Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:16:59
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 78

Autor Téma: Dohrál jsem, hraji a chci dohrát  (Přečteno 242497 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dohrál jsem, hraji a chci dohrát
« Odpověď #780 kdy: Listopad 25, 2020, 21:30:58 »

Nakonec jsem sám sebe překecal, že tomu dám ještě druhou šanci a řekl bych, že jsem první epizodu datadisku zatím rozehrál celkem slušně. Jako není to ono, ale wyverny jsem nakonec zlikvidoval díky tomu, že v té samé lokaci se dá najít kladivo, takže jsem využil stejný střelecký postup, jako v základní hře. Respawn už není tak šílený jako v úvodní vesnici, tedy respawnuje se už jen to, co na mapě původně bylo, takže dopředu vím, co asi tak mám čekat.

A důvod proč pokračovat? Mě se líbí leveldesign první epizody datadisku, puzzle jsou jasnější a celkově odsýpají. Nebýt toho respawnu, tak je to prima vyvážené. To prostě za tu námahu stojí ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #781 kdy: Listopad 26, 2020, 10:00:01 »

Nějak jsem v ní minul tajný level, ale jak jsem se dočetl, ono se k němu musí dojít co nejrychleji, jinak se dveře do něj nadobro zavřou.

Presne tak, preto len málo hráčov našlo tento secret pri prvom hraní. A napríklad pokiaľ si nebol v tajnom levely druhej epizódy a nestlačil si tam tlačítko na stĺpe, neotvoril sa secret v epizóde štvrtej.
Zaujímavé sú aj secrety v datadisku ;)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #782 kdy: Listopad 26, 2020, 10:39:21 »

Tlačítko jsem stiskl, ale ty dveře v poslední epizodě jsem objevil až později. V té chvíli jsem ani netušil, že to souvisí se secretem. Šance, že bych tohle objevil sám, je docela malá, protože ti duchové na hřbitově mě v mžiku donutili hledat úkryt. To by musela být hodně velká náhoda, že bych k těm dveřím zabloudil už na začátku :D

Secret v datadisku zatím nemám, teprve jsem získal první drahokam (dokončil jsem bažinu), na mapě s wyvernama jsem zřejmě něco minul a další dvě mapy mám objevené jen z poloviny (mám všechny klíče, ale teď pendluju právě po místech, která jsem předtím vynechal).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #783 kdy: Listopad 26, 2020, 22:43:37 »

Podle všeho jsem skoro na konci 1. epizody a musím říci, že časově je tahle epizoda docela náročná. Secret jsem si musel najít v návodu, to by mě asi jen tak nenapadlo (zatím jsem do něj nevstoupil, jen jsem získal přístup).

Sice jsem si v místnostech s každým ze čtyř teleportů všiml sloupku, ale už mě nenapadlo se pořádně rozhlédnout, že bych to využil jako odrazový můstek :) (je to zvláštní, ale i když to Hexen umí, a uměl to i Heretic, tak to rozhlížení prostě nevyužívám). Navíc si myslím, že i kdyby mě to napadlo, tak bych to zkusil dříve, než bych měl aktivovaná tlačítka pro odemčení spojovaček, takže později už bych se k tomu zase nevracel.

Problém je asi v tom respawnu, všiml jsem si, že mě tahle mechanika vysloveně rozčiluje a ruší mi koncentraci. Na jednu stranu asi dobře, secret je holt secret a neměl by být snadno odhalitelný, ale ruší mě to i při běžném průzkumu map. Je to škoda, 1. epizoda datadisku má potenciál být výtečná, ale tohle je prostě moc a budu za to body srážet.

Opravdu nevím, to byl snad nějaký disajnérský úlet v 90', protože přepálená obtížnost a otravné mechaniky se objevily v datadiscích k vícero hrám (i Quake II měl jeden takový a o extra epizodě v Atomic edition Duke3D raději pomlčím ;)). Tenkrát mi to možná nepřišlo, protože jsem byl kolikrát rád, když jsem se dostal vůbec k základní hře, ale dneska mi to přijde jako úlet, za který bych asi nebyl ochotný platit (a že ty datadisky kolikrát nebyly zrovna levné).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #784 kdy: Listopad 26, 2020, 23:02:57 »

Mimochodem, v době okolo Wolf 3D a Dooma existovala střílečka z prostředí upírů ... vybavuje si jí někdo? Možná se mi to opět s něčím plete, ale pokud víte název, tak sem s ním ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #785 kdy: Listopad 26, 2020, 23:15:26 »

Hmmm, bloodrayne? nepamatuju, ale hodila jsem do googlu vampire games a tohle odpovídalo ročníkem doomu dvojce.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #786 kdy: Listopad 27, 2020, 06:46:53 »

Jako BloodRayne mi vypadává jen ta novější FPS s upírkou v hlavní roli.
IP zaznamenána
This is the end ...

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #787 kdy: Listopad 27, 2020, 11:01:11 »

Nemyslíš Bram Stoker's Dracula?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #788 kdy: Listopad 27, 2020, 11:08:31 »

1. epizoda datadisku Hexena mi nakonec zabrala 4 hodiny, což jsem vskutku nečekal. Secret byl taky poněkud vypečený, protože jde o jedno velké puzzle a při jeho řešení si sami přivoláváte nepřátele, takže každé stisknutí tlačítka apod. je na pováženou - opravdu ideální pro náhodné zkoušení :D

Ještě před pár dny bych řekl, že tohle opravdu nedám, ale po těch hodinách v Hexenu obecně jsem se asi dostatečně adaptoval. Ale je to fakt na hraně, ten začátek je dost odstrašující :D

jvempire: kouknu. Tenkrát jsme to zkoušeli na školní 486 a ono to moc nešlo, takže si ani moc z té hry nevybavuju.
« Poslední změna: Listopad 27, 2020, 11:16:57 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #789 kdy: Listopad 27, 2020, 11:17:34 »

jvempire: nejsem si úplně jistý, ale velikost a vzhled herního okna Draculy by mohly sedět.

Každopádně díky oběma za tipy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #790 kdy: Listopad 27, 2020, 18:57:48 »

Dávám si na zopakování Stonekeep a jestli mě něco na tom znovuhraní těch starých legend překvapuje, tak to, jak jsou prostě stále vynikající.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #791 kdy: Prosinec 01, 2020, 18:41:13 »

Pomalu jsem se přesunul ke konci 2. epizody a musím říci, že jsem poprvé za celou dobu hraní Hexena narazil na skutečný zákys. Doposud se všechno dalo s trochou pečlivosti v pohodě vyřešit, ale v druhé epizodě se nachází mapa jménem Locus Requiescat, která vypadá jako rozlehlý hřbitov. Největším problémem hřbitova je fakt, že jde o velké puzzle plné respawnujících se mágů a duchů, což dělá tuhle mapu dosti adrenalinovou. Na hřbitově se naneštěstí nacházejí hned dva klíče, ostatně to mi brzy došlo, ale potíž byla v tom, že klíč je ukryt v prostřední části hřbitova a cesta k němu vede skrze dobře ukrytý spínač - pro jeho odhalení je potřeba v jedné místnosti rozsekat haldu mrtvol na zemi ... kurňa a na to jsem měl přijít jak? :D
« Poslední změna: Prosinec 01, 2020, 18:50:22 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #792 kdy: Prosinec 02, 2020, 09:32:48 »

2 hodiny 45 minut a epizoda 2 je za mnou. Přitom by to šlo určitě rychleji, protože epizoda 2 mi přišla oproti jedničce kratší. Je to dáno hlavně tím, že mapy jsou menší a přehlednější (tedy vyjma výše zmíněného hřbitova). Druhým zpomalovadlem byl secret level v podobě mapy Armory.

Tentokrát jsem secret objevil sám, je to čistě o pečlivosti v hledání spínačů, ale radost mi ihned pokazil jeho obsah :) Armory je oproti secretu první epizody podstatně větší a opět jde o jedno velké puzzle, kde každý stisk spínače vyvolá respawn. Potíž je v tom, že v Armory musíte dojít do trojice oblastí, které jsou propojené skrze centrální sál s klecemi. V klecích se přitom pravidelně respawnují potvory, plus tomu pomáhá zmíněný stisk tlačítek. Klece samotné pak tvoří bludiště, které je místy přerušené světlými sloupy. No a tyhle sloupy se dají snižovat pomocí vhodné kombinace tlačítek, takže vaším úkolem je najít správnou kombinaci a pak se vymotat mezi klecemi do příslušné části Armory ... prostě lahůdka :D

Díky Armory jsem ovšem dokázal zkompletovat svou čtvrtou zbraň, kterou je meč (je stejný jako v základní hře, akorát v datadisku si ho musíte nejprve složit z trojice nalezených částí). Na zemi se krom toho povalovaly i části zbraní pro ostatní povolání. Pokud jde o artefakty, tak těch je v datadisku výrazně více, takže už mám slušně nabitý inventář - snažím se nic nepoužívat, šetřím si to na velké finále.

Pocit ze hry je zas o kousek lepší, resp. největší vadou na kráse už zůstává jen ten šílený respawn potvor, ale krom toho mi přišlo něco zvláštního na leveldesignu map a dlouho jsem nevěděl co - z map skoro vymizely pasti! V základní hře byly pasti místy až opruz, ale datadisk s nimi dost šetří a jsou navíc celkem dobře postřehnutelné, takže tu např. nehrozí nenadálé zemětřesení ve chvíli, kdy stojíte na úzké římse apod. Oproti základní hře mi datadisk celkově přijde více konzistentní, vyladěnější (tedy až na ten respawn :)) apod.

Málem bych zapomněl. Podobně jako v první epizodě, i ve dvojce je boss a je jím dle očekávání heresiarch. Nicméně s touhle potvorou se potkáte hned na počátku, což mě trošku překvapilo. Přišel mi o něco vytuhlejší, ale v místě jeho výskytu se dá při boji celkem dobře využít okolí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #793 kdy: Prosinec 02, 2020, 18:51:18 »

A je to :D Nakonec jsem se s datadiskem vešel do 9 hodin celkového času. Epizoda 3 je zhruba stejně velká jako dvojka, akorát tentokrát jsem se nedostal do secretu, protože jsem někde minul jednu knihu do puzzle a už se mi nechtělo zkoumat, kde by mohla být.

Na 3. epizodě je asi zajímavý hned úvod ve velkém sále, kde se každou chvilku něco respawnuje, a protože ten sál je opravdu velký, tak je toho opravdu hodně. Sál navíc slouží jako hub, kde se nachází čtveřice teleportů a čtveřice mechanismů, které je potřeba postupně doplnit ozubenými kolečky. Díky tomu se v jednotlivých mapách zpřístupní klíčové předměty pro otevření samotného finále (jsou to ty samé, co v základní hře).

Klasický postup tedy spočívá v tom, že se z hubu teleportnete na nějakou mapu, vyřešíte místní puzzle a najdete ozubené kolečko. Kolečko dáte do mechanismu, vrátíte se zpět do předchozí mapy a ono se tu něco nového zpřístupní. Každá mapa navíc obsahuje teleport do další mapy, takže to není potřeba nutně brát přes hub.

V hubu je krom toho dvojice knihoven a podobně jako v základní hře tu je regál s chybějící knihou (regály jsou nyní dva, každý v jedné knihovně a v každém chybí jen jedna kniha). Opět jsou to knihy s písmeny O a A. O jsem našel, ale A jsem někde minul. Podle návodu by se pak měl zpřístupnil secret.

Průzkum docela prima odsýpal, lehký problém byl akorát na temných mapách z podzemí/stok, kde jsem šetřil louče, takže jsem je procházel místy skoro po tmě. Na jedné mapě mě opět čekal heresiarch, ale ta pravá legrace začala až ve finále. To sestává z jedné arény, kde na mě zaútočily nejprve 3 vlny nepřátel a poté vždy jeden z vedlejších bossů základní hry (Zedek atd.). Při každé vlně se navíc na mapě objeví něco málo surovin, ale jelikož jsem si ušetřil haldu artefaktů, tak bylo finále jen formalitou.

Jsem rád, že je to za mnou, ale je to myšleno trošičku jinak ;) Po tom všem musím říci, že to za to nakonec stálo. Nejhorší je skutečně jen začátek první epizody, která navíc není úplně nakloněna bojovníkům (viz wyverny a nutnost najít nejprve kladivo), ale pak už se to lehce zlomilo a další dvě epizody jsou díky větší přehlednosti zas o kousek snazší. Celkově je to prima tečka za základní hrou. Konečně jsem se tak po letech prokousal oběma hrami a nyní už mi zbývá jen Hexen II.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #794 kdy: Prosinec 04, 2020, 18:48:58 »

2 Elemir - pořád mě láká, že je to od Ravenů, ale mám šanci tohle hrát jako nestřílečkář? Třeba Dooma nesnáším a vyloženě mě iritují situace, že vběhnu do nějakého davu nepřátel a kosím to vše okolo a snažím se přežít. Ale třeba FPS Dark Forces nebo Outlaws se mi líbily díky level designu a příběhu hodně.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 78