Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:58:02
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 12 13 [14] 15 16 17

Autor Téma: Baldur´s Gate, Icewind Dale, NWN apod.  (Přečteno 66415 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Baldur´s Gate, Icewind Dale, NWN apod.
« Odpověď #195 kdy: Prosinec 13, 2012, 20:09:07 »

Největší mínus multiclassů (druhá edice) je ten, že jejich součásti nejsou srovnatelný s čistokrevnejma charakterama. Normální bojovník má 5 bodů zaměření na zbraň, multi má jen dva. To je hodně velkej rozdíl. Multi mág má prd kouzel. Se nabuffuje a může jít spát. Takže nejen že maj menší maximální level u všech povolání a nikdy se nedostanou k lepším kouzlům, ale ještě jsou okrouhaný až na kost.

Nechápejte mě špatně. Já miluju multiclassy. Bez Jacka by moje parta Xkrát vychcípala. Je to zatraceně dobrá postava a nejlepší tank, kterej přežije mnohonásobně víc, než můj bojovník (i když má o půlku HP míň), a odpastí totálně cokoliv. Jenže dualclass je ve finále mnohem výhodnější. Ano, hrát za něj je problém, vzhledem ke ztrácení schopností po změně. Jenže i to se dá řešit. Zbytek party to podrží, nebo ho člověk může vyexportovat a začít znova.

Prostě si myslim, že jsou jiný rasy diskriminovaný a já, jakožto zastánce rovnoprávnosti, s tím mám problém :-).

Vememe si třetí edici. Co se týče levelů v classách, už si nemůže nikdo stěžovat. Ale co takovej půlork? Všiměte si, že má snížený dva staty ve prospěch jednoho. Jak k tomu přijde? Ne že bych měla akutní potřebu bejt půlork. Ale připadá mi to nefér. Elfové maj, chudinky malý, jako preferovanou klasu kouzelníka. Proč kouzelníka? Kde je ranger? Co by na to řekl Legolas? :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #196 kdy: Prosinec 14, 2012, 07:21:18 »

Jak už jsem psal, u multiclassů záleží hodně na družině a na typu multiclassu - ve finále je to dost relativní :). Já třeba při plné družině na zkušenostní limit nedosahuju, takže čistá povolání se zastaví dejme tomu v BG2 okolo levelu 30. Když snížím počet členů, tak i multiclass vyleze dostatečně nahoru a může některým čistým povoláním směle konkurovat přičemž získám o výhodu navíc z druhého povolání. Takže za mě do plných družin nic moc, ale pro partu 3-4 členů jo. V BG1 je to zajímavé právě tím, že zkušenostní limit je 161 000 zk. Jaheira tak neni o moc horší bojovník než-li paladin nebo hraničář. V IWD 1 jsem s postavama dosáhl v obtížnosti dle pravidel levelu okolo 17, ale zase co s čistokrevným zlodějem nebo mágem, že ... :)

V celkovém důsledku je to samozřejmě kompromis, protože při stejném počtu zkušeností bude čistokrevné povolání vždy vepředu. Tady je prostě výhoda dualclassu oproti multi dost znát. Nevýhodou je to dělení ras na lidi a nelidi, bonusy k vlastnostem mě ani tak netrápí, ale nemoci dualclasnout elfa docela zamrzí. Než-li multiclass bojovník/cosi mi přijde výhodnější brát kombinace mág/klerik apod.

Edit: Tak včera vyšlo oznámení o vývoji nativního portu BG:EE pro linux. Odhaduje se to v řádu měsíců, tak snad přitom všem nezapomenou odladit i Windows verzi :) Jsem na to zvědav, jenomže se to nejspíše bude prodávat samostatně, nikoliv jako to bylo třeba kdysi u NWN.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #197 kdy: Prosinec 14, 2012, 12:49:42 »

Mě u elfů (obecně u nelidí) hodně mrzí to oblíbený povolání ve třetí edici. Je to velice omezující. Navíc mágy jsem vždycky viděla jako studijní typy, samá knížka a tak. Myslim si, že elfové by měli mít něco, co nějak souvisí s přírodou, když už něco musej mít. Proč má vůbec rasa s bonusem na obratnost mága jako hlavní classu?

Chci elfího rangera s multiclassem, ale radši si vezmu člověka, protože 20% expů penalizace je výsměch. Penalizace za co? Za to, že moje představa postavy se liší od autorovy? Super, ať žije fantazie.

Samozřejmě jsou tu temný elfové. Krom toho, že jsou sami o sobě ultramegasilný, je tu fakt, že maj v podstatě dvě oblíbený povolání, což je trošku uvolňuje. Samozřejmě moje temná elfka Míša byla druid, takže se opět nevejdu, ale což :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #198 kdy: Prosinec 14, 2012, 14:36:34 »

Nebýt toho, že jste tu s JCMurphym na to oblíbený povolání narazili, tak bych si nikdy nevšiml té penalizace. Mě to přišlo docela absurdní. Na jednu stranu má hráč volnost ve výběru, ale hned je taky penalizován za špatně vybraný směr. Na druhou stranu asi důvod tuším - 3 edice se objevila s NWN a tedy síťovým hraním (IWD2 považuju v tomto ohledu za omyl :), to mělo zůstat na druhé edici). Zřejmě to mělo udržet jistou míru vyváženosti postav. Ale to spíš hádám. Drowího paladina ve dvojce jsem taky volil záměrně po vzoru Drizzta, že temný elf může být i něčím dobrým. Nevýhodou je výpočet efektivního levelu, to už taky určuje budoucí povolání. U lidských podras jako je Aasimar je paladin možná doporučovaný, ale pro povolání, kde je skutečný level důležitý (kněz), už mi to jako prima volba nepřijde. V IWD2 jsem měl kouzelníkem drowku, ale taky jsem byl bez kouzel 8. levelu.

Asi se na to člověk musí podívat z opačné strany ... no neni výzva hrát za postavu se samou penalizací a malým levelem? :D Připomnělo mi to jedno NPC z BG - Biff nedostudovaný. Tahle postavička má všechny atributy nastaveny na 8 a je považována za bojovníka. Přivedlo mě to na myšlenku zkusit něco podobného udělat se svou hlavní postavou. Brzo mě to však přešlo, ta postava by byla ve družině jen do počtu :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #199 kdy: Prosinec 14, 2012, 14:58:30 »

Drizzt má k paladinovi stejně blízko, jako hodiny k černý díře. (Paladin bude Entreri, to je jasný :-).)
Jde o to, že efektivní level postavy sice určuje množství potřebnejch expů, ale. Maximální level je v IWD2 30 pro všechny. To znamená efektivní level 32. To, jestli vůbec dostaneš expy za potvoru se určuje skutečnym levelem povolání. To znamená, že temný elfové sice maj větší potřebu expů, ale hra je v zápětí polituje a dá jim expy navíc :-p.

Edit: Hehe, už vim, proč Drizzt nekouzlí. Nemá wisdom. (Ostatně charisma taky ne :-D.) Aaaa, taky to vysvětluje, proč má tak mizernej hod na spatření.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #200 kdy: Prosinec 14, 2012, 15:37:34 »

Nj, jenomže to bych se musel tomu levelu 30 nějak přiblížit :) Získávání zkušeností jsem raději dál neřešil, čas od času mi dole naběhlo, že jsem něco získal, ale většinu času mi přišlo, jsem to kolem sebe kosil "zadarmo". Pro mě se třetí edice pravidel stala zbytečně překombinovanou.

BG jsem hrál dávno před Drizztem, takže jsem ani neměl potuchy, co to je zač ... jen těch pár zmínek po webu a hlavně odkaz na jeho výborný scimitar s bonusem do AC. Pokud se nepletu, tak Drizzt má na sobě mithrilovou košily, což je teda taky prima věc pro hraničáře, který má penalizaci na těžší zbroj než-li koženou :D Byl mi nesympatický hned ... potvrzuji, opravdu charisma nemá :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #201 kdy: Prosinec 14, 2012, 15:44:32 »

Mitrilka se bere jako lehká zbroj, takže to je ok. Je to specialita materiálu.

Zajímalo by mě, proč má (tedy měl) Entreri takovou depku z Drizzta. Ten chlap je tak bystrej a přitom nevidí, o kolik je lepší totálně ve všech směrech :-). Taky považuju za zajímavý, že Drizzt má zbroj a Entreri do něj jde jen tak. Nikde ani zmínka o nějaký zbroji, přitom jakožto multiclass bojovník/zloděj by si moh taky pořídit nějakej mitril.

Navíc má samozřejmě v pozdější části opravy za věk, tedy penalizaci na sílu a obratnost. I když je o nějakejch třicet? let mladší :-). Vlastně by se měl Drizzt stydět, že šlechtic, kterej trénoval s nějlepšim trenérem v celym Menzu vyleze na povrch, aby si dal rovnej souboj se synem místní prostitutky :-D.

Jinak, kosení potvor zadarmo mě štvalo dost, ale s bandou plnou drowů dostává člověk expy dýl :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #202 kdy: Prosinec 15, 2012, 08:11:15 »

Vidíš, to mě nenapadlo. Hned jsem si představil takové to prima masivní kroužkové jako je v M&M, co chrastí při sebemenším pohybu. Je to už opravdu dlouho, mělo to myslím stejný skin jako kroužkové +1. Ale vzpomínám si, že v BG2 taky bylo jedno kroužkové bez postihu, shodou okolností nějaké elfí (možná ho najdu ještě v save). Ovšem ty náholeníky, nebo jak to nazvat, s bonusem k rychlosti z něj nevypadnou. Drizzt je celkem dobře vyzbrojen k boji. Jenom mě někdy nešlo do hlavy, proč se tolik brání mečům.

Pár věcí u Salvatore ohledně Drizztových schopností mě taky zarazilo. Je snadné svádět schopnosti zbraní na magii, ale ty souboje s Entrerim mi přišly někdy podivný. Ne proto, že by to tak nemohlo být, ale proto, že když se vezme, co má Drizzt za sebou, tak zkrátka musel předtím podvádět :D Ale teď vážně.

Kdysi jsem někde četl, že zahnuté meče, kam scimitar patří, byli vyvinuty kvůli boji na koni, kde se rovné čepele moc dobře neovládají (katana byla původně taky rovná jako prkno - teda ne to z Baumarktu, tomu by mohl závidět i scimitar :D). Ona totiž v reálu ta výhoda v boji na zemi padne, neboť pro průnik přes kryt je potřeba otevřít vlastní obranu - jo, je to o bod lepší, ale podle mě se potom i tak oba protivníci drží pořád v patu, což ostatně Drizzt s Entrerim vlastně nakonec provádějí (Entreriho dýka asi taky nebude nějaký žabikuch s 12-ti cm čepelí). Drizzt zřejmě ty čepele neovládá tak nezávisle, jak by to mohlo z popisu vypadat. Podle mě tedy nejde ani tak schopnosti jako o to, že jsou pro vzájemný duel "nevhodně" vyzbrojeni.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #203 kdy: Prosinec 15, 2012, 11:58:30 »

dělám 4 roky historický šerm... :D jenom jako koníčka, takže tady nechci plácat žádný moudra, kdyby toho někdo z vás věděl víc

ale nějak nechápu co si představuješ pod pojmem - pro průnik přes kryt je potřeba otevřít vlastní obranu? a jak to krucinál souvisí se zahnutím čepele? :D

podle mě má Entreri výhodu s jednou dlouhou a jednou krátkou zbraní
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #204 kdy: Prosinec 15, 2012, 15:00:04 »

Představ si, že protivník dá před sebe meč vodorovně do bloku. Ty přes něj hřbetem položíš scimitar a popotáhneš dopředu - sleduj, co dělá špička scimitaru. Ovšem abys ho otočil přes hřbet, musíš otočit zápěstí a tím pádem předloktí ... co udělá tvůj bok na této straně?
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #205 kdy: Prosinec 15, 2012, 16:26:16 »

áha... chvilku mi trvalo, že myslíš bok jako celou stranu těla a ne jenom oblast pánve :D tak jasný... kdyby z té strany něco letělo, tak to tou přetočenou rukou  nemůžeš pokrýt, tak ale proč to dělat když to smrdí zásahem? není to jediná věc co jde... je to komplexnější záležitost než jenom útočné číslo a obranné číslo :D

zahnutý čepele mají výhodu v prima vyvážení a možnosti efektivnějšího řezu... proto ty koně
ale že by ztratily výhodu na zemi? blbost...
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Winterson

• Nováček
  • *
« Odpověď #206 kdy: Prosinec 15, 2012, 20:38:05 »

Určitě neztratili. Ten tvar možná odpovídá i zvykům v kultuře. A možná že při boji na koni když vzali někoho ze sedla ze cvalu tak ta zahnutá čepel se zasekla špičkou do těla nepřítele a při správný pozici právě ten zahnutý oblouk pronikl hlouběji. Ale nemusí to být pravda, je to jen teorie.
Mám i pocit že použít scimitar na bodný útok "s rozjezdem" ze sedla by byl hodně špatný nápad, protože tam jsou tak obrovský síly že by ti to mohlo vykloubit rameno. Takže jediná únosná varianta je sečný útok.

Elemire, jestli jsem to správně pochopil, tak víceméně se špička "přehoupne" přes nepřátelský meč a může ho ošklivě zranit. Nevýhoda by byla že tohle je hodně riskantní úkon a kdyby se bojovalo v chumlu a některý z protivníků by si toho všiml tak by tě mohl zabít jednou ranou právě do toho nechráněnýho místa.
IP zaznamenána

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #207 kdy: Prosinec 15, 2012, 22:26:47 »

to s tím zapíchnutím je kravina

http://www.st-max.org/FechtWeb/Images/Mdussack/N.jpg
vy myslíte to předloktí vytočený jak tady ten chlápek vlevo?
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Winterson

• Nováček
  • *
« Odpověď #208 kdy: Prosinec 16, 2012, 06:12:59 »

JC, to by tak odpovídalo, ale takhle to vypadá na čistě obranný úkon a to jenom v případě kdyby na něj někdo útočil vertikálně.

Ale když si všimneš tý prostřední dvojice tak ten nalevo se snaží proniknout obranou právě tou špičkou a využívá k tomu zahnutýho tvaru. Jenže je moc nahoře a zkušený šermíř by to asi vykryl.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #209 kdy: Prosinec 16, 2012, 08:05:41 »

Edit: obrázek se již úspěšně načetl - v podstatě je to ono, tak teď abych ten příspěvek zas přepsal ... :) v čínském šermu je to pak ještě dokončené tak, že tu ruku propne, aby dosáhl dál a zvýšil razanci (poté se celý otočí o 180°), ale tady na tom obrázku se to hůř popisuje, protože tohle je obranná figura. Takže jinak, ten nalevo zaútočí výpadem, ten napravo se přichystá blokovat (jak je to na obrázku vzadu), ale ten nalevo zbraní uhne a počká dokud zbraň protivníka "neprolítne", pak zopakuje svůj útok znovu. Cílem je krk, což je správně.

4Winterson: Ano je to tak, špička pronikne snadno za. Nemusí nutně zranit, stačí když donutí protivníka uhnout/couvnout. V chumlu je to jiná situace, tam je třeba více než-li šermířské dovednosti. Tohle byl navíc jen příklad, abych demonstroval ten pohyb špičky. Útok na bok je obdobná situace, nutí to protivníka více uhýbat, ale jinak v zahnutých čepelích osobně jinou výhodu nevidim, podle mě dva zkušení šermíři budou proti sobě vyrovnaní, jak už jsem nahoře psal. Resp. výhodu vidím až v ještě extrémnějších čepelích typu kukri, ale to už je zase něco jiného.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 12 13 [14] 15 16 17