlídat jídlo a zdroj světla, postavy lze přetížit, no prostě klasika. Hladovění lze vyřešit díky obchodnici na povrchu, což je osoba, která nás vlastně do tohohle dobrodružství uvrtala. Skoro na každém patře je totiž teleport, který vede přímo k ní, takže není nutné kvůli zásobám procházet již vyčištěné lokace (peněz je ve hře dost).

Výjimkou jsou akorát lokace označené jako arény. Ty jsou zajímavé tím, že se v nich objevíte na určitém místě a vaším úkolem je najít východ. Problém je, že v arénách se potvory docela rychle respawnují a jelikož DODK obsahuje levelscaling, tak to není ani moc vhodné jako zdroj xp ;)

Mno a tady to začne právě drhnout. Družina potřebuje jak ranaře, tak mága, protože některé potvory jsou nezranitelné zbraněmi. XP se pak rozdělují nerovnoměrně podle zásluh, což odnáší moje klerička. Nějaký růst postav se tu moc nekoná, protože levelscaling úspěšně ruší získané výhody. Zprvu tu samou potvoru pošlete k zemi na pár ran, o stupeň výše to bude ran o něco více a po dalším rozvoji dovedností už budete bojovat o holý život ... jo, ty potvory stále utíkají a ten úprk se navíc zrychluje. Kdyby zůstal konstantní, tak neřeknu, nad tím se dá mávnout rukou, ale tohle je prostě klasické nezvládnutí levelscalingu. O nějakých artefaktech si taky můžete nechat zdát.

V savu jsem se objevil v rozehraném 5. patře a za dnešek jsem se posunul o další 2 patra níže. Celkem jde o nějakých 8,5 hodiny. Netuším, kolik má DODK pater, ale asi to nedohraju. Kdyby to bylo alespoň něčím výjimečné.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #865 kdy: Květen 26, 2021, 07:45:25 »

@Elemir: Jeden čas si chcel zahrať Lands of Lore: The Throne of Chaos ;)
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #866 kdy: Květen 26, 2021, 12:41:41 »

Nejhorší jsou resty, staré plány a to hlavně když vám staré plány nabourají plány nové :-) Místo, abych dojel Might and Magic 2, několik let rozjetý, nebo Wizardry 8, snad už 12 let rozehranou, tak mám tendenci rozjíždět další věci, u kterých mě láká, že jsem je vlastně ještě nehrál, zatímco u Wiz 8 a MM2 mám pocit, že jsem se jim věnoval dlouho a tak mi nic zajímavého navíc nepřinesou :-)

Zjistil jsem, že mám stále zvláštní obsesi na pixelartové devadesátkové hry a objevuji tady u sebe větší ochotu měnit žánr, než abych si zahrál novinku v žánru mě oblíbeném. Místo, abych si zahrál třeba Vaporum, dojel dva roky rozehrané Zanki Zero nebo zkusil tady tohle Inferno, tak raději sáhnu třeba i po akční adventuře nebo i arkádě v pixel artu, nebo vyhrabu nějakou stařičkou strategii, kterou jsem svého času neměl, protože jsem ji nesehnal :-)

Čili aktuálně - před pár dny jsem dorazil Cadavera, mám rozehaný úžasný Reunion, jehož krabicovku jsem si taky pořídil, a nyní jsem rozjel Darkmere, což je takový akčnější duchovní nástupce Cadavera.

Zajímavé, jak mě hry na pár disket dokáží odlákat i od novodobého monstrózního hitu, hry, kterou jsem rozjel v únoru, hodně se mi líbí, baví mě, ale.... tou hrou je japonské RPG Ni no Kuni, fakt vypadá úžasně, je to takové pohádkové. Musím se k tomu vrátit. Ale to až zfouknu ten Darkmere a dojedu strategii Reunion:-) No a co s tou před rokem rozehranou Final Fantasy 15, od které mám už 3/4 roku pauzu? Taky škoda, nevím, čím to. Nejhorší je, že jsem zplichtil plánový seznam, co si chci všechno zahrát a vyděsilo mě, že to není šance stihnout do konce života. A to bych tak chtěl některé super hry zahrát ještě jednou.

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #867 kdy: Květen 26, 2021, 20:01:00 »

Inferno by se dalo chápat jako alternativa pro ty, kdo si chtějí okusit atmosféru tehdejších dungeonů, ale už to prostě nedávají v původní grafice a tak. Je to něco jiného než Legend of Grimrock, protože Inferno nenabízí volbu. Nemyslím si, že by si třeba v LoG tolik hráčů dobrovolně vypnulo automapu a zaplo léčení jen u krystalu. Maximálně to skončilo u obtížnosti. No a LoG není popravdě nijak tuhý, takže každé ulehčení tomu ubírá na atmosféře a vzdaluje se to tomu originálu. Inferno na to jde jinak a daří se mu to.

Nicméně osobně si nemyslím, že by ty novodobé dungeony byly nějaká povinnost. Spíš je zajímavé sledovat, jak si vývojáři poradí s moderními technologiemi a jak je do té hry zakomponují. Druhá věc je, ve šlépějích které hry půjdou? Dungeon Master (Eye of the Beholder) a Wizardry jasně vedou. Ultima Underworld měla jen jeden pokus a to hooodně špatný, svou cestou si pak šly jen Bard's Tale IV, ale právě to jim možná taky zlomilo vaz. U Operencie zatím nevím.

tono: měl, ale musí počkat, až na ně dojde řada ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #868 kdy: Květen 27, 2021, 11:16:42 »

Možná jsem Dungeon of Dragon Knight sepsul příliš z vostra. Ta hra má potenciál, bohužel nevyužitý, ale v jádru to špatná hra není. Nejspíš dojela na obecně klesající popularitu krokovacích dungeonů a HexGameStudio asi nechtěli riskovat, že jako řada jiných klonů Legend of Grimrock zůstanou "navěky" v Early Accessu.

IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #869 kdy: Květen 27, 2021, 22:43:06 »

BTW, velký otazník je pro mě stále Divinity Original Sin I a II, mám to v podstatě na jakémsi pomyslném povinném wishlisu, protož mě to vždycky hodně lákalo, ale je to fakt tak dobré? Nebo je to jen zase v kategorii - je to tahovka, má to RPG prvky, tohle bys měl hrát povinně?
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 56 57 [58] 59 60 ... 78