Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:05:48
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Deskové hry a legenda dračák  (Přečteno 7442 krát)

Kaucuk

• Nováček
  • *
Deskové hry a legenda dračák
« kdy: Prosinec 03, 2012, 19:50:32 »

Zdravim, jak jste na tom s deskovkama? Hrajete a pokud ano, tak jaké? A co dračák, hraje ještě někdo? Popřípadě jaké máte vzpomínky apod.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: Prosinec 05, 2012, 07:51:58 »

Ahoj, čas od času si zahraju Člověče nezlob se :D
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #2 kdy: Prosinec 05, 2012, 09:37:28 »

já si občas zahraju Sázky a dostihy :D dobrá pakárna na odreagování
dračák jsem vždycky chtěl zkusit.... ale.... nějak jsem se k tomu nedostal, přestože v mém okolí by se našlo dost lidí co to praktikuje
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Majk

• Pokročilý
« Odpověď #3 kdy: Prosinec 05, 2012, 23:07:05 »

Asi se spíš ptáš na fantasy deskovky, ale taky zklamu. Prakticky jedinou fantasy deskovku co jsem hrál byla Hobit a ta byla mírně řečeno blbá. Nedávno jsem jí někde viděl v re-edici, ale pokud vyloženě nemáte doma malý špunty, neradil bych. Dospělým (a dospívajícím) to nemá moc co nabídnout.

Dostihy, to byla (a je) klasika. Tehdy to vlastně byla jediná pořádná hra, co u nás vyšla. Soudruh sice dbal na to, aby se ve hře neobjevil kapitalismus, ale musím říct, že to téma je v podstatě hezčí než originál Monopoly. Pak se tuším hned po revoluci objevila taková série her, byly v ní Maršál a špión, Fantom staré Prahy, Lovci pokladů - zejména fantoma a lovce jsme doma hráli pořád. Teď se semtam dostanu k Osadníkům, určitě stokrát míň než bych rád.

Dračák jsme zkoušeli na konci základky, ale nikdy nás nebavilo nastudovat pravidla pořádně a brzo jsme se na to vykašlali. V tom jak hrát dračák mi dali před pár lety lekci desetiletý kluci na táboře a to je taková milá historka. Když děcka měly polední klid, tak jsem si všimnul, že si tři kluci vždycky někam zalezou a jakoby si na něco hráli, děsně zaujatý, tak jsem se jich ptal a že prej hrajou dračák. Tak jsem jim nevykládal, že k tomu taky potřebujou tužky a papíry a kostky a hlavně ten tlustej sešit, protože vlastně udělali to nejlepší co mohli, vykašlali se na šílenosti kolem, otevřeli mozky fantazii a  prožívali to dobrodružství minimálně stejně dobře, myslím si že vlastně líp. Ten jejich "dračák" byl opravdový význam zkratky RPG.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 06, 2012, 07:41:19 »

Monopoly se mi minuly, ale Dostihy a sázky jsme občas hrávali, ovšem až po revoluci, před ní to bylo silně nedostatkové zboží :) Místo toho jsme tenkrát sehnali nějakou stolní hru o pirátech (prozkoumávaly se čtvercová políčka představující moře). Fantoma staré Prahy taky, toho mám dokonce doma, čas od času to ještě někde vydaj stejně jako Dostihy a sázky. Nevím, dneska už to neni úplně ono - je to asi jako totéž, když jsem někdy v roce 1995 obdivoval Dooma a dneska převládá spíše jen ta nostalgie :)

Dračí doupě hrávalo pár spolužáků na gymplu, ale pak to převálcovaly ty kartičky (Magic the Gartnering?). Scházeli se několikrát do měsíce, ale jakmile začala éra PC, tak se jim to rozpadlo. Pro mě to v té době nebylo aktuální, měl jsem úplně jiné zájmy :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Kaucuk

• Nováček
  • *
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 06, 2012, 08:26:34 »

Já hraju deskovky velmi často...a je jedno jaké jsou...třeba lidi z této stránky by mohla zajímat deskovka MAGE KNIGHT - je to deskovka na principu Heroesů a je to dobrá deskovka...ideální ve třech či 4...Dračák jsem pařil na základce, ted spíš neni čas aby se hrálo, ale lidi by se našli....Upřímně jsem čekal, že jsou tu větší zapálenci...
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 06, 2012, 08:42:27 »

Dračáku jsme se napařili taky na základce, mládí a bezpočítačová doba. Dneska se to dá hrát i přes net, např. http://immortalfighters.net
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 06, 2012, 10:46:22 »

Ono je to s tím zapálením docela složité. Podle mě je to čistě otázka preferencí a volného času. Mě osobně ho třeba moc nezbývá, takže volba je jasná.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 06, 2012, 13:07:10 »

dneska už není čas ani na ty sázky a dostihy :D
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Majk

• Pokročilý
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 06, 2012, 16:27:31 »

Tak tak. A když už má čas jeden, tak zas nemaj čas ostatní. No vlastně jenom když někdo v hospodě slaví narozeniny, tak většinou jedna holka přinese Activity, ale toho už jsme všichni přežraný. :-D (A to vlastně není deskovka v tom pravým slova smyslu, tam je herní plán podružná věc.)

Mimochodem znáte na YouTube pořad Wila Wheatona Tabletop? To je právě o deskovejch a karetních hrách, v každém díle si pozve nějaké kolegy - herce nebo lidi z videoherního průmyslu nebo prostě někoho z týhle "geek family" (jednou tam měl i Steve Jacksona) a hrajou společně vybranou hru. Většinou je to dost sranda, ale zároveň polopatě předvedou, jak se to hraje a co od hry můžeš čekat. Půlhodinový díly, ale stojí to za to. Bohužel nejspíš to ještě nikdo neotitulkoval, ale páč to není o provozu jaderný elektrárny, tak stačí základní angličtina.

Pro Elemira - jo, právě ta hra s kartičkama do čtverce představující moře, to byli Lovci pokladů. Určitě jedna z nejlepších, co jsem měl možnost hrát.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 06, 2012, 18:58:54 »

4Majk: Je to ono, našel jsem si nějaké foto :) Ani nevím, kam to nakonec zmizelo.

Míval jsem i Go, ale to se mnou nikdo nechtěl hrát. Bylo to v docela slušném balení, kameny byly skleněné.
IP zaznamenána
This is the end ...

Majk

• Pokročilý
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 06, 2012, 19:37:54 »

Jo, to jsme taky měli - byl to takový set s podložkami pro go/piškvorky, dámu, mezinárodní dámu, možná ještě něco. Šlo na tom hrát dost her. Ale go jsem se nikdy nenaučil a hlavně - přesně jak píšeš, ani nebyl nikdo, kdo by byl ochoten se to učit se mnou. :-D

Edit:
Ještě jsem si vzpomněl na hru Risk, ale tu jsme neměli, hráli jsme jí u kamarádů. Měli jí v němčině, u nás se snad tehdy vůbec neprodávala. Strategie o dobytí světa, no asi to znáte, taky to bylo mockrát předěláno do počítačové podoby. Tak ta mě taky hodně bavila.
IP zaznamenána