Včera jsem dohrál Sniper: Ghost Warrior - Contracts a hned na úvod mohu s klidem prohlásit, že za těch osm stovek ta hra stojí za pořízení. Co jsem četl, tak studio se poslední dobou potýkalo s mizernou kvalitou titulů, takže si zřejmě už sami nevěřili a Contracts záměrně podhodnotili. Osobně jsem od nich hrál jen Sniper: Ghost Warrior 2 a ten mě vcelku bavil, takže jsem neměl důvod pochybovat o tom, že mě budou bavit i Contracts (nejvíce se nadává na trojku, ze které ovšem Contracts principielně vycházejí).
Začnu trošku netypicky popisem možností hry. Contracts jsou klasickou FPS, ale jak už je dnes moderní, tak hra je říznutá RPG prvky v podobě stromu vylepšování postavy a výbavy. Netuším, co vývojáře k podobným krokům vede, ale budiž. Když se na ty položky RPG stromu podíváte podrobněji, tak zjistíte, že to vlastně souvisí s vylepšováním techniky, kterou postava používá nebo má integrovanou ve své masce, takže to alespoň nepůsobí jako pěst na oko a je to celkem uvěřitelné - takhle by to opravdu mohlo v reálu fungovat. Každopádně jsem tenhle aspekt hry okamžitě odmítl a ani jsem ho nezkoušel. Důvodem je prostý fakt, který pramení z toho, že RPG prvky jdou v FPS hrách zcela logicky proti smyslu volitelné obtížnosti (snižují ji), takže pokud si chci užít určitou výzvu, tak musím hrát jen s tím, co jsem dostal do vínku.
Dalším usnadněním je možnost nákupu nové a lepší výbavy za peníze vylootěné z padlých nepřátel a za peníze z kontraktů. Osobně jsem zůstal u základní výbavy, co mi hra nabídla a byl jsem spokojen. V každé misi se navíc můžete dovybavit dalším arzenálem zbraní a bojových pomůcek, takže máte k dispozici dostatečnou variabilitu prostředků, které můžete uplatnit při taktizování.
Hra je rozdělena do pěti misí, které se odemykají postupně. Každá mise se pak odehrává v samostatné lokaci a tvoří ji 4-6 úkolů (kontraktů). V jakém pořadí je budete plnit, je čistě na vás. Krom kontraktů se na mapách vyskytují dva lovy za odměnou (bounty), což je naskriptovaný event, který musíte po vstupu do patřičného prostoru splnit, jinak skončí automaticky neúspěchem. Funguje to tak, že po objevení bounty se po vstupu do lokace s ní spawnou nepřátelé a jedním z nich je právě lovená postava. Ve hře se jinak nic nerespawnuje. Nicméně po lokacích chodí různé hlídky, takže se může stát, že vás z ničeho nic přepadnou vojáci v místech, která už jste stoprocentně vyčistili.
Vedle úkolů mise a bounty máte možnost plnit ještě chalenges a collectibles. Chalenges jsou nepovinné, ale jsou za to další body, které pak lze uplatnit při rozvoji postavy. Jejich obsah spočívá v různých podmínkách, které musíte během mise splnit, např. nespustit alarm, takže je to jeden z prvků, který podporuje znovuhratelnost misí. Collectibles jsou taktéž nepovinné a na mapě máte navíc zaznačeno, kde se předmět do sbírky nachází. Někdy je ovšem docela obtížné odtušit, co tím předmětem je a ve které úrovni ho hledat (např. pokud prohledáváte několikapatrovou budovu, popř. se občas kryjí dvě lokace, které jsou shodou okolností nad sebou a vy ten předmět hledáte zrovna v lokaci pro jiný úkol).
Mise jsou vzájemně pospojovány příběhem, ale ten popravdě nestojí za nic. Děj Contracts je posunutý do nedaleké budoucnosti, kdy se od Ruska odštěpila Sibiřská republika, ale tu poměrně brzy zachvátila občanská válka a moci se ujaly různé podivné skupiny. Vaším cílem je navrátit do země (politickou) rovnováhu. No dobrá, FPS nikdy neuměly příběhy vyprávět, ale tady je docela pitomá už samotná zápletka. Ve hře pak těžko budete věřit, že v těch polorozpadlých továrnách se v primitivním prostředí odehrává např. genetický výzkum nebo se tu vyrábějí biologické zbraně.
A tím bych výčet negativ ukončil

Grafická stylizace hry je naopak velmi dobrá, a když pominu špatnou viditelnost interaktivních prvků (což ale není nutně na škodu), tak se grafice a prostředí nedá co vytknout. Tedy něco málo by se našlo a to něco málo souvisí s parkourem. Lezení po překážkách je docela krkolomně provedené a lézt nejde všude, byť byste mohli nabýt dojmu, že ta skála vedle je úplně stejná jako ta, na kterou se pokoušíte marně dostat. Naštěstí to není klíčový prvek hry, takže to lze povětšinou ignorovat.
AI nepřátel není úplně dokonalá, ale funguje celkem přijatelně. Ve hře lze samozřejmě zažít situace, kdy si stráž nevšimne opodál sestřeleného kolegy apod. Popř. vás kulometčík bez většího problému zaměří na vzdálenost, za kterou by se rozhodně nemusel stydět. V lokaci úkolu se navíc někdy vyplatí vyvolat alarm zámrně, protože v tu chvíli se vám odhalí pozice většiny nepřátel a jakmile jich polovinu postřílíte, tak kompletně rozhodíte systém varování, protože nepřátelé už jsou od sebe natolik vzdáleni, že se ani vzájemně nevarují.
Stealth beztak obvykle končí nečekanou chybou, kdy ani nevíte, co nepřátele varovalo. A to jsem se snažil kolikrát opravdu pečlivě sestřelovat vojáky jednoho po druhém, aby na sebe neviděli. Tzn. že jsem třeba vojáka sestřelil za nějakým objektem, aby na něj jeho kolega z balkónu neviděl, ale toho mrtvého nakonec spatřil voják ob dvě betonové zdi vedle (možná tu hrají roli i výkřiky, popř. různé zvuky, ale předpokládám, že voják po headshotu nemá moc času křičet). Rambo styl je ve hře použitelný, ale vojáci jsou často schopni soustředěné a přesné palby, takže to většinou končí rychlou smrtí. Obzvláště protivníkovo snipeři dokáží hráči zatopit a to i na střední obtížnost.
Samotná střelba a taktizování jsou jinak zábavné a svůj účel hra prostě plní. Když k tomu dodám zasněžené scenérie, popř. travnaté sibiřské louky, tak je radost ve hře pobývat. Vedle série Sniper Elite (3 a 4 díl) je to druhá hra, která má dobře zpracovanou střelbu. Nutno ovšem dodat, že Contracts jsou díky zasazení do blízké budoucnosti obdařeny modernější technikou, takže v puškohledu vidíte krom klasického kříže a výškového horizontu i odchylku projektilu vlivem větru. Díky tomu se dá pohodlně zasáhnout objekt i na velmi velkou vzdálenost. Ne že by takových možností bylo ve hře mnoho, ale pár headshotů nad 400 m mám. Jako odreagování je to tedy dobré.