Konečně jsem se po necelých šesti hodinách dobelhal do Shelteru. Opravdu jsem zvažoval, že bych loadnul ze staršího save, ale pak jsem si řekl, že z toho zkusím vybruslit jinak, tedy pokusím se najít alternativu. Tu jsem ale nenašel

Namísto toho jsem zjistil pár důležitých informací o truhlách. Napadla mě totiž úplně základní věc a to otestovat truhly na náhodný vs pevný loot. K táboření je třeba vlastnit 5 ks dřeva a pazourek, což je hodně limitující předmět a měl jsem za to, že se dá občas najít právě v truhlách. No, nedá, to by bylo moc jednoduché, pazourek je třeba vydolovat z nerostné žíly, ale pokud jde o truhly, tak některé skutečně fungují na principu náhodně generovaného lootu. Existují zhruba 3 způsoby:
1. varianta je víceméně pevný loot
2. varianta poskytuje konkrétní typ předmětu, ale pokud to má význam, tak může náhodně generovat jeho množství (např. peníze, lektvary ovšem vždy jen po jednom kuse)
3. varianta pak klasicky poskytuje různé typy předmětů a u některých náhodně generuje i množství (jako u předchozího příkladu)
Do toho se ještě míchá něco jako level truhly. Ty lepší, s větší škálou generovaných předmětů, jsou obvykle zamčené a je potřeba je nejprve vypáčit. Dovednost páčení jsem ve hře trochu podcenil, ale podobně jako obsah truhel to lze vzít metodou save/load, aby se tolik neplýtvalo paklíči. Díky jedné takové truhle se mi podařilo dostat k legendárnímu kladivu, takže metodou save/load se dá docela slušně vybavit. Akorát budu muset zpětně navštívit místa, kde jsem nechal další zamčené truhly.
Pokud jde o mechaniku páčení, ta je spojená s dovedností a craftěním. Nejprve je potřeba z metalických úlomků vytvořit paklíč a s ním se pak pokusit odemknout řetěz na truhle. Jde to dvěma způsoby - forma minihry nebo hod kostkou (volba jednoho nebo druhého je v nastavení hry). Minihra spočívá ve stisku konkrétních směrových kláves na čas a dostupný čas se odvíjí od levelu zámku (hod kostkou a metoda save/load je méně náročná

). Úlomky na paklíč se dají najít jako loot, nebo se dají vyrobit destrukcí předmětů v inventáři.
Předpoklad s nalezením pazourku v truhlách mi tedy nevyšel, takže jsem musel risknout spánek bez tábořiště a pokusit se zabít démona, který zřejmě hlídá páku k mříži poblíž východu do Shelteru. Byla to moje jediná šance, protože jiná cesta už v podzemí vidět nebyla. Boj to byl docela tuhý, přidalo se ke mě totiž další zranění, které mi odčerpalo rychlost, čímž mi v bojích rychle klesala stamina a oproti démonovi jsem měl asi i méně tahů, kdy jsem mohl útočit. Chtělo to tedy doplnit opravdu hodně zdraví. Naštěstí jsem se nespletl a páka za démonem byla

Žebřík mě vyvedl na povrch, kde už byla na automapě vidět značka S, což je další žebřík, který ovšem vede na 2D obrazovku, kde je vidět přehled tábora a dalších přeživších (blíže ho popíšu až v dalším příspěvku, kam dám rovnou i různé screenshoty ze hry). Dá se tu svobodně spát, ale během tohoto spánku také nelze léčit, takže bez pazourku a tábořiště si prostě v současné situaci nepomohu. Naštěstí pazourek je v okolí tábora k mání a navíc se dá u místního obchodníka i koupit.
Největší trápení je asi za mnou a zřejmě jsem se objevil v nové etapě průchodu hrou, protože s nálezem Shelteru se pojí i nové mechaniky.
Uf, jsem rád, že jsem to nevzdal a ještě víc jsem rád, že Shelter je opravdu to, co jsem si myslel, protože v poslední hodině mě občas přepadaly černé myšlenky, že najdu jen nějaké ruiny se vzkazem a i nadále se budu muset světem plahočit tak jako doposud