A je to

Nakonec jsem se s datadiskem vešel do 9 hodin celkového času. Epizoda 3 je zhruba stejně velká jako dvojka, akorát tentokrát jsem se nedostal do secretu, protože jsem někde minul jednu knihu do puzzle a už se mi nechtělo zkoumat, kde by mohla být.
Na 3. epizodě je asi zajímavý hned úvod ve velkém sále, kde se každou chvilku něco respawnuje, a protože ten sál je opravdu velký, tak je toho opravdu hodně. Sál navíc slouží jako hub, kde se nachází čtveřice teleportů a čtveřice mechanismů, které je potřeba postupně doplnit ozubenými kolečky. Díky tomu se v jednotlivých mapách zpřístupní klíčové předměty pro otevření samotného finále (jsou to ty samé, co v základní hře).
Klasický postup tedy spočívá v tom, že se z hubu teleportnete na nějakou mapu, vyřešíte místní puzzle a najdete ozubené kolečko. Kolečko dáte do mechanismu, vrátíte se zpět do předchozí mapy a ono se tu něco nového zpřístupní. Každá mapa navíc obsahuje teleport do další mapy, takže to není potřeba nutně brát přes hub.
V hubu je krom toho dvojice knihoven a podobně jako v základní hře tu je regál s chybějící knihou (regály jsou nyní dva, každý v jedné knihovně a v každém chybí jen jedna kniha). Opět jsou to knihy s písmeny O a A. O jsem našel, ale A jsem někde minul. Podle návodu by se pak měl zpřístupnil secret.
Průzkum docela prima odsýpal, lehký problém byl akorát na temných mapách z podzemí/stok, kde jsem šetřil louče, takže jsem je procházel místy skoro po tmě. Na jedné mapě mě opět čekal heresiarch, ale ta pravá legrace začala až ve finále. To sestává z jedné arény, kde na mě zaútočily nejprve 3 vlny nepřátel a poté vždy jeden z vedlejších bossů základní hry (Zedek atd.). Při každé vlně se navíc na mapě objeví něco málo surovin, ale jelikož jsem si ušetřil haldu artefaktů, tak bylo finále jen formalitou.
Jsem rád, že je to za mnou, ale je to myšleno trošičku jinak

Po tom všem musím říci, že to za to nakonec stálo. Nejhorší je skutečně jen začátek první epizody, která navíc není úplně nakloněna bojovníkům (viz wyverny a nutnost najít nejprve kladivo), ale pak už se to lehce zlomilo a další dvě epizody jsou díky větší přehlednosti zas o kousek snazší. Celkově je to prima tečka za základní hrou. Konečně jsem se tak po letech prokousal oběma hrami a nyní už mi zbývá jen Hexen II.